Antraxul (Dalacul, Buba neagra, Carbunele) Fotograme ale noii revolutiei agrare…Zoo-vedeta mondială; Calitatea unei vaci se intrupeaza din…”fasa”; Adapost- model pentru 30 vaci

 Antraxul este o boala infecto-contagioasa grava a animalelor cu sange cald si transmisibila la om; produsa de Bacillus anthracis, un germen sporulat care rezista in sol zeci de ani (sub forma de spori) si unde, in anumite conditii poate chiar sa se multiplice limitat.

Antraxul este incadrat, alaturi de tetanos, in randul bolilor telurice (microbii se gasesc in pamant).
Receptivitatea (sensibilitatea) la boala a animalelor este diferita: erbivorele (ovinele, caprinele, taurinele si cabalinele) sunt cele mai sensibile; urmeaza porcinele, carnasierele si foarte rar pasarile.
Omul prezinta o rezistenta medie.
Pe pasunile contaminate animalele receptive – neimunizate – pot face forme clinice fulgeratoare sau supraacute (cu evolutie de cateva ore) cu pierderi mari in randul efectivelor.
Rezistenta in sol a germenului permite reproducerea si in anii urmatori a bolii, fapt care a determinat evitarea respectivelor locuri de pasunat, botezate in popor ca “Valea rea” sau “Valea plangerii”.
Animalele bolnave – prin secretii si excretii, organele si sangele celor sacrificate de necesitate – pot raspandi in natura cantitati imense de germeni, care in contact cu aerul sporuleaza instantaneu (forma de rezistenta a germenului).
Produsele si subprodusele provenite de la animale bolnave contin cantitati mari de germeni si pot deveni surse de infectie.
In tara noastra, antraxul are o incidenta marita in sezonul cald si secetos.
Erbivorele se contamineaza in timpul pasunatului, pe terenurile infectate, pe cale digestiva sau aerogena, in cazul turmelor care inhaleaza praf, ce antreneaza germeni in timpul transhumantei prin terenurile contaminate.
Infectia poate avea loc si transcutanat (prin piele).
Carnasierele se contamineaza prin ingestia carnii sau a cadavrelor animalelor bolnave de antrax.
Germenul patruns sub forma sporulata in organism se transforma in forma vegetativa, isi formeaza capsula de protectie fata de mijloacele de aparare ale organismului, pe care la animalele sensibile il invadeaza, provocand o septicemie grava – mortala; la speciile mai rezistente, in general, se cantoneaza la poarta de intrare, la nivelul cailor digestive sau respiratorii anterioare.
Moartea survine prin hipoxia (scaderea oxigenarii straturilor) si anoxia tisulara si, ca urmare a actiunii toxinelor asupra patului vascular, ceea ce explica, in formele supraacute si acute, diateza hemoragica si splenomegalia (marirea splinei).
Sangele, de culoarea pacurei, nu se coaguleaza, fiind un serios semn de avertizare in cazul sacrificarii de necesitate sau venisectiilor (sangerarilor).
La erbivore se consemneaza manifestarea clinica de sindrom septicemic acut sau forme apopectice la animalele tinere.
La porcine si carnasiere evolutia este subacuta, 1 – 2 saptamani, in special cu forme localizate (glosantrax) sau digestive “tumorale” etc.
Diagnosticul se pune pe baza evolutiei clinice, corelate cu antecedentele epizootologice, diferentiat de alte boli septicemice.
In lipsa semnelor specifice, diagnosticul se efectueaza de catre laboratorul de specialitate, probele necesare fiind prelevate si insotite, in conditii de securitate, numai de catre personal special instruit.
Prognosticul vital al bolii este grav in formele fulgeratoare si supraacute datorita imposibilitatii aplicarii tratamentului specific; epizootologic, prognosticul este favorabil deoarece exista un vaccin eficace, vaccinul anticarbunos.
Vaccinarea se efectueaza in campanii anuale, primavara inaintea scoaterii la pasunat a rumegatoarelor si cabalinelor si in zonele cu antecedente epizootice.
Daca exista suspiciunea folosirii unor furaje contaminate, se recomanda o revaccinare toamna.
In focar, vaccinarea este precedata de serumizare (cu ser anticarbunos).
Carantina de gradul II se ridica dupa 14 zile de la ultimul caz de boala, dezinfectia si vaccinarea integrala a efectivelor.

Antraxul la om.
Poate fi considerat ca boala profesionala, contaminarea producandu-se curent cu forme vegetative in timpul manipularii animalelor bolnave, cadavrelor sau produselor respective, mai rar prin consum de carne scapata controlului.
Contaminarea cu formele sporulate se face prin inhalare (mai frecvent in tabacarii).
Formele corespund caii de infectie.
Cutanat sub forma de pustula malina, “carbuncul”, intestinala – febra, diaree hemoragica, pulmonara – pleuropneumonie grava si, mai rar, forma septicemica.
Interventia rapida, seroterapia specifica si antibioterapia asigura,de regula, vindecarea.

Dr. Ovidiu SERBANz

PLANET – Vedeta mondială

PLANET

La patru ani și jumătate de la debutul său, popularitatea  lui Planet este incă fără limite. Producţia sa totală se ridică la aproape  800.000 de unități de material seminal şi toate sunt imediat vândute.

 

  10 fapte despre Planet

  • Planet s-a născut la 3 Martie 2003 la Ensenada Holstein, ferma familiei Bishop in Doylestown, statul Pennsylvania
  • Tatăl lui Planet este relativ necunoscutul taur Rose-Baum Taboo, un fiu de End-Road Blackstar Majestic de la EX-92 Winken.
  • La 22 Septembrie 2003 Planet se mută în grajdul  Select Sires in Plain City, Ohio
  • In iarna 2007/08 primele zvonuri circulă despre un taur de top index, cu un pedigree nou, pe nume Planet.
  • Planet a fost clasificat EX-90 in 27 februarie 2008.
  • Planet primeşte primul index oficial in aprilie 2008. La 2017 TPI devine Nr.1 in SUA cu o combinaţie unică de 2880 lb lapte, 2.61 tip, 2.00 uger, si 3.5 PL longevitate.
  • La evaluarea din august 2011 indexul de repetabilitate al lui Planet atinge 99%  si cu 2222 TPI incă odată işi revendică poziţia nr.1.
  • Un an mai târziu Planet este taurul nr.10 in SUA cu 2178 TPI, 2295 lb lapte, 2.10 tip, 1.76 uger, si 5.7 PL longevitate. (Să nu uităm că în 2010 au existat ajustări de bază, astfel diferenţele sunt relativ   mici.)
  • Planet are deja 11161 fiice testate pentru producţie, din care 8366 in SUA, 780 in Italia, 589 in Franta, 297 in Canada, 274 in Scandinavia, 221 in Australia, 163 in Japonia si 156 in Noua Zeelanda.
  • Planet in momentul de faţă are vaci top clasate in trei ţări: SUA, Canada şi Italia.

           Să nu uităm, că o fiică  PLANET a câştigat şi expoziţia INDAGRA 2012 în România – vaca pe numele Bela provenind de la ferma AGRIMAT MATCA –  *din partea traducătorilor

 

De la un taur nou de top, la o vedetă de nivel mondial

Pentru început: Este imposibil să ne concentrăm în acest articol asupra tuturor fiilor și fiicelor Planet interesante. Nici pe departe. Impactul genetic  al specialistului american pentru producție, uger și longevitate pur şi simplu este prea vast. În doar patru ani, Planet s-a dezvoltat dintr-un outcross transmitter  popular  într-o vedetă mondială care stabileste standarde la nivel internațional în creșterea Holstein.

Planet a fost foarte popular în întreaga sa carieră, si  el este un bun producător de material seminal. Dar niciodată nu există nimic pe stoc; fiecare doză produsă este vândutaă imediat”, spune Charlie Will de la de la Select Sires, din statul american Ohio, unde Planet a fost testat.

Pentru această organizație a câstigat poziția nr.1 in clasamentul TPI, în aprilie 2008, la debutul său. Planet a devenit imediat foarte popular atât  în rândul crescătorilor cât și printre analiști.  Studiul efectuat de Holstein International  în luna august 2008 referitor la cei mai utilizati  taţi de tauri  a relevat ca Planet este  câștigător absolut.

Charlie Will, specialistul in analiza taurilor din partea Select Sires cunoaște mai bine ca nimeni altul, motivul acestei popularităţi: producția mare de lapte  în combinație cu valori de reproducere deosbite pentru trăsături de sănătate (fitness) și uger, usurinţă la fătări favorabilă, talie medie, si un pedigree nou.  Chiar de la început a existat un clar punct de minus: Planet se situeaza sub nivel mediu la   picioare si aplomburi (sickled leg-set vedere laterala – picioare săbiate).

Sânge nou

In perioada în care O-Man, Shottle și Goldwyn dădeau  tonul în domeniul geneticii, sosirea unui „sânge nou” a fost foarte binevenită. Planet a oferit intocmai acest lucru, fiind fiu de Rosebaum Taboo din Plushanski Amel Patty. Taboo, fiu  de End-Road Blackstar  Majic  în asociere cu Winken X  Starbuck pe linie maternă ​​are 17000 de fiice la muls și astăzi inregistrează  TPI 1476 cu PL 1,5.

Charlie Will: „Planet a sosit la momentul potrivit. Chiar   la momentul cand lumea Holstein a  avut  nevoie de un taur de top, cu un pedigree nou, un taur care a adăugat producție  rasei, fără sa piardă la trăsăturile de sănătate.

Planet  niciodată nu a trădat încrederea nelimitată care i s-a acordat.  Acest lucru a fost confirmat în 2011, când fiicele sale din al doilea val au intrat în producție.

135 fiice Planet

Familia Dye de la Dycrest Dairy  din statul american Colorado a fost unul dintre primii utilizatori. Ei au nu mai puţin de 135 fiice Planet la muls, multe in lactația a doua. „Am folosit Planet pentru ca are Net Merit mare, producție extraordinară și uger enorm. Toate fiicele Planet  arată la fel, nu prea mari  și cu ugerul posterior  super. Dacă mergeţi  în spatele unui rând de vaci alegeți cu ușurință fiicele Planet”, comentează  Amanda Dye.

Un minus citat de ea este faptul că la unele fiice Planet  este mai greu de obtinut gestaţia. Ea crede că acest lucru se datorează producției extraordinare. La Dycrest, 1600 vaci produc in medie 13800 kg. Cele 135 de fiice Planet au o medie de 15800 kg. Amanda: „ Planet este de departe cel mai bun taur pe care l-am  folosit vreodată. Am dori să avem mai multe fiice ale sale. Între timp, am început să folosim fiii Planet.”

O mulțime de impacturi

Chiar dacă impactul genetic final al lui Planet este greu de evaluat în toate elementele sale, este clar că acesta va fi mare – foarte mare – prin intermediul multor fii de top aflaţi in testare si prin intermediul a sute de fiice Planet de top care au devenit mame de tauri pe plan internațional.

Ca exemplu vom prezenta cifrele de la Select Sires: 96 fii de Planet in testare, 15 fii de Planet utilizati ca tată de taur și mai mult de 100 de fiice Planet folosite ca mamă de  taur. Charlie Will a văzut mai mult de 500 fiice Planet din patru țări diferite și concluzionează: „Veți vedea cele mai bune rezultate din combinațiile cu Shottle, O-Man și Bolton: Linile de sange transmitand picioare oarecum mai drepti. Împerecherea mea preferată este cu Bolton. Ramâi pe un pedigree nou, producție excepțională și talie medie.”

Top 15 GTPI – lista taurilor genomici

Nume GTPI GLBP gPTAT gPL MGS Proprietar Tabelul  enumera cei 15 fii de Planet de top,  bazat pe gTPI (sursa Dairybulls.com). În întreaga lume nu mai    puțin de 324 fii de Planet au un gTPI de 2000 sau mai mare, 180 inregistreaza cel puțin 2100 și 51 cel puțin  2200. Poziția nr.1 este ocupată de către popularul tata de tauri, Shamrock. În Top 15 el este însoțit de fratele său  Shame, cel mai bun transmițător de tip. Sora a lui Shamrock și Shame, Shakira, este mândra lideră a  listei americane cow index list.

O a doua soră, Shandra, are de asemenea un indice foarte ridicat. Toţi patru provin de la renumita fiica Shottle, Ladys Manor D Shawn. O altă Shottle care a funcţionat foarte bine cu Planet este Larcrest Cosmopolitan. Ea de asemenea are doi fii în primii 15, O’Cosmopolitan și Cancun si un nepot (prin Ramos): Calibrate. O’Cosmopolitan este unul dintre cei trei fii Planet din arsenalul ceh  AI Zooservice. „Am ales Planet pentru combinația sa de producție și uger. Longevitatea este de asemenea un element important în feme mari în Republica Cehă”, spune Karel Novosad de la Zooservice, care are prin O’Cosmopolitan un taur căutat pe piața mondială. „El este popular  pentru gTPI si Tip ridicat, dar și pentru ca provine dintr-o familie de vaci renumită.”

O a treia vacă cu doi fii de Planet in top-ul 15 mondial  este Coyne-Ferme Yelena CRI, mama lui  Massey. Ea a introdus Yano și Encoyne in lista.

Ladys-M Shamrock 2405 57 3.20 7.9 Shottle Select
O-Cosmopolitan 2358 64 3.45 4.9 Shottle Zooservice
Den-K AltaGreatest 2323 73 2.27 6.3 Bolton Alta
 Elvys Isy 2322 55 1.67 7.0 Mascol Amelis
 Larcrest Calibrate 2315 60 3.08 5.3 Ramos Select
 B-Hiddenhills Plan  2315  56  2.01  8.2  O-Man  Select
 Ladys-Manor Shame  2307  47  4.04  6.3  Shottle  Dynam’is
 Ecoyne Isy  2300  62  1.96  6.7  Bret  Amelis
 De Su Phoenix  2295  76  2.21  4.4  Bolton  Select
 Holbra Panter  2294  50  3.27  5.4  Goldwyn  Select
 Currajungle Gonzo  2293  61  1.59  7.1  O-Man  ABS
 Sully AltaMeteor  2290  48  3.24  5.7  Shottle  Alta
 Co-Op UPD Yano  2285  51  1.97  7.9  Bret  CRI
 De-Su Observer  2281  47  2.70  7.4  O-Man  Select
 Larcrest Cancun  2280  54  3.61  5.0  Shottle  ABS

 

Supremaţie in Canada

Tabelul 2 ilustrează de asemenea impactul extraordinar al lui Planet, enumerând fiii și nepoții Planet de top, pe țari. În Canada combinatia Snowman x Planet este garanția unui index mare. Șase din primii 11 tauri genomici din această țară provin de la taurul Snowman si toţi şase au mame Planet. Adaugaţi la aceasta fraţii dupa Freddie,  Shaw si Sergeant ai fiicei Planet Ammon-Peachey Shauna, un fiu de Robust de la Sully Planet Manitoba si fiul direct al lui Planet, Phoenix (toţi in top 11)  si supremația lui Planet  în clasamentul ADN canadian devine copleșitoare.

Influentă în topul taurilor genomici din Canada este familia Lila Z care a dovedit o potrivire buna pentru Planet. Combinația Planet cu Calbrett Laura (Shottle x Lila Z) a rezultat  în MSChartroise Planet Leoni  și MSChartroise Lorelei, mamele taurilor nr.1 și nr.2  in clasamentul taurilor genomici Let It Snow and Lightsnow. Alţi doi tauri top clasaţi Limitation si Libero provin de la o nepoată a lui Planet, Laura.

De asemenea lista canadiană top cow index este sub controlul total al lui Planet.  Asta este, el este tată a nouă vaci din top 10 index din țară. El a primit un mare sprijin desigur, de la valoarea sa proprie de reproducere. La 3001 LPI este, de departe, fruntaşul taurilor cu fiice testate în Canada, urmat la o distanta respectabila de Brawler cu 2638 LPI.

Procente italiene

În tabelul 3 veți găsi o prezentare generală a fiicelor Planet top clasate într-o serie de țări. În plus față de Canada, clasamentele din SUA și Italia sunt conduse de fiicele Planet. Lidera din Italia numita Afrodite provine din mama Jardin. Afrodite a primit 84 de puncte și a făcut un prim record extraordinar de 2.03 305d 15120 kg  4,82%  3,74%. Procente de top caracterizează fiicele Planet în clasamentul italian. Cele cinci enumerate in tabelul 3 au procent de proteină intre 3.74% si 4.00%.  La Aquila Holstein mulg sapte Planet. „Imi plac fiicele Planet pentru productivitatea lor , caracterul lactant si ugere mari” spune Germano Spinelli. El subliniază, de asemenea câteva domenii de atenție cum ar fi largime la umeri, torace – din faţă,  piciore săbiate – vedere laterală  și uneori talia. Cea mai bună combinatie este cu Shottle sau O Man. Planetele noastre cele mai speciale vin din familia Cleitus Vanessa”. Exemplele includ Dama și Diva care se află în partea superioară a clasamentului  Top 20 italian.  De asemenea, tot din Italia este mega populara mamă de tauri Muri Planet Popsy (la 2463 gTPI).

Franţa: 7000 doze

După SUA și Italia, cele mai multe fiice Planet sunt mulse în Franța. Datorită statutului său ca un taur cu uşurinţă in fătări, un pedigree diferit, valorile de ameliorare ale laptelui și ugere frumoase, Planet este folosit foarte mult in Franta, explică Anthony, de la  firma importatoare franceza Bovec, care a vândut mai mult de 7000 de unități. Fermierii francezi  sunt foarte mulțumiți de fiicele Planet. Acestea sunt printre cele mai bune producătoare de lapte și au ugere fantastice. Picioare & aplomburi a fost trăsătura de care se temeau la început. Acum, că fiicele sunt în producție, picioarele săbiate se dovedește a fi doar bine. Fiicele Planet nu au constituţia cea mai puternică, dar se dezvoltă foarte bine odată ce sunt în producție de câteva luni.

Printre Planet-ii cel mai intens utilizaţi genetic in Franţa se află Saluden Etoile RC (Planet x Shottle x Titanic) şi Boulet Evea (Planet x Shottle x Jocko) din familia Survivor. MB Etoile a produs taurul genomic de top Gibsons, care a fost exportat in Germania.

Fanii Planet germani

Planet are mai puţine fiice mulse in Germania. Hubertus Diers de la WWS Germania stie de ce. „Planet punctează negativ la picioare & aplomburi, iar sistemul german si fermierul german acordă atenţie mare acestui fapt la selecţia taurului. „De când are fiice in producţie popularitatea lui a crescut substanţial” – adaugă Diers. Planet are acum indicele Picioare & aplomburi la peste 100  şi mobilitatea fiicelor Planet s-a dovedit a fi mai bună decât se aştepta. Vindem acum mult mai mult material seminal decât la inceputul carierei sale.” Unul dintre fanii Planet din Germania este Volker Reinermann. „Sunt foarte mulţumit cu Planet-ele noastre. Acestea produc cu ușurință foarte mult lapte de la ugerul super. Produc lapte cu usurinţă şi nu a existat niciodată ceva in neregulă cu ele, au o voinţă extraordinară de a minca.” Reinermann explică: au utilizat Planet la fiice de Shottle, Bolton si Buckeye cu picioare puternice. Una dintre Planet-ele de top din ferma lui Reinermann este RR Planet Noblesse (dintr-un Bolton din familia Nadine), ea a fost vândutş in Olanda la Koning Holsteins, unde a câştigat titlul de campioana la show-ul de la Wouterswoude. O junincă Snowman a lui Noblesse are gRZC 149 şi se află in top-15 al junincilor ADN-testate din Germania.

Noul outcross

„Multele fiice extraordinare ale lui Planet au demonstrat că nu trebuie neglijat un taur doar pentru ca are o slăbiciune” – concluzionează Charlie Will. „Chiar dacă Planet totdeauna a fost un taur cu picioare&aplomburi negativ, valorile de ameliorare pentru PL (longevitate) au rămas întotdeauna înalte. Picioarele săbiate pe care le transmite nu duc la sacrificarea prematura a fiicelor sale.

Influenţa extraordinară a lui Planet, in special in America de Nord, are şi o altă latură. Pe lîngă toate fiicele Planet exista deja un numar mare de nepoate, cu influenţă în creşterea de vârf, incluzând şi fiicele popularului său fiu Shamrock. In top-25 juninci genomice in SUA sunt deja 13 Shamrock. În alte cuvinte, acest taur nou outcross din 2008 nu mai este outcross in 2012. Will incheie spunand: „Este o artă să găsim tauri noi pe care să-i utilizăm în linia lui de sânge …”

 

Articol tradus din revista Holstein International, Volume 19 – Number 10 – October 12

 

 

Calitatea unei vaci se intrupeaza din…”fasa”

După starea de întreţinere a vacilor (condiţia corporală) la data fătării, se poate prevedea dacă o vacă va produce lapte la potenţialul ei genetic şi mai ales dacă ea va rămâne gestantă la termenul optim, în lactaţia următoare.

 

Dacă vaca este prea grasă sau prea slabă, în momentul fătării, aceasta, în mod sigur, va avea mari probleme cu reproducerea şi cu producţia de lapte în lactaţia următoare. Niciuna dintre ele nu va performa la potenţialul ei genetic. Cea care este prea grasă nu va mânca destul după fătare pentru a recupera substanţele care trec în lapte şi atunci nu va avea din ce să producă lapte, iar cea care este prea slabă nu are rezerve de energie în corp pentru a susţine sinteza laptelui în primele două luni după fătare.

Se ştie că în primele 40-50 de zile după fătare o vacă, oricât de mult ar mânca ea, nu va putea suplini cantitatea de substanţe nutritive care ies din corpul ei prin lapte. Din această cauză, astfel de vaci vor contracta boli metabolice (mai ales cetoze, dar şi acidoze), care se repercutează în activitatea ovarului, blocându-i funcţiile (călduri întârziate, şterse şi implantarea improbabilă a embrionului în uter). În consecinţă, ele nu vor intra în călduri şi nu vor rămâne gestante decât după 5-6 luni de la fătare.

 

Notarea condiţiei corporale

Starea de întreţinere a vacilor sau condiţia lor corporală se notează cu puncte de la 1 la 5. Prin urmare, fermierul trebuie să ştie să noteze starea de întreţinere a vacilor şi în funcţie de aceasta să recurgă la o alimentaţie adecvată pentru a aduce condiţia corporală la o astfel de stare de întreţinere, încât acestea, la data fătării, să nu poată fi notate cu mai mult de 3,5 până la 3,7 puncte.

În numărul trecut al revistei am redat fotografiile a două vaci care aveau condiţia corporală dusă la limite extreme: o vacă foarte slabă notată cu 1,5 puncte şi cealaltă foarte grasă notată cu nota 5. În acest articol redăm fotografiile altor două vaci, după o broşură editată de Asociaţia crescătorilor de Holstein din USA.

 

NOTA 2

Condiţia corporală la prima dintre ele (fig. 1) este notată cu nota 2. Nota este acordată după aspectul trenului posterior văzut din toate laturile. Să se observe din fotografie că scobitura (depresiunea), dintre baza cozii şi punctul fesei (unghiul extern al ischiului) este foarte adâncă, iar vertebrele cozii şi a sacrului sunt încă foarte evidente. Protuberanţele osului ischiului sau punctul fesei, osul ilium care delimitează lateral bazinul precum şi unghiul extern al iliumului (şoldul) sunt foarte evidente.

Ligamentele care leagă bazinul de coloana vertebrală (situate acolo unde în fotografie se vede prima mână a examinatorului) sunt foarte evident şi pot fi delimitat prin palpare. Apofizele externe ale vertebrelor lombare sau cum li se mai spune „coastele scurte”, care constituie bolta flancului (situate în fotografie acolo unde se găseşte a doua mână a examinatorului) sunt lipsite de grăsime şi pot fi încă numărate visual.

O astfel de stare este notată cu nota 2. Ea nu este de dorit să fie prezentă la vacile care se găsesc în preajma fătării. Astfel de vaci pot să fie sănătoase, dar ele, în mod sigur, vor avea probleme de reproducere după fătare, iar producţia de lapte nu se va realiza la potenţialul ei genetic.

 

NOTA 2,5

În figura 2 redăm fotografia luată de pe toate laturile corpului, a unei vaci a cărei stare de întreţinere (condiţia corporală) este notată cu 2,5 puncte.

Să se observe că depresiunea dintre baza cozii şi oasele ischiumului este foarte accentuată dar ea este ceva mai plină cu grăsime decât la cealaltă vacă descrisă mai înainte. Ligamentele care leagă bazinul de coloana vertebrală (acolo unde se găseşte mâna examinatorului care le palpează) sunt încă evidente şi pot fi delimitate cu mâna, prin palpare. Apofizele transverse ale vertebrelor lombare (“coastele scurte”) situate deasupra flancului sunt încă evidente la capătul lor lateral. Vertebrele cozii pot fi încă observate dar nu mai sunt atât de delimitate unele de altele ca la vaca cealaltă.

Protuberanţele iliumului, şoldului şi a ischiului (punctul fesei) sunt încă evidente dar mai şterse decât la vaca descrisă anterior şi notată cu nota 2 (compară aspectul acestora cu fotografia vacii foarte slabe din articolul publicat în numărul trecut al revistei noastre). Vacile care sunt în această situaţie se notează pentru condiţia corporală cu nota 2,5. O astfel de stare de întreţinere este caracteristică vacilor Friză care se găsesc în plină lactaţie. Notăm însă, că ideal ar fi ca o astfel de condiţie corporală să nu existe în fermă la mai mult de 10% din totalul vacilor.

Subliniem că o astfel de stare de întreţinere notată cu nota 2,5 nu trebuie să se găsească la nici o vacă din rasa Friză în preajma fătării, pentru că producţia de lapte şi reproducţia va avea de suferit în lactaţia următoare.

 

NOTELE 1,5; 3; 4 şi 5

În figura 3 redăm fotografia a patru vaci aflate în stare de întreţinere diferită şi notată cu note de 1,5; 3; 4, respectiv 5. Pentru a căpăta deprinderea de a aprecia şi mai ales de a nota cu siguranţă prin inspecţie vizuală condiţia corporală a vacilor din ferma dumneavoastră, vă sfătuiesc să faceţi următorul exerciţiu: să comparaţi în mod repetat şi în perioade diferite, aspectul şi notarea vacilor din figura 3 cu aspectul vacilor

Adapost- model pentru 30 vaci

 

Materialul de fata  urmăreşte prezentarea unui adăpost semideschis pentru vaci cu lapte. În fapt,  exemplul este o construcţie ieftină, uşor extensibilă, funcţională, în acord cu cerinţele animalelor şi care reduce volumul de muncă din fermă.

Adăpostul propus are o suprafaţa total construită de 350 m2 (din care pentru sala de muls, spaţiu de depozitare şi birou – 85 m2), este semideschis, poate fi populat iniţial cu 30 vaci, are structura de rezistenţă din metal şi acoperişul cu învelitoare din tablă ondulată. Pentru utilizarea la maximum cu putinţă a sălii de muls (cea mai scumpă parte a construcţiei) şi pentru a se facilita extinderea fermei la 40, 70 sau 80 vaci se recomandă amplasarea adăpostului în afara localităţii.

Fundaţia din beton este discontinuă, stâlpii de susţinere fiind plasaţi în pahare din beton. Având în vedere faptul că structura este uşoară, fundaţia respectă măsurile referitoare la rezistenţă şi durabilitate. Între fundaţie şi pereţi există un strat izolator hidrofug, format din carton bituminat şi bitum, pentru întreruperea ascensiunii apei capilare din sol.

Pereţii exteriori, construiţi din zidărie uşoară, satisfac cerinţele cu referire la: rezistenţă fizică, rezistenţă la foc, agenţi chimici şi fizici (inclusiv agenţii utilizaţi în procesul decontaminării) şi, prin tencuirea în interiorul grajdului, prezintă un grad acceptabil de finisare a suprafeţei. În partea frontală a grajdului, peretele este dezlocuit de o prelată  care rămâne, în cea mai mare parte a anului, rulată în partea superioară, sub straşina adăpostului.

Peretele din spate are, în partea  superioară, un oblon transparent şi mobil care serveşte la controlul ventilaţiei; pe durata verii, acesta rămâne deschis ,fapt ce face ca fluxul de aer să generează senzaţia de răcoare şi să elimine căldura acumulată sub tavan.

Pardoseala este executată din beton, este plasată la înălţime faţă de nivelul solului, este rezistentă la rulare şi nu este lunecoasă. Funcţional, pardoseala împarte adăpostul în mai multe zone:
Zona (aleea) de circulaţie şi furajare este din beton raiat (a nu se înţelege beton sclivisit) şi are o lăţime de 3,6 m. Aleea este suficient de rezistentă pentru a susţine un tractor cu lamă utilizat la evacuarea dejecţiilor.

Pardoseala are o pantă de 1,5-2% care începe dinspre o intrare şi se continuă spre cealaltă; la capătul decliv sunt plasate platforma pentru depozitarea gunoiului şi fosa pentru purin. Panta de 1,5% se regăseşte şi în plan transversal, în direcţie opusă faţă de intrarea în sala de muls, astfel ca purinul să nu pătrundă în această încăpere.

Zona de odihnă, respectiv cuşeta de odihnă, este mai înaltă cu 15 cm faţă de pardoseala zonei de circulaţie şi este, în fapt, un pat pentru odihnă confecţionat din cărămidă cu goluri, acoperită cu un strat de beton cald (beton cu granulit). Dimensiunea cuşetei este de 2,2 x 1,0 m; anterior, înspre perete, prezintă un limitator pentru piept, posterior, spre aleea de circulaţie, zona este delimitată de un prag cu înălţimea de 20 cm; acest prag are rol limitator, prevenind curgerea aşternutului (paie, rumeguş, talaş etc.) în zona de circulaţie.

Zona de furajare este proiectată pentru a oferi confort animalelor şi în ideea încurajării şi maximizării consumului de furaje. În zona de furajare, se disting următoarele:

– grilajul de furajare – asigură un front de furajare de 65 de cm şi, dacă situaţia o impune, permite contenţionarea vacilor. La nivelul pardoselii, grilajul delimitează zona de furajare de cea de circulaţie printr-un panou din scândură.

– ieslea este mai înaltă cu 15 cm decât pardoseala zonei de circulaţie; lărgimea este de 80-90 cm, iar suprafaţa este netedă, neporoasă.

– zona de acumulare şi depozitare a furajului – continuă ieslea şi are o lăţime de 1,5 –1,6 m; suprafaţa este mai rugoasă şi este destinată depozitării temporare a furajelor. Practic, pe lângă depozitarea temporară a furajelor are loc şi economisirea timpului necesar distribuirii manuale a furajelor. În situaţia în care distribuţia furajelor se face cu remorca tehnologică, această zonă poate să lipsească sau să fie mult redusă.

Uşile care asigură circulaţia personalului şi animalelor au  dimensiuni de 1,0×2,0 m, iar cele folosite pentru utilaje au dimensiunea de 2,8×3,0 m.

Acoperişul este în două ape, este alcătuit din şarpantă metalică (elementul de susţinere şi rezistenţă) şi are învelitoarea propriu-zisă din tablă ondulată. Acoperişul-tavan permite iluminarea zenitală şi nu are termoizolaţie şi nici barieră antivapori. Acesta se prelungeşte în exteriorul suprafeţei utile a grajdului, astfel încât acoperă întreaga zonă de furajare.

Dependinţe: adăpostul mai prezintă (vezi fig.2) o sală de muls, o încăpere pentru tancul de răcire a laptelui şi agregatul de producere a vacuumului, o încăpere pentru depozitarea concentratelor şi premixurilor, un  birou şi un grup sanitar pentru fermier. Sala de muls este de tip 2×4 standuri, cu 4 aparate de muls care pot deservi toate standurile platformei. Vacile sunt dispuse oblic, la un unghi de 30º faţă de aleea de serviciu a platformei.

Posibilităţi de extindere a adăpostului: întrucât costul unui m2 de adăpost construit este mare se recomandă extinderea graduală a adăpostului, odată cu creşterea efectivului de animale. Practic, modelul sugerat se poate extinde  (zonele gri reprezintă sugestii privind extinderea şi mărirea capacităţii). Astfel, o primă extindere poate fi una simetrică, pentru încă 30 de vaci cu lapte. În acest fel, în adăpost pot fi cazate 60 de vaci. De asemenea, capetele adăpostului pot fi prelungite   cu module de 10 standuri, respectiv pentru încă 10 vaci cu lapte.

La alegerea tipului de adăpost vă recomandăm să consideraţi că adăpostul este în fapt o construcţie care oferă şi care poate solicita:

–    investiţie redusă sau una imensă … în funcţie de ce cei care vă consiliază
–    un management funcţional până la lipsa funcţionalităţii …dependent de competenţele dobândite;
–    atractivitate, până la toleranţă arhitectonică …..în funcţie de gustul Dumneavoastră;
–    satisfacerea cerinţelor animalelor până la construirea unui lagăr pentru animale …concordant cu omenia Dumneavoastră.

Alegerea aparţine fiecăruia …şi depinde de capital, cunoaştere şi capacitatea de previziune a lucrurilor viitoare. Noi vă dorim succese!

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.