Agricultorii si-au ales lupi imbracati in blana de oi, ca sa-i reprezinte nu doar in Parlament, ci si in “ASOCIATII PROFESIONALE”- Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne (ACBR) STRIGA SI TOT EL AUDE : ”Am solicitat prelungirea termenului dar cererea ne-a fost respinsă”… „POVEȘTI CU VINURI ROMÂNEȘTI“ DE LA BASF; MILIARDARUL BERNHARD TERM*HLEN INVESTEŞTE MULT ÎN AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ; PORTFOLIO FARM – SERIA DE EVENIMENTE ÎN CÂMP DE LA PIONEER; A DOUA EDIȚIE A CONFERINȚEI GLOBALG.A.P./// Bun găsit pe tărâmul tuturor posibilitatilor-Pentru ca abonaţii noştri ne-au ajutat să aniversăm 10 ani de la apariţia primului exemplar, vă invităm să primiţi OFERTA GRATUITĂ a Revistei Informaţii Agrorurale (http://www.informatii-agrorurale.ro/)- pentru publicat texte şi anunţuri pe http://informatii-agrorurale.ro/anunturi-agricole/şi pe http://www.informatii-agrorurale.ro/agropedia/ Puteţi adăuga noile dumneavoastră anunţuri, alături de mai vechii furnizori de INPUTURI din Tară şi din Străinătate. Vă mulţumim şi vă dorim numai Bine pentru toată Veşnicia

 

Agricultorii si-au ales lupi imbracati in blana de oi, ca sa-i reprezinte nu doar in Parlament, ci si in “ASOCIATII PROFESIONALE”- Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne (ACBR) STRIGA SI TOT EL AUDE : ”Am solicitat prelungirea termenului dar cererea ne-a fost respinsă”

 

Pentru crescătorii de vaci de carne, depunerea cererii unice pentru Campania 2017 a început la jumătatea lunii aprilie, deci cu o lună și jumătate mai târziu decât pentru fermierii din vegetal. Și asta nu pentru că crescătorii nu au dorit să meargă la APIA ci motivul a fost că de abia atunci a funcționat și modulul pentru zootehnie care făcea posibilă primirea cererilor.

 

Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne (ACBR), spune că depunerile la APIA se vor aglomera extrem de mult pe ultima sută de metri iar stilul acesta de lucru heirupist nu face bine nimănui. ”Și noi la asociație am avut zile în care am plecat spre casă la ora 2 dimineața. Nu este în regulă! Am văzut că și la APIA au avut loc evenimente tragice ceea ce clar nu este bine. Noi ca procent al celor care au depus nu știm dar avem informații cu numărul celor care au cerut adeverințe pe SCZ, adică aproape 100 de adeverințe avem noi eliberate pentru cele două rase pentru care deținem noi registrul respectiv Charolaise și Limousine. Probleme la depunerea efectivă a cererii nu am avut și nu am primit semnale din țară ce fermierii noștri ar fi avut obstacole. De ieri ne-am mai semnalat colegii că începe să se aglomereze la centrele APIA tocmai din cauza faptului că și adeverințele de la RG la celelalte rase, cele de lapte, au venit în ultima perioadă. Aici procedura de eliberare a adeverinței, la carne și lapte, este ceva mai complicată în sensul că până la obținerea documentului trebuie actualizată baza de date, introduse absolut toate animalele, introduse fătările care sunt în curs de multe ori. Și fermierii mai întârzie cu aceste declarații și practic”,  a explicat  Dumitru Grigorean.

 

Acesta spune că în numele asociației pe care o conduce a cerut ministrului agriculturii o prelungire a termenului dar acesta cerere a fost, verbal momentan, respinsă. ”Noi am bănuit din estimările pe care le-am făcut că o să fie o aglomerație foarte mare în ultima săptămână fapt pentru care am solicitat și prelungirea termenului-limită. Am făcut o solicitare către domnul ministru pe care am trimis-o duminică iar dumnealui m-a sunat personal și mi-a spus că din punctul său de vedere nu se justifică cererea din moment ce ne-a atenționat prin declarații publice că nu va fi o prelungire. Nu am primit încă răspunsul pe cale oficial dar acesta a fost mesajul. Și ieri în videoconferință, unde am fost și noi invitați, ministrul a spus clar că nu se vor mai putea depune cereri după data de 15 mai”, a mai punctat liderul crescătorilor de vaci de carne.

 

Mai mult, Dumitru Grigorean a atras atenția că în prezent se află în vigoare un ordin pe care chiar ministrul Petre Daea îl semnează și care permite fermierilor depunerea cererii unice pentru o perioadă de 25 de zile de la termenul-limită, cu o penalizare de 1 la sută pe zi.  ”Noi care suntem simplu crescători de animale și unii dintre noi reprezentanți ai acestor, nu avem pretenții să știm toate amănuntele legislative. Dar ieri după videoconferința cu ministrul agriculturii am recitit Ordinul 619 modificat prin Ordinul 44 și am constat că articolul 5 are o prevedere, semnată chiar de ministrul Petre Daea, care spune foarte clar că data-limită de depunere a cererii unice este 15 mai și în continuare se pot depune cereri și după acest termen timp de 25 de zile calendaristice cu penalizare de 1% pe zi. Aceeși formulare am găsit-o și în ordinul 45 care se referă la modelul de cerere. Deci am constat că în două ordine în vigoare în acest moment în România, semnate de domnul ministru Petre Daea, se spune că depunerea cererilor se poate face și după data de 15 mai, repet, cu penalizare”, a mai punctat Dumitru Grigorean.

Pentru ca „tovarasele”nostre de familie duc greul si in productie,cercetare,invatamant si… pentru ca sunt Adevarate DOAMNEale AGRICULTURII din Romania, pentru intiia oara dupa 1989 au fost premiate in cadrul Galei PRIA Women in Agriculture, care a avut loc la Teatrul National Bucuresti;

  Conferința PRIA Agriculture a fost cel mai important eveniment al primăverii pentru agricultură și a reprezentat o reală platformă de dezbatere între fermieri, autorități, și companiile care își desfășoară activitatea în acest sector.  A avut loc la Teatrul Național București în 20 martie 2017, cadru deosebit în care s-au discutat cele mai importante teme pentru agricultura României.

Conferința a fost însoțită de gala PRIA – Women in Agriculture, în cadrul căreia am recunoscut și premiat eforturile și contribuția femeilor pentru acest sector important al economiei românești.

Premiile din cadrul galei PRIA Women in Agriculture au fost acordate doamnelor:

 1. PROFIRA ONODE – Economist în domeniul agrar, Director Executiv, Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Galați.

Premiul pentru întreaga activitate desfășurată, dar și pentru profesionalismul de care a dat dovada în sprijinul fermierilor din județul Galați

 1. MARICICA VRABIE – Director General, Hort Altoi Focșani Vrancea.

Premiul pentru activitatea in domeniul agricol si pentru o mare diversitate a produselor agricole pe care le gestionează. Cu peste 32 de ani de experiență în agricultură, Dna. Maricica Vrabie a ajutat mereu fermierii şi agricultura românească.

 1. DENISA GEANINA PINTILIE – Administrator, Geo & Costi Agrostar, Comuna Găneasa, Ilfov.

Pentru ca a dovedit  că multe bariere pot fi depăşite graţie voinţei şi implicării,  astfel reușind să implementeze proiecte de success cu accesarea fondurilor europene.

 1. MARIA HUPRICH – Administrator, SC Autodomus SA, din  Reghin, Târgu Mureș.

Pentru că a demonstrat că prin voință, curaj, devotament și sinceritate poți dezvolta o afacere în agricultură.

 1. Ing.  MARIA PĂCUREANU– Cercetător Științific, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea.

Premiul pentru întreaga activitate în domeniul cercetării, în special pentru activitatea privind ameliorarea florii soarelui

 1. NICOLETA  ZAINEA  –   Acționar la AGRI SOL Srl, comuna Belciugatele, jud, Călărași.

Premiul pentru diversitatea portofoliului pe care îl gestionează în domeniul agricol, pentru seriozitate si profesionalism

 1. IONIȚĂ EMILIA – Administrator al societății Transmim Agricultura SRL.

Premiul pentru tenacitate și seriozitate în administrarea companiei și implicarea în comunitate

 1. AURORA ELENA GRAEVEN ENACHESCU – Administrator al SC Pyac SRL Slatina.

Premiul pentru categoria tânăr fermier, pentru entuziasm și planuri de creștere și dezvoltare.

 1. VERONCA TONCEA – Președinte/Director General – Fondul de Garantare a Creditului Rural –FGCR.

Premiul pentru întreaga activitate în domeniul agriculturii și rezultate excelente în slujba unui sector de activitate atât de important ca și cel agricol

 1. IRINA FLOREA– Director Executiv – Mere de Itești.

Premiul pentru crearea unui brand românesc sănătos ce susține și promovează un stil de viață sănătos.

 1. EUGENIA DRAGNEA–  Director Executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

Premiul pentru determinarea și efortul pe care le depune zilnic pentru fermieri, membri ai LAPAR – organizație reprezentativă pentru sectorul agricol românesc.

 1. MONIKA PUIU – Președinte APIMAR / Director General a NHR Agropartners. Premiul pentru leadership in domeniul agriculturii.

Lectorii prezenți la eveniment au fost: Elena TATOMIR – Director general, Direcția Generală Politici Agricole și Strategii din cadrul Ministerul Agriculturii;  Laura MIHAI – Director, Directia Clienți Mari, CEC Bank; Laurenţiu BACIU – Preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR);  Emil DUMITRU – Preşedinte, Confederația Națională ProAgro; Florentina GHEORGHE – Director General, Directia Economica, INS;  Ioana DIMA – Director, Directia de Agricultura, INS; Ortansa STROE  – Director General, AGROMEC SENDRENI; Nastasia BELC – Director General, Institutul Naționalde Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare București; Iuliana IONEL – Secretar științific, Institutul de Economie Agrară al Academiei Române; Monika PUIU –Președinte, APIMAR; Irina FLOREA – Director Executiv, Mere de Itești și Maricica VRABIE – Director General, Hort Altoi Focșani.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Uniunea Europeană alocă un buget mare și o atenție deosebită acestui sector. De aceea, politica agricolă comună (PAC) consolidează competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii din UE, prin acordarea de plăți directe fermierilor și prin măsuri de piață, și finanțează programele de dezvoltare a zonelor rurale din Uniune.

Și în țara noastră agricultura joacă un rol important și se află pe locul doi din UE ca producător apicol, ocupă a treia poziție în topul celor mai mari exportatori europeni din segmentul cerealelor și este cel mai mare producător de vinuri din regiunea Europei centrale și de est și al 6-lea ca volum din Europa, imediat după Franța, Italia, Spania, Germania și Portugalia.

Potențialul României în sectorul agricol este foarte mare și încă există loc de creștere. În continuare vom vedea  probleme cu care ne confruntăm, dar și soluții sau sugestii pentru a exista o creștere esențială a agriculturii românești, dar și anumite probleme cu care ne confruntăm.

Pentru că sectorul agricol este extrem de important și pentru că numărul femeilor fermier în România este foarte mare, dar și al celor care lucrează în rândul autorităților și al domeniilor conexe agriculturii, în cadrul conferinței PRIA Agriculture am premiat și aplaudat activitatea acestora în sectorul agricol. Vom afla de asemenea cu ce provocări se confruntă, de ce au nevoie pentru a-și crește afacerile, care sunt poveștile lor de succes.

Pentru a doua oară în România, prin intermediul PRIA Women in Agriculture am scos în evidență și am determinat oamenii să conștientizeze care este rolul femeilor în dezvoltarea agriculturii în țara noastră.

Printre temele abordate în cadrul conferinței s-au regăsit: Prioritățile Guvernului României în ceea ce privește agricultura României; Activitatea agențiilor AFIR și APIA care au un rol esenţial în aplicarea Politicii Agricole Comune. Ce măsuri se vor deschide în acest an? Ce sume sunt alocate fiecăreia?; Cum realizăm creşterea absorbţiei fondurilor europene? Cum pot ajuta bancile, societățile de leasing și fondurile de garantare la creșterea absorbției fondurilor UE? Care este rolul fondurilor de investiții destinate agriculturii? ; Cadastrul național. Cum ar trebui să arate legea fondului funciar? De când se va face identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole obligatoriu pe baza datelor cadastrale?  Ce ar trebui schimbat la legea care a liberalizat piața funciară?; Care este strategia privind cercetarea pe termen lung?; Sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe; Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor agricole; Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea profolosirea eficientă a energiei; Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri în agricultură; Cât de avantajoase sunt ajutoarele de stat in agricultură și cine poate beneficia de ele? Ce subvenții primesc fermierii români pentru Campania 2017?; Arendearea terenurile agricole in vederea comasării; Cum va arăta Politica Agricolă Comună după anul 2020?; Norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune; Alocarea fondurilor suplimentare a Guvernului pentru plata subvențiilor și infrastructura de irigații.

PRIA Agriculture a reunit 250 participanți, dintre care: reprezentanţi ai Guvernului României; reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale; reprezentanți ai APIA și AFIR; reprezentanți ai ASAS, ai institutelor de cercetare agricolă; membri Pro Agro , LAPAR, dar și ai altor asociații importante, AMRCR, Romalimenta, Rompan, APRIL, UPCPR, ARC, APIMAR; reprezentanți ai Camerelor de Comerț; reprezentanți ai producătorilor de cereale şi producătorilor de erbicide, pesticide şi produse agro-chimice; reprezentanți ai companiilor FMCG și ai distribuitorilor; reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai băncilor din România, ai societăţilor de asigurări, ai societăţilor de leasing, fonduri de investiții, fonduri de garantare și contragarantare; consultanţi, companii cu servicii şi soluţii IT, precum și presa de specialitate.

Mai multe detalii despre evenimentul PRIA Agriculture puteţi găsi pe http://priaevents.ro/pria-women-in-agriculture-2017/

Despre PRIAevents 

PRIAevents – experţii tăi în evenimente! Noi aducem informaţii de ultimă oră şi trend-uri în business prin intermediul conferinţelor organizate. Echipa PRIAevents cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium pentru zona de business va găsi cele mai bune metode pentru a vă garanta ROI şi pentru a croi un eveniment special pentru dvs.

 

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi:

raluca.voivozeau@priaevents.ro/ 0744 584 661.

„POVEȘTI CU VINURI ROMÂNEȘTI“ DE LA BASF

Sub titulatura Povești cu vinuri românești, compania BASF a lansat un program menit să vină în sprijinul viticultorilor. Pe de o parte, aceștia află informații utile pentru propria plantație, iar pe de altă parte participă la un concurs național unde le sunt apreciate și promovate vinurile.

4 regiuni, sute de vinuri și 3 câștigători

Conceptul a fost lansat în 2016 și s-a bucurat de un real succes în rândul specialiștilor, după cum ne-a precizat Robert Băicoianu – director național de vânzări culturi horticole BASF. Scopul acestui concurs organizat în colaborare cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România este acela de a-i sprijini pe viticultorii ale căror suprafețe nu depășesc 100 ha atât cu sfaturi și produse, cât și cu o bună promovare a vinului.

Concursul este structurat în 4 etape orga­nizate pe regiuni: la Odobești – pentru Moldova, la Buzău – pentru Dobrogea și Muntenia, la Râmnicu Vâlcea – pentru Oltenia și Banatul de Sud, iar la Alba Iulia va avea loc etapa pentru Transilvania și Banatul de Nord. Finala se va desfășura pe 10 mai, la Sibiu, și vor participa toate cele 36 de vinuri calificate în faza națională. Vor fi desemnați 3 câști­gători ce se vor bucura de premii în valoare de aproximativ 6.000 de euro fiecare.

Până la produsul finit este nevoie de muncă

De acest lucru sunt convinși atât viticultorii, cât și companiile distribuitoare de inputuri în agricultură, motiv pentru care la astfel de întâlniri informația este elementul care primează. Pe de o parte informația pe care viticultorul o transmite dintre rândurile viței-de-vie, iar pe de altă parte cea pe care o oferă specialiștii în urma cercetărilor, de cele mai multe ori concretizată în produse care contribuie la creșterea productivității. „În general, specialiștii noștri merg și se întâlnesc cu viticultorii, discută anumite planuri, analizează istoricul anului anterior și stabilesc ceea ce doresc să realizeze în campanie. Pentru 2017 compania noastră pune la dispoziția viticultorilor 2 pachete tehnologice ce pot fi utilizate pentru suprafețe de 10 hectare. Un prim pachet tehnologic are în componența sa un produs pentru combaterea manei, Forum Gold, și altul pentru combaterea făinării, Vivando. Cel de al doilea pachet include, pe lângă cele amintite, produsul Cantus recomandat pentru combaterea putregaiului cenușiu“, a specificat Robert Băicoianu.

Forum Gold conţine două substanţe active, ditianon din clasa chinonelor şi dimetomorf din clasa morfolinelor. Se aplică în intervalul cuprins între apariţia frunzei a 5-a şi începutul intrării în pârgă (BBCH 15-73) și se pot efectua maximum 3 tratamente pe sezon, la un interval de 10-12 zile, iar volumul de soluţie recomandat este de 1.000 l/ha. Acționează atât preventiv, cât și curativ și antisporulant.

Vivando este un fungicid bazat pe metrafenonă din familia chimică a benzofenonelor. Această substanță activă are un mod unic de acțiune, interferează în procesul de diferențiere celulară a diferitelor etape din ciclul agentului patogen, blochează penetrarea agentului în cuticulă și disturbă procesele normale de dezvoltare a miceliului și sporularea. Se aplică preventiv, la avertizare, pentru combaterea făinării viței-de-vie. Produsul poate fi aplicat de la stadiul de 5-6 frunze până la coacere (BBCH 15-81), maximum 3 tratamente/an, cu un interval de 12-14 zile între ele.

Cantus aparține unei noi grupe chimice, carboxamide și acționează asupra patogenilor în procesul de respirație, prin interferarea complexului 2 al ciclului lui Krebs. Producția de energie din mitocondriile celulei patogenului este oprită, ceea ce duce la moartea patogenului. Pentru un bun management al rezistenței se recomandă un singur tratament pe sezon, într-unul dintre următoarele stadii ale viței-de-vie: sfârșit de înflorit, înainte de închiderea ciorchinelui sau la începutul intrării în pârgă.

Cele mai importante

3 sfaturi pentru viticultori:

 • Să aplice tratamente prevenitv
 • Să combine substanțele active aparținând mai multor familii chimice
 • Să nu lase niciodată via să sufere

Robert Băicoianu – director național de vânzări culturi horticole BASF

 

 

 

PORTFOLIO FARM – SERIA DE EVENIMENTE ÎN CÂMP DE LA PIONEER

Pioneer-floarea-soareluiCa în fiecare an, Pioneer organizează mai multe evenimente dedicate fermierilor, unde aceștia pot vedea în câmp rezultatele hibrizilor din portofoliul companiei. Seria de manifestări se desfășoară sub sloganul „90 de ani de la crearea primului hibrid de porumb Pioneer“, reprezentanții companiei subliniind faptul că datorită creației lui Henry Wallace se poate vorbi astăzi despre producții record la porumb.

„Seria de evenimente de promovare pentru viitoarea campanie agricolă am început-o în județul Giurgiu. Este o onoare faptul că membrii cooperativei Vlașca 2008 ne găzduiesc și ne bucură foarte mult faptul că aici hibrizii au condiții de fermă. Agricultorii au putut observa rezultatele obținute la floarea-soarelui și porumb, rezultate destul de bune având în vedere seceta din acest an. La floarea-soarelui, hibrizii P64LE25 și P64LE99 au fost cei mai folosiți la noi în țară, iar aici se prezintă foarte bine până în prezent. La porumb avem gama de hibrizi Aquamaxx, dintre care i-aș enumera pe următorii: P9903, P9537, P9903, P0023 și P0216 care demonstrează încă o dată că se comportă bine și în condițiile unui an agricol dificil“, a precizat Jean Ionescu, director operațiuni comer­ciale România și Republica Moldova.

Pioneer-porumb

Tot în cadrul manifestării fermierii au fost informați despre performanțele hibrizilor de rapiță din gama Pioneer. Reprezentanții companiei au apreciat faptul că 2016 a fost un an excepțional pentru această cultură în țara noastră și au precizat că peste 800 de fermieri care au cultivat hibrizi de rapiță din portofoliul Pioneer au obținut o medie de peste 4 t/ha, mulți dintre ei având rezultate și de peste 5 t/ha.

Despre cultura rapiței a vorbit și doamna Maria Cîrjă, director de marketing Pioneer România și Republica Moldova, care a precizat faptul că derogarea prin care semințele de rapiță din campania din această toamnă vor putea fi tratate cu neonicotinoide a venit târziu anul acesta, însă și în acest context compania vine în sprijinul fermierilor. „Fermierii care cumpără între 1 și 99 de saci pot alege între 100 de lei discount și 20 de lei costul tratamentului cu insecticid. Anul acesta cred că suntem singurii care compensăm costul tratamentului cu insecticid. Conform calculelor noastre, cu un produs pe bază de imidacloprid costul pe un sac de 2 milioane de boabe este de 20 de lei, bani pe care noi îi oferim fermierului deoarece, după cum știți, nu putem să vindem sămânță gata tratată. De asemenea putem oferi și protecția culturii. Ce înseamnă protecție? Dacă cultura nu răsare din cauza secetei dăm înapoi 240 de lei pe fiecare sac implicat pe suprafața nerăsărită. Sub 20 de plante pe metru pătrat se consideră cultură nerăsărită, dar banii îi primiți când ne demonstrați că ați pregătit terenul pentru reînsămânțare. Uite, vino, vezi, am distrus cultura, vreau să semăn altceva. Dacă mai am timp, cereale dacă nu, las la primăvară și primiți banii înapoi. Deci suprafața respectivă trebuie distrusă!“, le-a detaliat Maria Cîrjă fermierilor prezenți la eveniment.

Ce spun participanții

„Un astfel de eveniment este bine-venit pentru că fermierii giurgiuveni sunt interesați de nou, dar sunt și uniți în ceea ce privește achiziționarea imput-urilor. De aceea noi am înființat și o cooperativă – Vlașca 2008 – care ne ajută foarte mult în valorificarea mărfii la recoltare, la achiziționarea seminței și a produselor de protecția plantelor. Majoritatea hibrizilor de porumb pe care i-am văzut aici îi am și eu în fermă, unii arată chiar mai bine decât aici. La floarea-soarelui nu am cultivat hibrizi Pioneer, dar intenționez ca din campania viitoare să introduc câțiva dintre cei pe care i-am văzut aici“, a declarat Marian Clejanu, fermier din județul Giurgiu.

  A DOUA EDIȚIE A CONFERINȚEI GLOBALG.A.P.

Producătorii agricoli încurajați să se asocieze pentru a putea furniza produse sigure şi de calitate, conform celor mai înalte standarde GLOBALG.A.P.

 • INAQ Consulting a devenit prima companie românească de consultanță, recunoscută ca “FARM ASSURER”, fiind totodată cel mai nou membru GLOBALA.P.

Cea de a doua ediție a conferinței internaționale  a reunit producători  agricoli, furnizori de produse și servicii necesare agriculturii, mediul academic, precum și reprezentanți de seamă ai Ambasadelor și Camerelor de Comerț străine din România.

Conferința s-a bucurat de un real succes, datorat atât prezenței a peste 130 de participanți, cât și a speakerilor care au realizat prezentări de interes depre modul în care pot fi implementate standadele GLOBALG.A.P., costuri și beneficii, dar și cum pot fi ajutați fermierii români pentru a reuși să își impună recoltele pe piața din România și din Europa.

Conferința fost deschisă de organizatorul acesteia, domnul Ionuț Nache, Director General INAQ Consulting, care a făcut și un anunț în premieră, și anume că INAQ Consulting a devenit prima companie românească de consultanță, recunoscută ca “FARM ASSURER”, fiind totodată cel mai nou membru GLOBALG.A.P.

Din partea GLOBALG.A.P. au participat în calitate de speakeri: domnul Andras Fekete, Vicepresident & Chief Integrity Officer, GLOBALG.A.P.  și domnul Dr. Kliment Petrov, Expert, Integrity Assessments & Training GLOBALG.A.P.  care  au prezentat activitatea internațională a GLOBAL G.A.P. și întregul proces de certificare.

Domnul Florin Bercu – Director Executiv PRO AGRO a anunțat în cadrul evenimentului că va sprijini membrii săi să obțină cerificarea GLOBALG.A.P., aceasta reprezentând încă un pas pentru comercializarea produselor în condiții echitabile pentru producători, dar mai ales pentru consumatori. “Cu toții ne dorim să consumăm produse proaspete așa cum se întâmplă în toată Europa, iar lanțul scurt de aprovizionare are un rol primordial în acest sens. Încurajăm parteneriatele directe între producători, forme de asociere ale acestora și rețelele comerciale autohtone sau din piața comunitară”, a menționat Florin Bercu. Reprezentantul PRO AGRO a propus și realizarea unui ghid de bune pactici în ceea ce privește publicarea caracteristicilor tehnice și de calitate a produselor agroalimentare, între rețelele comerciale, organizațiile de producători și Federația Națională PRO AGRO.

Domnul Adrian Rădulescu – Preşedintele Asociației Fermierilor din România şi unul dintre cei mai buni cunoscători ai problemelor fermierilor, a prezentat avantajele certificării GLOBALG.A.P. pentru fermierii din România, pentru accesul acestora atât în magazinele marilor lanțuri de retail din România, cât şi din Europa.

Participanții la eveniment au putut afla detaliile motivaționale ale afacerii de succes – Amplus, prezentată de domnul Miroslav Maziarka, Quality and Technical Director Amplus, și care a dezvăluit cum ajută Certificarea GLOBALG.A.P. pe fermierii polonezi să fie unii dintre cei mai mari exportatori de fructe şi legume din Europa.

Alți speakeri invitați au prezentat soluții inteligente pentru ușurarea activității producătorilor agricoli. Domnul Adrian Bălăoi, Director General AB Frigo Consult, a prezentat cele mai noi metode de economie a energie electrice şi de maximizare a profitului prin întreţinerea corectă a instalaţiilor frigorifice, iar domnul Sebastien Record, reprezentant GEOSYS, a discutat despre  modul în care ne poate ajuta tehnologia pentru a ne apropia de natură şi pentru a putea optimiza input-urile.  În acest sens a fost prezentată audienței aplicația variabilă de îngrășământ și cum se pot gestiona în mod integrat, pe baza imaginilor din satelit, stadiile de vegetație și de sănătate a culturilor.

Doamna Loredana Voicu-Gîdea, Business Developer Professional Training, a prezentat programul de training Black Sea Agribusiness Exécutive care cuprinde atât componentă de administrare a afacerii, cât și componentă pentru detaliile tehnice ale afacerii.

Participanţii la conferință au aflat din partea reprezentantului LIDL, domnul Alexandru Mag, Manager Achiziţii Legume&Fructe, care sunt cerinţele acestui retailer privind calitatea legumelor şi fructelor achiziţionate și decizia LIDL ca, începând cu 1 septembrie 2017, să fie acceptaţi doar furnizorii certificaţi GLOBALG.A.P.

“Conferința GLOBALG.A.P. a devenit o tradiție în România și ne mândrim să aducem în fiecare an noutățile internaționale din domeniu pentru fermierii autohtoni. Le transmitem celor care nu au putut participa că îi așteptăm anul viitor, tot în luna februarie, la cea de a treia ediție: GLOBALG.A.P. 2018”, a declarat Ionuț Nache.

Mulțumim tuturor partenerilor noștri:

 • Parteneri Premium: LIDL, AB FRIGO Consult, AGXECUTIVE, GEOSYS
 • Parteneri Gold: CRIS-TIM, Global Archive MANAGEMENT
 • Partener Silver: NETagro, Halewood
 • Partener media princial: Agro Inteligența
 • Parteneri Media: Lumea Satului, AgroBusiness, Meat & Milk, Revista Fermierului, TMT PR, SoftLead, Revista Primm, 1Asig.

Evenimentul a fost susținut de: PRO AGRO, APAR, ARC, AFR, Camerele de Comerț: Româno-Olandeză, Româno-Israeliană, Româno-Franceză, Româno-Engleză și Asociația Antreprenorilor Spanioli în România (ASEMER).

 

MILIARDARUL BERNHARD TERM*HLEN INVESTEŞTE MULT ÎN AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ

Miliardarul german, care a intrat acum trei ani în forţă pe piaţa din România şi a investit peste 120 milioane de euro în agricultură, continuă să cumpere terenuri în judeţul Arad. Firma Tar Farming îi are în acţionariat pe Bernhard Term*hlen, un cunoscut om de afaceri german, şi pe fiul acestuia. În aproape trei ani, compania a cumpărat peste 8.000 hectare de teren arabil, zece tractoare, alte utilaje agricole şi două silozuri pentru depozitarea cerealelor.

Profilul, strict vegetal

Firma produce în România în special grâu, porumb şi rapiţă. Unul dintre reprezentanţii săi a precizat că se lucrează după modelul german: cu oameni puţini, dar eficienţi.

„Au cumpărat terenuri în mai multe zone. În privinţa echipamentelor, au achiziţionat până acum mai bine de zece tractoare, dar şi alte maşinării agricole. De asemenea, au fost cumpărate şi silozuri pentru depozitarea cerealelor. Din declaraţiile miliardarului, am înţeles că vor fi achiziţionate alte terenuri dacă preţurile de pe piaţă se menţin la nivelul scăzut de până acum.

Germanii vor să ajungă pe o poziţie cât mai înaltă în topul agricultorilor din România. Vor să concureze cu marii agricultori români“, a declarat Radu Brebenaru, reprezentant Tar Farming.

Autorităţile sunt mulţumite

Autorităţile din judeţul Arad sunt mulţumite de această investiţie impresionantă pentru că taxele percepute cresc bugetul local. Nemţii au discutat, încă de când au cumpărat terenurile, cu fiecare primar în parte despre alte noi investiţii. „Suntem foarte mulţumiţi că nemţii s-au hotărât să investească la noi în zonă. Aici se poate face o agricultură performantă, iar acest lucru o să se vadă cu siguranţă în timp. Suntem mulţumiţi că, în sfârşit, sătenii din zonă vor avea locuri de muncă. Era mare nevoie de aşa ceva. În plus, veniturile la buget vor creşte prin taxele şi impozitele percepute.

Investiţia germanilor este impresionantă şi mă mir că s-au aventurat atât de mult în aceste timpuri tulburi din punct de vedere financiar. Aici, în zonă, privim agricultura foarte serios“, a  apreciat primarul comunei Semlac, Letiţia Stoian. Investitorii străini sunt atraşi de România pentru că preţurile terenurilor agricole sunt de 3-4 ori mai ieftine decât în Ucraina, Serbia şi Franţa, fiind mult sub media Uniunii Europene.

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.