Executarea corecta a taierilor de fructificare se bazeaza atat pe o buna cunoastere a ramurilor de rod specifice fiecarei specii, cat si pe particularitatile tipului de fructificare care variaza mult de la o grupa de soiuri la alta sau chiar de la un soi la altul.
Prunul fructifica pe urmatoarele tipuri de ramuri: buchet ramificat, ramura mijlocie ramificata, ramura lunga, ramura anticipata si pe ramurile in devenire smicea, pinten si spin.
Buchetul ramificat este o formatiune scurta (2-7 cm.), care prezinta in varf un mugure vegetativ si lateral muguri floriferi solitari sau in grupuri (3-5) cu muguri vegetativi. Fiecare grup prezinta 2-3 muguri dintre care unul este vegetativ (asigura ramificarea) si ceilalti florifcri. Fructifica preponderent pe buchete ramificate soiurile Stanley, Centenar, Tuleu timpuriu, Minerva, Pescarus, Silvia, Record,etc.Ramura mijlocie ramificata are 10-30 cm lungime. Prezinta terminal si subterminal muguri vegetativi si in continuare grupe de muguri (2-3 in grup), in care unul este vegetativ si asigura ramificarea ramurii (de unde si denumirea de „ramificat”). Se intalneste frecvent la soiurile Vanat romanesc, Diana, Tuleu gras. Carpatin, Pitestean, etc.
Ramura lunga ramificata este o ramura de prelungire a elementelor de schelet ale coroanei si are lungimi de 30-60 cm si chiar mai mult. Apare frecvent la pomii tineri sau la cei la care se fac taieri severe, avand o pondere mai mica in fructificare. Prezinta la baza si spre varf muguri vegetativi solitari si numai in treimea mijlocie grupe de muguri vegetativi si floriferi. Ramura anticipata apare pe ramura mama formata in acelasi an cu ea prin evolutia anticipata a mugurilor axilari si care din punct de vedere morfologic poate fi smicea sau ramura mijlocie ramificata. Smiceaua are numai muguri vegetativi si prin evolutie ramifica formand, de regula, ramuri lungi si mijlocii in partea terminala si scurte in partea bazala.
Pintenul este o ramura de rod in devenire, lunga de 1 -5 cm. si care prezinta in varf un mugure vegetativ. Evolueaza prin mugurele vegetativ terminal, formand un nou pinten sau un buchet ramificat.
Spinul are varful ascutit si lipsit de muguri, iar in partea bazala muguri vegetativi si floriferi asezati solitar sau in grupuri. Se intalneste mai des la soiurile Tuleu gras si Gras romanesc. Tinand cont de morfologia ramurilor de rod putem face urmatoarele recomandari.
Buchetul ramificat nu se taie, dar dupa 3-4 ani de rodire se indeparteaza odala cu scurtarea ramurilor de semischelct care poarta astfel de ramuri, asigurandu-se in acelasi timp si regenerarea acestora (pornirea de noi cresteri vegetative).
Ramurile mijlocii de un an nu se scurteaza, ci se raresc, eliminandu-sc cele slabe cand sunt prea dese. Ramurile mijlocii si lungi ramificate cu varsta mai mare de 2 ani, pot fi scurtate in scopul normarii rodului si stimularii cresterii unor noi ramuri. Ramurile de semischelet se scurteaza astfel incat sa fie eliminate ramificatiile degarnisite dupa rodire si formatiunile fructifere uscate si imbatranite; se mentin pe cat posibil ramificatiile mai apropiate de baza ramurii.
La pomii tineri, cresterea fiind bine reprezentata, se va urmari grabirea intrarii pomilor pe rod. in acest sens, prin taieri se vor evita scurtarile si se va urmari numai o usoara rarire a coroanei, mai ales la soiurile care au cresteri multe, lungi si subtiri (Tuleu gras, Vinete romanesti, Agen, etc).
Avand in vedere conducerea prunilor mai ales sub forma de vas, ramurile de prelungire a sarpantelor se scurteaza deasupra unei cresteri laterale cu pozitie exterioara, pentru a deschide unghiul de ramificare al acestora (mai ales la soiurile cu unghiuri de ramificare mici). In general, in perioada de maxima rodire se recomanda scurtarea si simplificarea (rarirea) ramurilor dc semischelet cu varsta mai mare de 4-5 ani.
Soiurile cu capacitate de ramificare mijlocie si cu fructificare de tip spur, preponderent pe buchete (de tip Stanley), necesita o mai atenta taiere de fructificare, prin scurtarea periodica (cu 1/4-1/3 din lungime) a semischeletului purtator dc buchete (dupa 3-4 fructificari) si printr-o interventie de detaliu, de scurtare a buchetelor multiplu ramificate si imbatranite, atat pentru normarea rodului cal si pentru regenerarea acestor formatiuni fructifere. Soiurile cu fructificare preponderenta pe ramuri mijlocii si lungi necesita mai multe interventii in scopul evitarii indesirii coroanei prin reduceri ale semischeletului si prin rariri ale ramurilor mijlocii in cadrul fiecarei ramuri de semischelet, in sensul realizarii unei repartizari uniforme a acestora in spatiu.
La soiurile care formeaza arcade de rodire la nivelul ramurilor de semischelet sau chiar de schelet se fac taieri in lemn de 3-5 ani, in zona dc maxima curbura astfel incat cresterea sa fie transferata pe o ramura mai viguroasa si cu un unghi de ramificare mai mic (mai apropiata de verticala).