Plante care trateaza acneea. Iata cum le folosim; HREANUL – medicament-aliment? Produse alimentare nocive; Supe de sanatate; Alungati dusmanii din farfurii! Cum slabesc americanii etc

csCunoscut inca din vremea antichitatii, leac pretuit de greci si romani, hreanul era o planta raspandita si printre daci, care ii spuneau usturonila. Frunzele crude, legate pe frunte, alungau durerile si limpezeau mintea, din radacina data pe razatoare se coceau turte cu care se vindecau galcile, iar ceaiul de flori alungau cele mai grele raceli.

44

Decazut din vechea lui glorie, hreanul se mai foloseste rar ca medicament si mult mai des ca picanterie alimentara. Pacat!, forta lui vindecatoare e remarcabila si… gratuita. Care este secretul puterii sale? In primul rand iuteala din radacini, care il face sa fie foarte eficient in tratarea bolilor reumatice si ale cailor respiratorii superioare. Pe urma, radacina de hrean este foarte bogata in vitamine (in special C si din complexul B) si minerale, contine substante antibiotice naturale, enzime, fitohormoni etc. Numeroase leacuri populare pun in valoare acest „arsenal” de principii active ale hreanului in boli din cele mai diverse, asa cum vom vedea in continuare:

Retete cu hrean: Tinctura de hrean

Se dau prin razatoarea mica radacinile de hrean, se pun intr-un borcan pana se umple o treime si restul se completeaza cu alcool alb alimentar de 80 de grade. Se lasa la macerat 8 zile, apoi se strecoara, presand amestecul printr-un tifon. Intern, se ia o jumatate de lingurita de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei, guturaiului, gripei. Extern: se aplica pentru tratarea reumatismului, plagilor (ranilor) necrozate. Aplicarea tincturii este usor dureroasa, dar foarte eficienta.

Siropul de hrean

Se da prin razatoare o radacina de hrean, se adauga 4 linguri de miere, se amesteca bine si se lasa cateva minute la macerat. Se strecoara, presand continutul cu un tifon. Se obtine siropul crud. Resturile care raman in tifon se pun la fiert cu putina apa (cat sa le acopere). Dupa fierbere, se strecoara prin presare, se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca impreuna cu siropul crud. Se iau trei linguri pe zi. Recomandari: astm, bronsita cronica, afectiuni ale cailor respiratorii medii si inferioare in general.

Energizant cu hrean

Se spala foarte bine 12 oua, apoi se pun intr-un vas, cu coaja cu tot, si se tin timp de 12 ore in suc natural de lamaie (trebuie sa le acopere). Se scot ouale din sucul de lamaie, se sparg si se bat bine, dupa care se pun din nou in vasul cu suc de lamaie, in care se mai adauga 1 kg de hrean curatat de coaja si dat pe razatoare, 1 litru de tuica naturala tare (palinca de prune), 1 kg de miere. Amestecul se tine la macerat intr-un borcan, vreme de noua zile, dupa care se iau zilnic, dupa mesele principale, 1-3 linguri.

Vin tonic cu hrean

Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodiziac foarte bun.

Faina de hrean

Radacinile de hrean se taie cubulete si se pun pe calorifer sau in apropierea unei surse de caldura ca sa se usuce. Atunci cand se elimina complet apa si devin uscate ca iasca, aceste cubulete se macina cu rasnita electrica de cafea, obtinandu-se un praf alb, cu efecte puternic iritative: faina de hrean, care se foloseste in obtinerea decocturilor, pentru cataplasme sau administrata ca atare. De regula, macinarea radacinilor uscate pentru obtinerea fainii de hrean se face chiar inainte de folosirea acesteia. Altfel, daca este depozitata, pe masura ce trece timpul ea isi pierde proprietatile terapeutice.

Cataplasma cu hrean

Varianta 1: Se da hreanul prin razatoarea mica, dupa care se inveleste in tifon si se pune pe locul afectat. Se tine pana cand apare senzatia de arsura, dupa care se indeparteaza. Este aplicatia externa cu efectul cel mai puternic, dar este destul de dura, asa incat adesea este preferata o varianta mai blanda.

 

Varianta 2: Se pun intr-un vas 2 linguri de faina de hrean si 2 linguri de faina de seminte de in, se adauga apa si se amesteca foarte bine, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se inveleste in tifon si se aplica pe locul afectat vreme de 1 ora.

Otetul de hrean

Se rade o radacina de hrean si se introduce intr-o sticla. Se toarna deasupra otet de mere cu miere (se gaseste la Apicola), pana ce lichidul acopera hreanul. Se lasa sa se macereze intr-un loc cald, timp de zece zile, dupa care se scoate din sticla cate putin lichid, care se utilizeaza pentru aplicatii externe. Este folosit cu succes contra parezelor faciale, contra descuamarii pielii si a seboreei.

Indicatii terapeutice ale hreanului

 

  • Guturaiul, tusea de diverse etiologii – se iau 5-6 lingurite pe zi de sirop de hrean, care se inghite incet, lasandu-l sa actioneze la nivelul gatului. Suplimentar se face gargara cu tinctura de hrean: trei lingurite de tinctura la un sfert de pahar de apa.

 

  • Bronsita cronica si acuta, astmul – se consuma zilnic 3-4 lingurite de hrean ras, simplu sau in combinatie cu morcov dat prin razatoare. Hreanul are efecte antibiotice puternice, expectorante si bronhodilatatoare.
  • Adjuvant in tuberculoza pulmonara – se administreaza zilnic, dupa mesele principale, cate 3-4 lingurite din tonicul pe baza de hrean descris mai sus.

 

  • Polipii uretrali – se iau zilnic cate 4 lingurite de tinctura de hrean, dizolvate in putina apa.

 

  • Digestia lenta, gastrita hipoacida – se consuma 2-3 linguri de hrean ras fin, in timpul meselor principale. Suplimentar, se pot lua inainte de masa 1-2 linguri de vin tonic cu hrean

 

  • Anemia la adulti – se iau cu cateva minute inainte de masa 3-4 linguri de vin tonic cu hrean.

 

  • Inapetenta, anemia la copii – se consuma cel putin o data pe zi o salata din hrean ras fin (1-2 lingurite) si sfecla rosie (1-2 linguri). Aceasta minicura se tine minimum o luna, fiind recomandata cu precadere pe perioada iernii si la trecerea de la sezonul rece la cel cald.

 

  • Reumatismul, guta – intr-o cana de lapte cald se pun 1-2 lingurite de hrean. Acest preparat se bea pe stomacul gol, de 1-2 ori pe zi. Un tratament dureaza minimum 3 saptamani.

 

  • Nasul infundat (rinita cronica) – se consuma hrean ras: 2-4 lingurite pe zi. Suplimentar se face tratamentul extern recomandat pentru sinuzita.

 

 

Aplicatii externe cu hrean

Sinuzita, rinita – intr-o basma de culoare rosie (asa cere traditia…) se pun 2 lingurite de hrean ras. Se aplica aceasta cataplasma pe zona fruntii atat timp cat este suportata, avand grija sa nu apara arsura pe piele. Nasul se desfunda aproape instantaneu si incep sa fie eliminate secretii din abundenta, curatindu-se astfel caile respiratorii superioare. Se recomanda sa se faca acest tratament, cu efecte extrem de rapide, cate patru-cinci zile la rand.

Bronsita, gripa, congestiile pulmonare – se aplica pe torace cataplasme cu faina de in si hrean (preparate dupa metoda de mai sus), care se tin vreme de 30-60 de minute. Aplicatia se repeta o data la 2-3 zile.

Durerile reumatice – pe zona afectata se aplica o cataplasma cu hrean crud atat timp cat nu apare senzatia de arsura. Suplimentar, dupa indepartarea cataplasmei se poate aplica un unguent camforat.

Paradontoza – se mesteca indelung hrean crud dat prin razatoare (eventual amestecat cu morcov ras pentru atenuarea iutelii). La nivelul gingiilor, hreanul are efecte de stimulare puternica a circulatiei si a proceselor trofice.

Stomatita – 3-4 lingurite de tinctura de hrean se dizolva in jumatate de pahar de apa. Se fac clatiri indelungate ale gurii cu aceasta solutie.

Paralizia faciala – se aplica pe obraz, de doua ori pe zi, o compresa cu otet de hrean, obtinut dupa reteta de mai sus. Peste compresa se pune un nailon si se tine o sticla cu apa calda, asa incat sa se obtina o usoara hipertermie locala. Fiecare aplicatie dureaza 10-15 minute.

Retete de frumusete

 

Ten palid, ofilit – se aplica cu un tampon de vata otet de hrean, care are efecte de activare a circulatiei sanguine si efecte tonice asupra pielii.

Mentinerea tineretii pielii – se aplica pe obraz seara, inainte de culcare, sirop de hrean, care se tine vreme de 10-15 minute, dupa care se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte.
Descuamarea tenului – se sterge zona afectata cu tinctura de hrean (eventual diluata in putina apa), dupa care se aplica un unguent de galbenele.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu hrean

 

Intern, hreanul se administreaza cu prudenta persoanelor cu colon iritabil sau care sufera de gastrita hiperacida. Abuzul de hrean in alimentatie duce la deranjamente digestive si tulburari nervoase.

Extern, hreanul, mai ales sub forma de cataplasma, va fi folosit cu prudenta la persoanele care au pielea sensibila, alergica.

Truc eficient si de folos! Cum păstrați roșiile proaspete până la Revelion

Această rețetă de conservare a roșiilor pentru iarnă nu presupune folosirea sării, a oțetului și nici măcar a apei. Nu faceți un preparat marinat. Roșiile rămân proaspete, de parcă ar fi culese chiar acum din grădină. Invitații vor fi surprinși să vadă pe masa de Revelion  tomate care s-au copt la soare.

Pentru conservare sortați roșiile cărnoase, nu prea mari. Aveți grijă ca acelea să nu fie rănite, zgâriate, sau cu inperfecțiuni.
INGREDIENTE PENTRU UN BORCAN DE 3 LITRI
• 5–6 linguri de praf de muștar
• roșii

MOD DE PREPARARE
1. Sterilizați borcanele. Spălați roșiile și uscați-le bine.
2. Cu o lingură uscată și curată presărați din abundență praf de muștar pe fundul borcanului uscat.

3. Puneți un strat de roșii, aranjându-le cu partea unde au fost codițele în sus. Deasupra presărați muștar.
4. Repetați straturile până când se umple borcanul. La sfârșit mai presărați odată muștar și puneți capacul (steril și uscat).

Apoi rostogoliți atent borcanul pe masă, ca muștarul să se distribuie uniform.
6. Păstrați roșiile conservate într-un loc răcoros și întunecat.
Uleiurile esențiale conținute în muștar împiedică reproducerea bacteriilor de putrefacție, astfel că roșiile vă rămân proaspete. Încercați să vă faceți provizii pentru iarnă.

Plante care trateaza acneea. Iata cum le folosim

Imagini pentru acnee


Se spune ca acneea e strans legata de schimbarile hormonale specifice adolescentei, dar faptul ca e cel mai frecvent intalnita la aceasta varsta nu e nici o consolare pentru adultii care sunt socati in unele dimineti de ceea ce vad in oglinda.

 
Statistic vorbind acneea probabil e la fel de prezenta in vietile noastre ca gripa si raceala (mai devreme sau mai tarziu, mai mult sau mai putin, mai abrupt sau mai insidios, tot ne „prinde”). Din fericire acneea nu e contagioasa, nu impune in formele grave repaus la pat ca gripa si avem cateva tratamente care pot ajuta persoana aceea care se uita oripilata la noi din cand in cand din oglinda.
 
Asa cum bine si succinct arata Dna Dr Daniela Catanas pe site-ul clinicii unde activeaza exista tratamente eficace locale sau sistemice pentru acnee, cu rezultate variind functie de caracteristicile individuale, tipul, durata si complianta (aderenta la tratament). La acest arsenal consacrat al medicinei alopate adaugam experienta pozitiva pe care am avut-o la cabinetul Fundatiei Bio-Forum folosind un tratament care se face remarcat prin promptitudinea efectului, tratament cu extracte naturale continand in principal o combinatie de marul-lupului, galbenele si rostopasca aplicat localsub forma de gel.
 
Marul-lupului (Glechoma hederacea) contine diterpenele marubina si glecomina; germacran, eleman, saponozide, flavonozide, etc., si are actiune antiinflamatoare, astringenta, tonica si antibacteriana pe Propionibacterium acnes (bacteria asociata cu productia crescuta de sebum).
 
Rostopasca (Chelidonium majus) contine printre altele cheleritrina, sanguinarina, carotenoide, flavonoizi, taninuri, acid nicotinic, saponozide si hidroxiacizi (malic, treonic, gliceric, etc). Are efect inhibitor asupra cresterii cheratinocitelor, activitate antiinflamatoare, antibacteriana prin berberina, antivirala si antitumorala (antiproliferativa).
 
Galbenelele (Calendula officinalis) contin saponozide si alcooli triterpenici (calendulozide) steroli, flavone, carotenoide, poliine, taninuri, etc. Actiunile biologice principale sunt: antiseptica, antiinflamatoare, astringenta, cicatrizanta, trofica epiteliala, hidratanta, cicatrizanta, tonica.

Cum folosim gutuile pentru a ne proteja de raceala

Imagini pentru gutui


Gutuile previn raceala si ne ajuta organismul.

 
Odata cu sosirea sezonului rece ne confruntam deseori cu viroze si tocmai pentru a evita acest lucru, specialistii ne recomanda sa consumam in aceasta perioada o gutuie pe zi pentru a ne proteja impotriva racelii, dar consumul ne va ajuta si la prevenirea anemiei si ne stimuleaza si pofta de mancare.
 
Dat fiind faptul ca o gutuie cantareste in medie 800g, consumul ei ne asigura tot necesarul de vitamina c dintr-o zi.
 
Gutuile au fost pentru prima data descoperite in regiunea Caucazului, in sud-vestul cald al Asiei. Cunoscute inca din antichitate gutuile erau folosite in gastronomie sau in medicina populara. Desi nu are valori nutritive fabuloase, gutuile sunt bogate in vitamina C si in potasiu.
 
Gutui – Valori nutritionale
Carbohidrati – 15,3 g; Zahar – 12,53 g; Fibre – 1,9 g; Grasimi – 0,10 g Proteine – 0,4 g; Apa – 83,8 g; Vitamina A – 40 mg; Vitamina B3 – 0,2 mg; Vitamina B6 – 0,04 mg; Vitamin B9 – 8 mg; Vitamina C – 15,0 mg; Calciu – 8 mg; Fier – 0,7 mg; Magneziu – 8 mg; Fosfor -17 mg; Potasiu – 197 mg; Sodiu – 4 mg; Valoare energetica – 60 kcal (240 kJ)

15 situatii in care este contraindicata vaccinarea copiilor,(prin care se distruge imunitatea si….)

Imagini pentru vaccinarea copiilor


Orice copil are dreptul de a fi protejat prin vaccinare impotriva bolilor care pot fi astfel prevenite. Programul de imunizari a dus la scaderea morbiditatii si mortalitatii, cu toate ca recomandarile si strategiile in diferite tari ale Uniunii

Europene si in tarile extracomunitare sunt relativ diferite, idem legislatiei.
 
in tara noastra, vaccinarile se efectueaza de catre medicul de familie si la cerere, in cabinete medicale particulare.
 
Este contraindicata vaccinarea in urmatoarele cazuri:
1. Casexia, agamaglobulinemia, bolile neoplazice, hemopatiile maligne – situatii in care bolnavul nu produce anticorpi, iar vaccinarea agraveaza evolutia bolii;
2. Boli infectioase acute sau in Glossary Link convalescenta cand, datorita epuizarii resurselor de aparare, raspunsul in anticorpi este insuficient;
3. Pacientul a avut boala impotriva careia protejeaza vaccinarea respectiva;
4. Tuberculoza evolutiva: vaccinarea poate agrava boala;
5. Nefropatiile cronice cu sediment patologic in urina se poate vaccina antitetanic, antipolio, antiholeric, antivariolic, si BCD;
6. Diabetul zaharat se poate vaccina antidifteric, antitetanic, antipolio;
7. Afectiuni cardiovasculare decompensate sau tulburari de ritm;
8. Afectiuni neurologice: se evita vaccinarile preparate din bacterii sau virusuri cu neurotropism;
9. Afectiuni hepatice cronice agresive;
10. Afectiuni cutanate alergice: eczema constitutionala contraindica vaccinarea antivariolica si BCG;
11. Boli alergice: astmul bronsic sau starile ce denota o constitutie „alergica” si care risca sa provoaca reactii locale si generale severe necesita prudenta si testari de toleranta. Urticaria si eczema de contact nu constituie contraindicatii absolute;
 
12. Sarcina: se interzic vaccinarile cu Glossary Link virus viu in primele 3 luni de sarcina, intrucat exista risc teratogen. Se poate administra doar anatoxina tetanica si vaccinare antipolio cu virus omorat;
13. Corticoterapia prelungita poate determina depresia imunologica. Se evita vaccinarile cu virusuri vii atenuate;
14. Administrarea anterioara de imunoglobuline specifice necesita temporizarea vaccinarii 3-4 saptamani;
15. Vaccinarea copiilor cu sindrome imunodeficitare este un capitol nou si larg disputat pentru care nu exista consens si experienta pe termen lung. Copii cu sindrome imunodeficitare primitive nu vor fi vaccinati cu vaccinuri virale sau bacteriene vii, chiar daca sunt tulpini cu virulenta atenuata. S-au descris cazuri de poliomielita, rujeola sau vaccinarile fatale la copiii cu deficit Glossary Link congenital in sinteza de anticorpi. Acestia beneficiaza eficient de protectie pasiva cu imunoglobuline specifice sa cu vaccinuri inactive.
 
Copiii splenectomizati beneficiaza de vaccinare anti- Haemophilus,anti- Neisseria si anti-pneumococica. Copiii infectati cu HIV asimptomatic pot beneficia da vaccinari de rutina, in schimb pentru cei cu Glossary Link SIDA vaccinurile vii atenuate sunt contraindicate(inclusiv vaccinarea BCG).

Conserve cu gust de toamna

Conserve cu gust de toamna

Acum e vremea jeleurilor de mere, pere si gutui, dar si a altor picanterii mai putin cunoscute. O sa va umple gura de arome si camara de irizari aurii1. Clasic

Jeleu de mere

Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 2-3 kg mere acrisoare, o lamaie, 400 g zahar special (Gelierzucker Dr. Oetker, exista in comert).
Mod de preparare
: * Se spala merele, se taie bucati potrivite si se amesteca intr-o cratita cu 375 ml de apa. Se lasa sa dea in clocot si apoi sa fiarba incet, la foc mic, circa 15 minute. * Se captuseste o strecuratoare mare cu tifon, se aseaza pe un castron, se rastoarna merele fierte in ea si se lasa sa se scurga cel putin 2 ore (fara a le stoarce). Dupa ce s-a racit zeama, se masoara 1 l si se pune deoparte. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se curata de coaja (in forma de spirala subtire) si se stoarce. Se amesteca intr-o cratita mare sucul de mere pus deoparte, zaharul, zeama si coaja de lamaie si se pun pe foc, sa dea in clocot, amestecand intruna. * Se lasa lichidul sa fiarba la foc iute aproximativ 3 minute, amestecand in continuare si se indeparteaza eventual coaja de lamaie. Se incearca pe o farfurioara rece daca se incheaga, se toarna jeleul imediat in borcane, se insurubeaza capacele, se intorc borcanele 5 minute cu gura in jos, dupa care se lasa sa se raceasca in pozitie normala.
Conservare: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa picanta: la ingredientele amintite, se mai adauga 1 ardei iute mic (fara seminte si nervuri), 1 lingurita boabe de ienupar (zdrobite usor), 1 lingurita ghimbir si 2 lingurite boabe de piper. Se serveste langa carne de pasare si branzeturi (Camembert, Roquefort etc.).

2. Pentru fripturi

Chutney picant cu dovleac si mere

Conserve cu gust de toamna

Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 2 cepe, 1 ardei iute mic, 500 g miez de dovleac, 500 g mere (ambele curatate de coaja si taiate bucatele), 1 lingurita sare iodata sau de mare, 150 g zahar, 1 lingurita boabe de mustar, circa 250 ml otet de mere.
Mod de preparare
: * Se curata ceapa de coaja si se toaca marunt. Se spala ardeiul iute, se indeparteaza semintele si nervurile, se taie fasiute si se amesteca bine cu ceapa si bucatelele de dovleac si de mar, intr-o cratita mare. * Se adauga sarea, zaharul, boabele de mustar si 200 ml de otet, se pun pe foc, se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna, si se fierb apoi, la foc mic, circa 20-30 de minute, amestecand in continuare, pana ce incepe sa se ingroase. * Se incalzeste otetul ramas. Se umplu borcanele cu compozitia fierbinte. Se toarna deasupra otetul incalzit, se insurubeaza capacele si se lasa sa se patrunda cel putin 2 saptamani. Se serveste langa friptura sau branzeturi picante.
Conservare: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa exotica: in locul miezului de dovleac, se foloseste aceeasi cantitate de ananas si se mai adauga praf de curry si 1 varf de cutit de scortisoara.

3. Pentru inghetata si friptura de vita

Pere cu vanilie

Ingrediente (pentru circa 3 borcane a 1 l): 2 batoane de vanilie, 250 g zahar, 1 priza sofran, 1 lamaie, 1,5 kg pere mici si parfumate, 5 g sare de lamaie.
Mod de preparare
: * Se despica batoanele de vanilie pe lung, se razuieste miezul cu un cutit si se pun impreuna cu zaharul, sofranul si 1 l de apa intr-o cratita. Se lasa sa se infierbante si apoi sa fiarba, la foc potrivit, circa 10 minute, amestecand intruna. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge, se curata de coaja (fasii subtiri) si apoi se stoarce. Se taie perele in patru, se curata de coaja si de partea lemnoasa, se introduc impreuna cu coaja, zeama si sarea de lamaie in apa fiarta cu vanilie si se lasa sa se patrunda bine, circa 5-8 minute, pe foc foarte mic. * Se pun perele in borcane, se toarna peste ele siropul clocotit (fiert inca o data la foc iute), se insurubeaza capacele si se lasa sa se raceasca. Se servesc langa inghetata, carne de vanat, friptura de vita si branzeturi „tari” (Gorgonzola, Nasal etc.)
Conservare: la loc rece si intunecos circa 3 luni.
Alternativa: folositi, in loc de vanilie, 15 g de ghimbir taiat felii, 4 stelute de anason si 2 ardei iuti rosii (mici).

4. Cu branza si paine de secara

Dulceata de pere

Conserve cu gust de toamna

Ingrediente (pentru 3-4 borcane a circa 400 ml): 1,5 kg pere bine coapte, parfumate, 1 baton de scortisoara, 75 ml zeama de lamaie, 500 g zahar special (Gelierzucker Dr. Oetker), 3 cuisoare.
Mod de preparare
: * Se spala perele, se curata de coaja si de partea lemnoasa si se taie bucatele. Se cantareste 1 kg de miez, se pune intr-o cratita inalta, impreuna cu scortisoara, zeama de lamaie, zaharul si cuisoarele, se lasa sa dea in clocot, amestecand intruna, si apoi sa fiarba, la foc iute, circa 3 minute, amestecand in continuare. * Se indeparteaza batonul de scortisoara, se toarna dulceata in borcane, se insurubeaza capacele, se intorc borcanele cu gura in jos si se lasa sa stea asa aproximativ 5 minute. Se repun in pozitie normala si se lasa dulceata sa se raceasca.
Conservarea: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa: inlocuiti cuisoarele si scortisoara cu 1-2 linguri de flori de levantica sau cu 2 lingurite de boabe de piper rosu.

5. Pentru taietei proaspeti

Pesto cu nuci

Ingrediente (pentru circa 4 borcane a 150 ml): 200 g samburi de nuca (jumatati), 2 catei de usturoi, 75 g patrunjel verde, 1/2 lamaie, 6 linguri parmezan ras, 125 ml ulei de masline (presat la rece) + putin ulei pentru acoperit, 75 ml ulei de nuca, sare iodata sau de mare, piper macinat, 1 priza piper de Cayenne.
Mod de preparare
: * Se-ncinge cuptorul la 180. Se intind nucile pe o tava, se dau la cuptor si se prajesc circa 10 minute, dupa care se pun pe un servet de bucatarie si se freaca bine ca sa se curete de cojile maronii. * Se curata usturoiul si se taie bucatele. Patrunjelul spalat si zvantat se toaca ceva mai mare. Se rade coaja de lamaie, se pune intr-un mojar, impreuna cu usturoiul, patrunjelul si nuca si se maruntesc bine (se poate folosi si mixer-ul). Se adauga parmezanul si uleiul, putin cate putin, se condimenteaza cu sare, piper negru si piper de Cayenne, se umplu borcanele cu pesto si se toarna deasupra cate o lingurita de ulei de masline.
Conservarea: la loc rece si intunecos circa o luna.
Alternativa: in loc de patrunjel, usturoi si coaja de lamaie, folositi coaja de portocala, 1 priza de cuisoare macinate si 1/2 de ardei iute, tocat marunt.

6. Aroma pentru sosuri de salate si aperitive

Sirop de gutui

Conserve cu gust de toamna

Ingrediente (pentru circa 200 ml): 2 kg gutui bine coapte si parfumate, 200 g zahar brun.
Mod de preparare
: * Se freaca bine gutuile cu un stergar pentru a indeparta stratul de puf, se taie mai intai in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si apoi se taie bucatele. Se pun intr-o cratita impreuna cu zaharul si 3/4 l de apa, se lasa sa dea in clocot si se fierbe, la foc mic, 40-60 de minute, pana ce se inmoaie bine. * Se captuseste o strecuratoare cu tifon, se aseaza pe o cratita, se toarna in strecuratoare gutuile si se lasa sa se scurga. * Se mai da zeama o data in fiert si dupa ce s-a ingrosat se toarna, fierbinte, in sticlele pregatite.
Conservarea: la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa: puneti in cratita 4-5 fire de menta sau cateva frunze de salvie si scoateti-le dupa ce a dat fiertura in clocot. Gustul proaspat-amarui este perfect pentru aromatizarea unor deserturi, salate si aperitive.

7. Langa branzeturi „iuti” si vanat

Peltea picanta de gutui

Ingrediente (pentru 400 g): 800 g gutui bine coapte, parfumate, 400 g unt, 1 plic zahar vanilat, 150 ml vin alb (sau 125 ml suc de mere si 25 ml zeama de lamaie), 2 boabe de piper rosu, 1 ardei iute mic.
Mod de preparare
: * Se freaca bine gutuile cu un stergar, pentru indepartarea stratului de puf, se taie intai in patru, se curata de coaja si de seminte si se taie apoi bucati potrivite. Se incinge untul intr-o cratita, se adauga zaharul vanilat si se lasa sa se caramelizeze usor. * Se adauga gutuile, 150 ml apa, vinul si boabele de piper si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 30 de minute. * Se incorporeaza ardeiul iute curatat de seminte (taiat in doua) si se fierbe si el, aproximativ 15 minute, dupa care se indeparteaza impreuna cu boabele de piper. * Se zdrobesc bine gutuile in zeama si se lasa sa fiarba, amestecand intruna, pana ce se ingroasa. Se toarna piureul in borcane, se insurubeaza capacele si se lasa sa se raceasca. Este delicios langa Camembert, branza de capra, carne de pasare sau iepure.
Conservarea la loc rece si intunecos circa 6 luni.
Alternativa: se fierb gutuile in 150 ml de ceai Roiboos cu aroma de portocala (in loc de apa).

Prof. ION BRAD – Alimentele – medicamente sau otrava?

Prof. ION BRAD - Alimentele - medicamente sau otrava?Foto: Agerpres

„Ca sa fie sanatos, omul trebuie sa fie cumpatat”Otravurile alimentare

– Domnule profesor Ion Brad, sunteti unul din cei mai mari specialisti in biochimie alimentara, multe din studiile dvs. (mai ales cele privind catina) avand rezultate medicale de-a dreptul spectaculoase. In ce masura sanatatea noastra depinde de alimentatie? De ce nu toata hrana noastra este „sanatoasa”?

– Explicatia consta in compozitia biochimica a alimentelor. Fara a intra in obositoare explicatii stiintifice, trebuie sa amintesc faptul ca in hrana noastra folosim alimente care nu au toti metabolitii (vitamine, aminoacizi esentiali etc.). Altele au chiar antimetaboliti naturali sau de sinteza, proveniti din agenti poluanti, des intalniti in agricultura. E bine, de pilda, sa stim ca anumite soiuri de mere au antivitamina C. Soiuri de ovaz demineralizeaza organismul de calciu. Soiuri de spanac, macris sau de tomate au acid oxalic, un demineralizant puternic. Lista poate sa continue de la mustar (cu efect antitiroidian), pana la berea obtinuta in conditii precare, bere ce contine forme de mucegai cancerigen. Prin urmare, luand in discutie numai acest aspect, e limpede ca omul bolnav trebuie sa evite in cunostinta de cauza anumite alimente, pentru a se proteja de complicatii sau agravari.

– Am impresia ca ne otravim cu mana noastra.

– Pe langa un stil de viata neadecvat, se adauga certe otravuri alimentare. Afumaturile, de pilda, sunt sigur cancerigene. Apoi, eliminarea industriala a unor substante folositoare, cum ar fi taratele din paine, rafinarea uleiului si a zaharului, tratarea termica exagerata sau adaosul de substante conservante, toate acestea cer un greu tribut de sanatate.

– Ce trebuie sa stie despre alimente un om sanatos?

– Alimentul este nu numai hrana, ci si medicament preventiv. Ca sa fie sanatos, omul trebuie sa fie cumpatat si in cunostinta de cauza. In Occident se renunta tot mai mult la legumele cu cresterea provocata (rosiile, ardeii, cepele mari etc.), tratate cu pesticide sau hormoni de crestere. E deja dovedit ca produsele tratate contin antivitamina PP si anti-B2, ca micsoreaza rezistenta imunitara a organismului. Apoi, se renunta tot mai mult la margarina sau la indulcitorii industriali: aspartam, zaharina etc. Revenind la omul sanatos, el trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata, axata pe proteine mai usoare (lapte, oua, peste, icre) si completata obligatoriu cu vitamine. Recomand ghiveciul, care este o mancare complexa, cruditatile si obligatoriu foarte multa apa – alimentul metabolic numarul unu.

Apa de viata lunga

– De ce tot mai multi medici recomanda terapia cu apa?

– Discutia e mai complicata. E suficient sa amintim ca, de pilda, vitamina PP, ca sa actioneze metabolic, are nevoie de multa apa. Lipsa ei poate duce la simptome asemanatoare pelagrei sau asemanatoare amocului – o boala de nebunie aparenta, provocata de carenta vitaminelor PP si B6. Oricum, bem prea putina apa si ar trebui sa stim ca un pahar de apa dimineata si altul seara prelungesc viata cu 5-10 ani. Personal, recomand apa inainte de masa.

– Ce alte greseli mai facem in alimentatie?

– Vorbeam de margarina, care in mod eronat se considera a fi grasime vegetala, cand, de fapt, prin hidroliza, ea devine untura de porc vegetala. O alta greseala e salamul de Sibiu, care contine un indice ridicat de ranced, in ciuda gustului placut. Tot la capitolul greseli, trebuie sa amintim consumul de ou crud (care spoliaza organismul de vitamina B12), prajirea in ulei, fierberea legumelor, piureul de cartofi (care intra direct in duoden si da fermentatii), uleurile rafinate din care se elimina lecitina etc.

– Ce parere aveti despre vegetarieni? Nu credeti ca eliminarea carnii e o solutie?

– Ce-i mult nu e bun. Nu e realist sa trecem cu totii pe vegetale. Trebuie in orice sa avem simtul proportiei. In loc sa excludem complet carnea, mai bine am evita greselile marunte pe care le facem. De pilda, mancam cartofi cu paine, fasole cu carnat (amandoua proteine). Peste toate, e bine ca niciodata sa nu mananci pana te saturi. Adeseori, senzatia de saturare apare cu intarziere si de aici excesul alimentar. Putin si des e un principiu sanatos in sine.

Solutia salvatoare: produsele naturale cumparate de la tarani

– Sa ne intoarcem la otravurile din alimente.

– Problema principala o reprezinta ingrasamintele chimice si hormonii de crestere. Aceste substante nu se distrug prin fierbere si prin urmare unii copii, consumand carne de pasare tratata cu hormoni, au devenit acromegalici. Pe termen lung, e o mare primejdie si nu intamplator in Occident produsele naturale sunt cu mult mai scumpe decat celelalte. La asta, se adauga alimente cu grad mare de risc. Sa amintim cafeaua, care, in cantitati mari, tulbura metabolismul. Dovada e ca tarile cultivatoare de cafea inregistreaza de 5-10 ori mai multe cancere de pancreas decat celelalte. Alte produse alimentare devin periculoase doar in anumite conditii. Spre exemplu, carnea care provine de la gatul animalului trebuie interzisa persoanelor cu hipertiroidie.

– Se pot evita aceste „otraviri” alimentare?

– Solutia sta in informarea corecta a cumparatorului. E nevoie de un control strict in ceea ce priveste administrarea ingrasamintelor si a hormonilor de crestere. E nevoie de organisme autorizate care sa faca alimentelor de pe piata analize biologice serioase si sa impuna agricultorilor sa foloseasca uree, fara nitrati sau nitriti. E nevoie de medici specialisti in biochimie si nutritie.
Suntem inca departe de modelul occidental. Nu ramane decat sa ne aparam singuri si sa ne informam corect. As impartasi cititorilor interesati un mic truc – sa lase rosiile cumparate sa stea trei zile, timp suficient pentru ca excesul de azotati sa dispara.

Un fruct-miracol: catina

– Schimband putin subiectul, v-as propune sa discutam despre catina, marea dvs. pasiune. Ce noutati au aparut in tratamentul cu catina alba?

– Rezultatele de pana acum sunt surprinzator de bune. In maladiile canceroase, in mod cert, catina dubleaza efectul medicatiei, mareste imunitatea naturala a organismului si, deopotriva, micsoreaza sau chiar elimina efectele secundare nocive ale citostaticelor, cum ar fi caderea parului.
Rezultate mai mult decat incurajatoare am obtinut in SIDA. Cele trei negativari ale unor seropozitivi HIV arata ca sunt pe drumul cel bun, ca efectul imunoinductor al catinei poate fi miraculos. Repet, e vorba de niste pasi. Drumul e lung, dar cazurile exista, fiind confirmate de analize, inainte si dupa tratament.

– Cum se explica efectul anticancerigen al catinei?

– Cum stiti, m-am ocupat de tratarea cancerului in lucrarea mea de doctorat si, impreuna cu alti oncologi (dr. Ciustea, de pilda, care are acum o clinica de specialitate in Mexic), am tratat unele forme de cancer. Aceasta colaborare, dar si studiile ulterioare, au aratat ca dincolo de multimea substantelor active, in catina sunt reversori esentiali in lupta impotriva cancerului. Spre exemplu, acidul dehidroascorbic. E un acid care provine in principal din vitamina A, o vitamina ciudata – care in cantitate mare favorizeaza cancerul, iar intr-un complex metabolic anume, ajuta la vindecare.

Prof. ION BRAD - Alimentele - medicamente sau otrava?

– N-ar fi singura ciudatenie.

– Desigur. De ce persoanele usor hipertiroidiene fac foarte rar cancer? De ce grupa de sange este importanta? De ce persoanele cu B3 sunt cele mai rezistente la agenti patogeni, iar cele mai expuse au A2, 01, AB4? De ce fara vitamina B12 mori, dar aceeasi vitamina se interzice bolnavilor de cancer, pentru ca prin sinteza proteinelor ajuta la diviziunea celulara? Lumea stiintifica si medicala are inca mult de trudit pana la aflarea unor raspunsuri certe.

– In ce alte afectiuni s-a confirmat tratamentul cu catina?

– Paleta afectiunilor tratate este extrem de larga. Extractele de catina sunt imbatabile in arsuri si anumite boli de piele, in psoriazis, de pilda. Nu cu mult timp in urma, un caz de psoriazis generalizat s-a vindecat in doar 6 zile. E de precizat ca tratamentul in bolile de piele trebuie bine individualizat, ca unele forme de psoriazis sunt, de fapt, ori forme precanceroase, ori forme alergice, datorate noxelor profesionale.
Revenind, trebuie subliniat faptul ca extractul de catina mareste spectaculos efectul medicamentelor, cum este cazul in diabet, iar prin calitatile ei de stimulare a imunitatii se adreseaza multor afectiuni – de la boli hepatice pana la boli ale sistemului digestiv.

– Unde se pot gasi produsele din catina?

– Aceste produse se gasesc in unele farmacii, iar uleiul de catina se extrage la Orastie, Bistrita, Bucuresti. Si industria farmaceutica romaneasca a inceput sa foloseasca virtutile catinei, dar chiar si asa, se face prea putin pentru valorificarea acestei imense bogatii naturale, pe care o avem la indemana.

Totul despre vitamine

Totul despre vitamine

Exista 13 vitamine absolut necesare, pe care oamenii trebuie neaparat sa le ia la trecerea dintre anotimpuri. Acum e momentul! Vara se pregateste sa se transforme in toamna!Interviu cu dr. MATEI SULUTIU, expert in medicina preventiva

– Se vorbeste asa de mult despre ele, incat subiectul a devenit banal. Sunt vitaminele chiar asa de importante?

– Da. Ele sunt factorii cei mai importanti care ajuta la transformarea hranei in energie. Ele asigura buna functionare a unor parti importante din organism, ajuta la formarea si innoirea tesuturilor.

– Unii experti nutritionisti afirma ca hrana noastra de toate zilele contine suficient de multe vitamine. Altii spun, dimpotriva, ca ea este saraca in vitamine, care trebuie completate printr-un aport exterior. Cine are dreptate?

– Pentru necesarul nostru de baza, vitaminele cuprinse in hrana obisnuita sunt suficiente. Dar ca sa ne aparam de anumite boli si ca sa ne intarim sistemul imunitar, tot mai slab si mai amenintat in lumea de azi, un adaos de vitamine e absolut necesar.

– Ce vitamine ar trebui sa luam? Exista unele mai importante si altele mai putin importante? Care sunt cele mai indicate pentru a ne ajuta sa strabatem cu bine schimbarea de anotimp?

– Fiecare vitamina in parte are functia ei precisa in organism. De aceea, toate cele 13 vitamine cunoscute trebuie luate in cantitate suficienta. Pentru consumul cotidian, cel mai simplu este sa apelam la multivitaminele preparate sub forma de drajeuri ori tablete efervescente.

– E adevarat ca vitaminele naturale sunt mai puternice decat cele fabricate-n laborator?

– Da. Dar e foarte greu sa le procuri pe toate intr-o singura zi.

– E adevarat ca fructele si legumele isi pastreaza vreme mai indelungata vitaminele, daca sunt tinute in frigider ori in congelator?

– Da. In general, fructele si legumele isi pierd foarte repede vitaminele C si B. In intunericul din frigider, aceasta pierdere se diminueaza simtitor. Cel mai bine e sa fie congelate, daca vrem sa le tinem timp indelungat. Ideal este, insa, sa fie consumate exact in ziua cand le cumparam.

– Un consum prea mare de vitamine poate duce la otraviri? Exista reactii secundare?

– Gradul de siguranta este foarte ridicat. In cazuri extreme, doar la vitaminele A, B6 si D ar trebui sa fim precauti. Dar chiar daca luati de 1000 de ori mai multa vitamina E decat este cazul, tot ceea ce poate sa vi se intample este un deranjament de stomac.

– Cine mananca multe vitamine se imbolnaveste mai greu?

– In mod sigur. Sistemul imunitar se intareste prin vitamine, poate mai bine sa lupte si sa se apere de dusmani.

– Sa spunem ca sunt racit. Mai are sens sa incep o cura intensiva de vitamine?

– Cat mai repede, cu toate ca bine ar fi ca vitaminele sa fie luate constant, ca o prevedere. E mult mai usor sa previi o boala decat sa o lasi sa se instaleze si abia dupa aceea sa lupti cu ea. Un efect imediat se obtine daca la primele semne ale racelii sau gripei luati o doza de 3 grame vitamina C pe zi.

– Fumatul e mai putin nociv atunci cand se iau vitamine?

– Nu. Dar fumatorii au mai multa nevoie decat ceilalti oameni de vitaminele C si E. Ei trebuie sa devina mari consumatori de vitamine, desi, bineinteles, cel mai bine ar fi sa se lase de fumat.

– Prin doze marite de vitamine, organismul suporta un consum sporit de alcool?

Totul despre vitamine

– Alcoolul creste continuu cererea de vitamine. In cazul otravirii cu alcool, anumite substante devin libere (radicali) cerand o protectie mai mare de vitamine. Mai ales administrarea masiva de vitaminele B1, B6 e foarte importanta pentru bautori.

– Dar cancerul? Poate fi oprit prin vitamine?

– In zona aceasta se fac cercetari de aproape 30 de ani. La ora actuala, cercetatorii domeniului au ajuns la concluzia comuna ca exista o legatura directa intre lipsa de vitamine si cancer.

– E adevarat ca prin absorbtia masiva de vitamine ne putem prelungi viata?

– Stiintific, nu exista nici o dovada, dar se stie deja ca vegetarienii traiesc in medie cu 20 de ani mai mult decat mancatorii de carne, iar marele savant Linus Pauling, un mare consumator de vitamine, a trait 93 de ani.

Cum si cand se folosesc vitaminele

1. Apararea si intarirea sistemului imunitar

Vitamina A

Efecte: intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului.
Surse: ficat de peste, galbenus de ou.
Riscuri: doze masive, administrate perioade prea indelungate, pot deveni toxice.

Betacarotenul

Efecte: se transforma in organism in vitamina A, eliminand pericolul unor supradoze.
Surse: fructe si legume de culoare galbena, spanac, creson, sfecla, varza, brocoli.
Riscuri: nici unul.

Vitamina C

Efecte: antiinfectioasa prin excelenta.
Surse: citrice, legume, salate, ficat.
Riscuri: doze prea mari pot provoca diaree.

2. Vederea

Vitamina A

Efecte: amelioreaza vederea nocturna.
Surse: vezi mai sus.

Vitamina B2

Efecte: amelioreaza vederea nocturna. Participa la constructia celulara. Protejeaza vederea.
Surse: germeni de cereale, legume verzi, drojdie, afine, lapte, oua, branzeturi.

3. Pielea

Vitamina A

Efecte: intretine pielea si mucoasele. Cicatrizeaza.
Surse: vezi mai sus.

Vitamina E

Efecte: mentine pielea supla, intarzie aparitia petelor de varsta si a alunitelor.

Vitamina H

Efecte: ajuta la repararea tesuturilor.
Surse: ciuperci, nuci, alune, galbenus de ou, lapte.

4. Parul

Vitamina B3

Totul despre vitamine

Efecte: stimuleaza refacerea celulara a pielii capului si a radacinii parului.
Surse: cereale, cartofi, varza, rosii, ficat, galbenus de ou, peste.

5. Sistemul osos

Vitamina D

Efecte: permite fixarea calciului la nivelul oaselor.
Surse: grasimi animale, lactate.
Riscuri: doze prea mari pot sa antreneze probleme cardiace.

6. Creierul si sistemul nervos

Vitamina E

Efecte: faciliteaza schimburile dintre celulele cerebrale.
Surse: vezi mai sus.

Vitamina B1

Efecte: este indispensabila schimburilor dintre celulele creierului. Activeaza memoria. E vitamina de baza a intelectualilor.
Surse: ficat, carne, peste, lapte, oua.

Vitamina B6

Efecte: este fundamentala pentru buna functionare a creierului.
Surse: banane, morcovi, usturoi, varza creata, spanac, ficat, creier, maduva.
Riscuri: devine toxica cand dozele sunt depasite.

Vitamina B9

Efecte: e foarte importanta dupa 50 de ani, pentru ca ea favorizeaza relatia dintre creier si miscarile corpului.
Surse: legume verzi, fructe, graunte de grau incoltit, ficat, carne, lapte.

Vitamina B12

Efecte: antianemica, favorizeaza echilibrul nervos.
Surse: ficat, galbenus de ou, crustacee, produse lactate.

Vitamina PP

Efecte: e necesara functionarii optime a tuturor celulelor nervoase.
Surse: cereale, legume uscate, curmale, smochine, pasare, ficat, peste.

7. Energie

Vitaminele B9/ B12

Efecte: combat anemia, favorizand formarea globulelor rosii.
Surse: vezi mai sus.

Vitamina E

Efecte: prelungeste viata globulelor rosii.
Surse: vezi mai sus.

8. Sange

Vitamina K

Efecte: indispensabila pentru coagularea sangelui.
Surse: spanac, varza, cartofi, capsuni, rosii, ficat, carne.
Riscuri: in doze prea mari, poate sa impiedice dezvoltarea creierului la copii si sa provoace anemie adultilor.

Important

Bineinteles ca vitaminele din tabel pot fi consumate si sub forma de pastile, lichide, tablete efervescente, comercializate prin farmacii.

Regele vitaminelor

Totul despre vitamineLinus Pauling, mare amator de vitamine

Inghitea zilnic 18.000 miligrame de vitamina C, 1200 mg de vitamina E, 1000 mg vitamina B, si 8000 mg de vitamina A. Marele chimist Linus Pauling, laureat al premiului Nobel, a murit la 93 de ani, perfect lucid si activ. Era convins ca longevitatea si tineretea spirituala se datoreaza mega-dozelor de vitamine pe care le lua, dar si abtinerii de la nicotina si zahar. Cei mai multi adepti ai lui traiesc in America, unde consumul mare de vitamine este o moda. Practic, nu exista american care sa nu se „dopeze” cu vitamine, iar optimismul lor e o dovada ca se afla pe calea cea buna. Chiar daca nu e vorba decat de-un placebo.

Produse alimentare nocive

Produse alimentare nocive

Atentie maxima! Nu tot ce puneti in farfurie e sanatos!Alimentatia naturista nu e ferita de riscuri. Desi, in principiu, e mult mai sanatoasa decat hrana compusa majoritar din carne si din grasimi, multe din produsele folosite contin compusi care pot avea un efect puternic asupra unui organism, mai ales bolnav

Apa – evitati prepararea ceaiurilor folosind apa de la robinet. Amestecata cu clor – un element foarte activ si agresiv, a carui folosire a fost interzisa in toate tarile civilizate – poate provoca combinatii chimice nocive.

Apa fiarta nu se foloseste dupa mai mult de 24 de ore de cand a fost pregatita, pentru ca devine toxica. Este saraca in oxigen si absoarbe din aer multi virusi, bacterii si microorganisme. Folosirea permanenta poate provoca litiaza renala. Apa fiarta se consuma imediat dupa fierbere, sub forma de ceai, supa etc.

Bauturile ambalate in cutii de aluminiu (berea, sucuri si altele), contin un conservant care provoaca producerea hormonilor feminini in organismul barbatesc. Barbatii care beau mai mult de 5 cutii pe zi risca sa se aleaga nu numai cu o burta mare ci si cu impotenta si cu marirea sanilor.

Berea este o bautura foarte apreciata si foarte consumata, in special de barbati. Dar trebuie sa se stie ca, in timp ce ea se evapora, elimina substante care ajung in mucoasa nazofaringiana si conduc la scaderea libidoului (apetitului sexual).

Bobul si fasolea, consumate timp indelungat, conduc, uneori, la aparitia durerilor de picioare si la periostita dentara. De asemenea, ceaiul din pastai de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce, ce-i drept, nivelul zaharului cu 35% dar, tot cu atat se inrautateste si vederea bolnavului.

Bostanul si dovleceii contin alcaloizi care provoaca inflamarea amigdalelor, iar folosirea indelungata a semintelor poate provoca uneori furunculoza. De asemenea, consumul de bostan este contraindicat in gastritele cu aciditate scazuta, in ulcerul stomacal, in formele acute de boli stomacale, si in formele grave de diabet zaharat.

Branza de vaci se va consuma in cantitati cat mai reduse de catre cei cu afectiuni grave la rinichi.

Cartofii consumati in cantitati mari nu se recomanda barbatilor cu excitabilitate sexuala crescuta.

Ceapa in cantitati mari duce la tahicardie si alte modificari in functionarea sistemului cardiovascular. Este contraindicata celor cu afectiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, ulcer stomacal si duodenal.

Ciocolata este contraindicata celor cu afectiuni hepatice.

Compotul de caise uscate sau proaspete nu e recomandat in cazul persoanelor cu afectiuni stomacale.

Curmalele nu se recomanda bolnavilor care au afectiuni ale sistemului digestiv.

Produse alimentare nocive

Dulceata de orice fel care a mucegait trebuie aruncata. Mucegaiul produce toxine, inclusiv de natura cancerigena, care nu se distrug prin nici un fel de fierbere.

Drojdia este necesara organismului uman pentru reglarea metabolismului, pentru functionarea normala a sistemului nervos si ca izvor de vitamine. Dar trebuie folosita cu masura. Ea trebuie inlaturata din meniul bolnavilor de hipertensiune, al celor cu afectiuni ale tractului digestiv.

Hreanul irita membrana mucoasa a tractului digestiv.

Laptele, consumat rece, deregleaza digestia. Pentru a-si face efectul sau benefic asupra organismului, el trebuie incalzit putin, trebuie consumat pe nemancate, cu inghitituri mici, tinandu-l cat mai mult timp in gura, inainte de a-l inghiti.

Lactatele, inclusiv smantana, sunt interzise celor cu afectiuni hepatice.

Margarina contine multe transizomere – acizi alifatici nesaturati care deregleaza functionarea fermentilor, schimband si structura membranelor celulare. Ca rezultat, creste nivelul colesterolului in sange, precum si riscul imbolnavirii de diabet si infarct miocardic.

Mararul folosit indelungat si in cantitati mari, ca si alte plante din familia lui, duce la slabirea vederii si la scaderea apetitului sexual la barbati.

Menta consumata in exces constituie un impediment pentru femeile care vor sa ramana insarcinate.

Morcovul poate fi o otrava pentru fumatori. Intrand in reactie cu elementele cancerigene din fumul de tigara, betacarotenul provoaca aparitia cancerului.

Nucile consumate in cantitati mari provoaca constipatii, spasme ale vaselor sanguine din creier si dureri de cap. Nu este indicat sa se manance mai mult de 10 nuci pe zi. Folosirea interna a preparatelor din nuci mareste cantitatea de protrombina din sange (factorul II de coagulare a sangelui), motiv pentru care trebuie folosite concomitent ceaiuri sau preparate din plante care provoaca hemodilatatie (lichefierea sangelui): flori de boz, de castan, de tei, radacini de dud sau de zmeur. De asemenea, nucile nu se mananca pe stomacul gol, daca aciditatea sucului gastric este ridicata, si in cazuri de inflamatie intestinala. Dar dupa masa, este indicata consumarea lor.

Painea de graham este foarte buna pentru slabit, prevenirea constipatiei si vitaminizarea organismului. Dar graul se stropeste de cateva ori pe an cu substante chimice. Aproape toate toxinele se regasesc in invelisul graului, care este prezent in graham.

Produse alimentare nocive

Pepenele galben nu li se recomanda mamelor care alapteaza (uneori, la copii, apare diateza alergica), celor care sufera de diabet zaharat, duodenita, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.

Produsele apicole, mai ales veninul de albine, in nici un caz nu se combina cu alcool! Amestecul acestor produse stimuleaza eliminarea unor substante care provoaca scaderea rapida a tensiunii. Cu cateva zile inainte de folosirea veninului se renunta la orice fel de alcool, inclusiv la bere. In caz de scadere a tensiunii, se administreaza urgent dimedrol.

Rodiile inrautatesc vederea, strica smaltul dentar, irita membrana mucoasa a stomacului, provoaca in unele cazuri vertij, crampe musculare si slabiciune.

Rosiile nu se consuma atunci cand bolnavul foloseste preparate (medicamente) sulfanilamidice. Se va reduce la minimum consumarea rosiilor, si in cazurile de astm bronsic, menstre dureroase, boli ginecologice, diateza urica, litiaza renala.

Sorbita (inlocuitor al zaharului) poate provoca balonare sau constipatie. Este contraindicata femeilor insarcinate.

Scortisoara nu este indicata femeilor insarcinate, celor afectati de epuizare nervoasa, precum si celor cu pielea foarte sensibila.

Semintele de floarea-soarelui consumate in exces pot provoca leucoree.

Smantana are multiple calitati, dar este contraindicata in cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrita cu aciditate ridicata, obezitate.

Produse alimentare nocive

Strugurii si stafidele consumate impreuna cu alte fructe si legume, in cantitati mari sau cand, dupa ce sunt mancate, se bea lapte sau apa minerala, produc deranjari ale functionarii stomacului.

Sucul de sfecla rosie proaspat ridica tensiunea arteriala si poate provoca spasmul vaselor sanguine. Se recomanda sa fie consumat la doua ore dupa ce a fost stors. Este de dorit sa fie amestecat si cu alte sucuri (morcovi, mere, varza).

Uleiurile volatile (eterice) sunt substante medicamentoase puternice si se folosesc in medicina naturista de mai bine de 5000 de ani. Totusi, folosite in aromoterapie, sunt contraindicate femeilor insarcinate, bolnavilor de alergie, spasm bronsic, epilepsie, hipertensiune grava si celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de miocard si accidente vasculare cerebrale.

Usturoiul consumat in exces irita mucoasa tractului digestiv, inhiba centrul respiratiei si provoaca uneori diaree si voma.

Vinetele acumuleaza o substanta otravitoare (toxica): solanina. Pentru a le consuma fara grija, inainte de preparare, ele se tin cateva minute in apa clocotita.

Vitamina A, luata in doze mari, provoaca caderea parului, dar in doze mici stimuleaza cresterea lui.

Zaharul, sub forma de inlocuitori, este contraindicat femeilor insarcinate.

Alte recomandari:

Despre postul terapeutic: Dupa aparitia cartii lui Pol Brag „Foamea terapeutica”, a capatat o raspandire tot mai mare moda postului, ca metoda de tratament. Adevarul este ca metoda poate fi folositoare, dar are si contraindicatii. Ea nu se foloseste categoric pana la varsta de 18 ani. Nu se foloseste, de asemenea, de catre cei care sufera de tuberculoza acuta, ulcer stomacal sau duodenal cu hemoragii, diabet zaharat, ciroza hepatica, scleroza renala, tiroidoza pronuntata, diferite boli psihice si ale sistemului nervos, precum si in cazul batranilor care sufera de epuizare

Despre sucurile acidulate: Pentru copii, sunt contraindicate categoric bauturile tip „Cola” si alte bauturi carbogazoase, mai ales cele care contin cofeina. Daca un copil bea, pe saptamana, mai mult de 1,5 l din aceste bauturi, in organism apare o lipsa de calciu considerabila, ce duce la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului, si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult decat atat, cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce va conduce, in viitor, la imbolnaviri mai serioase.

Produse alimentare nocive

Despre ceaiul verde: Inca din antichitate era folosit, nu numai ca bautura, ci si ca un medicament cu proprietati deosebit de puternice. Ceaiul verde previne cancerul, scade colesterolul in sange, intareste peretii vaselor sanguine, scade nivelul zaharului in sange, inlatura oboseala si stresul, incetineste procesele de imbatranire. Ceaiul verde are foarte multe virtuti dar, totusi, nu le e de folos tuturor. Este contraindicat celor cu predispozitie la lipotimie, gastrita cu hiperaciditate, ulcer stomacal si duodenita. Produce dureri in zona stomacului. Daca mamele care alapteaza copii consuma seara mult ceai concentrat (inclusiv cel negru), o parte din cofeina trece in laptele matern, provocand insomnii la copii.
La persoanele hipotensive, care consuma cantitati mari de ceai verde foarte concentrat, in prima faza, tensiunea creste putin, se amelioreaza starea fizica, dar peste cateva ore, tensiunea scade accentuat, apare senzatia de slabiciune, scade tonusul vaselor sanguine. In cazul lor este mai indicata folosirea ceaiului negru, care creste tensiunea arteriala si mareste tonusul vaselor capilare.
Folosirea ceiului verde este benefica, dar numai in cantitati mici si in concentratie slaba. Fiecare consumator de ceai (verde sau negru) trebuie sa aiba simtul masurii si dozele proprii, care sa nu-i afecteze starea sanatatii. Depasirea masurilor duce uneori la insomnie, palpitatii si alte simptome nedorite.

Despre aspirina: Cei care consuma zilnic aspirina trebuie sa stie ca uneori ea actioneaza in organism ca alcoolul, ducand la imbolnavirea ficatului. Se poate ajunge in timp si la scaderea auzului. Consumul indelungat de aspirina duce la scaderea imunitatii organismului, iar asociat cu antibiotice, favorizeaza transformarea proceselor acute in procese cronice. Aspirina poate fi inlocuita cu 4 rosii (ecologice) pe zi sau cu ceai din coaja de salcie.

Despre preparatele pe baza de propolis, realizate in conditii de casa: ele nu trebuie fierte sau incalzite la temperaturi peste 50gr.C, iar propolisul folosit la prepararea lor nu trebuie pastrat in congelator, intrucat isi pierde proprietatile terapeutice.

Supe de sanatate

Supe de sanatate

Sunt usor de digerat, si in functie de ingredientele adaugate in ele, contribuie la vindecarea unui mare numar de boli. Supa de pasare este unul dintre cele mai puternice remedii casnice impotriva racelilor, supa cu ghimbir potoleste durerile reumatice, in vreme ce supa de varza vindeca bolile de stomac fiind, totodata, o reteta de slabit idealaPentru combaterea durerilor articulare

Supa cu ghimbir, spanac si carne de pui

Radacina de ghimbir contine gingerol, o substanta care blocheaza prostaglandinele, implicate in inflamatiile provocate de artrita. De asemenea, ghimbirul ajuta la combaterea virusilor gripei.
Ingrediente (pentru 8 persoane): 6 linguri de ulei de plante, 3 catei de usturoi tocati, 2 linguri de ghimbir maruntit (se gaseste in supermarketuri), o ceapa mare, 1,5 kg carne de pui dezosata si taiata fasii, 1,75 litri apa, 2 pumni de spanac proaspat, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
intr-o oala cu fundul gros, puneti jumatate din untdelemn sa se infierbante, apoi caliti usturoiul, ghimbirul si ceapa tocata marunt. Cand aceasta devine translucida, scoateti legumele si puneti-le pe-o farfurie. In aceeasi oala adaugati si restul de untdelemn si puneti carnea de pui la prajit, pana ce se patrunde bine. Adaugati sarea, puneti inapoi usturoiul, ceapa si ghimbirul, turnati deasupra apa si puneti oala la fiert. Reduceti focul si lasati sa fiarba o jumatate de ora, cu vasul acoperit. Adaugati spanacul si amestecati. Inainte de a servi, puneti piper macinat.

Contra inflamatiilor cailor respiratorii

 

Supa de pui – reteta americana

Supe de sanatate

Studii recente au dovedit ca supa de pui contribuie la prevenirea inflamatiilor si congestiei cailor aeriene superioare. Daca ati racit sau aveti gripa, sa aveti permanent o oala cu supa de pui pe aragaz. Zeama fierbinte si nutritiva decongestioneaza, in vreme ce ingredientele pe care le contine – ceapa si usturoiul – au proprietati antivirale. Pentru a-i spori eficienta, mai zdrobiti cativa catei de usturoi si puneti-i in supa, dupa ce o serviti in farfurie.
Ingrediente (pentru 10 persoane): o gaina intreaga, decupata in opt bucati, 1 kg de morcovi taiati felii rotunde, 1 kg de ceapa, 8 catei de usturoi rasi sau zdrobiti, sare, piper, patrunjel, marar.
Mod de preparare:
Puneti bucatile de pui intr-o oala mare, acoperiti-le cu apa si puneti-le la fiert. Reduceti focul si lasati supa sa mijoteasca, luandu-i spuma, daca e cazul. Adaugati rondelele de morcovi si ceapa tocata, apoi laati sa fiarba 2-3 ore, adaugand apa, pe masura ce se evapora. Separat, radeti usturoiul sau pisati-l in mojar, asezonati-l dupa gust, cu sare, piper, patrunjel si marar si turnati-l in supa. Daca vreti ca supa sa fie mai groasa, pasati legumele si puneti-le inapoi in lichid, lasandu-le sa mai dea o data un clocot. Lasati o parte din usturoi pentru a-l pune la urma in farfurie.

Contra durerilor de stomac

Supa de varza

Adeptii retetelor populare de sanatate stiu ce medicament exceptional este varza cruda sau sucul de varza cruda, in tratamentul suferintelor de stomac: arsuri, ulcere gastrice, reflux gastro-esofagian. Ei bine, aceleasi substante active fac ca si varza fiarta sa fie un balsam pentru mucoasele iritate, cu conditia sa fie consumata exclusiv, pe parcursul catorva zile. Efectul e dublu: pe langa potolirea durerilor stomacale, mai dati si cateva kilograme jos.
Ingrediente: 600 g varza, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 radacina de telina, 3-4 morcovi, 1 pastarnac, o gulie, 750 g cartofi, 2 linguri ulei de rapita (sau floarea-soarelui), sare, piper, 1 litru de apa.
Mod de preparare:
Se curata frunzele exterioare ale verzei, se taie capatana in doua si i se scoate cotorul. Se spala, se zvanta, se taie in fasii cam de 2 cm. Se curata si se toaca ceapa si usturoiul. Se curata morcovii, telina, gulia, pastarnacul si patrunjelul, se spala si se taie marunt. Se curata cartofii, se spala, se taie in cubulete. Se calesc toate in ulei fierbinte, impreuna cu ceapa si usturoiul. Se sareaza, se pipereaza, se adauga apa si se pune oala la fiert. Peste 10 minute, se pune si varza si se lasa la fiert pana se inmoaie toate zarzavaturile, fara ca sa se sfarame cartofii. Cui ii place, poate sa adauge si cateva rosii in bulion, dar nu prea multe, ca sa nu se piarda gustul de zarzavat. Se mananca fara nici un alt adaos – paine, paste fainoase, orez. Rece, e la fel de gustoasa ca si fierbinte

Cum slabesc americanii

Alungati dusmanii din farfurii!

Cele sapte alimente ale apocalipseiSaptamana de saptamana va afecteaza echilibrele metabolice, accelerand imbatranirea. Evitati-le sau consumati-le cu parcimonie: organismul dvs. va va fi recunoscator

1. Galetele de orez expandat
Prezentate ca „gustari sanatoase si savuroase”, inclusiv in magazinele cu produse dietetice, galetele de orez au un index glicemic apropiat de 85. La acest nivel ridicat al glucozei sangvine, se poate vorbi de o agresiune impotriva pancreasului si a intregului organism. Acest tip de alimente sporeste riscul obezitatii, al rezistentei la insulina, al diabetului si al imbatranirii premature.
Alternative: painea integrala cu cereale si cu drojdie, nucile, migdalele.

2. Alimentele cu „zahar de fructe”

Ceea ce producatorii numesc „zahar de fructe” este, de fapt, un sirop de porumb, bogat in fructoza. La animale, acesta provoaca obezitate si diabet. Consumul de alimente care contin „zahar de fructe” este asociat cu un risc sporit de obezitate, arata studiile epidemiologice efectuate in Statele Unite.
Alternative: alimente fara zahar (compoturi), dulceturi usoare…

3. Fursecurile si prajiturile industriale…

Contin acizi grasi mai speciali, numiti „trans”, datorita conformatiei lor in spatiu. Acesti acizi „trans” sporesc riscul maladiilor cardio-vasculare. Aportul lor de grasime „trans” este de o treime in cazul copiilor si de 20% in cel al adultilor.
Alternative: fructe proaspete sau uscate, paine integrala cu cereale si cu drojdie.

4. Grasimile solide, pentru prajit

Aceste grasimi au fost hidrogenate pentru a se solidifica. Hidrogenarea provoaca aparitia acidului gras „trans”, responsabil pentru afectiunile cardiovasculare. De evitat!
Alternative: renuntati la prajeli. Daca nu puteti, folositi ulei de masline, si schimbati-l dupa fiecare serie de alimente prajite.

5. Preparatele „instant”

Supe la pachet, sosuri la borcan, piureuri sub forma de fulgi… Joanne Slavin, specialista in nutritie de la Universitatea din Minnesota, le-a botezat „alimente false”. Pentru a atinge acest grad de „practicitate”, cum spun specialistii in marketing, producatorii pun un adaos masiv de conservanti, de afanatori de gust, „produse de glicoxidatie avansata” (care provoaca imbatranirea) si de nitrosamine (substante cancerigene). De evitat categoric!

6. Cerealele de la micul dejun

Majoritatea acestor cutii de carton mari si colorate contin produse expandate, excesiv de dulci (indexul lor glicemic ridicat este suficient pentru a le descalifica, mai ales in ceea ce priveste copiii).
Alternative: paine, fulgi de ovaz.

7. Oleaginoasele prajite si sarate

Arahide sarate, migdale prajite si sarate: de ce sa le consumam simple – fructe uscate in stare naturala – cand se poate complicat? Aceste alimente ingreuneaza expunerea organismului la clorura de sodiu si contin multi compusi numiti „produse de glicoxidatie avansata”, direct responsabili de imbatranire.
Alternative: aceleasi alimente in stare naturala!

De ce nu trebuie sa abuzam de gratar?

Semn de convivialitate, gratarele sunt sinonime cu placerea de a manca sanatos. Dar carnea si pestele supuse unei prajiri intense ar trebui consumate cu moderatie. In afara de gustul placut, ele nu prezinta nici un avantaj nutritional. Ba dimpotriva: prajirea puternica si prelungita a carnii provoaca aparitia urmatoarelor substante nocive:
Compusi chimici toxici, numiti si hidrocarburi aromate policiclice (HAP). Cantitati ridicate se gasesc in fripturi, hamburgeri si pulpe de pui bine prajite pe gratar (carbonizate la suprafata). Unii dintre acesti compusi sunt cancerigeni.
Molecule AGE (Advanced glycoxidation end products). Aceste molecule se formeaza prin incalzirea prelungita la temperaturi ridicate a alimentelor care contin proteine, zaharuri sau lipide. Pe langa faptul ca accelereaza imbatranirea, prin sporirea producerii de radicali liberi, moleculele AGE favorizeaza maladiile cardiovasculare si diabetul.
Harmanul. Acest derivat al amoniacului, cunoscut pentru neurotoxicitatea lui, se gaseste in cantitati importante in carnea de pui si de vita foarte prajite. De altfel, prajirea puternica poate provoca carente importante de vitamina B6 si E. In ceea ce priveste pestele prajit, se constata o degradare a Omega 3.

Cateva sfaturi pentru limitarea riscurilor

Eliminati zeama din carne, inainte de a o praji, presarand-o cu sare grunjoasa sau tinand-o putin in cuptorul cu microunde.
Marinati carnea intr-un amestec de ingrediente bogate in antioxidanti fenolici: mirodenii, usturoi, ceapa. Acesti antioxidanti limiteaza formarea harmanului.
Evitati sa ingerati zeama care curge din carnea luata de pe gratar.

Cum slabesc americanii

Cum slabesc americanii

In SUA, tara in care femeile si barbatii sunt atat de preocupati de sanatatea si de frumusetea lor fizica, problemele legate de mentinerea unei greutati ideale sunt cercetate de specialisti. Carti, reviste, casete video, clinici specializate in nutritionism si gimnastica ii ajuta pe amatorii de bodybuilding (constructie corporala) sa-si mentina permanent forma maxima. Fiindca a venit primavara, si problema kilogramelor in plus devine acuta, din zecile de remedii aflate la indemana, le-am ales, pentru inceput, pe cele mai simple si mai lesne de respectat. Plus principiile care le guverneaza.Respiratia corecta arde mai repede caloriile

Pozitia corpului cand sedem sau cand stam in picioare influenteaza decisiv consumul de calorii. Cei care stau cu spatele adus, ghebosat, nu pot respira profund. Din pricina asta, organismul primeste mai putin oxigen, catalizatorul care ajuta la arderea grasimilor. Aceasta afirmatie se poate verifica: stati in picioare si puneti-va o carte groasa pe cap. Veti realiza ca respirati mai usor si mult mai profund ca de obicei. In concluzie: indiferent ce activitate desfasurati, nu va uitati respiratia.
Sportul – cheia succesului in regimurile de slabit
Durata unui regim de slabit se reduce la jumatate daca este insotit si de sport. In plus: telul este intotdeauna atins. Daca vreti sa fiti siguri de succes, intocmiti-va zilnic liste cu meniurile admise (dimineata, la pranz si seara) si faceti sport.

Un mare pericol: combinatiile de calorii

Daca la aceeasi masa veti manca un cotlet de porc cu cartofi prajiti si veti bea o halba de bere, veti acumula mult mai multe calorii decat daca cele doua alimente vor fi ingerate la distanta de timp: cotletul – la pranz, cartofii dupa-masa, iar berea – seara. Disocierea alimentelor e o regula de aur a dietelor de slabit.

Apa rece accelereaza metabolismul

Daca veti bea pe zi 8 pahare de apa rece (in rastimpuri egale si cu un cub de gheata in ele), veti scapa de 200 de calorii. Motivul: metabolismul va fi constrans sa ridice temperatura apei la aceea a organismului, trebuind sa depuna un efort serios.
Chiar daca noutatile medicilor americani pot parea banale si invechite, ele reprezinta rezultatul unor teste efectuate pe mii de persoane si trebuie luate in serios.

Gasiti-va singure metodele de a slabi

Gandirea pozitiva are o influenta decisiva asupra slabitului. Adeseori dietele esueaza din cauza unor ganduri negre. De pilda: Nu sunt in stare sa tin toata cura sau Degeaba ma chinui sa nu mananc. Dupa dieta, iar ma voi ingrasa. Ceea ce gandim punem, din pacate, si-n aplicare, pentru ca subconstientul ne torpileaza vointa. Iata drumul catre succes: formulati-va gandurile negative in formule pozitive de slabit. Veti ajunge la o dinamica si la o putere de determinare la fel de influente pe cat erau inainte gandurile negre. Tocmai formularile dvs. personale sunt extrem de importante, pentru ca ele actioneaza cel mai puternic asupra subconstientului. Ganditi-va la motivele care va fac sa fiti pesimiste si formulati-le invers. De pilda, propozitia: Eu, Maria, nu pot sa slabesc fiindca nu pot renunta la ciocolata transformata intr-o propozitie pozitiva, va suna: Eu, Maria, pot sa nu mananc ciocolata si, prin urmare, pot sa slabesc. Aceasta propozitie trebuie scrisa zilnic, pe o coala de hartie, de 30 de ori. Bine ar fi sa si vorbiti incetisor despre asta, cu dvs. insiva. Cand scrieti, repetati fiecare cuvant. In acest fel, formula de slabit pe care ati ales-o – renuntarea la dulciuri (ciocolata) – intra mai usor in subconstient. E ca si cand ai baga o informatie in computer. El o prelucreaza numai pe ea. Exercitiul trebuie repetat pana cand observati ca, intr-adevar, nu mai mancati ciocolata. Aceste indemnuri pot fi imprimate si pe o caseta, pe care din cand in cand o veti asculta. Sau pot fi rostite cu glas tare, cand va priviti in oglinda. Important: puneti-va cu bucurie pe treaba. Apucati-va cu incredere de program. La inceput, bineinteles, va veti lovi de obstacole. Tratati-le constient si scrieti din nou pe hartie. Mai intai: Nu pot sa rezist. Apoi: Eu, Maria, stiu ca voi izbuti. O veti face! Nu suntem noi cei care va garanteaza, ci psihologii americani, preocupati de frumusetea femeilor.

Activati-va traiectul intestinal

Aproape fiecare a doua femeie are probleme cu digestia. Cauzele cele mai frecvente sunt: stresul, lipsa miscarii, o alimentatie gresita. Lenevirea intestinelor provoaca o proasta valorificare a hranei. Otravuri si substante daunatoare trec prin intestine in sange si metabolismul functioneaza mai greu. Daca vreti sa slabiti, e foarte important sa va activati functia intestinelor. Iar lucrul asta nu e prea complicat. * Mancati dimineata cateva prune uscate, beti un pahar de suc de prune, de rabarbar (revent) sau de zeama de varza acra. * Adaugati in mancare cat mai multe ierburi aromate: marar, cimbru, patrunjel, rozmarin. Contin substante care activeaza intestinele lenevite. * Mancati peste zi, in mai multe reprize, multe alimente cu fibre (paine integrala, fructe si legume). Fibrele absorb apa, umplu mai repede intestinul, impiedicand pe cale naturala constipatia. * In cazuri de constipatie cronica, mancati alimente cu fibre compacte: de trei ori pe zi, doua linguri de tarate de grau, amestecate in iaurt. * Miscati-va cat mai mult. Plimbarea, de pilda, iriga bine cu sange toate organele si astfel se reglementeaza si digestia.

Americanii – nebuni dupa supa de varza

In topul american al curelor de slabit, pe primul loc se situeaza cura cu supa de varza si zarzavat. Judith Weinraub, autoarea retetei, ii asigura pe americani ca tinand acest regim, ei vor da jos intr-o singura saptamana 4 kg, pentru ca o ceasca de supa nu contine decat 34 de calorii. In acelasi timp, ea este satioasa (datorita fibrelor existente in legume) si activeaza digestia. In plus, nu exista nici o restrictie: supa poate fi consumata ori de cate ori apare senzatia de foame. Reteta americana este urmatoarea:
Ingrediente (suficiente pentru 2-3 zile): 1 varza mica, 6 cepe, 4 catei de usturoi, 2 ardei grasi, 1 legatura de ceapa verde, 1 legatura telina verde, 6 morcovi, 42 gulii, 1 pastarnac, 1 radacina de telina, 1 conserva mica de suc de rosii, 1 conserva mare cu rosii (curatate) in bulion, verdeata proaspata (patrunjel, marar). Dupa gust, se mai pot adauga 2 cubulete de supa concentrata (sau apa+ Delikat), 1/2 ceasca de otet aromat, piper.
Mod de preparare: Zarzavatul spalat si taiat marunt se pune intr-o oala si se acopera cu apa. Se da in clocot timp de 10 minute, dupa care se lasa sa fiarba incet, la foc mic, pana ce s-a inmuiat.
In afara de supa, se pot consuma urmatoarele alimente si lichide: * Ziua I – fructe proaspete (cu exceptia bananelor) in cantitate nelimitata. * Ziua a II-a – legume proaspete (crude sau inabusite, mai putin mazare si fasole), un cartof fiert cu un varf de cutit de unt. * Ziua a III-a – fructe si legume (in afara de cartofi si banane). * Ziua a IV-a – 8 banane si lapte degresat dupa pofta inimii. * Ziua a V-a – 350 g carne fiarta de vita, piept de pasare sau peste, la care se pot adauga 6 rosii. * Ziua a VI-a – piept de pasare sau peste la gratar si salata verde (preparata doar cu zeama de lamaie si piper) sau spanac. * Ziua a VII-a – orez (in cantitate nelimitata) si legume proaspete.
Important: nu consumati decat ceai, cafea, apa, sucuri de fructe (indoite cu apa). Bauturile alcoolice sunt interzise!

13 kilograme in minus fara regim

Cercetatorii de la Institutul de nutritie din Carolina de Nord au supus 160 de femei, cantarind in medie 89 de kilograme, unui nou mod de repartizare a meselor de peste zi. Ele au primit acelasi aport energetic ca si in viata de toate zilele (2000 de calorii). Singura diferenta: 30% din alimente se primeau dimineata (micul dejun) intre orele 7 si 9; 50% la pranz, intre orele 12 si 14; 20% la ora 16. Intre aceasta ultima masa de peste zi si micul dejun din dimineata urmatoare, erau admise doar apa si bauturile fara zahar (ceaiuri, sucuri). In sase luni, toate femeile au pierdut 15% din greutate, fara nici un fel de constrangere alimentara si fara ajutorul medicamentelor. In concluzie: daca vreti sa slabiti, ultima masa sa fie la ora 16.

Dieta in 3 viteze

Viteza 1 – 200-300 calorii pe zi: 1 pui fript sau fiert si 1 l suc de portocale, grapefruit sau lamaie (preparat in casa) se impart in trei portii: micul dejun – 1 copan si 250 ml suc; pranz – pieptul pasarii si 250 ml suc; seara – al doilea copan si 500 ml suc. Dureaza 7 zile si e partea cea mai grea a regimului.
Viteza 2 – 600 calorii pe zi: pe langa pui fiert sau fript (poate fi si carne de vaca) si suc de fructe, sunt permise: 1 ou pe zi, iaurt, salata verde cu telina. Alimentele se asociaza in modul urmator: carne + ou – o zi, legume (salate) + iaurt – alta zi, suc de fructe + fructe – alta zi, reluandu-se in aceeasi ordine. Dureaza doua saptamani.
Viteza 3 – 1400 calorii pe zi: se poate manca orice, in afara de paine, zahar, dulciuri, grasimi, alcool, paste fainoase, sosuri, rantasuri. Dureaza toata viata.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.