Plante si fructe condimente -medicamente indispensabile; Semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă; Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de Transpiratie; Remedii naturiste pentru tratarea acneei; Ce boli pot ascunde durerile in gat?/ Plante care pot purifica aerul din casa

  PIPERUL
Indiferent de culoarea sa, negru, alb, verde sau rosu, piperul poate revendica titlul de “rege” al condimentelor pentru ca ma indoiesc ca exista cineva care sa nu-l fi folosit in bucataria sa.
hhh

PIPERUL 

Din hrana fiecaruia nu trebuie sa lipseasca piper, boia de ardei iute, cimbru, usturoi, scortisoara, foi de dafin,dar si telina, pastarnacul, patrunjelul, mararul, leusteanul ,ghimbirul, chimenul, susanul, sofranul 

 

 

Isi gaseste cu nonsalanta locul in aproape orice fel de mancare. Eu cu siguranta il folosesc de fiecare data cand gatesc.

Cu aproximativ un an in urma am inceput sa folosesc piperul si in baile de aburi pe care le fac copiilor cand sunt raciti, alaturi de soc, musetel, patlagina, tei, cimbru si coada soricelului, in diverse combinatii.

Este foarte util contra bronsitei, laringitei si a racealii. Iata o reteta de sorginte franceza utila mai cu seama pentru gripa in faza incipienta: peste 2 varfuri de cutit de piper negru, unul de cuisoare si doua de scortisoara pune la 250 ml de apa fiarta si lasa la infuzat zece minute. Filtreaza si bea cat mai fierbinte posibil.

Daca suferi de tuse (uscata si iritativa) trateaz-o cu un amestec din doua varfuri de cutit de piper, patru lingurite cu miere si putina zeama de lamiae, amestec pe care trebuie sa-l iei, cu inghitituri mici, pe parcursul a doua ore. Piperul este leac si pentru  tusea convulsiva caz in care este nevoie sa pui la macerat pentru sapte zile, cinci linguri de piper negru si o lingura de cuisoare macinate. Cu amestecul filtrate si diluat, faci gargara pana simptomele dispar.

Pentru durerile de gat este recomandat ceaiul din piper macinat care decongestioneaza instantaneu gatul si desfunda nasul . Ca sa-l prepari pune 20 de boabe de piper macinate in 250 ml apa fiarta si lasa la infuzat. Indulceste-l cu miere si bea de trei ori pe zi.

Piperul este un bun detoxifiant deoarece mareste productia de urina si faciliteaza transpiratia prin marirea calibrului vaselor capilare de la suprafata pielii. Un mod la indemana pentru a obtine aceste efecte este sa adaugi doua varfuri de cutit de piper negru intr-o cana cu ceai fierbinte de busuioc, menta sau cimbrisor si sa bei lichidul cu inghitituri mici.

Datorita proprietatilor tonifiante si a actiunii vasodilatatoare, piperul este util si pentrustimularea apetitului sexual. Iata o reteta utila in acest caz:

  • 6 boabe de piper (cu proprietatile enuntate mai sus),
  • 4 boabe de migdale( afrodisiace datorita argininei, un aminoacid implicat in mecanismul erectiei) si
  • un pahar cu lapte (afrodiasiac recunoscut datorita continutului de peptide care stimuleaza productia de endorfine).

De asemeni, piperul reduce fermentatia din stomac ceea ce-l face un remediu eficace pentrubalonare.


ARDEIUL IUTE
Este condimentul preferat al sotului meu. Il foloseste cu generozitate la fiecare masa. Il adaug si eu in sosuri, dar nu-l pot manca proaspat datorita gustului prea iute.

Pentru iuteala sa este responsabila capsaicina ce se regaseste din abundenta in compozitia fructului, alaturi de vitamin A (carotenoizi pro-vitamina A, inclusive beta-caroten).

Capsaicina este utilizata pe scara larga pentru reducerea durerii, pentru beneficiile cardiovasculare precum si pentru capacitatea sa de a preveni cancerul. Are , de asemenea, un rol foarte important in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate.

Reduce greutatea corporala prin marirea consumului de energie si diminuarea poftei de mancare.

Beta-carotenul din ardeiul iute este transformat in organism in vitamin A care este esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale care captusesc toate cavitatile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal si tractul reproductiv.

Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide. Are si o actiune preventive pentru ca datorita calitatilor sale antioxidante contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi (cei care pot cauza boli precum ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat, leziuni ale nervilor si bolile de inima).

Avand in vedere ca bolile cardiovasculare se afla in fruntea cauzelor de mortalitate in randul romanilor, poate ca este bine ca ardeiul iute sa-si gaseasca locul in bucataria romanilor!

In doze mici, ardeiul iute stimuleaza digestia. Este recomandat consumul a 0,1-0,3 grame de ardei proaspat sau uscat si maruntit. Peste doza recomandata, ardeiul iute are efecte purgative.

Ardeiul rosu are efecte antispastice motiv pentru care se recomanda folosirea lui pentrucalmarea spasmelor musculare, in special la umar, brat sau coloana.

Calmeaza durerea si accelereaza vindecarea- sub forma de cataplasma: da in clocot 1/4 cana cu otet. Adauga suficient praf de ardei pentru a obtine o pasta. Inainte de a folosi aceasta cataplasma aplica pe piele ulei de masline. Intinde pasta pe un pansament si aplica-l pe zona afectata. Lasa sa stea 2 ore.

Ardeiul iute este unul dintre cele mai importante remedii in caz de  ranu muscate de ciine Aplicat aplicat sub forma de praf imediat pe rana neutralizeaza virusul. Rana nu se infecteaza si se vindeca rapid. Acest remediu este foarte dureros, iar durerea poate provoca soc!

Uleiul de ardei iute este util pentru combaterea celulitei. Ca sa obtii uleiul, pui intr-un borcan un pahar de ulei de masline si un sfert de pahar de ardei iute tocat foarte fin. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 14 zile, dupa care se filtreaza si se trage intr-o sticla inchisa la culoare. Uleiul astfel obtinut se foloseste ca solutie de masaj contra celulitei.

USTUROIUL 
Studiile au confirmat ca alicina (substanta responsabila pentru mirosul tipic care reprezinta si mecanismul de aparare al usturoiului impotriva atacului daunatorilor) are un efect inhibitor asupra Helicobacter pylori, o bacterie responsabila cu dezvoltareaulcerului gastric. Aceasta substanta se activeaza atunci cand usturioul este taiat sau mestecat si protejeaza corpul de infectii bacteriene si scade nivelul colesterolului din sange.

Recent s-a descoperit faptul ca alicina este eficienta in lupa impotriva a doua tulpini bacteriologice: Enterococi si Staphilococi.

Se poate folosi cu success in     infectii de natura bacteriana sau fungica.

Studiile au aratat ca usturoiul este indicat atat in prevenirea cat si in tratarea cancerului.

Intr-un studiu efectuat pe un numar de femei din Iowa, SUA, cele ce introdusesera usturoiul in dieta lor ca si aliment uzual, au prezentat cu circa 32 % mai putine sanse de a dezvolta cancer de colon. Un alt studiu al Institutului National de Cancer din SUA afirma ca usturoiul poate incetini dezvoltarea celulelor maligne cat si auto-distrugerea celulelor canceroase.

Pentru ca actioneaza ca o bariera ce creste nivelul colesterolului bun ( LDL- colesterol de densitate mica) si reduce vascozitatea sangelui, usturoiul este un remediu pentru bolile cardiovasculare.

Conform institutului National pentru sanatate din SUA, dozele recomandate sunt:

a)pentru administrare orala:
– Pentru tensiunii arteriale:
• Usturoiul extract 600-1200 mg- doza trebuie divizata si administrata de trei ori pe zi.
• usturoi proaspat 4 grame (aproximativ un catel) o data pe zi.

– Pentru prevenirea cancerului de colon, rect, cancerul de stomac se administreaza usturoi proaspat sau fiert intre  3.5-29 grame pe saptamana.

  1. b) Aplicate pe piele:
    Pentru infectii ale pielii cu ciuperci se recomanda creme cu crema 0,4%, 0,6% extract de usturoi sau  gel 1%, aplicat de doua ori pe zi, timp de o saptamana.

 CIMBRUL

In scop terapeutic, cimbrul face parte din plantele pe care le folosesc ca sa fac bai de aburi copiilor atunci cand sunt raciti. Uneori il adaug si in infuzie, dar am grija sa-l combin cu alte plante pentru ca este foarte aromat si este mai greu acceptat de catre acestia.

Studiile au demonstrat ca uleiurile volatile din cimbru distrug  bacteriile atacandu-le membrana celulara reducandu-i permeabilitatea.

Mai mult, s-a demonstrat ca bacteriile nu pot dezvolta rezistenta la uleiul de cimbru, asa cum o fac in cazul antibioticelor de sinteza, deoarece acest ulei are componente atat de multe si de variate, incat face imposibila o adaptare a microorganismelor.

De asesmenea, uleiul de cimbru potenteaza activitatea unor antibiotice. In multe cazuri de infectii bacteriene, o corelare a tratamentului alopat cu cel natural, cu cimbru, va face sa fie evitate cazurile foarte periculoase de rezistenta a bacteriilor la tratament sau de recidiva a infectiei.

Infuzia preparata prin oparirea unei lingurite de pulbere de cimbru cu o cana de apa si lasata la infuzat 10-15 minute se administreaza in caz de bronsita cronica, tuse convulsiva, tuse productiva , are efecte bronhodilatatoare, expectorante si calmante rapide.

Tinctura  este utila in caz de rani, ulcere pe piele, arsuri  ( pentru prevenirea infectarii acestor leziuni se fac spalaturi cu tinctura sau cu infuzie combinata de cimbru) dar si in micoze (se pune o compresa cu tinctura de cimbru pe zona afectata care se inveleste apoi in nailon, pentru a se evita evaporarea, si se tine vreme de 1-2 ore, daca este vorba de unghii, sau peste noapte, daca este vorba de boala piciorului de atlet).

Ca sa prepare in casa tinctura, ai nevoie de 15 linguri de pulbere de cimbru, de 400 ml de alcool alimentar de 40 de grade si un recipient cu capac. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile.

Apoi preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de cimbru, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.

Daca suferi de colita, enterocolita, colon iritabil, colon spastic, ia 1/2 lingurita rasa de pulbere de cimbru, de patru ori pe zi timp de 21 de zile, putand fi reluat de cate ori este nevoie.Durerile de dinti,cariile  gingivita  pot fi tratate cu cinci picaturi de ulei volatil de cimbru dizolvate intr-un litru de infuzie combinata. Se fac de trei ori pe zi, timp de 5 minute, clatiri ale gurii, de preferinta dupa mesele principale.

SCORTISOARA

Studiile releva faptul ca scortisoara este o foarte bogata sursa de antioxidanti si stimuleaza buna functionare a creierului. Ea are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Este antiinflamator si anticoagulant.

Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree sau alt tip de disconfort gastric.

Scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor si colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip II si previne rezistenta la insulina la persoanele care au o dieta bogata in fructoza.

Scortisoara este utila in caz de raceala. In copilaria mama ne dadea in fiecare dimineata o lingurita de miere amestecata cu pudra de scortisoara si zeama de lamaie ca sa ne pazeasca de raceli.  Imi amintesc cu siguranta gustul sau delicios si foarte vag sa fi fost racita

Scortisoara este remediu eficient in in tratarea starilor de greata, situatie in care este suficienta administrarea unui varf de lingurita de pudra.

Daca simti tensiune nervoasa inainte de culcare, poti apela cu incredere tot la scortisoara. Ia pudra de scortisoara atat cat poti apuca cu degetele, amesteca cu miere si consuma inainte de culcare.

Daca faci gargara cu sirop de scortisoara poti trata gingivita. Sirop se prepara astfel: se fierbe o lingurita de scortisoara intr-o cana cu apa, la foc mic, pana scade la jumatate. Se strecoara, se adauga miere si se bea cald.

Daca esti proaspata mamica si vrei sa stimulezi lactatia, consuma zilnic cate o lingurita de scortisoara, amestecata cu apa calda, cu lapte sau ca atare.

Uleiul volatil este eficace impotriva durerilor de dinti. Se pun doua picaturi de ulei de scortisoara pe o bucatica de vata si se aplica in jurul dintelui.

Ceaiul de scortisoara

ee

Scortisoara este un condiment extrem de popular, originar din Sri Lanka si sudul Indiei. Ea contine diverse componente active, precum uleiurile esentiale, taninele si carbohidratii.
Scortisoara are efecte anticancerigene, scazand cantitatea de sange care ajunge la tumori, astfel ca celulele bolnave mor. Studiile pe soareci arata ca mirodenia reduce riscul de limfom, melanom, cancer cervical si colorectal, dar si alte forme ale acestei boli. Scortisoara reduce semnificativ nivelul de lipide din sange, mai ales in cazul persoanelor cu diabet de tip 2. In cadrul unui studiu, participantilor le-au fost administrate 1, 3 sau 6 grame de scortisoara pe zi, timp de 40 de zile. In randul celor 60 de voluntari, trigliceridele au fost reduse intre 23 si 30%, iar colesterolul rau cu 7-27%. Colesterolul total a fost redus cu 12-26 de procente.

Scortisoara reduce rezistenta la insulina si glucoza, dupa cum arata un studiu realizat pe soareci. Aceasta activeaza niste receptori cu rol in mentinerea greutatii. In cadrul unui studiu publicat in jurnalul “Biochimie” s-a testat abilitatea scortisoarei de a regla cantitatea de zahar din sange, concluzionandu-se ca substanta activa continuta de mirodenie are doua efecte directe asupra glucozei. Ii stimuleaza asimilarea si ajuta la o mai buna absorbtie la nivelul celulelor. Cinamaldehida (substanta activa) are un efect incredibil de puternic in ceea ce priveste prevenirea diabetului.
Acesti compusi, care ajung in organism daca bei ceai de scortisoara, au beneficii surprinzatoare asupra sanatatii, avand efect antioxidant, antimicrobial, antiinflamator, antidiabetic si anti-tumoral, potrivit LiveStrong.

Ceaiul de scortisoara este bautura perfecta care creeaza o stare de spirit buna si intareste sistemul de aparare al organismului. Scortisoara este utilizata in toata lumea, este renumita pentru aroma sa deosebita de neuitat si folosita atat sub forma de condiment pentru gatit dar si in diferite bauturi.
Ceaiul de scortisoara este benefic pentru sanatatea organismului – amelioreaza simptomele de gripa si raceala, imbunatateste circulatia sangelui, vindeca indigestia si incalzeste corpul – este recomandat in timpul iernii cand temperaturile sunt scazute.

Ceai de scortisoara – Mod de preparare

Ceaiul de scortisoara cu portocale – Se utilizeaza 2 lingurite de ceai negru, putina coaja de portocala, 1 baton de scortisoara, 600 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat batonul de scortisoara in apa timp de 10 minute, apoi se adauga coaja de portocala care in prealabil a fost taiata in spirala cu un cutit. Se pune ceaiul negru si se lasa la infuzat timp de 3 minute. Se filtreaza si se bea eventual indulcit cu 2 lingurite de zahar.

Ceai de scortisoara si menta

Ceaiul de scortisoara cu menta – Ingrediente: o lingurita de frunze de menta, o jumatate de baton de scortisoara si 250 ml apa fierbinte. Se infuzeaza timp de 7 minute scortisoara si menta in apa, se filtreaza, eventual se indulceste cu miere de albine si se bea. Acest preparat ajuta la calmarea sistemului nervos.
Ceaiul de scortisoara cu miere de albine – Se foloseste o lingura de scortisoara, 2 linguri de miere de albine si 1 litru apa fierbinte. Se fierbe apa, se adauga scortisoara si se lasa la infuzat timp de 30 minute, se filtreaza, se lasa putin la racit, se adauga mierea de albine si se bea. Acest preparat – miere cu scortisoara – ajuta in tratarea bolilor cardiovasculare, la normalizarea metabolismului, in scaderea in greutate si reducerea colesterolului. Daca se bea seara inainte de culcare are efect in curatarea organismului de toxine. Pentru usurarea digestiei se bea cate o cana de ceai de scortisoara inainte de fiecare masa.

Elena Badea

Cele mai bune 4 CIORBE tămăduitoare pentru iarna

Supele şi ciorbele calde te încălzesc când afară e frig, dar te şi vindecă atunci când eşti răcit. Dar asta nu e tot. Iată ce nu ştii despre cele mai cunoscute mâncăruri din bucătăria noastră.

1.Supa de pui

…calmează tusea. Nu degeaba îţi dădea bunica să mănânci o farfurie de supă de pui atunci când erai răcit sau aveai gripă.

russia-cuisine-borscht-1 (1)Cercetătorii au descoperit că atunci când este fiartă, carnea de pui eliberează în supă o substanţă numită cisteină. Această substanţă are efect antiinflamator şi este folosită în medicamentele pentru afecţiunile respiratorii.

…îţi desfundă nasul. Dacă vrei ca supa să aibă şi un efect descongestionant, adaugă-i şi ceapă, usturoi şi ardei iute.

După ce ai mâncat-o, ardeiul iute îţi va pune sângele în mişcare şi vei simţi cum vei respira mult mai bine. Iar usturoiul este recunoscut ca fiind un antibiotic natural. Aşa că de ce să nu profiţi de aceste medicamente din natură?

 

2.Ciorba de sfeclă

…cel mai bun energizant. Astenia de toamnă te face de multe ori să te simţi adormit şi fără energie, aşa că o ciorbă gustoasă cu sfeclă ar fi minunată.

Combinaţia de vitamine şi de minerale din sfeclă normalizează nivelul glicemiei şi îţi dă un puseu de energie după masa de prânz.

3.Borşul de fasole

…te fereşte de infecţii. Fasolea boabe este un redutabil remediu împotriva bacteriilor de sezon.

Când este fiartă, fasolea boabe eliberează o substanţă numită lisină, care are efect antiseptic şi stimulează producerea anticorpilor. Iar dacă o mănânci cu o ceapă alături, bacteriile şi virusurile te vor ocoli.

4.Supa de usturoi

Supa de usturoi poate fi consumata ca solutie pentru prevenirea si combaterea simptomelor si in caz de hipertensiune arteriala si pentru cei care sufera de arteroscleroza si care au probleme de circulatie. Miraculoasa supa de usturoi este utila si in afectiunile articulare, mai ales daca sursa lor o reprezinta infectiile.

Iata cum prepari miraculoasa supa de usturoi.
Pune la fiert in apa cu sare, spatele de la doi pui si patru aripi de pui, intr-un litru de apa. Aduna spuma si lasa sa fiarba la foc mic pana ce zeama ajunge la jumatate. Da deoparte si strecoara supa.

Pentru miraculoasa supa de usturoi ai nevoie de 50 de catei de usturoi curatati (asta inseamna circa 5-6 capatani de usturoi, dar nu conteaza marimea capatanilor, important este ca numarul cateilor trebuie sa fie aproximativ 50) si striviti usor cu lama cutitului. Mai ai nevoie de 100 de grame de unt, doua linguri de ulei de măsline, doua- trei cepe mari tocate marunt si un amestec, dupa gustul tau de cimbru uscat si foi de dafin, la care adauga si o legatura mare de patrunjel proaspat.

Pune untul la topit intr-o tigaie, adauga uleiul, si pune la calit ceapa. Dupa cateva minute pune usturoiul si caleste totul pentru 10 minute la foc mic. Intr-un vas pune supa de pui, adauga 500 mililitri de apa si pune toate ierburile (mai putin patrunjelul proaspat). Cand clocoteste pune amestecul de ceapa si usturoi, cu tot cu sos. Acopera si fierbe la foc mic pentru 15 minute.

Cu un blender vertical transforma totul in crema. Adauga in supa de usturoi doua linguri de smantana si o ceasca de lapte. Potriveste gustul cu sare si piper. Lasa totul sa traga un clocot si da deoparte. Adauga patrunjelul tocat marunt si gata! Miraculoasa supa de usturoi este gata!

Se poate pastra 2-3 zile la frigider si se consuma o cana la fiecare masa.
Miraculoasa supa de usturoi se poate consuma si daca nu ai nici un fel de probleme de sanatate, mai ales in perioadele in care te simti cu imunitatea la un nivel scazut. Supa de usturoi se poate prepara si consuma de doua ori pe luna.Leuşteanul completează beneficiile ciorbelor prin efectul lui antiseptic, sedativ şi expectorant.

TREI beneficii uimitoare ale COJILOR de ouă pentru sanatate

Cojile de ouă sunt o sursă bogată de minerale, predominând calciul, care se găseşte într-un procent de 90%. Alte minerale care se găsesc în proporţii semnificative în coaja de ou sunt zincul, fierul, cuprul, manganul, fosforul, fluorul, clorul şi molibdenul.

coaja_de_ou_poza_17658200Consumul regulat de calciu previne osteoporoza, creşte numărul celulelor sanguine din oasele înguste, ajută la scăderea colesterolului şi creşte presiunea arterială. Consumul de coji de ouă este recomandat în scopul suplimentării necesarului de calciu din organism şi al prevenirii deficitului acestui mineral. Doza zilnică recomandată este de 1,5-3 g coji de ouă pisate. Iată care sunt principalele beneficii pe care cojile de ouă le aduc organismului.

Fortifică organismul şi curăţă sângele

În acest scop, foloseşte cojile de ouă în felul următor: spală bine 5 ouă, zdrobeşte-le cojile şi introdu-le în 3 litri de apă. Păstrează preparatul în frigider o săptămână, după care poţi începe să consumi din el 2-3 pahare zilnic. Gustul poate fi ameliorat prin adăugarea de zeamă de lămâie.

Îmbunătăţeşte funcţionarea glandei tiroide

Spală bine 8 ouă şi pisează-le cojile. Adaugă peste cojile zdrobite zeama de la două lămâi şi introdu preparatul la frigider pentru câteva zile. În momentul în care cojile pisate s-au înmuiat foarte bine, scoţi recipientul de la frigider, strecori lichidul şi îl amesteci cu 1 litru de alcool şi 1 kilogram de miere. Mixtura se păstrează încă o săptămână înainte de a se consuma. Se administrează câte o linguriţă după fiecare masă.

Calmează simptomele gastritei şi ulcerului

Zdrobeşte cojile de la trei ouă. Ia un vârf de cuţit din pulberea de coji şi amestecă-l cu două linguri de zeamă de lămâie. Lasă amestecul la frigider 3-4 ore, până se înmoaie foarte bine cojile de ouă. Amestecă-le apoi cu 100 mililitri de lapte fierbinte. Consumă acest preparat de două ori pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, apoi înainte de culcare.

Cuisoarele – 12 proprietati surprinzatoare descoperite recent

Cuişoarele, cunoscute de toata lumea, sunt defapt bobocii florilor roz ai arborelui de cuişoare, Eugenia caryophyllus. Acesti boboci sunt culeşi manual atunci când au culoarea roz şi aproximativ 0,5 – 1 cm in diametru iar apoi sunt usucati până capătă culoarea maro. Cuişoarele au un gust picant şi dulce în acelaşi timp, foarte aromat, ducand cu gandul la climatul tropical în care cresc.

cuisoareCuişoarele sunt originare din Insulele Moluce,Indonezia, cunoscute şi ca Insulele Mirodeniilor. Cuişoarele au fost folosite în Asia de peste 2000 de ani. Datorită gustului lor dulce şi foarte aromat, cuişoarele erau folosite pe la 200 inainte de Hristos de către curtenii chinezi pentru a avea o respiraţie proaspătă atunci când se adresau împăratui, pentru a nu-l ofensa, altfel putand fi chiar decapitati. Negustorii arabi au adus cuişoarele în Europa în jurul secolului 4, insa au început să fie folosite pe scară largă abia în Evul Mediu, când au început să fie apreciate pentru aroma lor picantă, care servea la mascarea gustului alimentelor prost conservate,o problema frecventa in acele timpuri cand nu existau frigidere. Desi multe secole cuişoarele au fost cultivate exclusiv în Indonezia, în zilele noastre regiunea care este lider în producţia de cuişoare este Zanzibarul, in Africa de Est. Acum ele mai sunt cultivate şi în Indiile de Vest, Sri Lanka, Madagascar, India, Pemba şi Brazilia.

Beneficiile cuisoarelor pentru sănătate

În medicina cuişoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic şi analgezic.
Sunt bogate în antioxidanţi şi sunt o excelentă sursă de mangan, de acizi graşi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu şi fibre.
Cuişoarele conţin o cantitate importantă dintr-un compus activ numit eugenol, care a făcut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicităţii produse de poluanţii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamaţiilor articulaţiilor.

Cele mai importante beneficii ale cuişoarelor pentru sănătatea organismului.

Cuisoarele reduc inflamaţiile

Eugenolul, principalul component al cuişoarelor, este un volatil cu proprietăţi antiinflamatoare. În studiile efectuate pe animale s-a demonstrat că adăugarea extractului de cuişoare în dietă aduce beneficii semnificative, reducând simptomele inflamatorii cu 15-30%. Cuişoarele conţin, de asemenea, flavonoizi precum camferol şi ramnetin, care contribuie şi ei la proprietăţile antiinflamatoare şi antioxidante.
Uleiul de cuişoare poate fi folosit în masaj pentru durerile musculare, sau în cataplasme sau băi calde pentru artrită sau reumatism.

 

Folositi pentru a ameliora durerile dentare

Eugenolul extras din cuişoare este folosit în stomatologie deoarece eugenolul şi alte componente ale cuişoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au uşor efect anestezic, dar reprezintă şi un agent antibacterian.
Puteţi ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu puţină vată pe care puneţi ulei de cuişoare. Un beneficiu suplimentar este acela că uleiul de cuişoare va trata infecţiile dentare. Dacă nu aveţi la îndemână ulei de cuişoare, puteţi mesteca câteva cuişoare întregi.

Cuisoarele reduc greaţa şi stările de vomă

Cuişoarele şi uleiul de cuişoare pot reduce greaţa. Ele reprezintă un bun remediu pentru stările greaţa de dimineaţă din timpul sarcinii. Luaţi 10 cuişoare şi amestecaţi-le cu pastă de tamarin sau cu zahăr din trestie de zahăr şi amestecaţi cu apă. Beţi din această soluţie de două ori pe zi.

Uleiul de cuisoare tratează afecţiunile pielii

Uleiul de cuişoare poate fi înţepător şi poate ustura. De aceea, cel mai bine este să îl aplicaţi pe vânătăi şi zgârieturi în amestec cu ulei de măsline.
Uleiul de cuişoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscată. Este eficient şi pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosită.

Cuisoarele, aliat în tratarea răcelilor şi infecţiilor respiratorii

Răceala şi tusea pot fi tratate cu ajutorul cuişoarelor, dar ele pot preveni şi gripa. Cuişoarele sunt un foarte bun expectorant, ameliorează durerile în gât şi luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor. Pentru toate acestea puteţi prepara o băutură caldă cu ajutorul a 10 picături de ulei de cuişoare pe care le adăugaţi într-o cană cu apa caldă, la care puteţi adăuga şi miere. Consumaţi această băutură de două, trei ori pe zi. Dacă nu aveţi ulei, puteţi prepara un decoct din cuişoare.
O altă afecţiune care poate fi combătută cu ajutorul cuişoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie să trageţi pe fiecare nară, cu ajutorul unui pai de mărime adecvată, pulbere din cuişoare.

Cuisoarele improspătează respiraţia

Respiraţia urât mirositoare poate fi ameliorată cu ajutorul cuişoarelor. Aceste lucru era cunoscut încă de acum 2000 de ani. Pentru aceasta puteţi include cuişoarele ca şi condimente în mâncăruri, le puteţi folosi la prepararea unor băuturi, în ceaiuri, sau pur si simplu le puteţi mesteca atunci când simţiţi nevoia. Extractul de cuişoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau în apele de gură.

Consumul de cuisoare imbunătăţeşte digestia

Cuişoarele ajută la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorând astfel stările de vomă, diareea, balonările, sau durerile de stomac. Atenţie, însă, uleiul de cuişoare este puternic şi poate irita stomacul. De aceea este mai bine ca în aceste cazuri să le consumaţi sub formă de decoct. Decoctul este şi un ajutor de nădejde şi în combaterea flatulenţei şi a indigestiei.
Tot la nivelul tractului gastro-inetstinal cuişoarele au şi un rol anti-parazitar (distruge viermii intestinali).

Cuisoarele au puteri afrodisiace

Cuişoarele sunt şi un afrodiziac prin efectul său de relaxare şi de îndepărtare a oboselii. Ele pot ajuta bărbaţii, prevenind ejacularea prematură.

Cuisoarele combat stresul

Aroma cuişoarelor calmează şi eliberează organismul de stres. Amestecaţi cuişoarele cu busuioc, mentă şi cardamom şi preparaţi un ceai cu acest amestec. Este cel mai bun remediu pentru îndepărtarea stresului.
Pentru îndepărtarea stresului se poate folosi şi uleiul de cuişoare în aromoterapie.

Ajutor in lupta cu Diabetul

Sunt studii care au demonstrat că eugenolul din cuisoare poate reduce concentraţia de glucide din sânge la diabetici.

Cuisoarele contin compusi cu activitate anticanceroasa

Studii preliminare indică cuişoarele ca fiind un potenţial remediu împotriva cancerului pulmonar.
Un studiu din 2006, realizat pe şoareci expuşi la substanţe carcinogene, a demonstrat că cuişoarele pot reduce apariţia cancerului pulmonar. Însă nu se ştie încă dacă cuişoarele pot avea acelaşi efect şi asupra oamenilor. Totuşi, rezultatele sunt promiţătoare, iar studiile de laborator arată că în cuişoare sunt compuşi cu activitate anticanceroasă.

Selecţia şi depozitarea cuisoarelor

Cuişoarele se pot găsi în comerţ pe tot parcursul anului. Cuişoarele de calitate sunt acelea care atunci când sunt strivite între degete eliberează o aromă dulce, aroma dată de uleiurile volatile. Este de preferat să cumpăraţi cuişoare întregi în locul pulberii de cuişoare, deoarece aceasta se degradează uşor şi îşi pot pierde din proprietăţi.
Cuişoarele întregi pot fi depozitate în locuri răcoroase, la întuneric, în recipiente bine închise, păstrându-se astfel timp de mai multe luni. Ele pot fi măcinate cu ajutorul unei râşniţe, atunci când aveţi nevoie de pulbere. Pulberea de cuişoare măcinate trebuie depozitată în frigider, în recipiente închise etanş şi trebuie folosită cât mai repede posibil, deoarece îşi pierde atât savoarea, cât şi proprietăţile.
O modalitate de a selecta cuişoarele de bună calitate este să le puneţi într-un vas cu apă. Cele de bună calitate vor pluti în poziţie verticală. Cele care sunt vechi se vor lăsa la fund sau vor pluti în poziţie orizontală.

Sfaturi pentru prepararea cuişoarelor

Preparaţi uleiul de cuişoare acasă
Uleiul de cuişoare este uşor de preparat acasă. Adăugaţi la 1/8 de cană de cuişoare întregi la o jumătate de cană de ulei vegetal. Lăsaţi să stea peste noapte, sau cel mult 24 de ore. Strecuraţi şi puteţi folosi uleiul.

Prepararea ceaiului de cuisoare

Pentru prepararea unei căni cu ceai de cuişoare luaţi o jumătate de linguriţă de cuişoare, adăugaţi o cană de apă şi fierbeţi la foc mic timp de aproximativ 10 minute, într-un vas acoperit, pentru a nu se pierde uleiurile volatile.Preparat astfel, ceaiul de cuisoare va avea o savoare si o aroma incantatoare.

Utilizări culinare ale cuisoarelor

Deoarece cuişoarele au un gust foarte intens, în special atunci când sunt măcinate, trebuie să fiţi precauţi în privinţa cantităţii adăugate în diverse preparate, pentru a nu acoperi celelalte arome. Pentru a păstra aroma şi gustul intacte, este bine să râşniţi cuişoarele chiar înainte de a găti şi să adăugaţi pulberea în ultima etapă a reţetei. Acest lucru este recomandat, deoarece prin gătire se evaporă uleiurile esenţiale.

Precauţii in utilizarea cuisoarelor

Consumarea unor preparate pregătite cu o cantitate mare de cuişoare poate cauza iritaţii gastro-intestinale, sau afectarea sistemului nervos central. Reţetele preparate cu acest condiment trebuie evitate de persoanele care suferă de ulcere stomacale, colită ulcerativă sau diverticulită.
Consumul de cuişoare trebuie evitat în timpul sarcinii. Cuişoarele pot fi consumate atunci când sunt adăugate sub formă de condiment în diferite preparate, nu trebuie consumat în doze medicinale de către femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece nu sunt date suficiente referitoare la siguranţa folosirii în doze mari.
Uleiul de cuişoare este foarte puternic şi trebuie folosit cu precauţie deoarece poate irita pielea. Uleiul trebuie evitat în sarcină, chiar şi pentru uz extern.
Nu folosiţi uleiul esenţial de cuisoare pentru baie, deoarece poate irita membranele mucoaselor.
Nu este indicată administrarea internă a uleiului de cuişoare la copii, deoarece poate provoca reacţii adverse se vere precum convulsii, afectarea ficatului, dezechilibru de lichide.
Tulburări de coagulare: Eugenolul conţinut de cuişoare încetineşte coagularea sângelui. De aceea, cuişoarele trebuie consumate cu precauţie de către persoanele cu deficienţe de coagulare.
In chirurgie: Deoarece cuişoarele pot încetini coagularea sângelui, el nu mai trebuie consumate cu cel puţin două săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Semne timpurii că ai putea avea probleme la inimă

Atacurile de cord şi cele vascular-cerebrale sunt mai dese în luna ianuarie, atrag atenţia atât cercetătorii, cât şi medicii cardiologi. Motivele sunt multiple: infecţiile cu virusurile gripale, poluarea aerului, lipsa somnului şi nu în ultimul rând abuzurile alimentare făcute de Sărbători.
Bolile cardiovasculare sunt de ani buni în topul afecţiunilor medicale cu risc maxim pentru pacienţi. Pentru bolnavii cardiaci probabilitatea de a face atac de cord sau atac cerebral este mai mare iarna. Specialiştii site-ului de informaţii medicale webmd.com au întocmit un clasament al simptomelor care pot indica eventuale probleme cu inima. Iată cum arată acesta:

1.Apnee în somn. Sforăitul produce pauze în respiraţie, ceea ce duce la situaţia în care creierul să nu primească suficient oxigen. Prin urmare, creierul trimite semnale către vasele de sânge şi către inimă să depună mai mult efort pentru ca fluxul de sânge să fie normal. În acest fel, creşte tensiunea şi apar bătăi anormale ale inimii care pot duce la atac de cord. Din fericire, apneea este tratabilă.

 

2.Iritaţii portocalii sau galbene pe piele. Nivelul foarte crescut al trigliceridelor poate face ca la articulaţiile degetelor sau pe fese să apară iritaţii colorate. Mare parte din grăsimile existente în sânge pun la grea încercare sănătatea arterelor şi sunt direct responsabile de formarea plăcilor arteriale care sunt un risc de atac de cord sau vascular-cerebral.

3.Pete negre pe unghii. Indică o suferinţă a valvelor inimii numită endocardită. Totoată, pot fi un semn al existenţei diabetului, iar bolnavii cu diabet au un risc de 2-4 ori mai mare să sufere un atac de cord sau vascular-cerebral. Unghiile albastre sau gri sunt semnul unei slabe oxigenări şi circulaţii sanguine. Cauza poate fi congenitală – un defect al inimii – sau anumite vase de sânge blocate.

4.Ameţeală. Este semnul că inima nu pompează suficient sânge către creier. Ameţeala poate fi un semn al ritmului anormal al inimii numit aritmie. Oboseala muşchiului inimii care anunţă un atac de cord ne poate face instabili pe picioare. Ameţeala este un simptom foarte puţin ştiut care poate anunţa şi un atac de cord.

5.Probleme sexuale. Disfuncţia erectilă în cazul bărbaţilor poate avea drept cauză o boală de circulaţie a sângelui, plăcile de colesterol care blochează fluxul sanguin, de exemplu, în timp ce în cazul femeilor apare lipsa dorinţei şi a plăcerii sexuale.

6.Sângerarea gingiilor. Oamenii de ştiinţă nu au elucidat încă misterul prin care bolile de inimă se leagă de sănătatea gingiilor, dar studiile făcute până acum au arătat că sângerarea, inflamarea sau sensibilitatea la nivelul gingiilor poate indica probleme cu inima. Una dintre teorii susţine că bacteriile din gură ajung în fluxul sanguin şi duce la inflamaţia tesutului inimii. Bolile gingivale şi lipsa danturii pot creşte riscul de atac de cord.

7.Pete închise pe piele. Sunt prezente pliurile pielii de pe gât, axile sau canalul inghinal Dacă nu urmaţi tratament pentru diabet de ti 2, sindrom metabolic sau rezistenţă la insulină, mergeţi la medic pentru un control al zahărului din sânge şi protejarea inimii.

8.Respiraţie scurtă.Este semn de funcţionare anormală a inimii sau poate anunţa chiar un atac de cord iminent. Vorbiţi cu medicul dvs. dacă luptaţi să vă recăpătaţi respiraţia după ce faceţi un lucru sau altul sau vă este greu să resiraţi dacă vă întindeţi pe pat.

9.Picioare umflate.
Situaţia este frecventă atunci atunci când stăm mult pe scaun sau în timpul sarcinii. Acumularea de fluid poate fi, de asemenea, semnul unei insuficienţe cardiace şi al unei circulaţii proaste la nivelul picioarelor ca urmare a existenţei unui cheag care blochează întoarcerea sângelui de la periferia corpului către inimă.

10.Oboseala frecventa. Nu este tot timpul semnul unui somn deficitar. Problemele cardiace vor pot face să vă simţiţi obosiţi şi secat de energie din cauză că muşchiul inimii este obosit şi el şi nu mai face faţă cerinţelor organismului

Sfaturi pentru a scapa rapid de mirosul de Transpiratie!

În timpul verii, când temperaturile cresc fără oprire, transpiraţia abundentă devine o problemă majoră chiar şi pentru femeile foarte îngrijite. Sunt multe persoane care chiar dacă se spală de minimum două ori pe zi, transpiră atunci când se află într-o cameră foarte călduroasă sau atunci când sunt foarte emoţionate.Dacă faci parte din această categorie înseamnă că ai nevoie de mici trucuri care să te ajute în astfel de situaţii. Aşa că, află mai jos cum poţi să scapi de transpiraţia abundentă atunci când deodorantul pe care îl foloseşti nu-şi mai face efectul.

1. Plante amare

Pentru reducerea transpiratiei generate de temperaturile ridicate, in fitoterapie sunt recomandate plantele cu gust amar (ghintura, pelin, musetel, salvie, coada-soricelului, echinacea, menta, patlagina, papadie). Aceste plante se folosesc sub forma de infuzie, atat intern, cat si extern.

2. Lamai, mandarine

Citricele au proprietati antiseptice care limiteaza dezvoltarea bacteriilor si deci aparitia mirosurilor. O jumatate de lamaie trecuta peste zona axilara, dar si un parfum dulce cu aroma de mandarine, permit neutralizarea mirosurilor de o maniera cat se poate de naturala. Aceasta metoda poate fi utilizata fara niciun risc si in cazul copiilor. Totusi, fiti atenti la zonele de piele vatamate sau proaspat epilate: actiunea antiseptica poate sa provoace aparitia senzatiei de usturime si sa favorizeze aparitia unor cosuri.

3.Cartof crud

Ştiai că un cartof poate absorbi mirosul urât de transpiraţie? Înainte de a pleca de acasă fă un duş.
După ce te-ai uscat, ţine preţ de câteva secunde o felie de cartof crud la subraţ. Lasă să se usuce şi aplică antiperspirantul sau deodorantul tău obişnuit.
Dacă te foloseşti de acest mic truc, chiar dacă vei transpira pe parcursul zilei, nu vei răspândi un miros neplăcut.

4.Pudră de talc

Pudra de talc nu este numai pentru bebeluşi. Ea este excelentă şi pentru tine, mai ales în momentele în care transpiri excesiv şi ai nevoie de ceva care să te scoată din situaţia jenantă. Cu ajutorul unui disc demachiant, aplică o cantitate mică de pudră de talc la subraţ, pentru a usca zona. Însă, ai grijă să nu foloseşti pudră de talc dacă porţi haine închise la culoare, rişti să laşi urme albe care nu vor arăta tocmai bine pe hainele tale.

5. Rozmarin

Este o planta aromata antibacteriana. Dizolva de la 8 pana la 10 picaturi de ulei esential de rozmarin in 30 ml de apa si apoi aplica solutia pe suprafata de piele supusa transpiratiei excesive.

6. Otet alb

O soluţie foarte simplă, eficientă şi ieftină este oţetul de mere, care are proprietăți astringente. Tot ce ai de făcut este să-l aplici pe axilă seara, cu puțin timp înainte de culcare. Însă, foarte important este să te asiguri că s-a uscat complet înainte să adormi. De dimineață, spală-te cu apă și cu săpun și vei observa apoi că acizii absorbiți de piele în timpul nopții te ajută să rămai cu axila uscată de-a lungul zilei. De asemenea, oţetul de mere neutralizează și mirosurile neplăcute.
Inmoaie un burete in otet alb si tamponeaza usor zona axilelor, in loc de antiperspirant. Mirosul de otet dispare in cateva minute, iar tu vei fi scutit de neplacutul miros de transpiratie intreaga zi.

7. Extract de “Alunul Vrajitoarei”

Witch hazel (“Alunul Vrajitoarei”) este un arbust cu frunze ovale, originar din America de Nord, in special din Virginia, de unde si denumirea sa stiintifica – Hamamelis Virginiana. Denumirea sa populara ar putea fi legata de faptul ca infloreste in mod nefiresc dupa ce ii cad frunzele (chiar si iarna, in zilele mai calduroase). Extractul are efect antiinflamator, astringent (poate ajuta la reducerea cantitatii de transpiratie) si calmeaza iritatiile.

8. Bicarbonatul de sodiu

Acesta, folosit in foarte multe situatii pentru curatare si dezodorizare, este eficient si in combaterea mirosului de transpiratie. Unele persoane il aplica direct cu degetele pe pielea usor umeda, in timp ce altele pun praful pe un colt de prosop curat, umezit, si apoi aplica la subrat. Îţi aminteşti de la şcoală de reacţia de neutralizare ce are loc între un acid şi o bază? Cam aşa stau lucrurile şi între transpiraţie şi bicarbonatul de sodiu. În timp ce transpirația este acidă, bicarbonatul de sodiu este o bază, iar reacția chimică dintre cele două duce la uscarea instantanee a transpirației. Amestecă bicarbonat de sodiu cu apă până când obții o pastă groasă, ce se întinde apoi pe axilă și se lasă să acționeze timp de 25 de minute. Repetă tratamentul câteva zile la rând și vei observa cu siguranță eficacitatea lui.

9. Ceai negru

Fierbe 3 plicuri de ceai negru la o ceasca de apa si inmoaie in ceai doua comprese de bumbac. Lasa-le sa se raceasca si aplica-le la subrat timp de 5 minute. Este un tratament pe care il poti urma timp de doua saptamani pentru a reduce abundenta transpiratiei.

10. Piatra de alaun

Ea regleaza secretiile si neutralizeaza mirosurile neplacute. Piatra de alaun este tolerata si de pilea sensibila, nu irita si, in plus, nu afecteaza hainele. Piatra de alaun poate fi naturala sau sintetica. Produs pe care scrie potassium alun sunt naturale, cele pe care scrie ammonium alun sunt sintetice.
Sursa: DailyMirror.co.uk

Ceaiul de musetel, proprietati si mod de folosire CORECT

Ceai de musetel

ceai de musetelProprietăţile binefacătoare ale ceaiului de musetel sunt cunoscute încă din antichitate. Egiptenii dădeau musetelul drept ofrandă Soarelui şi il venerau mai mult decât orice altă plantă datorită calităţilor sale medicinale. Medicii din Grecia antică prescriau florile de musetel în cazuri de febra sau maladii ginecologice. În zilele musetelul ramane un remediu foarte cunoscut şi foarte utilizat

Partea cea mai folosită de la musetel sunt florile, care trebuie culese imediat după ce se deschid, pentru că atunci conţinutul de principii active este maxim.
Musetelul are acţiune calmantă, antispasmodică, antiinflamatorie, antialergică şi emolientă.
Datorită connţinutului în mucilagii (care calmează iritaţiile mucoasei gastrice) muşeţelul este recunoscut pentru eficacitatea sa în tulburările digestive (dureri abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, spasme, etc), cât şi pentru durerile menstruale.
Acţiunea usoara a ceaiului de musetel permite administrarea la copii, infuzia de muşeţel în combinaţie cu alte plante fiind folosită în calmarea colicilor la sugari.
Planta conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase, favorizând somnul, în special la copii.
Ceaiul de musetel este folosit atât pentru uz intern cât şi pentru uz extern.

Proprietatile ceaiului de musetel

Indicaţii pentru uz intern:
– infuzia de muşeţel ajută în lupta împotriva agitaţiei nervoase, a insomniilor şi coşmarurilor;
– este util în inflmaţii şi iritaţii la nivelul dinţilor
– are proprietăţi calmante şi de aceea este eficient în cefalee, dureri psihosomatice, dureri menstruale şi alte tipuri de spasme sau crampe;
– calmează simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului;
– eficace pentru durerile abdominale, indigestie, inflamaţii ale tubului digestiv, gastrite, ulcere gastrice şi duodenale, flatulenţă şi balonări;
– calmează colicile la sugari, în combunaţie cu alte plante.

Indicaţii pentru uz extern:
– iritaţii cutanate sau eczeme;
– iritaţii ale zonei genitale şi hipersensibilitate cutanată;
– inhalaţiile cu ceai de musetel calmează inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii;
– tratează hemoroizii;
– calmează durerea provocată de afte;
– previne formarea mucozităţilor provocate de radioterapie şi chimioterapie;
– calmează ochii obosiţi şi alergiile.

Indicaţii pentru uz cosmetic:
– infuziile de muşeţel au efect cicatrizant;
– ceaiul de musetel dă strălucire părului castaniu şi blond;
– are proprietăţi antiinflamatoare, calmante şi emoliente, fiind indicat pentru pielea foarte sensibilă.

 

Ceai de musetel – modul de preparare

– Pentru uz intern în tratarea spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestic, gastroenteritelor, agitaţiei nervoase, sau în stări gripalle: infuzaţi o lingură de flori în 150 ml de apă fierbinte timp de 10 minute. Beţi 3 căni pe zi, înainte de masă.
– Pentru uz extern pentru tratarea inflamaţiilor pielii sau mucoaselor:
– pentru comprese sau gargară: infuzaţi 3-10 g de flori uscate în 100 ml apă fierbinte şi lăsaţi să se răcească
– pentru cataplasme: utilizaţi o infuzie ce conţine 3-10% flori
– pentru băi de şezut: infuzaţi 5 g de flori într-un litru de apă fierbinte.
– pentru inhalaţii (pentru inflamaţii ale căilor respiratorii): infuzaţi 3 g de flori în 150 de ml apă fierbinte timp de 5-10 minute apoi inhalaţi vaporii cât timp infuzia este caldă.

Ceaiul de musetel pentru tulburările de digestie

Muşeţelul este adesea folosit în asociere cu alte plante pentru tulburările de digestie. Un amestec de nouă plante, ce conţine şi musetel a făcut obiectul unei meta-analize care a vizat evaluarea efectelor asupra dispepsiei2.
Cercetătorii au analizat rezultatele obţinute pe trei studii clinice dublu-orb, pe 273 de pacienţi. Praparatul pe bază de plante (muşeţel, Iberis amara, angelică, chimen, melisă, rostopască, lemn-dulce, mentă) s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo în calmarea unor simptome ca arsurile stomacale şi durerile abdominale. O lucrare publicată în 2004 preparatul de plante s-a dovedit a fi eficace în 43% din cazuri(3).
Sunt cercetări care indică că preparatul pe bază de plante ce conţine muşeţel are rolul de a scădea aciditatea gastrică4. De asemenea, teste in vitro au arătat că musetelul poate împiedica proliferarea bacteriei Helicobacter pylori, care este responsabilă de apariţia ulcerului gastric(5).

Colicile sugarilor

A fost realizat un studiu dublu-orb pe 68 de sugari cu vârsta între 2 şi 8 săptămâni, perfect sănătoşi dar care sufereau de colici, cărora li s-a administrat un ceai care s-a dovedit a fi mai eficace decât placebo. Acest ceai conţinea muşeţel, verbină, lemn dulce,  marar şi melisă(6).
Organizaţia mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea medicinală a muşeţelului pentru tratarea dispepsiei, în special a spasmelor şi inflamaţiilor tubului digestiv, balonări, flatulenţă.
Au fost identificate unele substanţe din componenţa acestei plante (alfa-bisabolol, camazulen, apigenina, matricina) care au acţiune antiinflamatorie şi antispasmodică şi un efect preventiv şi curativ în ulcerele gastroduodenale(10).
Conform Rudolf Fritz Weiss, meic şi expert în fitoterapie, ceaiul de musetel este eficace în special în prevenirea ulcerelor, dar ca tratament adjuvant pot calma anumite simptome(11). Florile de muşeţel conţin aproximativ 10% mucilagii. Eceste substanţe emoliente sunt eliberate în infuzie şi calmează iritaţiile mucoaselor gastrice.

Utilizarea ceaiului de musetel pentru leziunile cutanate

Eczeme
Într-un studiu publicat în 1985, cercetătorii au comparat eficacitatea produselor ce conţin muşeţel pe 161 de pacienţi care sufereau de eczeme(12). Ei au constatat că preparatele cu musetel sunt la fel de eficace ca şi preparatele cu corticosteroizi folosite pentru a trata aceste afecţiuni.
Hemoroizi
Într-un studiu pe 120 de pacienţi ce sufereau de hemoroizi în stadiu avansat, s-a demonstrat că un preparat ce conţinea musetel a îmbunătăţit rezultatele tratamentului principal, comparativ cu vaselina(18).

Ceaiul de musetel combate cearcanele

Muşeţelul este o plantă recunoscută pentru faptul că reducele nivelul stresului şi alungă stările de oboseală. Această plantă este folosită şi în industria produselor de îngrijire a pielii şi are efecte şi în cazul cearcănelor. Astfel, este recomandat să bei o cană cu ceai de muşeţel înainte de culcare. De asemenea, poţi să introduci un plic de ceai de muşeţel nefolosit în apa minerală şi apoi să umezeşti două dischete demachiante cu ceai. Aplică-le pe ochi timp de 10 minute. Acest ritual poate fi făcut de două ori pe săptămână.

Inflamaţii ale pielii şi mucoaselor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte utilizarea musetelului în tratarea acestor afecţiuni. Au fost publicate mai multe studii pozitive care indică că musetelul permite o cicatrizare mai rapidă a rănilor cutanate decât produsle topice antiinflamatoare clasice (corticosteroizi)(3).

Alte utilizări ale ceaiului de musetel

Agitaţie şi insomnie nervoasă
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte folosirea musetelului pentru calmarea agitaţiei nervoase, chiar şi a insominei minore care o însoţeşte adesea. Dovada eficacităţii a fost demonstrată prin studii efectuate pe animale10. Efectele uşor calmante şi sedative ale acestei plante sunt datorate apigeginei.

Inflamaţii ale căilor respiratorii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut folosirea medicinală a inhalaţiilor de vapori de musetel petru a trata inflamaţiile mucoaselor căilor respiratorii.

Precauţii
Ceaiul de musetel este contraindicat persoanelor sensibile sau alergice la plantele din familia Asteraceae (margareta, arnica, coada şoricelului, crizantema).

Remedii naturiste pentru tratarea acneei

Acneea este o afectiune frecvent intalnita,cronica a pielii. Este o stare inflamatorie a glandelor sebacee şi a foliculilor pilosi. Leziunile sunt localizate de obicei la nivelul fetei, gatului, pieptului si umerilor. Aproape sase din zece tineri ,cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, sufera de un anumita forma de acnee. Acneea provoaca destula jena, la varsta la care oamenii tind sa fie mai sensibili cu privire la aspectul lor fizic.

Simptomele acneei vulgare :comedoane, puncte negre, chisturi superficiale sebacee.

Acneea vulgara este caracterizata prin prezenta de comedoane sau puncte negre, cosuri, mici chisturi superficiale sebacee si cicatrici.Exista mai mult de sase tipuri de acnee,dintre care prezenta punctelor negre este forma cea mai comuna.Cele mai afectate zone sunt fruntea, tamplele, obrajii, barbia, pieptul şi spatele. In cazuri rare, aproape intregul corp poate fi acoperit de acnee, insoţita de un proces de cicatrizare extinsa.

Cauzele acneei vulgare: acneea poate fi cauzata de obiceiurile alimentare deficitare si constipatiei cronice.
Toate tipurile de acnee sunt cauzate de obiceiuri alimentare necorespunzatoare.Servirea meselor la ore neregulate , consumul excesiv de amidon, prea mult zahar, alimente grase şi prajite sunt, de asemenea, cauze frecvente ale acneei. Constipatia cronica este o alta cauza de acnee vulgara. Daca intestinele nu au o motilitate adecvata, reziduurile alimentare se vor elimina mai lent iar persistenta lor va duce la supraincarcarea sangvina cu materii toxice.

Devitalizarea pielii

Acneea este, de asemenea, cauzata de devitalizarea pielii, care este un rezultat al obiceiurilor neigienice, consumului excesiv de ceai, cafea, alcool şi obiceiurilor sedentare, ceea ce duce la indigestie şi la o stare slabiciune generala.

Tratamentul acneei utilizand vitamine

Doua vitamine si anume, niacina si vitamina A, au fost utilizate cu succes in tratamentul acneei. Terapia vitaminica ar trebui sa cuprinda niacina , in doze de 100 mg de trei ori pe zi, si 50.000 UI de vitamina A, de trei ori pe zi. Vitamina E trebuie administrata o data pe zi in doze de 400 mg. Acest tratament trebuie continuat timp de o lună.

Tratamentul acneei pe baza de zinc

O alta cale de atac eficienta , care pare sa promita in viitor este zincul. Tratamentul cu zinc a avut rezultate extraordinare in unele cazuri. Zincul trebuie luat in doze terapeutice de 50 mg de trei ori pe zi. Zincul este disponibil in comprimate şi sub forma de capsule. Sub forma de tablete, este disponibil ca Zinfet – 200 mg (Yash Pharma, Bombay). Pacientul poate sa ia un sfert din comprimat pentru a obţine 50 mg de zinc. In forma de capsule, zincul este disponibil sub forma de 220 mg Ulseal (Tam Pharmaceuticals). Un sfert din pulberea din interiorul capsulei poate fi luat ca o singura doza. Pacientul poate sa ia o doza zilnica de 50 mg timp de o luna sau pana cand va simţi o imbunatatire notabila , pentru ca apoi sa reduca doza la 25 mg.
Remediu naturist pe baza de coaja de portocala

Tratamentul naturist pe baza de coaja de portocala s-a dovedit foarte eficient.Se piseaza coaja de portocala cu apa pe o piatra şi se aplica pe zonele afectate de acnee.

Remediu naturist pe baza de lamaie

Este o metoda foarte usor de utilizat acasa : s-a dovedit extrem de eficienta in reducerea punctelor negre si a acneei aplicarea regulata a sucului de lamaie.

Tratamentul naturist al acneei folosind usturoiul

Se freaca pielea cu usturoi de mai multe ori pe zi. Usturoiul este cunoscut pentru vindecarea celor mai complicate forme de acnee.Aplicatiile externe cu usturoi ajuta la curatarea pielii de pete, cosuri si puncte negre.Tratamentul poate continua mai departe mancand trei seminte de usturoi pe zi , timp de o luna.Astfel se purifica fluxul sanguin si se asigura curatarea lui, ceea ce previne aparitia acneei.

Tratamentul acneei folosind sucul de coriandru si de menta

O lingurita de suc de coriandru amestecata cu un strop de praf de curcuma (sofran indian) este un alt remediu contra punctelor negre.Amestecul se pune pe fata dupa o curatare in profunzime , in fiecare seara inainte de culcare.Sucul de menta se utilizeaza in acelasi fel ca si cel de coriandru.

Plante care pot purifica aerul din casa

Imagini pentru aloe vera


Plantele nu au doar un rol decorativ in locuinta ta, ci pot fi folosite pentru a creste nivelul oxigenului si a elimina toxinele din aer.

 
Iata care sunt cele mai potrivite plante pentru purificarea aerului din casa.
 
Aloe Vera
 
Aloe Vera este un remediu universal, fiind folosita pentru numeroase probleme de sanatate, in special pentru ingrijirea pielii afectate de arsuri, iritatii sau eczeme. Dar aceasta planta mai are un beneficiu mai putin cunoscut: elibereaza o cantitate mare de oxigen si ajuta la purificarea aerului din locuinta. Nu este dificil de ingrijit, astfel ca rezista in orice incapere daca are suficienta lumina.
 
Limba soacrei
 
Sansevieria sau limba soacrei este o planta foarte eficienta pentru purificarea aerului. Are frunze lungi si subtiri, care pot elimina cantitati mari de oxigen, absorbind in acelasi timp dioxidul de carbon. Este deosebit de rezistenta si nu este nevoie sa-i acorzi prea multa atentie.
 
Iedera
 
Beneficiile sale sunt uimitoare: absoarbe toxinele din aer si elibereaza oxigen, ceea ce imbunatateste semnificativ calitatea aeruli din dormitor. Mai mult decat atat, iedera absoarbe umezeala din aer si previne aparitia mucegaiului cu pana la 94%, potrivit worldhealthguide.ph.
 
Tulsi sau Busuiocul sfant
 
Originara din India, unde este consdiderata o planta sfanta, cu proprietati miraculoare, tulsi poate fi plantata si in ghiveci. Din frunzele sale poti face un ceai bogat in substante nutritive, dar aceasta planta are si rolul de a purifica aerul din incaperi. Parfumul sau este placut si relaxant.
 
Orhideele
 
Nu doar ca sunt foarte frumoase, dar orhideele sunt eficiente si pentru a mentine aerul din casa proaspat si curat. Radacinile lor aeriene absorb umezeala din aer, fiind plantele perfecte pentru camerele in care vrei sa reduci umiditatea. Orhideele Phalenopsis sunt cel mai raspandit soi pentru ca sunt rezistente si usor de ingrijit.
 
Florile lor pot rezista timp de cateva luni.
 
Gerbera
 
Florile colorate de gerbera sunt potrivite nu doar pentru buchete, ci si in ghiveci, ca plante de interior. Iar avantajul acestei plante este dat si de faptul ca reuseste sa purifice aerul din locuinta. Florile sale in nuante variate de galben, rosu, portocaliu, roz sau mov sunt un bonus binevenit. Dar pentru a inflori este necesar sa asezi gerbera intr-un loc luminos.
 
Ficus Benjamina
 
Spre deosebire de ficusul cu frunze late pe care sigur il recunosti, ficusul Benjamina are o coroana bogata formata din numeroase ramuri si frunze de mici dimensiuni. Tocmai pentru ca este un arbust cu multe frunze, acesta este ideal pentru amplasarea in interior. Contribuie la purificarea aerului, absorbind toxinele si eliberand o cantitate insemnata de oxigen.
 
Craciunita
 
Denumirea populara a acestei plante este data de faptul ca infloreste in perioada rece a anului, astfel ca este de obicei inflorita in preajma Craciunului. Este o planta suculenta care absoarbe excesul de umezeala din incaperi, reusind astfel sa mentina aerul curat. Trebuie plasata in camere ceva mai racoroase, departe de sursele de caldura.
 
Palmierul Areca
 
Este una dintre cele mai raspandite plante de apartament, tocmai pentru ca este foarte eficienta in purificarea aerului. Frunzele sale bogate, cu un aspect luxuriant, elibereaza o cantitate mare de oxigen si absorb toxinele din aer. Areca creste nivelul umiditatii, fiind potrivita in camerele cu un aer prea uscat.

Ce boli pot ascunde durerile in gat?/

Imagini pentru dureri in gat


Simptomele durerilor in gat pot fi acute,acestea putand  sa apara brusc si sa dispara pentru cateva zile,sau cronica,ceea ce inseamna ca ele persista cateva saptamani sau chiar luni. in unele cazuri,simptomele pot fluctua in timp.

 
Cauzele durerilor in gat pot fi multiple. Iata cateva dintre acestea!
 
Racelile
 
Infectiile respiratorii cauzate de virusuri,cum este raceala,se numara printre cauzele cele mai tipice ale durerilor in gat. De obicei,afectiunea debuteaza cu gat iritat sau congestie nazala. Apoi apar si alte simptome,cum sunt tusea,stranutul,nas infundat. Unele dintre aceste virusuri pot ataca direct gatul. Astfel,se declanseaza o senzatie de arsura,care continua chiar si atunci cand nu mananci ori cand vorbesti.
 
Gripa
 
Durerea in gat poate fi un simptom al virusului gripal. La fel ca si raceala,tusea poate irita gatul si determina aparitia durerii. Pe langa durerea in gat pot aparea si durerile de corp,febra mare,oboseala.
 
Infectiile bacteriene
 
Durerile de gat pot fi cauzate si de o infectie bacteriana. Cea mai cunoscuta afectiune este amigdalita streptococica. Spre deosebire de simptomele racelii,nu vei stranuta,nasul nu se va infunda si nici nu vei tusi. Vei simti doar o durere in gat care va produce disconfort la inghitire. Acest simptom poate fi insotit de respiratia urat mirositoare,febra si umflarea ganglionilor limfatici.
 
Mononucleoza
 
Cunoscuta sub numele de boala sarutului,deoarece se transmite prin saliva,mononucleroza este o afectiune cauzata de virusul Epstein-Barr si este mai frecventa la persoanele mai tinere. Boala poate fi dificil de diagnosticat si se manifesta prin durere in gat,febra,oboseala,gat inflamat. Simptomele afectiunii pot fluctua si pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni.
 
Alergiile
 
Cele cunoscute sub numele de febra fanului  se caracterizeaza prin stranut,lacrimarea ochilor si rinoree,care apar dupa ce intri in contact cu polenul,praful,firele de par,si care pot provoca disconfort in gat. De obicei,se simte un gadilat mai mult decat o durere reala,care tinde sa se agraveze in timpul sezonului,atunci cand alergenii sunt mai raspanditi.

Cercetatorii NASA au stabilit care sunt plantele ce tin la distanta raceala, insomniile si absorb toxicitatea din aer

Imagini pentru palmierul areca


Prezenta plantelor scade nivelul de stres, anxietatea si ajuta la reducerea poluarii din aer. Cercetarii de la NASA si de la Colegiul American au realizat studii care determina plantele de apartament care absorb toxicitatea din aer, elimina mucegaiul si tin la distanta insomniile si racelile.

 
Plantele reduc nivelul de stres, imbunatatesc starea de spirit si filtreaza aerul poluat, spun cercetatorii. Conform acestora, angajatii sunt mai productivi atunci cand biroul lor este plin de verdeata – iar pacientii din spitale chiar tolereaza mai bine durerea daca exista o planta in salon. Dar, cel mai important lucru, plantele capteaza si filtraza poluantii din aer, unul din factorii care provoaca mii de decese pe an, scrieu The Independent si TopBuzz. Cercetatorii de la NASA si Colegiul American au realizat studii cu privire la acest aspect, anuntand care sunt cele mai benefice plante de apartament:
 
Palmierul Areca 
 
Palmierul Madagascanului, Areca, este extrem de benefic sanatatii prin puterea lui de purificare a aerului din camera. Cercetatorii spun ca aceasta planta este recomandata persoanelor predispuse la raceli si probleme ale sinusurilor, deoarece elimina umezeala in aer.
 
Aloe Vera 
 
Usor de pastrat si placuta din punct de vedere estetic, Aloe Vera a fost numita de catre cercetatorii NASA una dintre cele mai bune plante pentru purificarea aerului. Ea elibereaza oxigen continuu pe tot parcursul noptii si lupta impotriva benzenului (care se gaseste in detergenti si materiale plastice) si a formaldehidei (substanta regasita in lacuri si finisajele din pardoseala), astfel incat aerul sa fie purificat.
 
Iedera englezeasca
 
Iedera este planta perfecta pentru dormitor. Cercetatorii de la Colegiul American de Alergie, Astm si Imunologie au descoperit ca iedera englezeasca indeparteaza 78% din mucegaiul din aer in doar 12 ore.
 
Feriga 
 
Aceasta planta este pastrata in interior inca din vreme victoriana. Se afla pe locul 9 in lista care include 50 de plante de purificare a aerului realizata de NASA, fiind recunoscuta pentru eliminarea formaldehidei (o substanta toxica ce a fost inclusa de catre oamenii de stiinta in clasa substantelor cancerigene).
 
Planta intunericului 
 
Este una dintre cele mai usor de intretinut plante, deoarece se poate adapta la un nivel scazut de lumina. Aceasta absoarbe toxinele din aer la o expunere continua.
 
Crinul
 
 Aceasta planta frumoasa poate curata aerul, imbunatatinu-i calitatea cu aproximativ 60%. De asemenea, absoarbe sporii de mucegai prin frunzele sale si le circula prin radacini pentru a fi folosite ca hrana.
 
Planta paianjen 
 
Creste foarte rapid si poate absorbi pana la 90% din toxinele din aer in doar doua zile. Este extrem de benefica pentru persoanele cu alergii la praf.
 
Ficus Benjamin (Smochin plangator) 
Este una din cele mai bune plante care au puterea de a absorbi factorii nocivi din aer, cum ar fi formaldehida, benzenul si tricloretilena.

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.