Taierile la pomii fructiferi

Taierile anuale

Sunt necesare pentru a reduce incarcatura excesiva cu muguri de rod in anii cand este nevoie, pentru a preveni alternanta de rodire si a stabili marimea ramurilor.
Tot prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varful coroanei.


Taierile de fructificare
Au rolul de a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. Fiecare specie pomicola are particularitatile sale pentru taierile de fructificare.Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv al acestor pomi se aplica taieri de intinerire.

Taierile de intinerire

Dau rezultate bune cand volumul coroanei se reduce considerabil si semischeletul se intinereste in mare majoritate. Taierile pomilor fructiferi se efectueaza in principal in perioada de repaus.

Taierile facute primavara tarziu sunt recomandate numai cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

Tehnici de taiere a pomilor fructiferi

Taierile „in verde”

Se executa la unele specii: cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor.

In aceasta perioada, pe langa lucrarile curente ce se executa in livada (adunarea tuturor resturilor de la taieri, sapatul in jurul pomilor, varuitul trunchiurilor etc.) in functie de specia pomicola, este perioada unor stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi, de care depind in mare masura viitoarele recolte.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.