Principalele rase de iepuri; Determinarea sexului la iepuri; Aprecierea si valorificarea principalelor productii ale iepurilor

rase_de_iepuri

 Prezentam principalele (peste o suta ) rase de iepuri:

RASELE DE IEPURI – RASELE MARI, MIJLOCII si Mici

Se cunosc peste 100 de rase de iepuri care pot fi clasificate dupa: masa corporala, productia principala si insusirile blanitei.

In functie de aceste criterii rasele de iepuri se clasifica in:

– Rase mari

– Rase mijlocii

– Rase mici

 

– Rase de par

RASELE MARI DE IEPURI

            Aici se incadreaza iepurii cu masa corporala de peste 5 kg. Sunt importante in formarea hibrizilor industriali, sunt animale cu aspect frumos dar se reproduc mai dificil.

In aceasta grupa intra: Uriasul belgian, Marele alb, Berbec englez, Berbec german.

 

Rasa Uriasul Belgian sau Uriasul de Flandra, Gigantul de Flandra este originar din Belgia. Are masa corporala de 6 kg la femele si de 6-7 kg la masculi dar poate ajunge la 12 kg. Are un cap masiv, urechi drepte si robuste, cu varfurile rotunjite, purtate in sus in forma de “V”.

Ochii au o culoare inchisa si roz la cei albinotici. Gatul este scurt cu musculatura bine dezvoltata, femelele pot prezenta pe gat o cuta simpla sau dubla numita salba, fanon sau cravata.

Lungimea corpului este de 70-90 cm, toracele este cilindric, cu perimetrul toracic de 35-45 cm, linia spinarii este dreapta.

Culoarea blanii este “aguti”(salbatica) dar poate fi si neagra, cenusiu-inchis (cangur) bruna, alba sau fluture (baltata).

Maturitatea sexuala este atinsa la 10-11 luni la femele si la 12 luni la masculi.

Prolificitatea medie este de 4-5 pui, femelele pot fata de 2-3 ori /an.

Puii la fatare au 60-70 g si ajung la 3 luni la 2,5 kg cand pot fi sacrificati. Dupa acesta masa, scad calitatile gustative ale carnii si rentabilitatea cresterii.

Are o constitutie robusta.

Este o rasa de carne si blanite, pielea tabacita imita antilopa.

Rasa Marele Alb sau Uriasul alb. Are masa corporala de 6 kg la femele si 5-6 kg la masculi, dar pot ajunge la 8 kg.

Culoarea este alba, ochii roz. Prolificitatea medie este de 5-6 pui, cu masa corporala de 60-65 g. Maturitatea sexuala se atinge la 8-9 luni.

Se sacrifica la 3 luni cand ajung la 2,5 kg.

Rasa Berbec Englez (Belier anglais). Are masa corporala medie de 3,5-5,5 kg. Are urechi lungi care ajung la 58 cm si latimea de 12-15 cm, sunt purtate cazut lateral.

Culoarea blanitei este neagra sau cenusie, gri, albastru, roscat, alb, culoarea ochilor este bruna.

Maturitatea sexuala o atinge la 7 luni. Prolificitatea medie este de 5 pui. Realizeaza 4-5 fatari /an. Se sacrifica la 3 luni cand ajunge la 2,5 kg.

Rasa Berbec Francez este formata din incrucisarea dintre Berbecul englez, Marele alb si iepuri locali.

Masa corporala de 4,5-5,5 kg. Poate ajunge la 7-8 kg. Are urechi lungi de 35-40 cm si late de 10 cm. Culoarea este “aguti” sau gri si foarte rar pestrita. Maturitatea sexuala se realizeaza la 9-10 luni. Prolificitatea medie de 6-7 pui. Realizeaza 4-5 fatari pe an. Se sacrifica la 2,5 kg.

Rasa Berbec German are exteriorul asemanator cu precedentii. Are masa corporala medie de 4,5-5,5 kg, sunt exemplare care pot ajunge la 9-12 kg.

Are capul berbecat cu urechi lungi de 30-40 cm, culoarea galbena sau salbatica.

Rasa Fluturele Urias Francez are masa corporala cuprinsa intre 5-6 kg, urechile lungi de 15-17cm, purtate in jos in forma de “V”. Ochii au o culoare inchisa.

Culoarea: fondul alb cu pete negre simetrice bine delimitate, pe nas are o pata in forma de fluture si cate un cerc negru in jurul ochilor.

Pe linia spinarii are o linie neagra care se intinde pana la fata dorsala a cozii.

Ajunge la maturitate sexuala la 6-7 luni, are o prolificitate de 7-8 pui, realizeaza 4-5 fatari /an. La 3 luni realizeaza 2,5 kg cand puii se pot sacrifica.

RASELE MIJLOCII DE IEPURI

Cu toate ca productia lor principala ramane carnea, unii cercetatori le considera rase mixte, deoarece produc si blanite valoroase.

Unele rase din aceasta grupa, prin prolificitatea si precocitatea lor, pot asigura productii de carne superioare unor rase mari.

Iepurii din aceasta grupa au masa corporala cuprinsa intre 3-5 kg.

Rasa Chinchilla este originara din Franta. Culoarea ei imita culoarea animalului de blana Chinchilla Laniger, care este originar din America de Sud.

Rasa prezinta mai multe varietati considerate ca rase distincte: iepurele de casa Chinchilla mica si Chinchilla mare.

Iepurele de casa Chinchilla mica este apreciat datorita calitatii superioare a blanitei dar si a carnii gustoase.

Masa corporala este de 2-2,5 kg, corpul are un aspect rotund –bondoc. Capul mic, ochii mari expresivi si inchisi la culoare. Urechile lungi de 8-9 cm, purtate in forma de “V”. Femelele au salba.

Blanita are un puf des si moale iar spicul are lungimea de 2-3 cm.

Are trei varietati de culoare: neagra, gri, alba.

Puful este gri. Abdomenul este alb cu puful gri. Temperament vioi, chiar nervos.

Prolificitatea de 6-7 pui/fatare, maturitatea sexuala este atinsa la 7-8 luni.

Femelele pot fi folosite anual la 3-4 fatari.

Rasa nu are o musculatura suficient de dezvoltata.

Iepurele de casa Chinchilla mare este originar din Germania, este foarte raspandit si in tara noastra, dar mai rar in rasa curata.

Masa corporala este de 3,5 kg si poate ajunge la 5-5,5 kg.

Capul este ovoid, ochii au o culoare inchisa, urechile au lungimea de 11-12 cm.

Maturitatea sexuala se realizeaza la 7-8 luni. Prolificitatea medie este de 7-8 pui care la 2 luni ajung la 1250 g. Indicele de folosire al femelelor este de 4-5 fatari /an.

Femelele se folosesc la reproductie 3 ani iar masculii 4 ani.

Rasa Argintiu Francez (Champagne) este o rasa veche franceza. Are masa corporala de 4,5-5 kg. Are aspect armonios, rotunjit, masiv.

Capul mijlociu, cu urechi de 14-15 cm purtate in forma de “V” cu varful rotunjit.

Ochii sunt mari de culoare brun inchisa. Femelele au “cravata”. Culoarea este argintie uniforma. Puii la nastere sunt negri.

Rasa Rex are mai multe varietati de culoare: neagra, chinchilla, alba, argintie si havan.

Masa corporala este de 3-4 kg. Produce blanite valoroase cu parul uniform si scurt.

Prolificitatea medie este de 5-6 pui. Se creste mai intai pentru pielicele si apoi pentru carne. Este o rasa foarte pretentioasa.

Rasa Californiana, formata in S.U.A. A fost adusa in tara noastra in 1947. Are masa corporala de 4,5-5 Kg chiar 5,5 Kg.

Culoarea este alba pe tot corpul si fluture adica neagra pe bot, urechi, coada si extremitatile picioarelor.

Are o conformatie tipica de carne, crupa larga si rotunjita, fiind bine imbracata in musculatura.

Are ochii de culoare roz, nepigmentati, dar de o culoare mai inchisa fata de alti iepuri albinosi.

Prolificitatea este de 6-9 pui. Precocitatea sexuala este mare, chiar la 4-4,5 luni. La 3 luni puii ajung la 2,5 kg.

Rasa este folosita la obtinerea hibrizilor industriali de carne.

Rasa Neo-Zeelandeza alba este originara din S.U.A. fiind cosiderata astazi una din cele mai valoroase rase pentru carne crescuta atat in rasa curata, cat si ca participare la obtinerea hibrizilor industriali. Are mai multe linii si familii dezvoltate pentru productia de carne.

Masa corporala este de 4,5-5 Kg. Maturitatea sexuala este de 5 luni, prolificitatea de 8-12 pui.

Are culoarea alb imaculat-stralucitoare. Capul rotund, cu fata si obrajii rotunzi, mai fin si alungit la femele. Ochii mari si vioi, cu irisul nepigmentat, roz.

Urechile sunt lungi de 12-13 cm cu varful rotunjit, sunt purtate drept, in forma de “V”. Gatul este scurt, musculos, umerii dezvoltati, bine imbracati in musculatura.

Femelele au o salba mijlocie. Trunchiul este cilindric, indesat, blana este densa, parul potrivit de lung.

La unele exemplare parul de sustinere este negru, iar “jarul” are o portiune alba care da caracterul argintiu.

Ajunge la maturitate sexuala la 7-8 luni iar prolificitatea medie este de 8 pui, femelele pot fi folosite la reproductie de 4-5 ori/an.

Este o rasa rezistenta, cu blana foarte deasa.

Rasa Argintiu German, rasa care se aseamana cu Argintiul francez. Are talia si masa corporala ceva mai mici.

Rasa Albul Danez se preteaza la cresterea industriala, avand o viteza mare de crestere. Are masa corporala de 4-5 kg. La varsta de 4 luni puii ajung la masa corporala de adult.

Femela are “cravata”. Prolificitatea medie este de 6-7 pui. Femelele pot fi folosite la 5-7 fatari /an.

Rasa Albul Vienez   are masa corporala de 3-5 kg cu un aspect cilindric si bondoc, capul fiind lung si profund.

Este mai precoce decat Albastrul vienez si are blanita mai deasa.

Rasa Albastrul Vienez este o rasa de iepuri foarte raspandita si apreciata pentru carne si blanite. Masa corporala medie este de 4-5 Kg. Capul este lat, cu profil drept.

Urechile sunt lungi de 13-14 cm, au varfurile rotunjite si sunt purtate in “V”. Ochii sunt mari, de culoare gri-albastruie. Femelele au “cravata” mica.

Culoarea este gri-albastruie inchis, cu reflexe metalice; uneori reflexele sunt roscate.  Abdomenul este mai inchis la culoare.

Se poate creste intensiv, iar maturitatea sexuala o atinge la varsta de 8-9 luni.

Prolificitatea medie este de 7-8 pui.

Precocitatea este buna, la 3 luni ajung la 2,7 kg.

Sporul mediu zilnic realizat este de 15,1 g de la nastere la 3 saptamani, 41,5 g de la 3 la 8 saptamani; 32,2 g, de la 8 la 14 saptamani si 16,5 g de la 14 la 22 saptamani.

Randamentul la sacrificare este de 65%. Carnea obtinuta este de cea mai buna calitate.

Din aceasta grupa mai fac parte si alte rase dintre care amintim: Neo-Zeelandez-Rosu, Belgiana, Japoneza, rasa Russe, Negru Vienez, Foc de Bourgogne, Galben de Turingia, Normanda, Palomino si altele.

RASELE USOARE DE IEPURI (MICI)

Au masa corporala sub 3 kg si se cresc in special pentru blanite. Din aceasta grupa fac parte: Argintiu englez, Havana, Hermelina, Alaska, Himalaia, Olandeza si altele.

Rasa Argintiu Englez are o masa corporala medie de 2-3 kg. Aspectul exterior este scund si bondoc. Are urechi scurte si purtate drept. Are trei nuante de culoare: clar, cand aproape tot parul din jar are varful alb; mediu, cand parul de jar pigmentat este aproape egal cu cel depigmentat; inchis, cand parul de jar depigmentat este mai putin. Produce blanite foarte valoroase.

Rasa Havana  este un iepure scurt, cu forme rotunde, capul proportional, urechile lungi de 9-10 cm si ochii rosi. Masa corporala medie este de 2-2,5 kg. Blanita este supla, fina si lucioasa. Culoarea este bruna, ca a tigaretelor de foi, uniforma si lucioasa.

Tineretul are in primele 70 de zile culoarea galbena, bruna, imitand blanita de jder.

Maturitatea sexuala se instaleaza la 7-8 luni. Prolificitatea medie este de 6 pui, iar femelele pot fi folosite la reproductie 4-5 fatari/an.

Rasa Hermelina (Polonez) are masa corporala de 1,5-2 kg, fiind o rasa pretentioasa, apreciata pentru blanitele alb stralucitoare. Este folosita pentru ornament dar si ca animal de laborator.

Rasa Alaska are culoarea neagra-stralucitoare, fiind raspandita in Rusia. Puful de culoare albastruie, uneori blana este inspicata.

Rasa Himalaia este originara din Anglia, are culoarea fluture-alba cu extremitatile negre, culoarea este bine delimitata, ochii roz, urechile mici purtate in “V”. Masa corporala este de 2-2,5 kg. Maturitatea sexuala ajunge la 5-6 luni.

Rasa Olandeza are culoarea baltata alb cu negru, urechile, fetele laterale ale capului si jumatatea posterioara a trunchiului sunt negre.

Masa corporala de 2-3 kg, avand corpul armonios si temperament vioi.

RASELE CU PAR LUNG

Rasa Angora are origine necunoscuta, probabil din jurul Marii Negre. Manifesta fenomenul de “Angorism”, adica acea crestere continua a parului imediat dupa tundere. Fenomenul este dat de o mutatie genetica pe care o au si caprele Angora, astazi fenomenul este intalnit si la cobai si pisica.

In Franta, rasa s-a impus datorita dezvoltarii tehnologiei de prelucrare a parului, iar in Germania, rasa a fost bine selectionata si consolidata.

Lana iepurelui este de 10 ori mai calduroasa decat cea de oaie. Un iepure poate produce 700-800 g par anual care se recolteaza din 3 in 3 luni.

Exista mai multe tipuri de Angora. Tipul german, francez, englez, romanesc, rusesc, elvetian etc. cu o mare variabilitate.

Masa corporala ajunge la 2,5-3,5 kg chiar la 4 kg, corpul are aspect armonios. Capul este rotund la mascul si usor fin si alungit la femele. Urechile au 10-12 cm lungime.

Prolificitatea este de 6-7 pui. Puii la nastere au 60 g.

Tipul romanesc este heterogen si insuficient selectionat. Produce 700 g par anual. Puii la 2 luni au 650 g masa corporala.

Prolificitatea medie este de 5-8 pui, iar culoarea este alba.

Parul se recolteaza prin: tundere, pieptanare sau smulgere.

HIBRIZII INDUSTRIALI

            Se produc prin incrucisarea intre diferite rase sau linii pure. La noi in tara exista hibridul “Supercunirom”, tetraliniar. Este obtinut prin incrucisarea unor linii special selectionate (sintetice).

La baza schemei de hibridare stau patru linii, din care 2 linii de tata (LP111 si LP121) la baza carora au stat o serie de rase cu insusiri deosebite ca : Uriasul Belgian, Neozeelandez, Champagne Argintiu, Chinchilla Mare, Foc de Bourgone, s.a.m.d., liniile mama LP112 si LP122 sunt selectioanate pentru: prolificitate, capacitatea de alaptare, instinct matern si alte insusiri din rasele Neozeelandez, rasa Russe, Alb comun.

In final s-a obtinut un produs cu viteza mare de crestere, (2,4-2,5 kg la 77-80 de zile), indice de consum bun (3 Kg/Kg spor) viabilitate si randament la sacrificare bun (60-62%).

Schema de obtinere si formare a liniilor din care a rezultat hibridul Supercunirom, sunt prezentate in continuare:

Schema de obtinere a hibridului tetraliniar Supercunirom

T                T                    M                ???                       M

♂♀             ♂♀                 ♂♀               ♂♀                     ♂♀

 

LP111         LP121               LP112              LP172                  LP122

♂                 ♂                    ♀                   ♂                         ♀

B111              B121                B112               B172                     B122

♂♀                           ♂♀                                  ♀

P231                                 P232                                 PF292

PF310         PF310 a                        PF320

 

                                     

                                        Hibrid de baza

Hibridul PF310 rezultat din incrucisarea parintilor P231 si P232 este hibridul de baza folosit in productia de carne de iepure la noi.

Hibridul PF320 este mai mic datorita osaturii mai fine dar cantitatea de carne pe care o produce este egala cu a celorlalti doi hibrizi.

Rasa Himalaia                                                              Rasa Japoneza

Rasa Fluture                                                           Rasa Urias belgian

Rasa Albastru vienez                                                    Rasa Hermelina

Rasa Rex negru                                                           Rasa Pestrit german

Rasa Berbec german                                                        Rasa Californiana

Rasa Alb neozeelendez                                                 Rasa Argintiu francez

Rasa Chinchila                                                                    Rasa Angora

Rasa Urias alb                                                                    Rasa Olandeza

Supercunirom

Hala pentru cresterea industriala a iepurilor

Determinarea sexului la iepuri

La baza stabilirii sexului la iepuri stau caracterele morfologice. Astfel, masculul prezinta un cap mai mare si mai oral, gatul mai dezvoltat si pieptul larg si adanc, cu musculatura bine dezvoltata. Femela are trasaturi mai fine, trenul anterior mai ingust. Caracteristic la femela este trenul posterior mai dezvoltat decat la mascul. Mamelele sunt mai dezvoltate la femela decat la mascul.

Diferentierea sexelor dupa organele genitale consta intr-o apasare usoara cu doua degete in jurul orificiului subanal. In urma apasarii la femela iese in evidenta un orificiu alungit, iar la mascul acesta are aspect rotund. In acelasi timp se poate constata ca distanta dintre orificiul urogenital si anus este mai scurta la femela decat la mascul.

Aprecierea si valorificarea principalelor productii ale iepurilor

Productia principala a iepurilor este carnea. Pe langa aceasta se mai obtin productii secundare ca: pielicele, par, blanite si unele subproduse ca: sangele, limba, creierul, pulmonii, rinichii, excrementele, extremitatile membrelor, etc.

Productia de carne

Datorita calitatilor deosebite pe care le are carnea de iepure este foarte apreciata, fiind recomandata ca hrana dietetica.

Randamentul la taiere este cuprins intre 50-60% in functie de rasa, varsta si starea de ingrasare. Carcasa iepurilor se poate prezenta sub diferite sortimente si anume: carcasa de iepure cu cap, carcasa fara cap, carcasa cu os si fara os.

Productia de blanite, piei si puf

Cele mai valoroase piei se obtin cand sacrificarea are loc toamna tarziu, cand se termina naparlirea de vara si cand invelisul pielos este des. Pentru ca varsta optima de sacrificare sa coincida cu perioadele din an cand blanurile au valoare maxima, se recomanda ca fatarile sa fie programate in lunile februarie, inceputul lunii mai, inceputul lunii iulie si ultima la mijlocul lunii septembrie.

Prin sacrificarea tineretului se pot obtine piei de calitate superioara.

Sortarea pieilor pe calitati se face dupa urmatoarele criterii:

Dupa natura invelisului pilos:

– piei pentru blana;

            – piei pentru puf.

Dupa dimensiuni:

– piei mari, cand suprafata acestora depaseste 1900 cm2;

            – piei mici cand suprafata acetora este intre 1600-1900 cm2;

            – piei foarte mici, cand suprafata acestora depaseste 1300 cm2.

            Productiile secundare ale iepurilor

  1. a) Parul de iepure este foarte cautat in industrie undese foloseste la fabricarea fetrului pentru palarii si a paslei. Parul se poate obtine fie prin recoltarea lui de pe suprafata pielicelelor ce sunt improprii prelucrarii in fabricile de confectii, fie de la iepuri prin smulgere.
  2. b) Sangele este un subprodus cu un continut bogat in proteine care se intrebuinteaza la fabricile de mezeluri pentru prepararea tobei sau la fabricarea fainii de sange.
  3. c) Intestinele se intrebuinteaza la confectionarea corzilor pentru instrumente muzicale.
  4. d) Cartilajele se folosesc la fabricarea cleiului.
  5. e) Oasele constituie materia prima pentru faina de oase.
  6. f) Excrementele sunt foarte bogate in substante organice, ceea ce le recomanda ca un excelent ingrasamant organic in floricultura si pomicultura.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.