Fermierul care se respecta, are… Noi va prezentam, dumneavoastra alegeti: Agricultura organica; Agricultura extensiva cu inputuri reduse, sau Agricultura de precizie; Ferma de familie, nu este prioritară şi în România- ca in alte tari; Aplicatii ale energiei solare si eoliene pentru Sistemele de Irigatii; Solutii de pompare a apei in cateva aplicatii folosind panourile fotovoltaice; Alimentarea cu apa a fermelor; Aprovizionarea cu apa a localitatilor izolate; Date de contact pentru furnizori,producatori de piese, combine, tractoare de pe mapamond; Principalii producatori de tractoare …

Fermierul care se respecta, are de urmărit urmatoarele elemente în agricultura acestui an :

Grâul, porumbul, floarea-soarelui sau rapița vor fi și în 2017 produse cheie, iar fermierii care își vor alege strategic momentul vânzării vor fi cei ce vor avea cei mai mulți bani în conturi.
Furnizorii vor miza apetitul fermierilor pentru investiții în tehnologie și în agricultura de precizie în acest an, dar dotarea cu echipamente precum tractoarele sau combinele nu se va opri.
Primele informații indică și spre un an extrem de aglomerat în segmentul fuziunilor și achizițiilor în condițiile în care marii jucători scanează piața după ținte de preluare având în vedere că agricultura locală mai are mult potențial de creștere.
1. Cel puțin 6 mil. tone de grâu
Recolta de grâu din vară se va cifra la cel puțin 6,5 milioane de tone. Un volum mai mic de producție este puțin probabil în condițiile în care cultură a intrat în stare bună în iarnă. Fermierii au strâns recolte mai mici de 6,5 milioane de tone de grâu doar în trei din ultimii zece ani, iar producțiile din ultimii trei ani au fost de cel puțin 7,3 milioane de tone.
2. Nu mai mult de 3,5 milioane de tone de grâu la export
Exportul de grâu nu va depăși 3,5 milioane de tone în sezonul comercial curent în condițiile în care programul de export este întârziat, fermierii au preferat stocajul, iar cumpărătorii din nordul Africii și Orientul Mijlociu s-au înghesuit să comande marfă din România.
3. 40%, 75%, 30%-la exportul de grâu, orz și porumb
Cel puțin 40% din recolta de grâu va pleca la export în sezonul ce va începe în luna iulie, trei sferturi din recolta de orz va ajunge în porturi în primele luni după recoltare și o treime din recoltă de porumb va fi exportată atât intra cât și extra-comunitar. Consumul intern nu va înregistra creșteri spectaculoase astfel că piața va rămâne dependentă de volumele de export.
4. Cea mai mare suprafață de floarea-soarelui din ultimii zece ani
Fermierii vor însămânța cel puțin 1,1 milioane de hectare cu floarea-soarelui în campania din această primăvară, cea mai mare suprafață din ultimii zece ani.
Structura culturilor din campania de toamnă lasă spațiu pentru creșterea expunerii pe floarea-soarelui în primăvară, astfel că fermierii nu vor evita să acopere suprafețe în creștere cu floarea-soarelui, unul dintre cele mai profitabile produse din mixul de culturi.
5. Fără vârfuri de preț la cereale în 2016
Cotațiile cerealelor nu vor avea vârfuri importante de preț în 2016 în condițiile în care stocurile suficiente nu dau multe motive cumpărătorilor să pluseze.
Stocurile confortabile cu care operează economia mondială în prezent nu lasă mult spațiu pentru creșteri de preț la cereale în acest an. Printre puținele elemente ce au potențialul de a împinge în sus prețurile sunt potențiale probleme cu recolte din Rusia și Ucraina sau o posibilă secetă puternică în Statele Unite pe parcursul verii.
6. Prețul terenului rămâne pe loc
Prețul terenului arabil din România va rămâne la nivelul din prezent în condițiile în care direcția acestei cotații este influențată de capacitatea suprafețelor de a genera încasări și marje de profit pentru fermieri. Fără plusuri de prețuri din piața materiilor prime agricole, prețul terenului va rămâne fără motoare importante de creștere. Unul dintre puținele elemente ce va susține cotațiile locale sunt programele de consolidări ale fermierilor locali.
7. Jucătorii străini cumpără cel puțin o fermă de 5.000 de hectare
Un fond de investiții sau un grup cu acționariat străin va cumpăra cel puțin o fermă de peste 5.000 de hectare în România. Mai multe ferme din această categorie sunt cu anunțul „de vanzare” pe ușă în prezent, astfel că sunt probabile semnarea de înțelegeri pentru astfel de ferme pe parcursul anului.
8. Cel puțin doi fermieri străini ies de pe piața locală
Câțiva fermieri străini cu istorii de peste un deceniu pe plan local sunt în discuții să își vândă afacerile agricole din România, astfel că semnarea de înțelegeri de acest gen este previzibilă pe parcursul acestui an. Cumpărătorii interesați de astfel de afaceri sunt tot fermieri străini sau jucători instituționali.
9. Tranzacții în portul Constanța
Operatorii portuari din Constanța se află pe radarul de interes al marilor jucători din piața materiilor prime agricole, astfel că portul va fi martorul unei noi tranzacții de anvergură. Silozurile din port sunt active strategice și mai multe grupuri cu proiecte de dezvoltare pe piața locală tatonează piața pentru a-și securiza accesul direct la export prin controlul unui operator portuar.
10. Un antreprenor local din agrobusiness face exit
Unul dintre antreprenorii locali implicați în agrobusiness cu afaceri în comerțul cu materii prime agricole, distribuție de îngrășăminte, pesticide, semințe sau procesarea alimentară își va vinde compania unui jucător multinațional. Mai mulți oameni de afaceri locali sunt interesați să își reducă expunerea pe anumite segmente ale operațiunilor lor în condițiile în care concurența multinațională devine din ce în ce mai puternică.
11. Peștii mari ai agrobusiness-ului își iau pelerina de vreme rea
Marile companii multinaționale din agrobusiness se pregătesc de vreme rea pe fondul condițiilor dificile de piață. Strategia se va repercuta și asupra poziției locale pe care o au astfel de grupuri. Fuziunea dintre Dow și Dupont va modifica hartă internațională a agrobusiness-ului, Glencore și Noble gâfâie și iau măsuri de restructurare. Ameropa și Cargill au vândut deja operațiuni de care nu erau interesați, iar chinezii insistă pentru preluarea Syngenta.
12. Investiții în hi-tech agricol
Agricultura hi-tech își va face loc tot mai mult în vocabularul producătorilor locali. Echipamentele de precizie, sistemele GPS sau cele de monitorizare a consumurilor din fermă devin elemente critice în condițiile în care controlul costurilor devine critic în condițiile actuale de piața.
13. Aur la floarea-soarelui, argint la porumb
România își va păstra poziția de lider european la floarea-soarelui și poziția a doua pentru recolta de porumb. Estimările pentru creșterea suprefetei de floarea-soarelui vor susține poziția României pentru acest produs în Uniunea Europeană. Concurența, Bulgaria și Ungaria, va fi în spate la mică distanță. România va continua să fie și al doilea cel mai mare producător de porumb din UE, în spatele Franței.
14. Sub 200.000 de hectare irigate
Suprafața irigată va rămâne sub 200.000 de hectare și în acest an. Programele de investiții pe care statul le-a pus pe hârtie nu vor avea impact imediat asupra suprafeței irigate pe plan local, astfel că afacerile fermierilor vor rămâne meteo-dependente și în acest an.
15. Cel puțin 500.000 de tone în silzouri noi
Fermierii și operatorii de pe piața materiilor prime agricole vor investi împreună în silozuri și magazii ce vor putea stoca 500.000 de tone de cereale pe parcursul acestui an. Fermele industriale își direcționează investițiile în stocaj pentru a putea beneficia de vârfurile de preț din piață, iar comercianții își vor consolida pozițiile atât în teritoriu, cât și cele din porturi.
16. Competiție acerbă pe input-uri
Competiția pe piață input-urilor agricole va fi acerbă în condițiile în care prețurile în scădere la materiile prime agricole îi trimit pe fermieri   calculelor contabile pentru   costurile. Monitorizarea costurilor are potențialul de  face   profit  pierdere  condițiile unei productivități limitate   unei piețe cu   declin.

Noi va prezentam, dumneavoastra alegeti: Agricultura organica; Agricultura extensiva cu inputuri reduse,sau  Agricultura de precizie

Sisteme de agricultura. Tipuri de sisteme agricole si alegerea acestora.: Agricultura organica; Agricultura extensiva cu inputuri reduse; Agricultura de precizie.

1. Sisteme de agricultura

Sistemul agricol = ansamblu de sectoare, tehnologii, masini si agregate tehnologice, in care solul este folosit ca principala resursa de productie pentru culturile agricole, pomicole, viticole, legumicole, floricole ca si pentru cresterea animalelor.

Structura sectorelor poate fi diferita de la o ferma la alta.

– agric. Durab;  -agr. Organic; – agric. conventionala ;   -agr. de precizie; – agric biologica                                                          -agr. Extensive

Tipuri de sisteme agricole si alegerea acestora

 Agricultura durabila (integrata)

q     productie intensiva de produse competitive, avand raporturi armonioase, prietenoase cu mediul inconjurator.

q    ‘sisteme integrate’ = semnifica utilizarea stiintifica, armonioasa a tuturor componentelor tehnologice: pentru lucrarile solului, rotatia culturilor, fertilizare, irigare, combaterea bolilor si daunatorilor inclusiv prin metode biologice, la cresterea animalelor, stocarea, prelucrarea si utilizarea reziduurilor rezultate din activitatile agricole etc., pentru realizarea unor productii ridicate si stabile in unitati multiltisectoriale (vegetale si zootehnice).

Agricultura conventionala

►    intensiv mecanizata, cu produse competitive, dar care sebazeaza in mod deosebit pe concentrarea si specializarea productiei.

►    diferitele componente ale sistemului tehnologic sunt intens aplicate. Ex: in mod regulat afanarea solului este efectuata doar prin aratura cu intoarcerea brazdei, fiind urmata de numeroase lucrari secundare de pregatire a patului germinativ si intretinere in perioada de vegetatie.

►    Se practica fertilizarea minerala cu doze mari si foarte mari, monocultura sau cel mult rotatii scurte de doi, trei ani, tratamente chimice intensive pentru combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor.

►    larg raspandit in Romania pana in 1989.

►    poate afecta mediului inconjurator, mai ales daca diferitele componente ale sistemului tehnologic agricol sunt aplicate fara a se lua in considerare specificul local: climat, sol, relief, conditiile sociale si economice, care determina nivelul de vulnerabilitate sau de susceptibilitate fata de diferitele procese de degradare chimica, biologica, fizica a mediului.

Agricultura biologica

 • mediu intensiva si astfel mai putin agresiva in raport cu factorii de mediu,
 • rezultatele (produse) agricole mai putin competitive din punct de vedere economic pe termen scurt, dar care sunt considerate superioare din punct de vedere calitativ.
 • mai bine armonizat cu mediul inconjurator, tratamentele aplicate pentru combaterea bolilor si daunatorilor sunt de preferinta biologice, totusi sunt acceptate si doze reduse de ingrasaminte minerale si pesticide.
 • Pentru controlul calitatii produselor este necesara certificarea tehnologiilor utilizate. Produsele sunt comercializate pe o piata speciala.

 

Agricultura organica

-se deosebeste de cea biologica prin utilizarea exclusiva a ingrasamintelor organice in doze relativ ridicate, aplicate in functie de specificul local, cu predilectie in scopul fertilizarii culturilor si refacerii pe termen lung a starii structurale a solurilor, degradata prin activitati antropice intensive si/sau datorita unor procese naturale.

Agricultura extensiva

v    de subzistenta, cu o productie slab competitiva.

v    Poate afecta intr-o anumita masura mediul inconjurator, inclusiv calitatea biomasei, mai ales prin dezechilibre de nutritie.

v    Ingrasamintele minerale si alte substante agrochimice (erbicide, insecto-fungicide, amendamente minerale) etc., nu sunt practic utilizate, sau aplicate doar in cantitati foarte mici (cu exceptia sectorului legumicol).

v    hibrizii si soiurile performante nu sunt raspanditi pe scara larga.

v    sistem practicat in Romania de catre producatorii individuali.

Agricultura de precizie

 • cea mai avansata forma de agricultura, care este practicata chiar si in cele mai dezvoltate tari ale Uniunii Europene si SUA pe suprafete mai restranse
 • are la baza cele mai moderne metode de control a starii de calitate a diferitelor resurse de mediu, aplicarea in optim a tuturor componentelor tehnologice si astfel un control riguros asupra posibililor factori care ar determina degradarea mediului ambiental.

criterii pentru caracterizarea sistemelor de agricultura:

 • cantitatea si calitatea productiei;• costuri rezonabile de productie pentru produse competitive;  • stabilitatea productiei de la an la an, pe sectoare, ferme si terenuri agricole; • raporturi armonioase cu principalele resurse naturale (sol, apa, fauna, flora, relief),imbunatatirea, ameliorarea si conservarea acestora pentru generatiile viitoare;   • specializarea si structura productiei agricole trebuie sa fie flexibile, adica sa posede capacitatea de a reactiona la schimbarile pietei privind cererea si oferta;  • raport echilibrat pe termen lung intre cerintele economice, ecologice si sociale

Ferma de familie,nu este prioritară  şi în România- ca in alte tari 

 


Agricultori din întreaga lume s-au reunit,  la Bruxelles și au subliniat rolul crucial al exploatațiilor familiale în a asigura aprovizionarea consumatorilor cu alimente de calitate, creșterea și ocuparea. Acestea constituie coloana vertebrală a economiilor rurale. Aceștia au subliniat măsurile cheie necesare pentru a asigura un viitor viabil și competitiv pentru agricultura familială. Acest lucru este esențial în contextul creșterii incertitudinii, a volatilității pieței și a creșterii cererii globale de alimente.
Dezbaterea a avut loc în cadrul conferinței „Agricultura familială nord-sud. Cum să răspundem acelorași provocări?” organizată de Copa-Cogeca și Organizația Mondială a Agricultorilor în Bruxelles. Evenimentul a inclus dezbateri cu experți despre rolul agriculturii de familie în abordarea provocărilor specifice cu care se confruntă sectorul agricol, precum și instrumentele de politică necesare. La acest eveniment au participat vorbitori de seamă, precum Gerd Sonnleitner, ambasadorul FAO pentru Anul internațional al agriculturii de familie, Lorenzo Ramos, președintele Upa, dl Vanthemsche, președintele Boerenbond, precum și reprezentanți din Africa și de la Comisia Europeană.
Copa-Cogeca și Organizația Mondială a Agricultorilor (WFO) vor să se asigure că exploatațiile familiale mici, mari, intensive sau extensive, vor avea un viitor competitiv și un nivel de trai comparabil cu cel din alte sectoare de care tinerii sunt interesați. Pekka Pesonen, Secretarul-General al Copa-Cogeca, a declarat în cadrul evenimentului: „Exploatațiile familiale reprezintă o mare parte din cele câteva milioane de persoane angajate în sectorul agricol mondial. Exploatațiile familiale reprezintă un factor determinant pentru creștere și ocupare în zonele rurale din întreaga lume, oferind o amplă diversitate de alimente de bună calitate, produse în mod durabil pentru a satisface cererea milioanelor de consumatori din UE, respectând în același timp și mediul înconjurător. Exploatațiile familiale reprezintă calea de urmat. Pe fondul creșterii cererii cu 60% până în 2050, investițiile în sector trebuie sporite.  Marco Marzano, Directorul executiv al WFO a spus: „Agricultorii din întreaga lume ar trebui să se unească pentru a dezvolta strategii durabile bazate pe schimbul de experiență și cunoștințe. În același timp, aceștia au nevoie de un cadru de referință. Modelul agriculturii familiale oferă flexibilitatea și rezistența necesare pentru a face față provocărilor globale din agricultură și dezvoltare rurală. Pentru a asigura reînnoirea generațiilor în viitor, toate exploatațiile familiale, indiferent de formă, trebuie să fie viabile și rentabile. Pentru a face față provocărilor din ce în ce mai mari, precum costurile de producție ridicate, perturbări extreme ale pieței și condiții meteorologice variabile, Copa-Cogeca și WFO solicită șefilor de stat și de guvern din întreaga lume să se asigure că:
 se va stabili un cadru politic fiabil care să asigure exploatațiilor familiale accesul la pământ și resurse naturale, drepturi de proprietate, etc.
 se vor face investiții considerabile în sector și se va stimula cercetarea și inovarea, precum și transferul cunoștințelor către agricultori;
 se vor reuni condițiile adecvate pentru înființarea organizațiilor de producători, cum ar fi cooperative agricole, permițându-le agricultorilor să își unească forțele în vederea comercializării producției lor, să adauge valoare produselor obținute, fapt care ar permite generarea de venituri mai mari și o mai bună gestionare a volatilității extreme a pieței;
 agricultorii primesc o formare și o educație – incluzând aspectele practice – suficiente pentru a le asigura un viitor competitiv;
 contribuția esențială a femeilor la agricultura familială este recunoscută în întreaga lume;
 tinerii agricultori sunt sprijiniți, având în vedere dificultățile întâmpinate la instalare;
 practicile neechitabile și abuzive din lanțul alimentar sunt combătute, oferindu-le agricultorilor mai multe șanse de a obține venituri pe piață;
 exploatațiile familiale au acces la internet și la alte infrastructuri de socializare, la fel ca restul societății;
 exploatațiile familiale sunt constituite din agricultori activi și întreprinderi agricole de familie, indiferent de mărimea acestora.
Anul internațional al agriculturii familiale organizat de Națiunile Unite în 2014 atrage atenția întregii lumi asupra rolului agriculturii familiale în reducerea foamei și sărăciei, oferind siguranță alimentară și îmbunătățind condițiile de viață, protejând în același timp mediul și biodiversitatea. O agricultură dinamică, modernă și rezistentă este esențială în viitor, astfel încât să asigure un viitor viabil pentru agricultura familială

Aplicatii ale energiei solare si eoliene pentru Sistemele de Irigatii

 

S.C. HABITAT ENERGY srl

web: www.solarZONE.ro
email: office@solarZONE.ro
tel: +04 0749 045 444
fax : +04 031 816 83 09

Sediul Social: Str. Valea Ialomitei nr.7, Bucuresti, sector 6
Nr inreg la Of. Reg. Com. : J40/13722/2008
Cod Unic de Inregistrare: RO 24329885
Cont IBAN: RO80INGB0000999901086259
logo habitat energy
Energie solara si eoliana
   pentru o CASA VERDE
Aplicatii ale energiei solare si eoliene pentru Sistemele de Irigatii
Solutii de pompare a apei in cateva aplicatii folosind panourile fotovoltaice :
Irigatii prin picatura sau prin canale de irigatii, Alimentarea cu apa a fermelor, Aprovizionarea cu apa a localitatilor izolate
APLICATII ALE ENERGIEI SOLARE SI EOLIENE

APLICATII PENTRU SISTEMELE DE IRIGATII

1.Irigatii prin picatura sau prin canale de irigatii

Sistemele moderne de irigatii folosesc presiunea pentru aducerea apei si distributia ei prin conducte direct la radacina culturilor. Combinatia sistemelor fotovoltaice cu pompe submersibile este folosita in zonele izolate fara conectarea la reteaua electrica. Apa este distribuita direct din pompa sau dintr-un bazin de retentie gravitational. In cazul sistemelor diurne (care opereaza fara baterii, sistemul functioneaza doar ziua) randamentul poate fi crescut prin folosirea sistemului de tracker la panourile fotovoltaice.
Apa este distribuita cu presiunea de 1 bar prin conducte catre duze (1 pana la 4 gauri in cazul plantelor mari) astfel incat sa acopere 50% zona radacinii. Desi are o eficienta de peste 90% irigatiile prin picatura sunt aplicate doar pe zone reduse datorita costului ridicat al instalatiei si mentenantei.
In multe cazuri sunt folosite generatoare diesel pentru furnizarea energiei electrice de pompare.
Sistemele fotovoltaice au avantajul ca pot fi folosite oriunde deoarece nu necesita acces permanent (pt generator ai nevoie de un acces facil pentru alimentare, intretinere, paza echipamentului si al combustibilului, zgomot, poluare etc).
Seara sistemul poate fi functional prin folosirea unui bazin de retentie pentru stocarea necesarului de apa.

Dimensionare sistemelor prin picatura:
Pentru o suprafata de 1ha de cultura este necesara o cantitate de 25-50mc/zi. Inaltimea bazinului ar trebui sa fie de 5m iar lungimea tubului nu trebuie sa depaseasca 50m.
Daca folosim pompa Lorentz PS1200 cu 8,5mc/zi, panouri fotovoltaice de 660W cu distanta intre tuburi de 0,5m vom avea o suprafata irigata de 1000 mp, 2 sere de 500 mp. Daca distanta intre randuri e de 1m atunci avem 2000 mp. COST Investitie 3600EUR+tva.
In cazul unei pompe PS1800 vom avea 4000 mp (8 sere de 500 mp) in cazul distantei 0,5m intre randuri si o distanta de 8000 mp daca distanta e de 1m.

Dimensionarea sistemelor prin irigare (inundare)
Pentru canalele de irigatii avem nevoie de o pompa cu debit mare si presiune mica.
PS9K cu 600 mc/zi ar fi indicata, 8400 W si in cazul unei eficiente de 65% cu evaporare 5mm/zi vom avea 7 ha iar la o eficienta de 50% cu evaporare 7mm/zi vom avea 4,3 ha.

2.Alimentarea cu apa a fermelor

In multe zone agricultura este reprezentata doar de cresterea animalelor.Carnea , laptele si oualele reprezinta o componenta importanta in dieta fiecarei familii.Pentru o crescatorie este importanta cantitatea si calitatea apei care devine astfel un factor cheie in dezvoltarea acestei activitati in zona.

Sistemele Lorentz sunt foarte simple, alcatuite de 3 componente:

 • panourile fotovoltaice
 • controler
 • pompa submersibila

Sistemul este proiectat cu mententanta redusa.
Sursele de apa sunt constituie de apa de suprafata (rauri, lacuri) si puturile de adancime.

Dimensionare:
Pompa Lorentz PS1200 cu 8,5mc/zi, cost investitie 3600 EUR+tva, poate furniza apa necesara unei ferme de vaci cu 75 capete sau 1050 oi, 1200 porcine sau 34,000 pasari iar PS200 pentru 60 vaci, 810 oi, 930 porcine si 26.000 pasari.

3.Aprovizionarea cu apa a localitatilor izolate

In multe zone ale globului, apa potabila si cea menajera sunt o resursa limitata. Accesul la aceste resurse pot ajuta dezvoltarea unei comunitati. Lipsa ei duce de multe ori la aparitia bolilor, foamete.

Acolo unde este disponibila, de multe ori se afla la distante mari fata de zonele locuite iar oamenii isi pierd o mare parte din timp pentru aprovizionare. Sursele de apa sunt in acest caz:

 • rauri si lacuri – aceste resurse sunt de multe ori sezoniere si nu sunt disponibile in special vara cand ai mare nevoie de ele
 • puturi forate – investitia este mai mare dar asigura o sursa sigura si curata

In aceste zone lipsa energiei electrice si nevoia de transport a acesteia prin tevi la distante destul de mari au facut din pompele submersibile operate solar singura solutie viabila.

Dimensionare:
La un consum minim de 30L/zi/om, pentru o comunitate de 300 oameni, va recomandam PS1200 cu 660W panouri solare. Volumul este de 8,5mc/zi de la H-60 m. Cost investitie-3600 EUR+TVA.
Pentru o comunitate cu 1000 oameni va recomandam PS1800 cu 2100W panouri solare. Volumul este de 30mc/zi de la H-60m.

Referinte
Pompele submersibile germane LORENTZ sunt prezente in mai multe aplicatii pe toate continentele

Sistem pompare suprafata PS1200

Tara: Australia

Sistem pompare adancime PS200

Tara: Emiratele Arabe

Sistem pompare adancime PS4000 31 mc/zi de la 160m

Tara: Turcia

CUM FUNCTIONEAZA PANOURILE SOLARE?
 • Sistemul solar termic este alcatuit din panourile solare, boiler, grup de pompare, automatizare si antigel.
 • Panourile solare plane sau panourile solare cu tuburi vidate capteaza energia solara necesara sistemului.
 • Panourile solare se monteaza catre SUD cu inclinarea optima 45 grade.
 • Automatizarea preia de la sonde informatia si comanda grupul de pompare sa recircule antigelul intre Boiler si Panourile Solare.
 • Boilerul este multiserpentina, putand fi conectat si la centrala termica. ACM se incalzeste in Boiler, preluind energia termica de la antigel. Sistemul termic poate fi folosit si la incalzire.
 • Sistemul este complet automatizat!

Oferte Speciale solar-depot.ro

Va prezentam – la CELE MAI BUNE PRETURI – ultimele aparitii in domeniul panourilor fotovolaice si sistemelor solare. Va stam la dispozitie cu orice intrebari despre produsele noastre, va ajutam in orice proiect aveti. Contactati-ne, orice problema are o rezolvare!

Conector YMC4 mama


Panou fotovoltaic 90w

NOU

Panou fotovoltaic policristalin pentru sisteme fotovoltaice izolate ( …
88 €495 lei

Baterie solara AGM GEL 100Ah


Baterie ( acumulator ) cu GEL tip deep cycle destinata sistemelor foto…
146 €825 lei

Sistem fotovoltaic la retea 3kW cu sistem prindere

NOU

Sistem fotovoltaic legat la retea. Puterea instalata a panourilor este…
4.022 €22.700 lei

Sistem stradal solar 40W


Sistem stradal solar adaptiv cu urmatoarele componente: -Panou fotovo…
797 €4.496 lei

Panou solar fotovoltaic HIBRID

NOU

Panou fotovoltaic policristalin si panou solar termic intr-unul singur…
505 €2.849 lei

Exemple de sisteme complete cu panouri solare

Panourile solare plane sunt furnizate de Sunerg Solar, producator italian din 1978. Panourile sunt garantate 10 ani, certificate Keymark Solar si sunt fabricate conform standardului EN12975. Materialele utilizate sunt de cea mai buna calitate, rama din aluminiu anodizat, grosimea izolatiei termice este de 45mm, tuburile sunt din cupru cu sudura continua ultrasonica iar placa de absorbtie este tratata cu oxizi de titan.

Panourile solare cu tuburi vidate sunt certificate dupa aceleasi standarde, garantate 5 ani, cu tuburile realizate din sticla borosilicat si rezistente la intemperii.

Sistem pentru apa calda menajera 1/2 pers
 • Panou solar plan H1TX-1 buc
 • Boiler 150L – 1 buc
 • Sistem prindere acoperis – 1 set
 • Grup de pompare SRD – 1 buc
 • Centrala electronica DIGI-X3 –1 buc
 • Vas expansiune- 1 buc
 • Sonde temperatura – 3 buc
 • Antigel –1 buc
Sistem pentru apa calda menajera 3/4 pers
 • Panou solar plan H1T-2 buc
 • Conectori panouri solare – 2 buc
 • Boiler 200L – 1 buc
 • Sistem prindere acoperis – 2 set
 • Grup de pompare SRD – 1 buc
 • Centrala electronica DIGI-X3 –1 buc
 • Vas expansiune- 1 buc
 • Sonde temperatura – 3 buc
 • Antigel –1 buc
Sistem pentru apa calda si aport incalzire
 • Panouri solare plane – 6 buc
 • Conectori panouri solare- 6 set
 • Boiler trivalent 700L- 1 buc
 • Sistem de prindere acoperis – 6 set
 • Grup de pompare – 1 buc
 • Centrala electronica DIGI-X3 –1 buc
 • Vas expansiune –2 buc
 • Sonde de temperatura – 3 buc
 • Antigel – 2 buc

economie

Informeaza-te, compara si alege inteligent!

Va oferim componente testate de la cei mai cunoscuti producatori de sisteme solare termice si fotovoltaice. Functionarea sistemelor o garantam prin simularile computerizate realizate cu software dedicate ( Valentin Software GmbH, PolySUN) pentru fiecare oferta realizata si folosim experienta acumulata in timp de catre furnizorii nostrii. Alegerea componentelor din cadrul unui sistem este un proces laborios care trebuie sa asigure functionarea lui durabila si la parametrii optimi.
Puteti opta pentru un sistem solar sau fotovoltaic din site sau ne puteti contacta pentru o oferta personalizata.
Experienta noastra avuta in proiectele de Casa Pasiva realizate pentru echipa Romaniei la Solar Decathlon in colaborare cu cele mai bune universitati din Bucuresti va asigura ca privim locuinta ca un sistem, un Habitat.


In fiecare primavara apicultorul face cam aceleasi activitati.
Se cerceteaza fiecare stup pentru a vedea daca matca mai este inca vie si mai are capacitatea de a depune oua. Deasemenea stupii trebuie cercetati cu atentie pentru a identifica eventualele boli dar si pentru ca sa te asiguri ca albinele tale au suficienta hrana pana la prima productie de miere. Chiar daca albinele tale par sanatoase este bine sa le dai diverse tratamente pentru a preveni diverse boli. In acest anotimp ar trebuie sa cercetezi stupii si sa le dai medicamentatia necesara cel putin o data la doua saptamani.
Atunci cand albinele acopera sapte rame situate in etajul superior este cazul sa adaugi un nou etaj. Cu aproximativ doua saptamani inainte de cules trebuie sa opresti medicamentatia albinelor pentru a te asigura ca medicamentul nu va contamina puritatea mierii produse.

Vara apicola

Cand se apropie luna iulie ar fi cazul sa mai adaugati un etaj in cazul stupilor puternici astfel incat albinele acestora sa fie capabile sa isi depoziteze mierea. Albinele au nevoie de spatiu larg, altfel nu vor mai lucra sau mai rau vor roi.
Continuati monitorizarea stupilor si adaugati un nou etaj pe masura ce cele cinci rame centrale se umplu cu miere.

Cand toate ramele dintr-un etaj sunt pline cu miere si cand mai multe jumatate din celule fagurile sunt capacite cu ceara, se poate realiza extractia mierii. Nu va speriati de faptul ca pe la sfarsitul verii rata de depunere a oualelor de catre matca scade. Este ceva normal de vreme ce se apropie sezonul friguros. In timpul noptilor calde si umede veti putea observa un ciorchine mare de albine atarnand la intrarea in stup. Nu va panicati! Albinele pur si simplu se racoresc.
Daca se intampla un astfel de fenomen ar fi bine sa ventilati mai bine stupul cu ajutorul unor gauri suplimentare in cutia stupului. Pe la sfarsitul verii incepa sa scada numarul indivizilor dintr-o familie. Trantorii sunt inca in stup dar se poate observa clar ca activitatea este una mult mai redusa pe masura ce florile sunt din ce in ce mai putine. Albinele devin din in ce mai nelinistite si foarte protectoare cu mierea lor.

Activitati de facut pe timp de vara la stup:1. Inspectarea saptamanala a stupilor ca sa te asiguri ca sunt sanatosi si ca inca mai au matci.2. Adauga rame si niveluri(extinderea spatiului) noi stupilor.

3. Tine sub control fenomenul de roire care poate avea loc undeva pe la mijlocul verii; sunt putine sanse ca albinele sa roiasca la sfarsitul sezonului cald.

4. Fii atent la furtisag care poate fi cauzat de viespi sau alte albine; nu e o situatie prea placuta sa ai de-a face cu stupi aflati sub asediu.

5. Ai grija cand colectezi mierea; nu fa acest lucru cand se apropie toamna deoarece albinele tale vor muri de foame peste iarna iar in primavara urmatoare vei avea o stupina goala

Toamna apicola

Pe masura ce zilele devin din ce in ce mai scurte si vremea din ce in ce mai rece, resursele de polen se imputineaza si ele. In aceasta perioada populatia din stup se diminuaza foarte mult. Matca depune din ce in ce mai putine oua iar trantorii dispar din stup. Aceasta este perioada in care albinele produc propolis care este utilizat pentru a acoperi diverse crapaturi prin care poate patrunde frigul iernii. Albinele se pregatesc pentru sezonul rece asa ca este cazul sa le ajuti. Fii atent la furtisag in aceasta perioada.
Cand se apropie toamna trebuie din nou sa te asiguri ca matcile sunt viabile si ca albinele nu sunt bolnave. In aceasta perioada este necesar ca albinele sa fie din nou tratate. Deasemenea trebuie sa oferi albinelor tale provizii de miere si apa astfel incat sa te asiguri ca ele nu vor muri peste iarna. Acest lucru trebuie facut inainte de finele lunii septembrie. La sfarsitul lunii Octombrie poti deja sa impachetezi albinele pentru iarna.

Activitati de facut toamna:

1. Verifica toti stupii si asigura-te ca au matca- cel mai usor este sa verifici daca sunt oua in stup; daca le gasesti e evident ca stupul respeciv are matca;
ai grija sa te uiti la oua nu la larve, este o diferenta intre ele- ouale arata ca matca a fost in zona respectiva cel mult de doua zile, larvele pe de alta parte pot avea si opt zile, iar pentru albine opt zile e mult. Asadar daca gasesti larva nu inseamna ca automat stupul are si matca

2. Fii atent daca albinele tale au suficienta miere. Albinele tale au nevoie de multe hrana (miere capacita) pentru sezonul rece. Fara ea vor pieri. Pana la instalarea vremii reci poti sa le dai albinelor tale un sirop cu o compzitie de 2 la 1 zahar. Dupa luna Octombrie devine prea frig pentru albine pentru a mai parasi stupul, ele strangadu-se in ghem pentru iarna.

3. Trateaza-ti familiile de albine daca au boli. Preventiv trateaza-le cu varachet.

4. Ventilati stupii cum trebuie. Pe timp de iarna temperatura in mijlocul ghemului este destul de ridicata. In absenta ventilatiei aerul cald din mijlocul ghemului se ridica, apoi intalneste suprafata rece a cutiei, se produce condensare iar picuri reci ca si gheata cad pe albinele de la margine. Aceasta este o problema foarte mare. Albinele se vor raci si vor muri.

Iarna apicola

Ce se intampla iarna in stup? Matca este inconjurata de mii de albine lucratoare, stand la caldura in mijlocul ghemului. Cand vremea se raceste ghemul se formeaza in partea centrala a stupului.
Chiar daca afara poate fi ingrozitor de frig, temperatura in interiorul ghemului este una destul de ridicata. Albine genereaza caldura prin miscarea muschilor aripilor.
Nici un trantor nu se afla pe timp de iarna in stup. Albine se hranesc pe timp de iarna cu mierea depozitata in faguri. Unele albine parasesc supul iarna si mor. Nu este un fenomen anormal. Albinele nu vor defeca in stup pe timp de iarna. Ele vor face acest lucru cand temperatura de afara va fi suficient de ridicata pentru ca ele sa poata parasi stupul si sa efectueze asa numitul zbor de curatire.

Activitati de facut iarna:

1. Tine sub observatie intrarea stupului si curata urdinisul de zapada si de albine moarte.

2. Asigura-te ca albinele au destula mancare. Exista mari sanse ca albinele sa moara de foame la sfarsitul iernii si la inceputul primaverii. La sfarsitul iernii, intr-o zi calduta, fara vant si cand albinele deja zboara pe afara ar fi bine sa arunci o privire rapida in stup. Nu scoate afara nici o rama. Doar uita-te sub capac.
Uita-te daca mai sunt albine- in mod normal ar trebui sa le ghasesti in forma de ghem in partea superioara. Daca nu observi nici un pic de miere capacita in partea superioara a ramelor, este cazul sa incepi hranirea urgent. Dar tine minte, odata inceputa hranirea artificiala, aceasta nu poate fi oprita pana cand albinele nu incep sa isi aduca nectarul necesar pentru fabricarea mierii.

3. Curata, repara si depoziteaza echipamentul pe timpul iernii.

4. Participa la seminarii apicole si citeste cat mai multe carti si reviste apicole.

5. Comanda echipamentul de care ai nevoie de la furnizori de incredere.

6. Ar fi bine sa iti dezvolti un hobby legat de cresterea albinelor cum ar fi producerea de obiecte din ceara naturala sau de mied.

Pasii apicultorului

1. Cat costa un stup cu o familie de albine in el?
Un stup cu o familie de albine in el costa intre 300 si 650 de RON. Trebuie sa fiti insa foarte atenti la tipul de albine pe care il cumparati si la starea lor de sanatate.

Lazi de Albine2. Care tip de stup este cel mai bun?
In Romania cel mai raspandit tip de stup este cel numit stup vertical cu rama „dadant” (435*162mm), care insa este foarte mare, asa ca fiti atenti la cei care va spun ca acest tip de stup este cel mai bun. In alte tari ale lumii, si mai ales in SUA se utilizeaza stupul multietajat, deoarece usureaza mult munca apicultorului- in acest caz se lucreaza cu corpul stupului nu cu rama. Stupul multietajat este conceput dupa stupul Langstroth si Rooth, dar a fost imbunatatit si adaptat la conditiile climatice din Romania. Volumul stupului poate fi marit oricat in functie de nevoi prin suprapunerea de noi corpuri. Acest stup este adaptat folosirii celor mai noi metode de crestere si exploatare a familiilor de albine. Stupul este format din trei corpuri cu dimensiuni identice care se suprapun, fiecare avand cate 10 rame. Partile componente ale acestui tip de stup sunt: fundul stupului, trei corpuri, rama hranitor cu hranitorul interior, rama de ventilatie, podisul despartitor, podisorul propriu-zis, capacul telescopic, tijele de fixare, blocul de urdinis si inchizatorul de urdinis. Dimensiunile exterioare ale corpului sunt 490*420*245 mm iar cele interioare de 450*380*245mm si un volum de 0,126 metri cubi sau 126 de litri. Grosimea tuturor peretilor este de 20 mm. Peretii laterali sunt strapunsi pe toata inaltimea de un orificiu cu diametrul de 10 mm prin care gliseaza tija de fixare a corpurilor in timpul transportului. Pentru fixarea partilor componente ale stupului, in vederea transportului, acesta este prevazut cu doua tije de otel cu diametrul de 6-8 mm si o lungime de 991 mm.

3. Din ce se contruieste un stup?
Un stup se construieste din lemn de brad iar capacul trebuie sa fie din inox sau din tabla zincata.

4. Am nevoie de o gradina mare in care sa tin stupii?
Nu neaparat. Este adevarat ca daca locuiti in mediul rural si aveti o gradina mare, atunci sunteti norocos, deoarece aveti spatiul ideal pentru o stupina. Totusi, in orase stupi pot fi amplasati chiar si pe acoperisul blocului, asta daca nu deranjati vecinii.

5. Trebuie ca urdinisurile sa fie indreptate intr-o singura directie?
Intrarea in stup trebuie sa fie indreptata fie spre sud, sud-est sau sud-vest, la nivelul pamantului. Fiti atenti ca intrarea sa nu fie intreptata spre o poteca sau un drum, deoarece oamenii aflati in trecere ar putea fi intepati.

6. Vor avea albinele vreo influenta asupra palntelor pe care le cultiv?
Da. Albinele vor poleniza plantele pe care le cultivati, asigurandu-va in acest fel o recolta mult

mai bogata.

7. Imi vor deranja albinele vecinii?

Exista mari sanse. Astfel este necesar sa va asigurati ca amplasati stupii in asa fel incat albinele sa nu zboare direct in gradina vecinului.

8. Cum pot invata mai multe despre apicultura?
Cea mai buna metoda este sa urmati un curs de apicultura pentru incepatori organizate în perioada de iarnă la filialele judeţene ale A.N.C.A în colaborare cu A.C.A. Cursurile sunt autorizate iar la final se obtine o diploma autorizata de Ministerul Muncii. Cursul dureaza cam 3-4 luni. Cursurile sunt gratuite dar se percepe totusi o suma modica pentru diverse cheluieli care pot sa apara pe parcursul cursului. La finalul cursului se organizeaza un examen ce consta dintr-o proba scrisa si una orala pentru a verificare cunostintele acumulate. Exista si carti pentru incepatori, totusi acestea nu pot raspunde chiar tuturor intrebarilor pe care le aveti, pe cand un apicultor cu experineta poate face acest lucru.

9. De ce echipament am nevoie pentru inceput?
Pe langa costumul special pe care trebuei sa il purtati OBLIGATORIU, mai aveti nevoie de un afumator, dalta apicola, cleste apicol, cutit de decapacit, ridicatorul de rame, perie apicola, scaun apicol, lada de lucru, suport de rame, extractorul, si strecuratoarea pentru filtrat mierea.

10. Ma vor intepa albinele?
Nu te poti numi apicultor pana nu ai fost intepat de o albina. Purtativa calm cu albinele, nu fluturati mainile si bratele cand sunteti in jurul lor, nu umblati in stup cand este vreme ploioasa sau se apropie o furtuna. Daca respectati aceste reguli aveti sanse destul de mici sa fiti intepati de albine. Desi nu este dovedit stiintific, veninul de albine are proprietati curative. Totusi, exista oameni care sunt alergici la albine si pot face soc anafilactic. De aceea este bine sa stiti daca aveti sau nu alergie la albine inainte de a va apuca de apicultura.

11. Este necesar sa aloc mult timp pentru a avea grija de albine asa cum se cuvine?
Nu. In timpul verii este necesar sa va uitati in stup o data pe saptamana. Pe timp de iarna puteti sa va uitati o data pe luna daca au suficienta hrana, desi acest lucru nu este neaparat necesar. Totusi daca sunteti stresar dupa o zi grea de munca, stati in apropierea stupului si priviti albinele la lucru. Efectul terapeutic este de-a dreptul extraordinar.

12. Cum se ia mierea din stup si se pune apoi in borcane?
In primul rand se indepateaza cu multa grija albinele de pe rame, cu ajutorul periei sau al izgonitorului. Totusi cel mai comod este cu ajutorul unei suflante de aer. Apoi se ia rama, se decapaceste si apoi se introduce in storcator(centrifuga). Dupa ce mierea este stoarsa se strecoara, se lasa la ,atirat si apoi se pune in borcane.

12. In afara de miere mai exista si alte produse apicole utile?

Da. Ceara de albine este utilizata pentru a produce lumanari si in industria cosmetica.

13. Trebuie hranite albinele pe timp de iarna?
Da. Stupii ar trebui verificati o data pe luna. Daca simtiti ca sunt mai usori pregatiti niste turte din zahar si miere ce se pun deasupra ramelor.

14. Sufera albinele de multe boli?
Albinele la fel ca orice alta creatura de pe pamant sufera si ea de diverse boli. Pentru a le feri de boli trebuie sa va asigurati ca interiorul stupului este curat si de doua ori pe an sa le administrati albinelor un tratament impotriva bolii numite varoua albinelor.

15. Care tip de albina este cel mai buna?
Pentru regiunea noastra cel mai bun tip este Apis Melifera Carpatica.

 

Inmultirea familiilor de albine

. Stiinta si practica apicola au demonstrat faptul ca roitul este un fenomen biologic natural care corespunde unei necesitati biologice menite sa contribuie la conservarea si perpetuarea speciei. In apicultura moderna roitul natural nu este dorit iar conceptia unor apicultori care asteapta roirea naturala ca unicul mijloc de inmultire sau repopulare a stupilor ar fi bine sa fie revizuita si inlocuita cu metodele stiintifice de inmultire artificiala care au numeroase avantaje fiind executata cu usurinta la dorinta si interventia controlata a apicultorului.

.. Roirea artificiala
Roirea artificiala are menirea sa inlature toate neajunsurile roirii naturale. Ea se efectueaza la timpul potrivit si ne permite sa efectuam o selectie a materialului biologic,evitand riscul unor pierderi de roi pe care nu-i putem supraveghea si recupera. Se poate afirma ca evitarea completa a roirii este destul de dificila,insa exista o serie intreaga de operatiuni preventive care pot evita sau reduce mult roirea naturala.

Pentru aceasta este necesar sa cunoastem temeinic cauzele care determina roirea si masurile care urmeaza a fi luate pentru prevenirea roitului. In practicarea unei apiculturi moderne se recomanda sa intretinem numai familii puternice cu matci tinere si de mare productivitate.Pentru a evita roitul natural trebuie sa retinem faptul ca este mai usor de prevenit decat de combatut acest instinct atunci cand familia de albine intra in frigurile roitului.

Principalele cauze care determina roirea sunt: suprapopularea stupilor,deci aglomerarea cuibului,ventilatia necorespunzatoare a acestora,expunerea lor la soare si supraincalzirea acestora prin insolatie,aparitia unei necorespondente intre cantitatea de albine tinere care pot hrani puietul si cantitatea de puiet pe care ele trebuie sa-l hraneasca,glandele salivare ale acestor albine pot secreta laptisor, dar nu au suficiente larve pe care sa le poata creste,faguri insuficienti sau necorespunzatori pentru depunerea oualelor, lipsa de spatiu pentru cladirea fagurilor,predispozitia ereditara si alti factori care constituie tot atatia excitanti interni sau externi care favorizeaza roitul.

A stabili care dintre aceste cauze are cea mai mare importanta pentru manifestarea instinctului de roire este foarte greu,putandu-se analiza numai fiecare in parte si sintetiza corelatia care exista intre ele.

Stupi de mare capacitate – Este necesar sa se asigure in primul rand folosirea de stupi sistematici cu un spatiu corespunzator a caror volum poate fi marit dupa nevoie astfel ca matcile sa aiba posibilitatea nelimitata de a depune oua evitandu-se blocarea cuibului.In functie de cules se face largirea periodica a cuibului cu noi rame si faguri artificiali.Daca primavara nu avem faguri suficienti se limiteaza ponta matcii si aceasta lipsa duce si la diminuarea culesului.Calculele au aratat ca la un spor zilnic de 1 kg a capacitatii de prelucrare si depozitare a nectarului sunt necesari 2-3 faguri,iar la un spor zilnic de 8 kg vor fi necesari 15-20 faguri.

Amplasarea stupilor – Este indicat ca stupii sa fie amplasati la umbra in perioada de maxima insolatie(orele 12-17)deoarece supraincalzirea favorizeaza instinctul de roire.Este bine ca stupii sa fie vopsiti in nuante deschise la culoare pentru a nu atrage caldura razelor de soare.

Culesul nectarului si polenului – Sunt elemente care actioneaza ca stimulenti,determinand o mai buna hranire a matcii,o mai buna depozitare a nectarului si polenului care produc caldura in stup,contribuind la cresterea puterii familiei.Un cules intensiv de rapita timpurie poate constitui cauza principala a roirii daca apicultorul nu intervine la timp.De asemenea in perioadele lipsite de cules este bine sa practicam stuparitul pastoral.

Aglomeratia de albine tinere – Existenta unui numar excesiv de albine tinere indeamna familia sa inceapa pregatirile de roire prin cladirea de botci pe faguri in care matca depune oua din care vor ecluziona viitoarele matci.Familia respectiva trece prin frigurile roitului mai ales in cazul unei perioade mai lungi de timp nefavorabil.

Lipsa de spatiu si ventilatie – Aglomeratia si caldura cuibului fac ca activitatea albinelor ventilatoare sa nu mai fie intodeauna pozitive si suficient de eficace,predispunand familia de albine la roire.In timpul culesului se recomanda deschiderea mare a urdinisurilor si asigurarea ventilatiei.

Blocarea cuibului cu miere si pastura – La un cules intensiv de nectar si polen cand cuibul nu este corespunzator marit acesta se blocheaza iar matca nu mai are celule goale pentru a depune oua diminuandu-se activitatea albinelor si favorizand roirea.

Excesul de laptisor de matca – Producerea laptisorului de matca destinat hranirii larvelor de albine in primele trei zile de viata daca este tulburat de prezenta unui numar mare de albine lucratoare care nu pot sa transmita produsul lor larvelor,acestea ajung sa cladeasca botci in care depoziteaza hrana glandulara stimuland roirea.mentinerea unor familii puternice cu multe rame cu puiet necapacit reprezinta o metoda eficienta de prevenire a roitului.

Varsta matcii – S-a constatat ca matcile batrane au tendinta mai mare de roire de unde concluzia de a detine cat mai multe matci tinere selectionate din cele mai bune familii de albine.

Carenta de feromoni a matcii – Se cunoaste faptul ca glandele mandibulare ale matcii produc o secretie denumita „substanta de matca” dupa care albinele percep si recunosc matca stupului.Cat timp albinele primesc o cantitate determinata din aceasta substanta,totul este normal,cand aceasta cantitate insa se reduce,albinele hotarasc inlocuirea matcii.acest fenomen se produce fie din cauza imbatranirii matcii cand se diminueaza si secretia de feromoni fie si la unele matci tinere din cauza suprapopularii stupului care determina reducerea cantitatii de feromoni primiti.Rezultatul este acelasi:cladirea de botci.

. Cum intrerupem roitul
Aparitia botcilor intr-un numar mare este un semn sigur a roirii si numai prin distrugerea lor sistematica se poate impiedica roirea.Aceasta operatie este grea si anevoioasa cerand un control atent al tuturor ramelor si o mare atentie in depistarea si distrugerea botcilor deoarece daca ramane o botca ascunsa,neobservata,toata operatiunea devine inutila.Operatia se repeta la 10 zile si apoi din nou la 7 zile pentru distrugerea noilor botci cladite intre timp.Cand aceasta operatie se efectueaza in ajunul recoltarii productia de miere scade mult,fiindca familia de albine este in frigurile roitului iar metoda de intrerupere a roitului prin distrugerea botcilor contribuie la prelungirea acestei stari,de unde concluzia ca este mai usor sa prevenim decat sa combatem acest instinct puternic.

. Metode de roire artificiala
Roirea artificiala inlatura toate neajunsurile roirii naturale care este mai complexa si cere un volum mare de munca.Roirea artificiala usureaza munca si contribuie la sporirea productiei de miere.In literatura de specialitate sunt descrise toate metodele de formare a roilor artificiali.Aici insa vom descrie doar cateva(cele mai simple si eficace),folosite atat in stupine de amatori cat si in stupine ale profesionistilor:

Roirea artificiala prin divizare – Aceasta este cea mai simpla metoda de inmultire artificiala a albinelor si se practica cu rezultate foarte bune in stupinele cu un numar mic de familii.Cu aceasta metoda se obtine dublarea efectivului,apicultorul ajungand intr-un timp relativ scurt sa-si formeze o stupina adevarata,dimensionata dupa dorinta.In zona de stepa,divizarea se face dupa ce culesul la salcam a fost facut,iar in zona de munte-deal in prima jumatate a lunii mai.In acest fel noile familii participa la culesurile ce urmeaza si isi asigura o dezvoltare corespunzatoare.

Divizarea familiilor se executa in zilele calduroase cand albinele executa zboruri intense.Cu scopul de a forma familia noua,se aduce langa familia ce urmeaza sa fie divizata un stup gol in care se trec jumatate din fagurii cu albine,puiet si miere a familiei de baza.Cu ocazia divizarii familiei se cauta matca pentru a se stabili in care stup a ramas.Dupa aceasta operatie cei doi stupi se aseaza departati intre ei,de o parte si de alta a locului in care a fost urdinisul familiei din care s-a format familia noua.Albinele culegatoare,pe masura ce se inapoiaza de la cules,se impart aproape egal in cei doi stupi.In cazul in care se constata ca albinele populeaza mai bine unul din stupi,acesta se poate indeparta putin pentru ca repartizarea albinelor sa se faca cat mai egal.

Spre seara,in familia orfana se introduce,intr-o colivie,o matca imperecheata sau neimperecheata.In cazul in care lipsesc matcile de rezerva dupa 24 de ore,in diviziunea ramasa orfana se introduce o botca matura.Dupa imperecherea matcii si inceperea depunerii oualelor, familia nou-formata se dezvolta dupa tehnica obisnuita in vederea valorificarii culesurilor.Folosind acest procedeu de inmultire a albinelor se realizeaza un spor efectiv de 100%.

Roirea artificiala prin stolonare colectiva – Presupune ridicarea a cate doi faguri cu puiet si albina de la fiecare familie de baza.Aceasta face ca puterea familiilor donatoare sa nu fie influentata.Cu cat roiurile se formeaza mai tarziu vor trebui sa fie mai puternice. Pentru ca iernarea sa decurga in conditii bune se impune ca pana in toamna sa atinga parametrii cantitativi ai unor familii de albine normale.

– Se scoate din fiecare familie donatoare cate una sau doua rame cu puiet capacit bine acoperite de albine.Se va urmari sa nu se ridice din greseala si matca.Ramele se aseaza in stupul ce va gazdui roiul. In timpul formarii roiului,urdinisul stupului se tine inchis pentru a se evita depopularea.in general,roiul se formeaza din 4 rame bine acoperite de albine,din care doua cu puiet si doua rame cu miere si pastura.Dupa cateva ore,in roi,sub protectia coliviei,se introduce o matca tanara imperecheata.In lipsa unui cules de intretinere se va hrani stimulent cu cate 300 g sirop de zahar in concentratie de 1/1 sau 1/2.

. Roirea naturala
Prin roirea naturala a familiilor de albine se intelege actiunea prin care matca,o parte din albine si trantori parasesc stupul si dau nastere la un roi natural.In functie de ordinea in care ies din stup roiurile se impart in:roiuri primare,care se caracterizeaza prin aceea ca albinele parasesc stupul cu matca varstnica si roiuri secundare si tertiare cand albinele parasesc stupul cu matci tinere neimperecheate.Legat de data cand parasesc stupul,roiurile se impart in : timpurii,atunci cand familiile roiesc la inceputul lunii mai si roiuri tarzii,cand familiile roiesc in luna iulie.

Obisnuit,roiurile naturale parasesc stupul in zilele calduroase si cu timp frumos,intre orele 11-15.Dupa ce matca iese din stup insotita de albine,roiul se invarteste in apropierea stupinei si cauta un loc potrivit de care sa se prinda.Roiul primar cu matca varstnica,spre deosebire de roiurile secundare si tertiare,nu se indeparteaza prea mult de stupina si dupa ce se aseaza pe crengile unor copaci ramane linistit timp de cateva ore.

Dupa prinderea roiului acesta se lasa sa se linisteasca intr-un loc racoros si spre seara se scutura direct intr-un stup nou,pregatit in acest scop.Stupul in care se introduce roiul se echipeaza cu faguri artificiali si i se asigura o hranire suficienta pentru a putea incepe cresterea puietului. Dupa 2-3 zile roiul se controleaza,se verifica prezenta matcii si se organizeaza cuibul urmarindu-se ca albinele sa cladeasca in timp cat mai scurt fagurii artificiali introdusi pentru a asigura spatiul necesar.

Fagurii familiei care a roit se verifica imediat dupa iesirea roiului si se distrug toate botcile cu exceptia celei mai mari,iar cuibul se reorganizeaza lasandu-se in stup numai fagurii ocupati de albine.Prin distrugerea botcilor se urmareste sa se impiedice roirea in continuare a familiei si sa se evite in acest fel slabirea acesteia.Roirea naturala a familiilor de albine in preajma culesului principal impiedica realizarea unor productii corespunzatoare de miere marfa datorita slabirii familiilor care au roit.

. Ingrijirea roiurilor
Dupa ce am format roiurile trebuie sa ne canalizam eforturile in doua directii:una este aceea de asigurare a puterii acestora iar a doua de asigurare a rezervelor de hrana.Pana la intrarea in iarna toate trebuie sa aiba cel putin 0,8-1kg albine si in faguri rezerve de miere de 10-12 kg.In vederea ajungerii la acest deziderat se iau urmatoarele masuri:
– La formarea roiurilor cu albine tinere(unde lipsesc culegatoarele)se administreaza in faguri apa.
– Se urmareste ca roiurile formate cu matci neimperecheate(sau botci)sa aiba in cat mai scurt timp matci imperecheate.
– Roiurile care se depopuleaza dar sunt dotate cu o matca valoroasa se ajuta periodic cu puiet capacit.
– Se asigura matcilor fagurii necesari depunerii oualelor si dezvoltarii activitatii.
– Se asigura existenta de culesuri abundente,iar in perioadele dintre ele roiurile sa fie hranite stimulent.

Respectarea termenelor prevazute pentru executarea lucrarilor si ingrijirea atenta a roiurilor dupa formare,asigura dezvoltarea corespunzatoare a acestora in cursul sezonului.Astfel acestea vor intra in iarna puternice urmand ca in sezonul urmator sa fie incluse in grupa familiilor de baza.Roiurile care nu au ajuns la o dezvoltare corespunzatoare se desfiinteaza,iar albinele,puietul si rezervele de hrana se folosesc la intarirea celorlalte roiuri.

Obținerea mătcilor prin transvazare – metoda Grama

Mătci de calitate înseamnă familii puternice, sănătoase, produse ale stupului în cantităţi mai mari.

Mihai Grama este unul dintre apicultorii cunoscuţi ai României. S-a pregătit pentru asta, a avut apicultori în familie, a urmat cursurile Liceului Apicol din București și de peste 20 de ani practică această minunată meserie.

Deși a fost și în străinătate – a practicat apicultura și în Italia –, iar cu ceva ani în urmă se deplasa cu stupina sa în pastoral la punctele melifere cu renume din țară, Mihai Grama nu vrea să mai părăsească Munții Apuseni, acolo unde își are de fapt și originile.

Iată ce îi place de multe ori să spună: „Fug de tot ce înseamnă aglomerație de albine pentru a evita pericolul hibridării. Atunci când matca merge și se împerechează cu trântori aflați la 2-3 km în alte stupine, cu trântori de nu știu unde, nu știu din ce familie provin, din nu știu ce hibrizi de toate felurile, nu cred că trebuie să speri la succes.“ Mihai Grama, „vânătorul de albine“ cum este cunoscut, își selectează albinele din cele mai bune familii capturate din pădurile Apusenilor. Le aduce în stupina sa, le urmărește un timp și din cele care dovedesc însușiri deosebite selectează permanent. Le multiplică pe acelea care dovedesc cea mai bună producție, cea mai bună adaptabilitate, pe cele care au instinct spre roire cât mai diminuat, care sunt mai blânde, mai rezistente la boli, mătcile care primăvara încep ponta mai devreme și care toamna o prelungesc cât mai mult și alte însușiri pe care le dorește în stupina sa.

Cât mai aproape de natural

Obținerea mătcilor prin transvazare este una dintre metodele cunoscute apicultorilor. Mihai Grama însă face acest lucru în felul său. Dorința sa de a întreține albinele cât mai aproape de natural l-a determinat să-și confecționeze singur botcile, fără a apela în niciun fel la trusa NICOT sau JENTER. A confecționat câteva cepuri dintr-un lemn de esență tare cu un diametru de 8,5-9 mm pe care, după ce le udă în apă rece, le introduce în ceară topită de 3-4 ori. Apoi, desprinde acest început de botcă din ceară naturală și îl lipește pe leațul mobil al unei rame dinainte pregătite. Aceste botci sunt întotdeauna montate pe o foiță de ceară (din cele ce se dau la clădit albinelor) pe care în prealabil a lipit-o pe leațul ramei cu botci.

Vânătorul de albine nu vrea să facă o dublă transvazare pentru că, spune el, e pierdere de timp. Dintr-un stup în care familia a fost obligată să pornească clădirea de botci recoltează 3-5 din acestea din care cu lanțeta ia o cantitate mică de lăptișor de matcă pe care îl pune pe fundul fiecărei botci.

Alegerea larvelor

Cu 4 zile înainte introduce o ramă clădită și mai închisă la culoare, stropită cu nectar, în cuibul familiei dinainte stabilite ca fiind cea cu însușirile cele mai bune și care va da larve pentru viitoarele mătci. Această larvă, după ce a fost ouată de matcă, se ridică cu atenție și, într-un moment al zilei în care nu este prea cald, dar nici frig, va fi dusă la locul unde se află rama cu botcile pregătite. Larvele nu trebuie să fie mai mari de 3 zile. Cu ajutorul unei lupe montate pe un dispozitiv special și al unei lanterne tip miner puteți şi dumneavoastră să vedeți ouăle și larvele mai tinere. Pentru a transvaza direct ouă, Grama spune că trebuie să ai multă experiență, un ochi bun și o mână sigură. Așa că, pentru a evita un eșec total, puteți transvaza larve de până în 3 zile.

Transvazarea propriu-zisă

Cu ajutorul lanțetei dinainte pregătite, udând-o permanent în gură începe să recolteze larvele. Mihai devine în acest moment un mic prestidigitator. Introduce cu rapiditate și cu mare precizie capătul curbat al lanțetei sub larvă, răsucește ușor spre stânga sau spre dreapta, extrage larva din celulă și cu aceeași siguranță, printr-o mișcare inversă celei prin care a luat-o, o așază pe patul de lăptișor de matcă pregătit anterior. O ramă conține 50-60 de botci pentru că spune el: „Îmi pot permite să introduc așa multe (aproape ca la botcile de roire) fiindcă am ales pentru creștere o familie puternică, cu forță biologică deosebită.“

Familia crescătoare

Rama cu botcile în care au fost transvazate larvele este introdusă într-o familie ce le va prelua și crește până aproape de eclozare, dar nu mai mult de 9-10 zile. Termenul e foarte important pentru a evita o eventuală ieșire a unei mătci provenite dintr-o larvă ce ar fi putut avea la transvazare mai mult de 3 zile. Ar putea fi un dezastru pentru că tânăra matcă ce iese prima le poate ucide pe celelalte înainte de a ieși din botci. Mihai face acest lucru într-un alt mod decât cel clasic, fără izolarea mătcii existente în familia crescătoare. Aduce și această familie în pragul roitului, ea va începe construirea propriilor botci și numai atunci introduce rama cu botcile transvazate. Ideal este ca familia să fi început un schimb liniștit de matcă, pentru a transmite și tinerelor mătci acest sentiment, familiile care acceptă schimbul liniștit de matcă fiind apreciate de apicultori. Când va veni timpul potrivit mătcile sunt fie introduse în bigudiuri, fie date unor tinere roiuri sau familii care au nevoie de matcă tânără pentru a-şi continua evoluția: eclozare, împerechere și începerea pontei în noua lor familie.

 

Reţete de hrană energetică sub formă de turte pentru albine

Reţete de hrană energetică sub formă de turte pentru albine

Sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie se caracterizează prin începerea creșterii de puiet în familiile de albine și, implicit, al creșterii consumului rezervelor de hrană existente în cuiburile familiilor de albine, astfel că lunar consumul de hrană prin creșterea la 1-1,5 kg, tinzând chiar la peste 2 kg.

Totodată, țin să precizez că, având în vedere că anul 2016 a fost dezastruos din punct de vedere apicol, că familiile de albine nu au intrat în iarnă în cele mai bune condiții și deja s-au anunțat la unele stupine masive depopulări, mortalități și chiar dispariții de familii de albine.

Astfel devine imperios necesară evaluarea de urgență a stării familiilor de albine și trecerea, în caz de nevoie, la hrăniri.

Până la apariția condițiilor de efectuare a zborurilor de curățire recomand efectuarea de hrăniri cu turte (paste) energetice poziționate deasupra ramelor cuiburilor. Operațiunea de introducere a turtelor se va face între podișoare și spetezele de sus (fig. 1 și 2) ale ramelor rapid, astfel încât să nu deranjeze prea mult echilibrul termic din cuiburi.

retete fig2 Turte introduse in stup

În practica apicolă, în afară de hrănirile cu miere care sunt cele mai bune, sunt vehiculate foarte multe reţete de hrană energetică, dar spaţiul alocat rubricii nu-mi permite să le prezint pe toate, aşa că voi alege câteva care folosesc, pe lângă zahăr, miere și chiar ceaiuri. Sunt testate personal şi mi-au dat rezultate pozitive. Astfel:

Pentru prepararea pastei de zahăr se folosesc 4 părţi zahăr pudră şi o parte miere fluidă (800 g de zahăr + 200 g de miere). Mierea cristalizată se lichefiază în bain-marie înainte de a se folosi şi i se adaugă zahărului pudră frământând amestecul până se obţine un aluat tare. Apoi pasta obținută se lasă să se „odihnească“ până a doua zi. Dacă amestecul apare moale – curgător se mai adaugă zahăr până capătă din nou consistenţa tare, dar posibil de întins.

Trebuie avut în vedere că turta este aplicată peste rame (fig. 3), deasupra ghemului şi temperatura ridicată degajată de albine poate determina înmuierea, scurgerea conţinutului printre rame şi năclăirea albinelor.

retete fig3 Turta din zahar pudra cu miere

Apoi pasta se introduce în pungi de plastic cu greutate de 0,2-1 kg, se întinde obţinând turte cu o grosime uniformă și aici, trebuie specificat, că grosi­mea turtelor nu trebuie să depăşească înălţimea spaţiului dintre rame şi podişor. Până la utilizare este bine ca pungile să se depoziteze în mediu uscat, la răcoare.

Referitor la materialele folosite, zahărul pudră trebuie să fie de calitate și, dacă se poate, de sfeclă, iar mierea să provină de la familii sănătoase și să nu fie cristalizată sau cel mult cristalizată fin, de consistența untului.

Totodată, recomand introducerea în turte a protofilului sau a altui medicament pentru prevenirea dezvoltării nosemozei și a 1-2 g/kg sare de lămâie pentru invertire. Aceste turte sunt ideale pentru hrăniri de stimulare sau de salvare a familiilor rămase fără provizii în timpul iernii sau primăverii.

● Şerbet de zahăr cu miere

Acest şerbet conţine, pe lângă zahăr, şi o anumită cantitate de miere, ceea ce face ca albinele să-l consume cu o plăcere mai mare.

Pentru preparare, într-un vas emailat sau din inox de 10 litrii se amestecă 5 kg de zahăr tos cu 0,850 de litri apă sau ceai din plante* şi se amestecă cele două produse până când se constată că zahărul este bine umezit, iar apa nu bălteşte. Apoi, vasul cu amestecul rezultat se aşază pentru fierbere la foc moale, negrăbind fierberea şi înlăturând permanent spuma rezultată. De asemenea, tot în timpul fierberii, o operaţiune foarte importantă este îndepărtarea cristalelor de zahăr ce se depun pe pereții vasului cu o cârpă udă şi stoarsă.

Durata fierberii este de 15-30 minute, în funcţie de tăria focului, şi apoi se controlează concentraţia siropului. Respectiv, se ia cu o linguriţă sirop şi se introduce într-un pahar cu apă rece şi vom şti că amestecul ajunge la concentraţia optimă când siropul rămâne închegat pe linguriţă şi se poate modela între degete.

În acest moment se adaugă 800 g de miere şi se mai clocotește încă 3 minute, amestecând continuu pentru înglobarea mierii în amestec.

Mierea folosită trebuie să nu fie cristalizată sau, dacă este, se lichefiază în prealabil prin încălzire până la 40°C.

Apoi se ia vasul de pe foc şi se lasă să se răcească uşor până la circa 70-80°C când, cu ajutorul unei linguri mari de lemn, soluţia de zahăr cu apă şi miere se amestecă continuu până se constată că devine opacă, începând să se albească (fig. 4).

retete fig4 Fierberea zaharului

Amestecarea se continuă până la temperatura de 40 – 50°C, când începe să se formeze şerbetul şi acesta se toarnă în tăviţe căptuşite cu hârtie cerată, pergament etc.

Înainte de răcirea completă şerbetul se taie în plăci cu dimensiunile dorite (fig. 5) care se introduc în pungi de plastic, acestea fiind depozitate în mediu uscat la răcoare (8-12°C, împachetat în pungi sau în recipiente etanșe).

retete fig5 Taierea turtelor de serbet

Dacă încercarea de a obţine şerbet a însemnat un eşec, se adaugă apă sau ceai de plante din nou şi o luam de la capăt, dar de reţinut, în caz de eşec, nu se retopeşte amestecul mai mult de 3 ori.

● Plăci de zahăr candi cu miere.

Pentru prepararea zahărului candi, într-o oală smălţuită sau din inox se introduce o parte ceai de plante* şi cinci părţi zahăr după care, amestecând continuu, acestea se pun la foc. Trebuie precizat că oala trebuie să aibă o capacitate dublă faţă de volumul amestecului pentru ca acesta să nu dea în foc.

După topirea întregii cantităţi necesare pentru o şarje, amestecul se fierbe până când ajunge la temperatura de 116°C, când vasul este luat de pe foc şi lăsat liniştit până se răceşte la circa 70-80° C, timp în care se umezesc tăvile cu apă, se tapetează cu hârtia cerată sau pergament şi se aşază pe o suprafaţă perfect plană.

După trecerea timpului de răcire şi liniştire se amestecă lichidul cu lingura sau paleta de lemn învârtind într-un singur sens şi se va observa că la început soluţia are o culoare mai închisă, ca după 3-4 minute de amestecare culoarea să se deschidă către crem. Se continuă amestecarea până când soluţia începe să opună rezistenţă şi acum trebuie să se toarne repede în tăvi.

Odată terminată operaţia de turnare, se lasă tăvile liniştite până ce materialul cristalizează şi după ce au trecut circa 30 de minute se taie plăcile de zahăr candi şi, după răcirea completă, se introduc în pungi care vor fi depozitate una peste alta, la o temperatură de +8 la +12°C.

Pentru a face mai atractive plăcile candi pentru albine se poate adăuga la fiecare kilogram de zahăr câte 100 la 200 g de miere indiferent de sortiment, exceptând mierea de mană şi în această situaţie, când soluţia din oală începe să fiarbă, alături, pe un alt foc, se pune la încălzit direct pe flacără oala cu mierea necesară. Când amestecul de zahăr a atins temperatura de 116°C, mierea încălzită se adaugă amestecului.

* Ceai folosit la prepararea şerbetului şi a zahărului candi

Acest ceai are ca scop să facă hrana administrată albinelor mai atrac­tivă şi să combată preventiv apariţia nosemozei. El se prepară din mai multe plante medicinale, cum ar fi:

• sunătoare (Hypericum perforatum),

• flori de coada-şoricelului (Achilia millefolium),

• frunze de mentă (Mentha piperita),

• flori de muşeţel (Matricaria chamomilla),

• frunze şi flori de busuioc (Ocimum basilicum),

• cimbrișor (Thymus serpyllum),

• roiniță (Melisa officinalis) ș.a.m.d.

retete fig6 Ceaiuri si turte

Infuzia se prepară astfel: cantitatea de plante uscate trebuie să fie de 20 g la un litru de apă, în total, nu de fiecare plantă. Infuzia la nevoie se poate face din una, două, trei sau toate plantele indicate, luate în părţi egale.

Plantele mărunţite se pun într-un vas emailat peste care se toarnă o cantitate de 150 ml de apă rece ca să se îmbibe, în alt vas se fierbe 850 ml de apă care se toarnă fierbinte peste plantele din vasul în care s-au îmbibat cu apă rece.

Apoi vasul cu plante şi apa fierbinte se lasă 5 minute la foc mic, fără să fiarbă, după care se stinge focul, se acoperă vasul şi se lasă timp de 30 de minute pentru a se produce extracţia principiilor active.

Infuzia obţinută se strecoară şi la un litru i se adaugă zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie, după care poate fi folosită la prepararea şerbetului şi zahărului candi. Infuzia poate fi păstrată maximum 48 de ore la frigider

Hibridarea interrasială la albine = distrugerea fondului genetic local

CE REPREZINTĂ HIBRIZII INTERRASIALI ȘI CARE SUNT RISCURILE INTRODUCERII ACESTORA ÎNTR-O POPULAȚIE?

În condiții naturale, într-o populație în echilibru (legea Hardy-Weinberg), așa cum este și rasa geografică la albine, performanța descendenței este intermediară între performanța părinților. Acasta este situația când un caracter este controlat de gene aditive (așa cum este și producția de miere). Selecția artificială în acest caz are în vedere o ameliorare a performanțelor medii între părinți.
Când este vorba de încrucișarea între indivizi aparținând a două populații diferite genetic, performanța descendenței este superioară performanței părinților, ca rezultat al fenomenului de heterozis. Astfel, hibridarea interrasială (încrucișarea intre indivizi care aparțin unor rase diferite) conduce la efectul de heterozis sau de vigoare hibridă, un fenomen întâlnit la toate speciile de plante și animale și care, la albine, deseori controlat doar pentru obținerea primei generații (F1), conduce la îmbunătățirea unor performanțe doar în prima generație. Practic, este vorba doar de o îmbunătățire a performanței individului și nu de o ameliorare a performanței populației supuse selecției.
Fenomenul de heterozis care apare la un hibrid are următoarea explicație științifică: produșii rezultați din încrucișarea unor indivizi care aparțin unor populații genetice diferite, adică hibrizii, sunt mai viguroși (mai heterozigoți) ca indivizii în rasă curată (părinții), care sunt mai homozigoți. Superioritatea este dată de manifestarea mai intensă a heterozigoției (pe același locus apar alele diferite ale unei gene) și a unor interacțiuni genetice neaditive (dominanță, supradominanță, epistazie) astfel încât indivizii pot fi mai viguroși sau mai productivi ca părinții lor.
Unii apicultori producători sau comercianți de hibrizi au înțeles că exploatând acest fenomen natural s-ar putea crea o piață de desfacere atractivă pentru mătci hibride, având ca target apicultorii, care în general nu stăpânesc aceste noțini de genetică. De obicei, pentru un efect maxim, ca la toate speciile de animale sau plante, se practică doar obținerea hibrizilor de primă generație (birasiali sau chiar trirasiali) – F1, utilizând de obicei tehnica însămânțarii instrumentale (mătci cu trîntori din rase diferite) și care, sunt comercializați către apicultori. De obicei, prin manifestarea acestei vigori hibride, hibrizii F1 vor satisface dorința cumpărătorilor, dacă și condițiile de climă și floră sunt favorabile. Cu toate acestea, ca urmare a unor particularități de reproducție specifice albinelor (împerecherea în natură, dispersia trîntorilor, roirea naturală), utilizarea de hibrizi F1 nu poate preveni apariția de hibrizi secundari (F2, F3 etc) în populația locală, conducând astfel la dispersia genelor parentale în populația locală. Astfel, prin utilizarea de hibrizi, apicultorii pot avea un rezultat economic îmbunătățit imediat, dar nu NU VOR PUTEA PREVENI PROPAGAREA GENELOR ÎN NATURĂ, deoarece ar trebui ca din aceste mătci să nu mai rezulte pe mai departe trîntori, mătci sau roi naturali care se vor pierde în natură, purtând bagajul genetic al părinților. De obicei, generația a doua (F2) va moșteni probabilistic doar jumătate din vigoarea hibridă, adică din efectul de heterozis existent la părinți, iar generațiile următoare vor moșteni pe mai departe din ce în ce mai puțin din această vigoare hibridă până la dispersia totală a genelor. Rezultatul final al utilizării hibrizilor este o poluare genetică a populației locale în care se vor manifesta genotipuri mai mult sau mai puțin adaptate la condițiile locale (o metisare a populației cu apariția de caractere nedorite) și astfel o dependență a apicultorilor de achiziția hibrizilor.
Fenomenul obținerii de hibrizi F1 este practicat și la alte specii de animale și plante, dar de obicei, populațiile de rasă curată, fiind sub controlul omului, pot fi păstrate nealterate, în timp ce la albină, prin particularitățile de reproducție, genele se dispersează în populația locală, conducând astfel la introducerea unor gene nedorite (care se pot manifesta sau nu în F1), alterînd astfel bagajul genetic al unei populații naturale, rezultat al selecției naturale, pe areale foarte mari.  Dispersia genelor nedorite la albine este relativ rapidă și pe areale extrem de mari, dacă luăm în calcul distanțele de zbor de împerechere ale trântorilor și mătcilor dar și fenomenul de roire naturală.
Utilizarea unor mărci comerciale cunoscute în alte țări (ex. Buckfast, greșit interpretată și promovată ca rasă!), agresivitatea cu care se face promovarea „calităților” acestora, utilizarea unor tehnici moderne (ex însămânțarea instrumentală) sunt uneori motive suficiente de manipulare și control comercial. Cu alte cuvinte, utilizarea hibrizilor are la bază doar rațiuni comerciale și nu de protecție și ameliorare a albinelor.
Comercializarea de hibrizi interrasiali poate să conducă în timp relativ scurt la hibridarea în masă a unor populații locale, deoarece vânzarea de mătci hibride se poate face de exemplu în toată țara, într-un sezon, putându-se realiza mii de mătci. Ca urmare riscul de hibridare și de înlocuire a unor populații geografice în timp scurt este foarte mare, iar apicultorii vor deveni dependenți de mătcile hibride.
Conform literaturii de specialitate (Draganescu C, 1975), la animale de fermă (mamifere) efectul de heterozis este cu atât mai mare cu cât heritabilitatea caracterelor este mai mică (caractere de viabilitate, reproductive, materne), cu atât mai mic cu cât heritabilitatea este mai mare (carcasă, grăsime, greutate) și medie pentru o heritabilitate medie (caractere de creștere – firul de lână etc.)
În cazul populațiilor naturale (cazul albinelor), efectul de heterozis este mai scăzut ca la alte animale, fiind vorba de caractere de adaptativitate, iar adaptarea după cum este foarte frumos exprimată de autor “… depinde de relația armonioasă a tuturor părților…”. “La fiecare populație se formează ansamble diferite de părți, de structuri genetice, ce dau adaptarea optimă”.
“În plus, indivizii superiori prin heterozis nu transmit bine caracterele lor, sunt buni pentru producție dar nu sunt buni pentru reproducție”.
Așa cum menționează în literatura de specialitate (Draganescu C, 2008) un alt motiv pentru care se introduc rase din alte regiuni geografice ar fi acela că “…Introducerea de material biologic străin, dinafară, este stimulată de producția mai mare obținută acolo. Dar, producția mai mare dinafară poate fi rezultatul unui management mai bun sau a unor condiții mai bune de mediu (floră meliferă) existente acolo și nu ca urmare a unui potențial genetic mai bun. Publicitatea comercială poate juca un rol major în supraestimarea unor populații din afară. Chiar dacă populația straină are o producție mai bună ca urmare a unui potențial genetic mai bun nu este sigur că aceste caracteristici se vor menține și în noul ecosistem, (neadaptare, condiții diferite de mediu, diferențe de management)…Încrucișarea cu alte rase poate avea ca efect – heterozisul (vigoarea hibridă), schimbarea unei rase cu alta (înlocuire), sau introducerea de gene noi (nedorite) în populația locală. Așa cum Lush a enuntat: “Incrucisarea interrasiala conduce in general la excelență individuală, dar la rezultate mediocre pentru ameliorarea populației”. Aceasta este riscantă, în mod special la albine, pentru că încrucișarea interrasială și obținerea de hibrizi doar pentru producție și nu pentru selecție are:
– o justificare economică slabă (creșterea eficienței în productivitate nu poate balansa destul posibila confuzie și costul de înlocuire)
– un efect economic periculos pentru toate populațiile locale dacă nu se aplică încrucișarea controlată în toate stupinele (împerecherea liberă cu trântori hibrizi neincluși în sistemul de încrucișare continuă, controlată,  poate distruge populația);
Încrucișarea interrasială poate fi utilizată experimental doar în stupine izolate reproductiv (lucru aproape imposibil de realizat), altfel aceasta poate distruge populația locală.
Introducerea de alte rase sau hibrizi interrasiali conduce la introducerea de genotipuri noi care nu vor răspunde în procesul de selecție ameliorativă, conducând la o metisare a bazinului genetic local, cu implicații negative asupra adaptării și echilibrului populațiilor locale.
Fenomenul de hibridare artificială are astfel un puternic impact asupra echilibrului genetic al populațiilor locale, a capacității albinelor de a se adapta la un anumit areal, iar prin particularitățile de reproducție specifice albinelor, hibridarea conduce la metisarea într-o perioadă relativ scurtă a populației de albine locale, unde hibrizii au fost introduși, conducând la distrugerea populațiilor locale.
În ceea ce privește hibridul Buckfast, conceptul original generat de Fratele Adam un călugăr de la mânăstirea Buckfast din Marea Britanie, a avut la baza o serie de mai multe combinații interrasiale – A. m. ligustica (Italia), A. m. mellifera (Anglia), A. m. mellifera (Franța), A. m. anatolica (Turcia) și  A. m. cecropia (Grecia), la care mai târziu s-au mai alăturat și  rasele din nordul Africii A. m. sahariensis dar si A. m. monticola din Muntii Kilimanjaro din Africa. Acesta a considerat ca prin hibridări succesive și selecție artificială pe perioade mari de timp, se va putea obține o albină care să preia toate calitățile (rezistentă la boli, prolifică, neagresivă, productivă, neroitoare, etc), un lucru aproape imposibil de realizat. Experimentele au fost derulate asiduu în anii 1920-1960, dar însăși autorul a considerat că aceste combinații sunt menținute cu mare dificultate, pentru că ce a mai rămas din acel stoc este probabil doar numele.
La ora actuală, doar sub această denumire – Buckfast, există mai multe companii în Europa care doresc promovarea hibrizilor interrasiali, și care au condus deja la distrugerea fondului genetic autohton în mai multe țări (Anglia, Franța, Danemarca, Germania), a căror cercetători fac eforturi susținute să mai păstreze rasa locală A.m.mellifera în zone izolate reproductiv și cu costuri foarte mari. Mai nou, din cauza scăderii acestei diversități genetice în Europa și a purității raselor locale, există interesul de a acapara potențialul comercial în alte țări, așa cum este și România, unde există comercianți dar și apicultori dornici să încerce/experimenteze din oferta țintit promovată.
Se poate constata din modul de prezentare al acestora ca hibrizii interrasiali sunt promovați incorect și netransparent (nu se cunoaște ce rase sunt utilizate și modul de selecție), dar și în deplină ilegalitate dacă luăm în considerare legislația națională.
Ca urmare, comercializarea ilegală a acestor hibrizi în România ar putea în foarte scurt timp să distrugă genofondul apicol autohton, de unde și necesitatea interzicerii totale a acestora.
Un alt exemplu de hibridare (generată de om) și de mod de propagare care a creat foarte multe pagube și neplăceri este cel al albinei africanizate, rezultate din hibridarea unor rase geografice diferite,  A.m. scutelata – rasă africană și A.m. iberica – rasă europeană, într-un experiment scăpat de sub control în Brazilia (1950), această albină fiind intens roitoare, migratoare și foarte agresivă, ajungând la ora actuală pînă în Statele Unite ale Americii  (https://en.wikipedia.org/wiki/Africanized_bee).  Experimente ca acestea dar și studierea diversității comportamentale, în special a comportamentelor nedorite de om (agresivitate, tendință de roire, migrație, reproducție, susceptibilitate la boli, neadaptare la vegetația din climate complet diferite), în cadrul raselor geografice, ne poate da o imagine asupra a ceea ce ar rezulta din hibridarea artificială a raselor albinei melifere la scară internațoională.
Hibridarea interrasială la albina meliferă distruge populații locale, diversitatea acestora și anulează practic evoluția naturală adaptativă dar și eforturile incomensurabile ale omului de până acum de a o caracteriza și păstra.

Tehnologie Apicola

Obiective:

1. Realizarea si optimizarea unor tehnologii, procedee, tehnici si metode performante pentru intretinerea si exploatarea familiilor de albine;
2. Imbunatatirea tehnologiei de obtinere a matcilor insamantate instrumental si maximizarea eficientei economice;
3. Implementarea unor metode si tehnici de evaluare a rezistentei naturale la boli in stupinele fond genetic apartinand ICDA (utilizarea soclului antivarroa si a unor teste de evaluare a comportamentului igienic);
4. Monitorizarea unor procese biologice din familia de albine si mediul ambiant, corelat cu o serie de factori naturali si artificiali prin utilizarea unui echipament electronic – « stupul inteligent » ;
5. Stabilirea unor tehnologii de management durabil a stupinelor atat in apicultura conventionala cat si in apicultura ecologica;
6. Realizarea de suplimente nutritive (biostimulatori apicoli) cu formula echilibrata pentru alimentatia albinelor, pe baza de substituienti gluco-proteici, in vederea dezvoltarii familiilor de albine la parametrii maximi in perioada valorificarii culesurilor si de completare si in vederea pregatirii familiilor de albine pentru iernare  si completarii rezervelor necesare in perioada de iernare.

Proiect bilateral RO- CH, Contract 519/16.05.2011

Programul PNII Capacitati

Modul III- proiecte bilaterale

Autoritate Contractanta- Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica

Titlul proiectului: „Studii cu privire la elaborarea unor noi formule de suplimente nutritive pentru cresterea rezistentei naturale a coloniilor de albine la diferiti factori de risc”

Partener roman: S.C. INSTITUTUL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU APICULTURA  S.A. al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Director general/administrator: Dr bioch Cristina Mateescu.
Director de proiectc  Dr. ing Siceanu Adrian

Partener strain: INSTITUTUL DE CERCETARI APICOLE al Academiei de Stiinte Agricole din China (Institute of Apicultural Research- Chinese Academy of Agricultural Science). Director general: prof dr. Wu Jie. Director de proiect: Prof dr. Li Jianke.

Obiective:

Obiectivul 1: Elaborarea unor formule noi pentru realizarea unor suplimente nutritive cu utilizare in alimentatia albinelor;
Obiectivul 2: Evaluarea formulelor  elaborate de preparate nutritive prin testare acestora si determinarea unor parametri specifici la nivel individual si la nivel de colonie de albine ;
Obiectivul 3: Optimizarea formulelor de suplimente nutritive in ceea ce priveste compozitia si modul de administrare.

Rezultate obtinute:

Dezvoltarea familiilor de albine in timpul sezonului activ depinde in mare masura de abundenta de hrana in natura, puterea coloniei si capacitatea de valorificare a acesteia (numarul de albine culegatoare), dar si prolificitatea matcii in concordanta cu numarul de albine doici capabile sa asigure hrana larvelor eclozionate. Puterea coloniei in primavara depinde de modul cum a iernat familia de albine, care la randul sau depinde de calitatea si cantitatea albinei la intrarea in iarna, astfel ca perioada de crestere a albinelor de iernare reprezinta o etapa aproape vitala pentru bunul mers al sezonului urmator.
In conditile de clima din tara noastra perioada de crestere a albinei de iernare corespunde lunilor august-octombrie. Din punct de vedere al mangementului, in practica apicola aceasta perioada este de maxima importanta, intrucat apicultorul trebuie sa asigure conditii de intretinere si hrana care sa ajute la cresterea unei cantitati cat mai mari de albina de iernare pentru a avea familii puternice la intrarea in iarna, stiut fiind ca toata evolutia ulterioara a coloniei in urmatorul an calendaristic si deci valorificarea culesurilor de care omul este interesat, depinde de aceasta perioada. Ca urmare realizarea unor suplimente nutritive care sa corespunda necesitatilor nutritionale pentru aceasta perioada, in scopul asigurarii familiilor de albine cu hrana specifica pentru cresterea si dezvoltarea  albinelor in conditii optime (cu nivel proteic optim) a reprezentat obiectivul major al acestui studiu.
Cercetarile efectuate au avut in vedere stabilirea unor formule nutritive gluco-proteice si testarea acestora, suplimente nutritive pe baza de substituenti ai polenului sub forma solida (turte gluco-proteice) pe familii de albine in perioada de primavara-martie aprilie si august si evaluarea unor parametri la nivel de colonie (familia de albine) respectiv la nivel de individ (albina) cum ar fi: palatabilitatea suplimentelor nutritive, dezvoltarea coloniei evaluata prin suprafata de puiet, incidenta principalelor boli si longevitatea albinelor, respectiv greutatea albinelor la momentul eclozionarii. Testarile s-au realizat la inceputul sezonului activ – martie-aprilie 2012, pe familii de albine standardizate respectiv in septembrie 2012 pe albine intretinute in custi. In urma rezultatelor obtinute s-a constatat ca formula de suplimente nutritive pe baza de drojdie de bere asigura valori bune privind majoritatea parametrilor urmariti esentiali pentru buna dezvoltare a coloniilor atat primavara cat si in perioada de iernare.  In experimentele efectuate, variantele de turte care au continut soia nu au avut rezultate scontate privind gradul de consum, probabil datorita lipsei de atractivitate a soia ceea ce reprezinta un impediment major in producerea unor turte proteice doar pe baza de soia, impediment care ar putea fi depasit doar prin adaugarea unor atractanti (fagostimulanti). Cercetarile ar trebui sa fie aprofundate pe un numar mai mare de familii de albine si pe mai multe sezoane apicole pentru a stabili eficienta si impactul asupra statusului nutritional al familiilor de albine. Tinand cont de informatiile existente pana la acest moment si de rezultatele obtinute producerea unor suplimente proteice pe baza de drojdie de bere in compozitia studiata de noi reprezinta un prim pas in producerea de turte gluco-proteice pe scara comerciala in formule adaptate sezonului de primavara si de toamna ca perioadele critice pentru buna dezvoltare a familiilor de albine. Cercetarile efectuate ne arata ca un bun substituent de polen indiferent de modul de utilizare sau de conditiile naturale (populatia de albine, clima, etc) trebuie sa aiba aceleasi caracteristici ca polenul:
1) palatabilitate (albinele il vor consuma repede),
2) digestibilitate (usor digestibila de catre albine),
3) un bun echilibru in aminoacizi si proteina cruda.
Ceea ce apicultorii vor si au nevoie este un produs care sa substituie polenul, sa fie ieftin, sa se prezinte sub forma uscata/turte si care sa fie complet din punct de vedere nutritional. Cercetarile de pana acum arata ca soia si drojdia de bere reprezinta o baza proteica valoroasa si ieftina care completata de o serie de cerinte privind vitaminele, mineralele si lipidele ar putea constitui o baza de pornire in realizare de suplimente proteice ca substituente de polen la albine. Deasemenea, cercetarile efectuate pana in prezent ne conduc la urmatoarele conditii pentru realizarea unui supliment proteic:
 Existenta unei baze proteice (soia sau drojdie) care se incorporeaza intr-o baza de zahar.
 Toate componentele trebuie bine macinate pentru ca albinele sa poata sa le digere cat mai bine.
 Toate ingredientele proteice trebuie sa fie foarte proaspete – drojdia si polenul isi pierd valoarea nutritiva pe masura ce sunt depozitate, iar soia invechita poate deveni toxica pentru albine.
 Drojdia de bere este o sursa buna de vitamine din complexul B. Drojdia furajera tip Agsira utilizata in studiile noastre se compune din 100% din drojdie Saccharomyces cerevisiae care provine de la fabricarea berii. Aceasta este uscata si inactivata printr-o tehnologie specifica
 Nivelul proteic din supliment trebuie sa fie de minim 20-25% din formula produsa.
 Un amestec de surse proteice poate ajuta in echilibrarea aminoacizilor.

Vizite de lucru efectuate pe durata proiectului bilateral:
1. Vizita unui grup de 4 specialisti din Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura SA apartinand Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania in cadrul Institutul de Cercetari Apicole -Academia de �tiinte Agricole din China (CAAS), Beijing. Perioada de desfasurare a deplasarii: 1-11 iulie 2011.

2. Vizita unui grup de 4 specialisti din cadrul Institutului de Cercetari Apicole -Academia de �tiinte Agricole din China (CAAS), Beijing la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura SA apartinand Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania. Perioada de desfasurare a deplasarii: 1-12 iulie 2012.

Articole:

Schimb de experienta apicola Romania – China -Romania Apicola nr 8. 2011

Obtinerea laptisorului de matca in China – un model de eficienta! Romania Apicola nr 10 si11, 2011.

Persoana de contact:

director stiintific/director de proiect

dr ing Adrian Siceanu

 

 1. Tractors | Successful Farming – Agriculture

  www.agriculture.com/machinery/tractors/Find news and updates on farm tractors, including new & used tractors, new machinery, technology and more.

 2. Agriculture & Farming Equipment | John Deere US

  www.deere.com/en_us/industry/agriculture/agriculture.pageAgriculture equipment and products by John Deere. Learn more about our full line of tractors, harvesters, planting, seeding and tillage equipment, as well as John …

 3. Agricultural machinery – Wikipedia

  en.wikipedia.org/wiki/agricultural_machineryAgricultural machinery is machinery used in farming or other agriculture. There are many types of such equipment, from hand tools and power tools to …

 4. Used Agricultural Equipment – John Deere MachineFinder

  www.machinefinder.com/ww/en-us/markets/agriculture-equipmentMachineFinder, John Deere and the … Finding the right piece of used agricultural equipment at the right price can be tough.

 5. Agricultural & Farm Machinery | New Holland (US) | NHAG

  agriculture1.newholland.com/nar/en-usWorld leader in the field of agricultural machinery including agricultural tractors, combines, grape harvesters, hay balers & much more – Fiat Group company.

 6. Agriculture Tractor – Looking for Agriculture Tractor?

  www.store.com/agriculture+tractorLooking for Agriculture Tractor? Find it Now with 100s of Results.

 7. Agriculture Equipment For Sale – Page 1 of 339

  www.equipmenttraderonline.com/farming-equipment/agriculture-equipment-for-sale/search-results?type=agriculture|2356535We have 8,461 Agriculture Equipment For Sale. EquipmentTraderOnline can help you find the perfect piece of equipment for your job. Use our marketplace for all of your …

 

Preview used Farm Tractors for sale in our online auctions. Get started

www.ebay.com/

Looking for Agricultural Tractors?Find everything on eBay. Order now.

www.sankoindustries.com/

 1. New and Used Farm Equipment – Tractors, Trailers and More

  www.fastline.com/Fastline has the largest, freshest online database of farm and ag equipment. Find new and used tractors, trailers and farm equipment today!

 2. Farm & tractor on eBay – Great deals on Farm & tractor.

  www.ebay.comGreat deals on Farm & tractor. Buy It New, Buy It Used, Buy It Now Categories: Business & Industrial, Heavy Equipment, Excavators and more

 3. TractorData.com – Farm tractors

  www.tractordata.com/farm-tractors/Listing of all farm tractor brands … ©2000-2016 – TractorData™. Notice: Every attempt is made to ensure the data listed is accurate.

 4. Farm Machinery – Looking For Auto Shops?

  directory.site/autosLooking For Auto Shops? Find One Nearby Directory.Site | Find farm machinery in Los Angeles, CA

 5. Tractors | John Deere US

  www.deere.com/en_us/products/equipment/tractors/tractors.pageTractors from John Deere. Learn about the features, specifications, and more for John Deere Tractors.

 6. U.S. Farmer | Your home for used tractors, machinery, and …

  usfarmer.com/Equipment Classifieds Farm & Western Shop Farm Auctions. Place An Ad MENU . Attachments. Backhoe; Bale Hugger; Bale Spear; Bin Extensions; Blades;

 7. Used Farm & Agricultural Equipment – John Deere MachineFinder

  www.machinefinder.com/Searchable listings of equipment available from John Deere dealers.

 1. Tractors, Farm Tractors

  www.agcocorp.com/tractors.htmlTractors from AGCO’s brands include track tractors and articulated four-wheel-drive tractors, utility tractors, specialty tractors, and compact tractors.

 2. Cat | Agriculture | Caterpillar

  www.cat.com/en_us/by-industry/agriculture.htmlTo help make farm work a little easier, Caterpillar provides machines designed specifically for the agriculture industry, backed with dependable service and support.

 3. Agricultural Tractors | Tractor & Construction Plant Wiki …

  tractors.wikia.com/wiki/agricultural_tractorsAgricultural Machinery Inc Self Propelled Equipment; … Start a Discussion Discussions about Agricultural Tractors Tractor licences in construction 2 messages.

 4. Massey Ferguson | Tractors and Farm Equipment

  www.masseyferguson.us/Beautiful Farm, Brawny Massey Ferguson Tractor. A Massey Ferguson tractor helps restore and preserve this scenic farmstead. Full Story. Fontaine Farms, …

 5. Farm Tractors for sale in online auction | IronPlanet

  www.ironplanet.com/farm+tractorsUsed Farm Tractors for sale in online auction, inspected and guaranteed. Kubota, New Holland, John Deere, Challenger, Case, Deutz, Massey Ferguson, Case/IH, Claas …

 6. Used Heavy Equipment for Sale | Heavy Equipment Auctions …

  www.rbauction.com/New and used heavy equipment for sale: Worldwide public auctions of heavy equipment for construction, transportation, agricultural and other industries – Bid in …

 7. Youth in Agriculture – Tractors

  www.osha.gov/sltc/youth/agriculture/tractors.htmlEquip all tractors with an agricultural tractor master shield on the rear power take-off. [1928.57(b)(1)(ii) …

 1. Tractors and Farm Machinery For Sale | Farming Ads

  www.farmingads.com/Farming ads, the USA’s fastest growing farming marketplace online. Buy and sell new and used tractors, trailers and farm machinery.

 2. Agriculture Tractors Forestry Tractors and Nursery-Kelly Tractor

  www.kellytractor.com/agriculture/Kelly Tractor Co. carries a vast assortment of agricultural products such as Massey Ferguson and Challenger Tractors, mowers, cutters, seeders, box blades and much more.

 3. Agricultural Tractors – definition of Agricultural Tractors …

  www.thefreedictionary.com/agricultural+tractorsThe meeting will take place at the Racine Manufacturing Operations, home of the New Holland TG and Case IH Magnum agricultural tractors.

 4. Agricultural Equipment on Public Roads

  www.topslab.wisc.edu/workgroups/ioh/resources/ag_equipment.pdf

  File Format: PDF/Adobe Acrobat

  Agricultural Equipment on Public Roads iv b. Ages of victims c. Vehicle and agricultural equipment features (including type and size of equipment, whether machine or …

 5. Tractors and Farm Machinery

  www.osha.gov/dte/grant_materials/fy11/sh-22318-11/mod_5_tractorsinstructornotes.pdf

  File Format: PDF/Adobe Acrobat

  Tractors and Farm Machinery Learning Objective: Upon completion of this unit the participant will be able to identify the safety precautions needed when working with

 6. Ag Tractors Service | Quinn Company

  www.quinncompany.com/equipment/ag-tractors/ag-service/Quinn Company offers expert service support to keep your Agricultural equipment up and running. Learn more about our ag tractors services today!

 7. Farm + Acreage Equipment: Farm Tractors, Implements …

  www.northerntool.com/shop/tools/category_farm-acreageReliable ag equipment and land excavating equipment for farms and acreage. Check out our agricultural machinery, fencing tools, bulldozers, tractors and much more …

 1. Tractor Parts | Used Parts | Worthington Ag Parts

  www.worthingtonagparts.com/For over 50 years, Worthington Ag Parts has been your source for quality new, rebuilt, used, and salvaged ag parts at the right price.

 2. Hello Tractor | Break Ground, Harvest Growth!

  www.hellotractor.com/We are an agricultural technology company that is improving global food and income security by building a network of “Smart Tractor” owners that farmers obtain …

 3. Agriculture Machinery & Equipment – alibaba.com

  www.alibaba.com/agriculture-machinery-equipment_pid100009395Agriculture Machinery & Equipment, Agriculture Machinery & Equipment Suppliers and Manufacturers Directory. You Can Find Quality Products from China and around the …

 4. Comparison | NHAG

  agriculture1.newholland.com/nar/en-us/about-us/buying-services/pre-sale/compareLight Construction Equipment. Skid Steer Loaders; Compact Track Loaders; Loader Backhoes; … Diversified Farm. Products. Attachments. Latest Products. Fruit …

 5. Farm and Tractor Supply, Tractor Equipment & Parts – Mills …

  www.fleetfarm.com/category/farm/tractor-parts-accessoriesShop farm tractor parts, farm and tractor supply, tractor equipment, farm tractor repairs, farm tractor seats, tractor service, and tractor farm supply at great …

 6. farm machinery | agriculture | Britannica.com

  www.britannica.com/technology/farm-machineryFarm machinery mechanical devices, including tractors and implements, used in farming to save labour. They include a great variety of devices with a wide range of …

 7. List of Types of Agricultural Machinery | Tractor …

  tractors.wikia.com/wiki/list_of_types_of_agricultural_machineryAgricultural Machinery is any kind of machinery used on a farm to help with farming. The…

 1. Agriculture Services & Used Farm Equipment | Titan Machinery

  www.titanmachinery.com/agricultureLooking for a combine harvester, tractor parts, or more? We sell & service Case IH & New Holland parts & equipment. See our new & used farm equipment for sale.

 2. Washington Tractor – New & Used Farm Equipment

  www.washingtontractor.com/Washington Tractor is an Agricultural and Power equipment dealer with 12 convenient locations across Washington State – including Yakima, Olympia, and Mount Vernon.

 3. Farm Tractors + Tractor Equipment | Farm – Northern Tool

  www.northerntool.com/shop/tools/category_farm-acreage+tractorsGet more tractor for your money when you buy Nortrac tractors from Northern Tool. Nortrac tractors are simple to maintain and are built off of proven technology …

 4. Farm Machinery & Equipment – alibaba.com

  www.alibaba.com/farm-machinery-equipment_pid100003758Farm Machinery & Equipment, Find Quality Farm Machinery & Equipment Products, Farm Machinery & Equipment Manufacturers, Farm Machinery & Equipment Suppliers and …

 5. Connect with 2,062 Agricultural Tractor Manufacturers …

  www.globalsources.com/manufacturers/agricultural-tractor.htmlFind 2,062 Agricultural Tractor manufacturers from Global Sources ★ Source top quality 12,062 Agricultural Tractor supplied by experienced manufacturers

Principalii producatori de tractoare …


Cele trei expozitii internationale din domeniul agroalimentar  organizate de Complexul Expozitional Romexpo au reunit renumiti producatori, procesatori, comercianti si, nu in ultimul rand, consumatori.
La IndAgra si-au dat intalnire cei mai importanti producatori de masini, de utilaje, de tractoare, de echipamente agricole. Prezenta reprezentantilor acestui segment vital al economiei nu poate avea decat efecte benefice asupra promovarii noului in agricultura. De altfel, IndAgra a fost apreciata ca o oportunitate pentru lansarea pe piata a unor noi produse.
Este de remarcat activitatea producatorilor de masini agricole din Romania care au inceput sa se ocupe din ce in ce mai mult de modernizarea produselor.
Legat de acest lucru este de notat imbunatatirea design-ului, cresterea gradului de confort si a sigurantei muncii mecanizatorilor, diversificarea productiei in functie de cererea pietei si introducerea in fabricatie a unor noi utilaje cu performante ridicate.
MAT Craiova lanseaza masini agricole cu consum redus de combustibil
Ceea ce atrage atentia este ca oferta din standuri este deosebit de bogata si complexa. Insa, cel mai important lucru il reprezinta prezenta unor produse ale caror productivitate si precizie sunt cu mult peste cea obisnuita, clasica. Astfel de utilaje agricole pot fi vazute in standul MAT Craiova. Ceea ce atrag atentia sunt: semanatoarea cu distributie pneumatica (Multigrain 5000), plugul reversibil (PR 5) si agregatul combinat pentru pregatirea patului germinativ (Rotomat 3000).
Cele trei masini agricole, realizate de MAT Craiova, se disting prin productivitate marita cu 25% (in cazul Multigrain 5000), capacitate de lucru cu 12-15% mai mare fata de aplicarea tehnologiei clasice (in cazul Rotomat 3000) si 50% mai mare decat la plugurile normale (in cazul plugului reversibil PR 5). In plus, acestea beneficiaza si de o reducere a consumului de combustibil pe hectar cu 10-20%.
Pe de alta parte, fermierii pot beneficia de o imbunatatire a conditiilor de munca si de o reducere a campaniei de lucru.
IPSO SA, unic importator John Deere
„Din pacate, la noi in tara inca se «vinde» pretul, care nu reflecta mereu calitatea”
Tractoarele John Deere ne-au atras atentia imediat, datorita aspectului lor, care ne-a convins sa intram si sa schimbam cateva cuvinte cu reprezentantii firmei IPSO SA, unicul distribuitor al acestei marci in Romania.
„Suntem importatori ai tractoarelor si utilajelor John Deere in Romania din 1996, cu toate ca ele exista pe piata noastra din 1991. De atunci s-au vandut in tara circa 300-400 de tractoare si 500-600 de combine”, a declarat Mihai Rausser, director de marketing al firmei IPSO.
In privinta pretului de 115.000 de euro (fara taxe) pentru un tractor John Deere de 200 de cai putere, el a tinut sa precizeze faptul ca „din pacate la noi in tara inca se vinde pretul, care nu reflecta intotdeauna calitatea”.
„Oferim pentru produsele noastre, pe langa o garantie de un an sau 1.500 de ore de functionare, cel mai bun service din Romania. Firma are o experienta de 70 de ani in asigurarea serviciilor catre clienti”, a afirmat Rausser.
Recordul atins de John Deere este unul de 180 de hectare arate in 24 de ore.
Firma IPSO SA este o societate cu capital privat francez, care ofera clientilor consiliere profesionista in alegerea utilajelor necesare.
„Ne producem propriile motoare si asiguram un confort sporit, important pentru sesiunile prelungite de munca ale utilizatorului”, a afirmat Mihai Rausser.
De asemenea, pentru cei interesati, exista un sistem de finantare proprie, care implica un avans de 20%, restul sumei fiind platibila printr-un sistem de leasing pe durata a trei ani. Persoanele fizice vor fi indrumate catre bancile cu care lucreaza IPSO, pentru obtinerea unui credit.
SEMAGRA de la Mecanica Ceahlau – masina agricola „cinci in una”
Mecanica Ceahlau isi prezinta in cadrul expozitiei IndAgra  cele mai noi 12 produse intr-un stand ce depaseste 200 de metri patrati.
Cel mai important produs de la Mecanica Ceahlau este masina agricola „cinci in una” SEMAGRA.
Reprezentantii societatii au afirmat, la conferinta de presa prilejuita de targ, ca aceasta este de fapt o combina fara disc de insamantare in miriste, dedicata zonelor secetoase unde nu este indicat aratul, acesta provocand evaporarea rapida a apei din sol si ca a fost produsa initial pentru piata spaniola, insa si-a gasit clienti si in Romania.
Munteanu a precizat ca SEMAGRA costa un miliard de lei, iar pretul poate fi amortizat in doi ani, datorita atat autonomiei foarte ridicate a utilajului (30 de hectare pe zi), cat si a excluderii costurilor implicate de arat si grapat.
Mecanica Ceahlau produce, de asemenea, in exclusivitate in Romania, o grapa pliabila cu discuri sau masina de balotat cilindrica in diametru de 120 de centimetri.
Societatea mai prezinta la targ doua masini agricole ale caror proiecte au fost date uitarii in ultimii doisprezece ani, dar care sunt solicitate puternic in prezent. Una dintre acestea este masina de semanat forestier al carui proiect a fost reactivat la propunerea Ministerului Agriculturii, iar cel de-al doilea proiect „scos de la naftalina”, dupa spusele presedintelui, este cel al unui sistem integral de irigatii.
Un alt produs etalat in stand, de aceasta data nespecific societatii, este tractorul echipat cu motor Detroit Diesel euro 3 destinat pietei din SUA, care, de asemenea, a atras atentia agricultorilor autohtoni.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.