Taierile (operatiunile) in verde sunt lucrari speciale si absolut necesare in ciclul biologic anual al pomilor, incepand chiar cu momentul formarii coroanei pomilor.
Referitor la schimbarea pozitiei punctului de crestere trebuie precizat:
• mugurii pornesc in crestere diferentiat pe lungimea ramurilor;
• cresterea este accentuata de la baza spre varf;
• mugurii favorizati sunt situati pe ramurile mai apropiate de axa verticala.
• aplecarea ramurilor spre orizontala schimba modul de crestere in intensitate al lastarilor porniti din mugurii de pe respectiva ramura – sunt favorizati mugurii de la varf sau de pe partea superioara a curburii, in functie de felul conducerii ramurilor; aici trebuie precizat ca se tine cont, la fiecare specie in parte, de pozitia pe ramuri a mugurilor de rod;
• operatiunile in verde reduc suprafata foliara a pomului, cu rol foarte important in pastrarea echilibrului intre incarcatura pomului si suprafata foliara corespunzatoare fiecarui fruct (se considera 20-25 frunze adulte pentru un fruct);
Deosebit de importanta este si alegerea datei la care se vor efectua operatiile in verde.
La mar, de exemplu, perioada optima este sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august. La aceasta data mugurii terminali ai mladitelor scurte isi inceteaza cresterea.
Aceste operatiuni (taieri) permit indepartarea portiunilor de lemn si vegetatie care sunt bolnave.
Eliberarea interiorului
Interiorul coroanei trebuie ferit de aglomerarea lastarilor lacomi cu crestere verticala, porniti de pe tulpina si de pe partile mai vechi ale ramificatiilor principale. In iulie – august vom rari zonele de varf si periferia coroanelor pentru a evita aglomerarea excesiva cu cresterile viguroase ale ramurilor de schelet si fructifere. Simplificarea obtinuta prin aceste operatiuni ajuta foarte mult la buna circulatie a sevelor (bruta si elaborata), schimba raporturile de crestere intre lastarii principali si cei concurenti, determina schimbari radicale, in sensul dorit de noi, a pozitiei mugurilor pe lastari. Lastarii concurenti de pe ramurile principale vor fi eliminati.
Daca pe lemnul de doi ani aflat sub prelungirea anuala se afla prea multi lastari se recomanda o rarire a lor, functie de pozitia pe acea ramura. Mladitele cu pozitie pe partea superioara si crestere verticala se suprima (in cel mai rau caz vor fi taiate deasupra unui mugure orientat lateral).
In general, taierile (operatiile) in verde se aplica diferentiat, pe specii ,soiuri, in functie de vigoare, capacitate de ramificare, incarcatura de fructe.
La coroanele cu cresteri puternice si rod putin, interventiile vor fi mai energice. La pomii cu cresteri slabe si rod bun, interventiile vor fi superficiale, strict corective (H. Schmid / Lucrari de taiere).
Ciupirea lastarilor
Ciupirea lastarilor, consta in indepartarea varfului ierbaceu al lastarilor in crestere, deasupra ultimei frunze mature sau, in unele situatii, la 2-4 frunze. Efectele sunt diferite, in functie de faza de crestere a lastarilor si de timpul de executie.
In faza de crestere intensa a lastarilor, ciupirea determina oprirea temporara a cresterii in lungime a lor, lastarii neciupiti din vecinatate vor lua un avans in crestere, se stimuleaza formarea de lastari anticipati (de prelungire). Cresterea lastarilor ciupiti este preluata prin mugurele devenit terminal.
Ciupirea executata in faza de incetinire a cresterii lastarilor determina o mai buna maturare a tesuturilor acestora iar cresterea nu mai este reluata.
Operatia de ciupire ne da posibilitatea sa controlam si sa echilibram cresterile intre lastarii de aceeasi importanta din coroana (prelungirea sarpantelor, a subsarpantelor), prin ciupirea lor cand unii sau altii au un avans de 15-20 cm.
La pomii tineri cu crestere prelungita se faca o ciupire tardiva a lastarilor, la inceputul toamnei in scopul stoparii cresterii si a favoriza maturarea lemnului si astfel creste rezistenta la gerurile din iarna.
Alte operatii in verde-dresarea, inclinarea, arcuirea sunt efectuate in stransa corelare cu formarea coroanelor, garnisirea ramurilor, echilibrarea cresterilor si rodirea pomilor, de acestea depinzand si momentul executarii lor, pe parcursul vegetatiei.