Rase de oi romanesti; Topul  raselor de oi care merg crescute foarte bine în România; Cele mai bune rase de oi de carne pe care le putem creste in Romania

oi-din-rasa-Suffolk

Rase de oi romanesti

Un sector important al agriculturii de la noi din tara este cresterea ovinelor. Rasele preponderente de la noi din tara se sunt clasificate dupa finetea lânii in rase cu lâna fina (Merinos de Palas; Merinos Transilvanean; Spanica); rase cu lâna semifina (Tigaie); rase cu lâna semigroasa (Stogosha;  Oaia cap negru de Teleorman) si rase cu lâna groasa  (Turcana).
Rasa Merinos de Palas, a fost omologata in 1960 de catre Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor  Palas. Este o rasa mixta, de lana fina si de carne si este cea mai perfectionata dintre oile locale. Conformatia corporala este armonioasa, oile pot ajunge la  greutatea de 57-60kg iar berbecii pot depasi 100kg.  Productia de lana la berbeci variaza intre 12-14 kg, iar la oi 6-8kg. Lana este de calitate superioara, randamentul dupa spalare este de 55%, finetea fibrelore este de 20-22 micorni.
Oaia Spanica, a fost obtinuta prin incurcisarea Merinosului cu Tigaia. Este des intalnita in regiunile din sud-estul tarii, in Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei si Banat. Este o rasa foarte rezistenta la conditiile aspre de mediu. Berbecii pot ajunge la 70 de kg iar greutatea corporala a oilor variaza intre 45-50 de kg. Productia de lana pentru berbeci este de 6-10kg iar la oi 4-5 kg.
Merinosul Transilvanean, s-a obtinut secolul trecut prin incrucisarea dintre Turcana, Tigaie cu berbecii din rasele Merinos Rambouillet, Negretti si Merinosul unguresc. Datorita numarului mare de indivizi utilizati la crearea rasei, se disting doua categorii de Merinos Transilvanean: tipul mare, crescut în zona de campie si tipul mic, crescut în zona de colina. Oile au constructie armonioasa, talia acestora este medie, berbecii ajung la 70/90 kg, iar oile la 50/60 kg iar cantitatea de lana obtinuta de la acestea variaza intre 10-14 kg la masculi si  4,5-8 kg la femele.
Rasa Tigaia s-a format prin domesticirea oilor Arkar din regiunea de SE a marii Caspice. Sunt foarte raspandite in sud-estul Europei. In Romania s-a adaptat foarte bine conditiilor din Moldova si Dobrogea. Au capacitate mare de adaptare la conditile climatice, rezista bine ploilor reci specifice tarii noastre.
Este crescuta pentru lapte, carne si lana. Mieii din aceasta rasa ajung repede la greutatea de 30 kg (aproximatv trei luni). Oile produc aproximativ 3,5-4 kg de lana fina iar berbecii 3-5 kg.

Topul  raselor de oi de carne care merg crescute foarte bine în România

Investiția în rase de oi de carne este rentabilă pentru crescătorii care dispun de pășune și vor să dezvolte o afacere pe termen mediu sau lung, având în vedere că nu este destul să faci producție, ci ai nevoie să stabilești și contacte pentru a vinde berbecuții. La export sau, de ce nu, pe piața internă pentru că și în România se remarcă o creștere a cererii pentru carnea de miel chiar și în afara ”sezonului” consacrat, cel din preajma sărbătorilor pascale.

Pentru a afla care sunt cele mai profitabile rase de oi de carne, am stat de vorbă cu cunoscutul crescător sibian Marcel Andrei, cel care ,de-a lungul timpului, a testat cam toate rasele posibile, experiența sa fiind de mare valoare pentru cei care acum intră…în branșă.

turcana

  1. Rasă de oi pentru carne: Țurcana 

Cea mai bună rasă de ovine pentru carne a fost, va fi și va rămâne Țurcana noastră. Crescătorii cu ștate vechi au dezvoltat propriile linii pentru producția de carne, așa că acum berbecuții de Țurcană ”se pot bate” de la egal la egal cu cele mai fandosite cărnuri de oaie din lume, inclusiv cele de pe meleaguri exotice, cum ar fi Africa. ”Țurcana este foarte răspândită în toate zonele țării, iar un avantaj excelent este că rezistă pe munte la temperaturi înalte. Practic este o rasă rustică, fără pretenții, crescută și dezvoltată pe munte. Nu are probleme cu picioarele, nu este sensibilă la boli și poate fi ținută pe pășune chiar și până la prima zăpadă”, ne-a explicat crescătorul sibian de ce rămâne fidel rasei Țurcană pentru producția de carne.

În afară de potențialul său pe acest segment, cu miei care cresc repede și sunt rezistenți, Țurcana dă o lână groasă, ce poate oferi o sursă suplimentară de venit. Toate aceste calități, însă, au început să coste pe măsură pentru că exemplarele reușite de Țurcană – linia de carne ajung să aibă un preț ce atinge 5.000 de lei.  “Femelele pleacă de la 1.000 de lei bucata, în funcție de performanță iar masculii de la 2.000 de lei”, ne-a declarat Dumitru Andreșoi, oier din Hunedoara recunoscut pentru „fidelitatea” sa pentru această rasă.

Un mare avantaj al Țurcanei este să poate fi încrucișată cu aproape orice rasă din import rezultând metiși rezistenți și de calitate.


 

Schwarzkopf

2. Rasă de oi pentru carne: Cap negru german

Rasă de carne originară din Germania – după cum îi spune și numele, atinge o greutate care variază între 65 și 130 de kilograme. În plus, această rasă este crescută atât pentru producția de carne, cât și pentru cea de lână. ”S-a acomodat cel mai bine la noi dintre toate rasele importate. Nu este pretențioasă, rezistă la boli și cel mai important mănâncă aceleași furaje ca și oile noastre. Nu are nevoie de îngrijiri speciale. Din experiența mea aș putea spune că este rasa cea mai bună, din import, care se pretează la toate zonele din România”, ne-a declarat Marcel Andrei.

El spune că prețul oilor aduse din Germania se negociază în funcție de performanță. “Dacă vrei oi cu certificat de origine atunci prețul crește. Dacă cumperi la preț de carne dai mai puțini bani pe un exemplar. De exemplu eu am avut berbecuți aduși direct acasă cu 100 de euro bucata dar deja dacă vorbim despre animale cu certificat prețul sare și la 800-1000 de euro”, ne-a mai explicat crescătorul.

La 6 luni de viață, mieii din rasa Cap negru german – Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme. La maturitate, oile ating o greutate de 80-100 de kilograme, iar berbecii de 110-130 de kilograme.


 

oi-din-rasa-Suffolk

3. Rasă de oi pentru carne: Suffolk englezesc – rasa de oi cu cea mai mare viteză de creștere

Rasa de oi Suffolk englezesc este cunoscută ca rasa de carne cu cea mai mare viteză de creștere. Această calitate face ca berbecii să fie căutați în schemele de încrucișare ce vizează obținerea mieilor hibrizi de carne. Tot ce se obține de la oaia Suffolk este de foarte bună calitate și are un gust superior, recunoscut de consumatorii din întreaga lume.

”Kilogramul de carne Suffolk se vinde în Anglia cu 4 – 5 euro pe carcasa de un kilogram în timp ce în România ajunge și la 8 lei pe kilogram la cantitățile mari”, ne explică crescătorul de ovine.

“Suffolk-ul are antricot ca la porcul de carne, spate, pulpe şi piept. În plus nu are atâta grăsime şi nu miroase a oaie”, ne-a declarat dr. Magyari Szabolcs și medic veterinar din Vlăhița, județul Harghita, care crește această rasă.

Un miel Suffolk de o lună jumătate are cel puţin 5 kilograme mai multă carne decât Ţurcana. Media de natalitate este de 1, 6 – 1, 8 cea ce înseamnă că din 100 de oi mame rezultă 170 – 175 de miei. Sunt oi care fată un miel, doi sau trei. Mieii din rasa Suffolk se nasc la 150 de zile de la împerechere și ajung la înțărcare în jurul vârstei de aproximativ 100 de zile. Condițiile minime pentru creșterea oilor Suffolk impun construirea unui adăpost care trebuie dezinfectat – lucru foarte important în prima perioadă de acomodare, căci animalele au nevoie de mare curățenie.

Ca și investiție inițială pentru un crescător care vrea să aducă oi din Anglia, sumele depind de licitația la care participă acolo. Berbecii ajung la prețul de 300 – 400 de lire sterline. În schimb, transportul costă foarte mult, undeva la 9.000 de euro plus TVA preț cu care poate să aducă cam 200 – 250 de animale adulte. Dacă aduce animale mai puține atunci transportul costă 4-5.000 de euro pentru 14-16 animale. Oile Suffolk se pot cumpăra și din România – mai ales berbecii. “Un berbec se vinde cu 500 de euro  pe piața de la noi”, explică medicul veterinar.

Ca un singur inconvenient al oilor de carne Suffolk trebuie precizat că această rasă crește mai mult în stabulație. ”Urcată pe munte poate avea probleme cu plămânii. În rest, este o rasă excelentă dar îți permiți să o crești mai mult în stabulație”, ne-a declarat la rândul său Marcel Andrei.


 

texel-oaie

4. Rasă de oi pentru carne: Texel

Originară din Olanda, oaia din rasa Texel este una dintre cele mai scumpe rase. La fătare, mieii au o greutate de 5-7 kilograme, iar la 3 luni deja cântăresc 30-35 de kilograme. La maturitate, oaia din rasa Texel are o greutate de 75-85 de kilograme, iar un berbec de 110-130 de kilograme.

Oile din rasa Texel sunt crescute în special pentru producția de carne și pentru calitatea de excepție a carcasei. Carnea obținută de la oaia din rasa Texel este de foarte bună calitate, foarte gustoasă și cu o frăgezime aparte.

Berbecii din rasa Texel sunt folosiți și pentru ameliorarea altor rase de oi, pentru îmbunătățirea producției de carne.

În România, berbecii din această rasă se vând cu 800 chiar 1000 de euro iar oile cu circa 300-400 de euro.

”S-au adaptat destul de bine și sunt recunoscute ca fiind cea mai bună rasă de carne. Singurul mic „defect” dacă îi putem spune așa, este că nu au instinctul de turmă. Adică preferă să stea mai mult singure pe pășune, sunt mai independente. Dar ca avantaje, aș menționa că se hrănește cu aproape orice și se dezvoltă bine și pe pășunile cu putină iarbă. Adică practic „rade tot” ceea ce ajută și la regenerarea optimă a ierbii„, ne-a precizat Marcel Andrei.


 

oaia-hampshire

5. Rasă de oi pentru carne: Hampshire

Oaia din rasa Hampshire a fost creată special pentru producția de carne. Este foarte cautată și apreciată în întreaga lume pentru calitatea superioară a cărnii, care are un conținut mic de grăsimi.

Oaia din rasa Hampshire se remarcă prin corpul mare și puternic, foarte musculos. Sunt foarte impozante și mari, fiind asemănate cu un taur de dimensiuni mai mici. Corpul este acoperit de păr des și scurt, de culoare albă. Capul, urechile și picioarele sunt acoperite de păr de culoare neagră.

Deoarece sunt oi crescute pentru producția de carne, oile Hampshire au o conformație masivă. La maturitate, berbecii ating greutatea de 125 de kilograme, iar oile de 90 de kilograme. Pe lângă carne, oile din rasa Hampshire oferă și o cantitate mare de lână, în jur de 8 kilograme pe an. În plus, berbecii din rasa Hampshire sunt folosiți pentru îmbunatățirea și ameliorarea altor rase de oi.

Berbecii terminali din rasa Hampshire sunt necesari în turmele comerciale pentru producția de miei hibrizi de carne. De altfel, această oaie este o bucurie pentru fermieri, deoarece este foarte ușor de intreținut. În România, conform site-urilor de anunțuri această rasă se vine cu 500 de euro berbecii și circa 250 femelele.

 

 Sarda, rasa italiana de oi de lapte pe care se  mizazasarda 4

Pentru a se adapta mai bine cerintelor pietii, crescatorii romani de animale au inceput sa apeleze tot mai des la rasele straine. Un exemplu in acest sens il intalnim in judetul Mures, la Tarnaveni mai exact, acolo unde Ghita Adam, in varsta de 35 ani, creste de cativa ani 250 de oi Sarda, o rasa din Sardinia recunoscuta pentru productia de lapte.
„Fata de Turcana, productia de lapte la Sarda este mult mai mare. O medie ar fi de 2 l de lapte pe zi, pe animal. De asemenea, perioada de lactatie este foarte lunga, incepand din ianuarie, cand incep fatarile, si inclusiv pana la inceputul lunii noiembrie. Si prolificitatea este foarte mare, undeva la 2-3 miei, in general. Eu am facut acum 5-6 ani transport persoane in Italia si acolo am vazut rasa asta. Asa am aflat de ea. Mi-a placut, m-am interesat de ea si am cumparat initial 20 de mielute si 4 berbeci”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ghita Adam.
Pentru primul efectiv cumparat, crescatorul muresean a platit 5 euro/kg. „Am vrut sa vad cum se adapteaza. Pot spune ca nu le-am menajat deloc. Iarna nu au avut decat un acoperis deasupra capului. Spre suprinderea mea au rezistat foarte bine. In urmatoarea primavara am mai adus 25-30. Acum mai aduc 2 berbeci odata la 2 ani pentru evitarea consangvinizarii”, ne-a mai spus crescatorul.
Din punct de vedere al greutatii, o oaie ajunge la 40 -50 kg, iar un berbec pe la 60-70 kg. Mieii gemelari au la 4 saptamni o greutate cuprinsa intre 13-15 kg.

oi sarda

De asemenea, si grasimea laptelui este una buna la rasa de oi Sarda. „Multi se tem ca daca oile dau lapte mult, vor avea o grasime slaba insa nu este asa. In lunile din primavara, se mentine la 5,6% grasimea, iar pe final de lactatie poate ajunge la circa 9% grasime”, ne-a mai spus Ghita Adam.
Mieii din rasa Sarda sunt hraniti in mare parte cu concentrate, acestea continand porumb, lucerna macinata, orz, grau si srot de floarea soarelui. Pe timp de vara, crescatorul afirma ca oile valorifica foarbe bine orice pasune, nefiind pretentioase. „La cele care nu fata si la berbeci eu le dau un pic de fan, insa pentru cele care vor naste le dau doar lucerna, aceasta avand un raport caloric mult mai ridicat”, explica crescatorul.
Din punct de vedere al valorificarii, crescatorul din Tarnaveni are un contract cu o fabrica de lapte din Brasov, care ii preia toata productia la pretul de 2,7 lei pe litrul de lapte. „Eu predau laptele la o fabrica din Brasov, am racitor si a doua zi vine si ridica laptele. Pretul pe care il primesc e 2,7 lei pe litru. Initial, acum 2 ani, aveam 2,20 lei la inceput de productie, iar spre iarna ajungea si la 3,2 lei. La un moment dat m-au intrebat daca sunt de acord sa-mi dea 2,7 lei tot anul. Mi-am facut niste calcule si am fost de acord”, ne-a mai marturisit fermierul.
Pentru cei care ar fi interesati de exemplare din rasa Sarda, crescatorul din Mures vinde mielutele de prasila, la 2 luni, cu 150 euro bucata, iar berbecutii cu 200 euro.
„Crescatorii sunt mai reticenti la rasele straine, insa pot spune ca in ultimii 3-4 ani sunt destul de cautati berbecii de Sarda, mai ales pentru cei care vor sa faca metisari”, ne-a mai spus Ghita Adam.
Oile din rasa Sarda sunt originare din regiunea italiana Sardinia. Cele mai mari efective de oi Sarda exista in Italia, insa exemplare ale acestei rase pot fi gasite si in alte tari mediteraneene, mai ales in Tunisia. In prezent, numarul total de exemplare Sarda se ridica la peste 5 milioane.

 Oi de lapte 

OILE DE LAPTE FRIESE AU O PRODUCTIE DE CA 400 – 600 LTR DE LAPTE PE SEZON DE LACTATIE CU O GRASIME DE 5 – 6 % MEDIA ESTE DE CCA 2 LITRI PE ZI.
DE REGULA FATA 2 – 3 MIEI PE FATARE.
SPOR DE CRESTERE LA MIEI CCA 300 – 400 g / ZI

GREUTATILE:

BERBECI MATURE
110 kg – 130 kg

OI MAME
70 kg – 100 kg

BERBECI LA 1 AN
60 kg – 80 kg

FEMELE LA PRIMA MONTA

45 kg – 60 kg

PRET 500 EURO + TVA

TEL 0770/354047 

Rasa de oi de Camerun

OI DE CAMERUN SUNT FORTE RESISTENTE LA CLIMATUL DIN ROMANIA.
OILE DE CAMERUN AU 3 FATARI IN 2 ANI SI DE REGULA AU CATE 2 MIEI.
GREUTATEA LOR ESTE DE 50 KG LA FEMELE ADULTE SI 70 KG LA BERBEC.
OI DE CAMERUN NU TREBUIESC TUNSE SAU MULSE SI POT FI TINUTE ATAT PE PASUNE CA SI PE STABULATIE.

PRET 220 EURO + TVA

TEL 0770/354047 

Rase de oi pentru oferte

OI DE CAMERUN
OI NEGRE DE GERMANIA
OI DEXEL
OI CU CAP NEGRU
OI DORPER
OI DE LAPTE FRIESE
OI SUFFOLK
OI AUSTRIECE DE MUNTE

TEL : 0770/354047

    

Oi Dexel

GREUTATE kg INALTIME cm LUNGIME cm
BERBEC MATUR 115 – 145 80 -83 92 -102
BERBEC 12 LUNI 100 -120 79 -82 88 – 100
MAME MATURE 75 – 100 72 -80 80 -87
BERECUTI 6 LUNI 55 – 80 66 -72 75 -80
FEMELE LA 6 LUNI 50 – 60 64 -68 70 – 76

 

PRET  400 EURO+ TVA

TEL : 0770354047  

PROLIFICITATE 160 – 200%
SPOR DE CRESTERE ZILNIC 275 – 470 g
RANDAMENT CARNE 48-54%

OIA DEXEL ESTE O OIE RESISTENTA SI POT FI TINUTA ATAT PE STABULATIE CAT SI PE PASUNE. OI DEXEL AU UN SPOR DE CRESTERE RIDICAT FARA SA PUNA PREA MULTA GRASIME.MONTA SE FACE LA VARSTA DE 7 – 9 LUNI LA O GREUTATE DE MINIM 50 KG .

     

Cele mai bune rase de oi de carne pe care le putem creste in Romania

Suffolk

O idee de afaceri tot mai intalnita in zootehnie este cea a oilor din rase de carne, mai ales in contextul in care pretul laptelui a scazut in ultimii ani. Pe langa acest lucru, oierii romani devin din ce in ce mai interesati de oportunitatile de export.

Astfel, rasele de carne sunt cele care le pot oferi in urmatorii ani noi piete de desfacere importante in Europa de Vest si nu numai. Va propunem asadar o trecere in revista a principalelor rase de oi de carne.

1. Noua rasa de carne Palas

Una dintre cele mai importanta rase romanesti de oi de carne, obtinuta recent de catre specialistii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor (ICDCOC) Palas – Constanta, este rasa de carne Palas, realizata prin incrucisarea femelelor din rasa Merinos de Palas cu berbecii Ile-de-France.

Conform specialistilor de la institutul de cercetare din Constanta, sporul mediu zilnic de ingrasare la rasa Palas este de circa 350 de grame. La varsta de 150 de zile, o oaie din aceasta rasa ajunge la aproape 40-48 de kg, in timp ce randamentul la sacrificare este de 50%. Cei care au creat aceasta rasa spun ca gustul carnii e unul deosebit, putin bogat in grasimi, care se aseamana mai degraba cu gustul carnii de vita.

Pe langa productia de carne, calitatile genetice ale acestei rase o recomanda si pentru producerea berbecilor terminali necesari in programele de hibridare care au ca obiectiv principal obtinerea de miei ingrasati.

In ceea ce priveste lana, rasa Palas nu are o blana bogata, fiind crescuta doar pentru carne.

Rasa de oi Dorper-carne

In urma unor studii amanuntite ale raselor de oi privind cheltuielile de intretinere in comparatie cu veniturile obtinute, si a discutiilor cu macelarii, consumatorii si proprietarii de ferme, a reiesit ca la rasa de oi Dorper rentabilitatea este maxima.

Eficienta acestei rase este determinata si influentata de urmatoarele componente si factori:

 

In privinta

hranei:

Oile din aceasta rasa valorifica foarte bine atat pasunea ( unde nu selecteaza ci mananca integral ca si cum ar fi cosit), cat si furajele grosiere.

Nu trebuie alimentate cu graunte si nu pretind pasune deosebita (costisitoare) ci pur si simplu pasune ingrasata natural.
Mieii pasuneaza de timpuriu, ceea ce le stimuleaza cresterea.

Crestere si maturitate timpurie:


Mielutele de oi Dorper se imperecheaza la 8-12 luni de la fatare.
Mieii cresc rapid, ceea ce da posibilitatea vanzarii timpurie a mieilor ( la 120 zile mieii ajung la 30 kg)
Cresterea rapida a mieilor este determinate de o productie mare de lapte care le ajuta sa creasca usor 2 miei.
Dupa ce mieii sunt alaptati 3 luni, oile se imperecheaza din nou ceea ce permite ca in 2 ani sa fie 3 fatari.
Oile Dorper au o mare rata a gemenilor ( prolificitate 150-180 % )
Au un instinct matern natural deosebit.

 

Costuri minime de intretinere:


Nu sunt pretentioase la pasunat, acceptand o gama variata de pasune.

Nu presupun cheltuieli cu tunsul (blana este indepartata natural )
Necesita mai putina hrana pentru mentinerea conditiei.

Desfacerea pe piata:


Oile Dorper au masa musculara deosebita, deci o productie mare de carne macra. De mentionat ca la maturitate oile ajung la 60-80 kg iar berbecii la 100-130 kg.
Carnea nu are gustul specific de carne de oaie, ceea ce o face foarte cautata si apreciata de consumatori.
Carnea este bine definite si are o fragezime aparte.
Inbunatateste rapid calitatea carnii prin incrucisare cu alte rase autohtone.

Alte caracteristici:


Sunt rezistente la boli si paraziti.
Au instinct de turma bun.
Sunt oi blande si sociabile
Fata usor, fara asistenta (fata singure si mieii se ridica singuri si sug)
Se adapteaza usor la conditiile de mediu.

Sintetizand atuurile prezentate reiese clar ca rasa de oi Dorper este o rasa la care cheltuielile cu hrana, tunsul, paza sunt mai mici decat la alte rase iar veniturile din produsi (carnea, mieii) sunt mai mari iar calitatea si gustul carnii sunt mult apreciate de consumatori.

Consideram ca pentru crescatorii de ovine din Romania ar fi foarte benefic sa efectueze incrucisari intre berbecii din rasa Dorper cu oile autohtone in scopul inbunatatirii calitatii carnii si obtinerii de produsi cu spor de crestere foarte bun.

3. Suffolk-ul englezesc

O alta rasa cautata de oierii romani este Suffolk-ul englezesc, recunoscut pentru calitatea carcasei, prolificitatea ridicata, precum si pentru viteaza mare de crestere a mieilor.

Punctul forte al acestei rase este, potrivit crescatorilor romani, prolificitatea, aceasta fiind de circa 170%, pentru prima fatare, insa putand ajunge la 250%, pentru cea de-a doua fatare.

Suffolk

Oile din Suffolk- ajung la circa 100 kg, iar berbecii undeva la 160 kg. Rasa nu se preteaza la pasunat in zona de munte, ci mai degraba la stabulatie. Le place foarte mult umbra, apa si mancarea. Neconsumand prea multa energie, totul se transforma in masa musculara, in greutate. Potrivit standardului rasei Suffolk, un miel la 8 saptamani are o greutate medie de circa 32 kg, iar la 21 de saptamani o greutate de circa 71 kg.

Din punct de vedere al preturilor, un miel Suffolk se comercializeaza in viu cu 14-15 lei/kg. Asta in conditiile in care la 150 de zile diferenta de greutate dintre Turcana si Suffolk este de circa 20 kg, in favoarea Suffolk-ului.

4. Texel

O alta rasa de oi recunoscuta pentru calitatea foarte buna a carcasei, precum si pentru faptul ca exemplarele nu sunt deloc pretentioase cand vine vorba de hrana este Texel-ul, oroginar din Olanda.

O oaie din rasa Texel la maturitate, cantareste intre 75 si 85 de kg, iar un berbec poate avea o greutate de 110 si 130 kg, prolificitatea medie fiind de 1.7 miei la o oaie. Un avantaj important al oilor Texel este ca exemplarele din aceasta rasa nu sunt pretentioase la furajare, valorificand foarte bine inclusiv suprafetele de pasuni care nu au prea multa iarba.

texel

Din punct de vedere al temperamentului, sunt caracterizate printr-o lipsa a instinctului de turma, preferand mai degraba sa fie singure pe pasune. Cu toate acestea, oile din rasa Texel sunt puternice, robuste si in general docile, fiind rezistente la intemperii.

Potrivit crescatorilor, carnea este deosebita, mai ales ca nu are foarte multa grasime, acel seu, ci mai degraba muschi. Ca si spor de crestere, la 3-4 luni, ajung la 30-40 kg, prin urmare au un spor bun.

Rasa de oi Texel s-a format pe insula olandeza care poarta acelasi nume, din Marea Nordului, in partea de nord-vest a Olandei. Texelul original, de talie mai mica si robust, era deja prezent aici de cateva secole. In urma metisarilor cu rasele britanice de oi precum Lincoln si Leicester, de la mijlocul secolului al 19-lea, a fost obtinut Texelul de astazi.

5. Ile de France

O alta rasa de oi de carne apreciata si in Romania este Ile de France, folosita frecvent in programele de ameliorare si recunoscuta pentru randamentul mare la taiere si prolificitatea ridicata.

La nastere, mieii au o greutate de 4-5 kg, iar la 100 de zile cantaresc deja 35-40 kg. La maturitate, oaia din rara Ile de France are o greutate de 75-90 kg, iar bebecul circa 110 – 140 kg. De asemenea, si prolificitatea este una ridicata la aceasta rasa, ea fiind de 1,4 – 1,8 miei pe fatare, media anuala ajungand pana la 220%.

ile-de-france

Au un spor mediu zilnic intre 300-500 grame. Fata de treo ori in 2 ani, sunt asezonieri. Se monteaza destul de usor, natural, fara interventii, avand la baza efectul de berbec. Mai exact, femelele sunt tinute separat de masculi. Cand berbecul este lasat in turma, femelele intra in calduri si se monteaza, ne-au spus crescatorii.

Productia de lapte este si ea una buna la rasa Ile de France oile avand capacitatea sa creasca fara probleme miei gemelari. Totodata, si productia de lana este una buna, de circa 3-4 kg la femele si de aproximativ 4-6 kg la berbeci.

Originara din Hexagon, rasa Ile de France s-a format prin incrutisarea oilor mame din rasa Merinos de Rambouillet, care este o rasa pentru productia de lana, cu berbecii de carene Dishley (Leicester), proveniti din Marea Britanie.

La nivelul Uniunii Europene exista un consum de 850.000 tone de carne de oaie, cererea inregistrata fiind de 1.100.000 de tone. Astfel, anual 250.000 de tone de carne de oaie sunt importante din tari precum Australia, Brazilia, Noua Zeelanda si Argentina. In acest context, Romania ar putea avea capacitatea sa completeze necesarul de carne de ovine din Uniunea Europeana.

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.