Rasa de oi Charollais

Rasa este originara din Franta, din zona Loire. A fost creata acum un secol din incrucisarea raselor locale cu Leicester. De atunci a ramas rasa pura. Rasa a fost importata in Anglia, iar dupa 1976 in numeroase tari europene, China, Africa, Canada si SUA.

Descriere

Charollais este o oaie de marime mijlocie pana la mare, lunga cu musculatura buna si cu pulpe groase si adanci.

Trupul este lung, cu un spate lat si musculos si cu un piept mare.

Capul nu are lana, iar culoarea sa este rozaliu-gri, uneori cu pete.

Linia umerilor ar trebui sa pastreze o linie dreapta, lucru important pentru usurinta fatarii.

Piciorele sunt agile, destul de scurte, colorate, dar niciodata prea inchis. Piciorele din fata nu trebuie sa fie prea indepartate unul de altul, iar animalele trebuie sa aibe un echilibru bun.

Pulpele sunt foarte bine dezvoltate, groase si adanci.

Pentru aceasta rasa, calitatea carnii este foarte importanta. Oasele mari sunt inacceptabile. Finetea oaselor contribuie la randamentul mare la sacrificare pe care il are rasa.

Lana este alba, fina si deasa, iar firul este destul de scurt.

Scopul rasei

In Marea Britanie, rasa Charollais, este o rasa de baza. Aici detine 18 % din piata masculilor pentru reproductie. Berbecii din rasa Charollais sunt utilizati in incrucisari cu oi hibride, pentru producerea de carcasa de miel slaba, si de buna calitate.

Principalele calitati ale rasei Charollais sunt:

crestere rapida;

carne slaba;

ideala pentru berbecii de reproductie;

cerinte mari pe piata pentru carnea de miel

Oaie din rasa Charollais este foarte prietenoasa cu fermierul. Forma si structura oaselor asigura fatari fara probleme, neobisnuit la o rasa cu o musculatura atat de dezvoltata. Usurinta fatarii duce la o productie de miei vigurosi.

Informatii generale:

Prolificitatea rasei Charollais este de 180% in decembrie si de 210-220 % in februarie;

Grautateta berbecutilor la nastere este de 5 kg (unicul) si 4,5 kg (geaman), si asigura un spor de 420- 500 g/zi;

Greutatea mielutelor la nastere este de 4,7 (unica) si 4 kg (geamana), si asigura un spor de 380-390 g/zi;

Multipletii au greutatea de 3,5 kg si unspor zilnic de 330 g/zi;

Greutatea la maturitate este de 100-150 kg la berbeci si de 80-100 kg la oi.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.