Sa invatam si din limbajul animalelor, de la care primim lectii inedite/ AVANTAJELE BUBALINELOR/ Despre avantajele cresterii bivolilor/ Urda de bivolita Ricotta di Bufala Campana DOP/ Ferma de bubaline

Avantajele cresterii bivolilor Comportarea animalelor ne vorbeste tot timpul despre cat de sanatoase sunt. Aceste lucruri se reflecta in atitudine, limbajul corpului si conditia corporala. Invatati sa observati aceste detalii, sa le evaluati si sa gasiti solutii pentru a obtine profitul dorit de la afacerea dumneavoastra.

Comportament naturalcresterea_viteilor

Verificarea confortului vacilor inseamna sa ne intoarcem in timp si sa aflam care este comportamentul natural al unei vaci. Inainte vacile erau mai mult tinute pe pajiste si puteau sa se desfasoare natural. Aceste obiceiuri au disparut, deaorece acum vacile sunt mutate in grajduri si adaposturi. Pentru a judeca nivelul de confort al unei vaci, cel mai important este de stiut cum actioneaza o vaca natural. Cu cat este mai natural comportmentul ei in grajd, cu atat va fi mai bine pentru ea si pentru tine. Mai jos este redat un tabel simplificat despre programul unei vaci in lactatie.

Intervale de timp zilnice pentru o vaca in lactatie:

Activitate Timp dedicat unei activitatie pe zi
Hrana 3- 5 ore (9 – 14 mese pe zi)
Odihna 12–14 ore
Intercatiuni sociale 2–3 ore
Rumegatul 7–10 ore
Bautul 30 minute
Afara din grajd (muls, timp calatorit) 2,5–3,5 ore

Sursa: Grant, Rick: Incorporating dairy cow behavior into management tools.

 

Cel mai eficient sistem de adapare din lume nu va fi eficient daca vacile nu stau in conditii confortabile. Pentru a ava ajuta sa analizati nivelul de confort in ferma, folosim un ghid DeLaval pentru confortul animalelor.

Exista trei criterii importante dupa care DeLaval analizeaza confortul vacilor:

• Semnale animale: vezi, asculta si simte vaca si aprecieaza daca este sanatoasa sau nu.

• Scor Conditie Fizica  (BCS): aplicati aceasta metoda relevanta pentru greutatea vacii in diferite stadii de lactatie.

• Scor locomotie: dati o nota schiopatatului folosind o metoda standardizata. Aceast lucru o sa va ajute sa identificati probleme inainte ca o vaca sa devina in mod evident schioapa. Mai multe informatii in partea a IIIa.

Verificarea celor 3 de mai sus va ofera date valoroase despre sanatatea cirezii dumneavoastra si saa ajuta sa luati deciziile corecte in ferma. Imbunatatirea confortului vacilor o sa va ajute pe viitor sa obtineri un scor din ce in ce mai bun.

„Aminteste-ti, fermieritul este despre vaci.” – Jan Hulsen / Author of Cow Signals©

Ce sunt semnalele de la animal?

Urmatoarele intrebari v-ar putea ajuta in demersul dumneavoastra:

Ce vad?

Ce cauzeaza acest lucru?

Ce inseamna acest lucru?

Cum sa interpretam semnalele de la vaci?

Analiza unui animal nu este atat de simpla precum pare. Va rugam sa studiati tabelul cu semnalele de la animale si invatati-l pe de rost. De fiecare data cand va plimbati printre vaci, selectati una si verificati-o in concordant cu indicatorii de sanatate. Dupa ce ati verificat cateva vaci in acest fel, veti putea intelege mai bine necesitatile lor. Nu trageti concluzii in aceasta faza, pentru ca trebuie sa verificati si conditia fizica si sa acordati un scor, de asemenea si pentru locomotie.

Temperatură

O vaca trebuie sa aiba temperatura cuprinsa intre 38 si 39 °C. Urechile reci pot indica existenta febrei laptelui sau probleme de circulatie ale sangelui.

Picioare

Problemele la picioare sunt cauzate de un asternut neadecvat, de fixarea nepotrivita a echipamentului in grajd sau de infectie la copite.

Rumegatul

O vaca ar trebui sa rumege intre 7 si 10 ore pe zi, mestecand la un rumegat de 40 si 70 de ori. Daca dureaza mai putin, inseamna ca ratia este inadecvata.

Rumen

Rumenul trebuie sa fie plin cu hrana rumen-ul trebuie umplut cu mancare. Partea stanga a stomacului (vazuta din spatele vacii) ar trebui sa fie evidenziata. Daca va impingeti pumnul in rumena r trebui sa se contracte ferm intre 10 si 12 ori in 5 minute.

Alerta

O vaca sanatoasa are o piele stralucitoare si un stomac plin.

Gat

Un gat umflat este cauzat de un gard electric care este asezat prea jos sau de un echipament de grajd ajustat incorrect.

Copite

Vacile sanatoase stau in picioare drept si nemiscate cand mananca. Schiopatatul sau taratul copitelor sunt semne pentru o sanatate deficitara. Acest lucru poate fi cauzat de o pardosea nepotrivita sau de lipsa tratamentului pentru copite, Intodeauna verificati sub copite pentru indicii suplimentare si folositi scoring-ul pentru sanatatea copitelor.

Uger

Pentru a verifica starea ugerului, priviti cu atentie mameloanele dupa muls. Mameloanele sanatoase sunt flexibile si colorate natural. Sanatatea ugerului poate fi influentata de o igiena precara, o instalatie de muls deficitara sau ratii de mancare nepotrivite.

Dejectii

Acestea nu trebuie sa fie prea tari sau prea lichide si nu trebuie sa contina parti nediferate.

Respiratia

Respiratia normala variaza intre 10 si 30 de respiratii pe minut. O rspiratie mai alerta indica stres cauzat de caldura sau durere si febra.Source: Hulsen, Jan, Cow Signals, VetVice.

S-a inaugurat ferma de bivoli din orasul Pecica

Ferma de bivoli din orasul Pecica, judetul Arad are un grajd rustic acoperit cu stuf si respecta toate standardele sanitar- veterinare.

 

Cabinetul veterinar si locuinta ingrijitorului sunt moderne si dotate corespunzator. Mai mult gardul electric care va impiedica animalele sa paraseasca parcela de pasunat este alimentat prin panouri solare.

In spatele fermei se gaseste un foisor de observare a intregii zone, inclusiv a zonei naturale din Lunca Muresului.

Proiectul din orasul Pecica a fost realizat in colaborare cu Oraşului Mórahalom, Ungaria de unde au fost aduse in Parcul Natural Lunca Muresului o cireada de bivoli. Scopul a fost acela ca prin pasunatul cu bivoli se se revigoreze flora originala din Parcul Natural.

La inaugurare a participatul si viceprimarului din orasul maghiar alaturi de oficialitatile locale. Cu aceasta ocazia primarul orasului Pecica a amintit si alte proiecte de agrement turistic care vor fi amplasate in aceasta zona a orasului. Este vorba de un centru de promovare turistica, strandul termal, muzeul painii de Pecica, dotat cu un nou cuptor pentru demonstratii practice si o mini gradina zoologica, in vecinatatea foisorului de la ferma de bivoli. Ferma are un ghid, care ofera informatii pentru vizitatori la sfarsit de saptamana, cand este deschisa turistilor.

Ferma de bubaline

Bivolii, cunoscuti in terminologia de specialitate bubaline, isi gasesc stramosi comuni cu celelalte forme de bovine. Importanta bubalinelor, trebuie interpretata prin valoarea economica a acestora, raportata la zona de formare si de raspandire, la posibilitatile de extindere si de valorificare a unor teritorii in care taurinele nu se pot adapta si nu asigura productii corespunzatoare.

.

 

Bubalinele reprezinta circa 10%, din efectivul mondial de bovine. In tarile mari crescatoare, bubalinele aduc un important aport economic, in conditii in care alte specii de bovine sunt neadaptabile sau realizeaza niveluri de productie mult inferioare. Printre tarile mari crescatoare de bubaline se inscriu: India, Pakistan, Vietnam, Egipt, Nepal.

Cresterea bubalinelor in tara noastra este o activitate traditionala. Bubalinele au patruns in spatiu carpato-dunarean odata cu migratia hunilor si avarilor, prin sud, din Bulgaria.
CONDITII DE CRESTERE, ARIE DE RASPANDIRE:

Conditiile geoclimatice specifice cresterii bubalinelor sunt marcate de forme de relief putin inalte, cu soluri slab evoluate, argilo-iluvionale, cu fertilitate naturala scazuta, drenaj slab si foarte slab, cu reactie acida si regim agrohidric defectuos.

Vegetatia naturala din arealul de crestere a bubalinelor este mai putin valoroasa, bogata in specii mezohidrofile si hidrofile in care predomina Nardus stricta sau asociatii de Agrostis tenuis cu Festuca rubra, Agrostis stolonifera, Festuca pratensis, Alopecurus pratensis cu Poa pratensis, in functie de solul de referinta.
EFECTIVE SI PRODUCTII:

In Romania, exista un efectiv total de bubaline de 62.100 capete repartizate majoritar in judetele: Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj si Sibiu.

Cele mai mari efective de bubaline se gasesc in judetele Salaj (14.300 capete), Cluj (10.100 capete), Maramures (6.500 capete), Bihor (5.600 capete), Brasov (5.400 capete), Satu Mare (4.400 capete).

In judetele Sibiu, Brasov, Cluj directia principala de exploatare este pentru productia de lapte, iar in judetele Salaj si Bihor pentru carne si lapte.

Numarul total de ferme de crestere a bubalinelor cuprinse în Controlul Oficial al Producţiei este de 78, Bistrita Nasaud – 4 ferme, Brasov – 1 ferma, Cluj – 72 ferme, Salaj – 1 ferma, cu un efectiv total de 275 capete bivolite, si 2 turmaci.

In judetul Brasov, care are o traditie indelungata in cresterea bubalinelor, se gaseste Statiunea de Cercetare si Productie pentru cresterea Bubalinelor – Sercaia, unica din tara pentru aceasta specie.

Principala zona de raspandire a bubalinelor brasovene este Tara Fagarasului, unde, in competitie directa cu taurinele au o eficienta sporita in valorificarea vegetatiei de slaba calitate. Bivolii si-au gasit aici adapostul si utilitatea, adaptandu-se perfect mediului, oamenilor, sporind fertilitatea pamantului si usurandu-le munca.

Ca insusiri de productie, bubalinele se preteaza, in principal, la exploatarea pentru productia de lapte si carne. Pe langa aceste caractere de productie mixta, aceasta specie se utilizeaza si ca forta de tractiune in efectuarea unor activitati agricole si de transport.
PRODUCTII LAPTE

Productia de lapte a bubalinelor este in jur de 1.700 litri pe lactatie, cu 132 kg grasime pura si un procent de grasime de 7,49%.

Laptele de bivolita are o compozitie complexa si se caracterizeaza printr-o pondere ridicata in substanta uscata si grasimi, superioara laptelui produs de catre toate celelalte specii de animale de ferma. De asemenea, are un continut ridicat in vitamine si compusi minerali.

Astfel, valorile reprezentative ale componentelor principale din laptele de bivolita sunt: (in g/100 g lapte)

  • substanta uscata total – 17,4;
  • grasimi – 7,4;
  • proteine – 4,1;
  • cazeina – 3,4;
  • albumine – 0,6;
  • lactoza – 4,8;
  • subst. minerale – 0,7;
  • calciu – 185 mg/100 g lapte;
  • fosfor – 137 mg/100 g lapte;

Aceasta compozitie confera calitati nutritive precum si calitati tehnologice deosebite laptelui de bivolita.

  • Din lapte de bivolita se pot obtine preparate foarte apreciate de consumatori: branzeturile care se fabrica intr-o gama foarte variata de sortimente, cum sunt Mozzarella, Cheddar, Karnal, Surati la care se adaugA branza telemea de bivolita produsa in tara noastra;
  • Produse cu continut ridicat in grasime: smantana, untul si gheea;
  • Preparate dietetice acide: iaurtul, chefirul.

 

PRODUCTII CARNE

De la animalele sacrificate se obtin carcase cu o greutate medie de 200kg.

Cele mai importante criterii de apreciere a productiei de carne obtinuta sunt:

  • masa corporala la momentul valorificarii, care este de dorit sa fie cat mai mare si la varste cat mai timpurii;
  • conformatia corporala;
  • gradul de „‘imbracare in muschi”.

 

AMELIOARARE BUBALINE

Cresterea bubalinelor este dependenta la aceasta data de realizarea unei valorificari superioare a productiilor in special prin procesarea laptelui in produse specifice si desfacerea acestora la export.

Principalele elemente ce preocupa pe crescatori privesc aplicarea unui program de ameliorare a bubalinelor, care are in vedere urmatoarele obiective:

  • Masivizarea tipului de bubaline actual, prin cresterea taliei la 138 cm si a masei corporale la peste 600 kg la bivolitele adulte, cu o buna dezvoltare a dimensiunilor de lungime a trunchiului, profunzime pronuntata a toracelui si largimi sporite in general, precum si un tren posterior masiv. Totodata, se urmareste cresterea adancimii toracelui la peste 55% din inaltimea la greban.
  • Ridicarea potentialului genetic in directia productiei de lapte la peste 1900 kg lapte si 145 kg grasime si 100 kg proteina.
  • Concomitent, se va apela si la imigratia de gene valoroase, prin utilizarea de material seminal din rasa Murrah si eventual, din rasa Nili-Ravi. Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bubalinelor Sercaia are un rol principal in realizarea si difuzarea acestui progres.

 

 

CONSTRUCTIA FERMEI DE BUBALINE

Aparenta liniste a bubalinilor nu trebuie sa ne faca sa uitam obisnuinta acestor animale de a se misca in grup si de a se freca cu mare forta de barierele care trebuie sa fie robuste si in mod special studiate. Functionalitatea grajdului este legata de corecta constructie a diferitelor elemente ce o compun, dar mai ales de integrarea lor, luand in considerare spatiile, miscarile, exigentele de bunastare ale animalelor si usurinta muncii operatorilor.

Particulara conformatie si dimensiunile relative ale gatului, capului si coarnelor, creeaza mereu probleme in ceea ce priveste adoptia unui front de furajare capturant. Rezultate bune se obtin cu adoptia unui front de furajare cu doua bare cea din partea inferioara mobila si reglabila in inaltime. Acesta trebuie sa fie asezat in fata pentru a asigura o mai corecta pozitionare in iesle si pentru a evita orice leziune a animalului

Rase de bovine aflate in conservare genetica

In Romania, la specia bovina, se afla in conservare genetica rasele Bivolul Romanesc si Sura de stepa.

 

 

 

Asociatile acreditate pentru conducerea registrelor genealogice la cele doua rase sunt:

 

Asociatia Crescatorilor de Bubaline – pentru Rasa Bivolul Romanesc,

  • Adresa: loc. Sercaia, str. Campului nr.2, jud. Brasov

  • Telefon: 0268245890

  • Fax: 0268245890

  • Mail: adrianbota68@yahoo.com

 

Asociatia Crescatorilor de Vaci de Lapte –pentru rasa Sura de Stepa

  • Adresa: loc. Dancu, com. Holboca, sos. Iasi‐Ungheni nr. 9, jud. Iasi

  • Telefon: 0232272667

  • Fax: 0232272667

Urda de bivolita Ricotta di Bufala Campana DOP

Ricotta di Bufala Campana” este un produs lactat proaspat, din Italia, obtinut prin coagularea termica a proteinelor din zerul de lapte de bivolita, materie prima rezultata in urma productiei de mozzarella de bivolita.

 

Urda DOP „Ricotta di Bufala Campana” are un continut ridicat de apa (de pana la 75 %) si un continut de grasime de minimum 12 % din greutatea totala. Caracterul specific al acestui produs cremos si moale se datoreaza continutului crescut de grasime, exprimat in raport cu substanta uscata (valoarea minima este de 45 %).

DOP „Ricotta di Bufala Campana” se caracterizeaza si printr-un gust dulce si parfumat de lapte de bivolita, datorat continutului nesemnificativ de acid de fermentare, de maximum 0,3 % acid lactic, si evidentat de un procent foarte scazut de sodiu, de maximum 0,3 %.

La momentul introducerii pe piata, DOP „Ricotta di Bufala Campana” are forma unui trunchi de piramida sau de con, cu greutatea maxima de 2 000 g, este de culoare alb-portelan, nu are coaja, iar consistenta este moale, granulara, dar nu nisipoasa. Gustul este caracteristic, proaspat si usor dulce, iar mirosul este parfumat, de lapte si smantana.

Materia prima utilizata pentru producerea DOP „Ricotta di Bufala Campana” este constituita din „primul zer” (sau „zer dulce”) care rezulta din prelucrarea laptelui de bivolita obtinut prin mulgerea manual.

Pentru a evita riscul de deteriorare, operatiunea de ambalare trebuie sa se desfasoare in cadrul unitatii de productie certificate. DOP „Ricotta di Bufala Campana” trebuie ambalata in hartie, in recipiente de plastic pentru uz alimentar inchise sau in alte ambalaje pentru alimente.

Aria de productie a urdei „Ricotta di Bufala Campana” cuprinde o parte a teritoriului administrativ al regiunilor Campania, Lazio, Puglia și Molise. Caracteristicile orografice si pedoclimatice ale teritoriilor prezentate sunt principalele elemente care au favorizat raspandirea cresterii bivolitelor in aceste zone.

Caracteristicile morfologice ale bivolitei fac ca acest animal sa fie deosebit de capabil sa depaseasca aspectele ambientale negative si potrivit pentru utilizarea in zonele caracterizate de macroclima tipica regiunii mediteraneene. Caracteristicile pedologice ale zonelor de campie, constituite din terenuri de origine aluvionara si/sau initial mocirloase sau mlastinoase, și ale celor de deal, unde sunt răspândite terenurile de origine vulcanică, impreuna cu macroclima tipica acestei zone mediteraneene, au selectionat flora spontana si/sau cultivata a pajistilor si fanurile cu diverse culturi utilizate in alimentatia bivolitelor. In plus, vreme de secole, aceste teritorii au constituit o unitate teritoriala, politica si administrativa omogena, reprezentata de Regatul Neapolelui, din 1282 si pana in 1860. Unul dintre elementele carora li se datoreaza omogenitatea acestor teritorii este, de secole, cresterea bivolitelor in scopul obtinerii laptelui destinat producerii branzei si urdei. Chiar si in urma asanarii zonelor mlastinoase si a schimbarilor politice si administrative, aria geografica si-a pastrat multe dintre caracteristicile comune, printre care mentinerea si dezvoltarea unui puternic sector productiv constituit din sute ce crescatori de bivolite si producatori de branzeturi. Conform datelor din baza de date nationala, registrul zootehnic Teramo (2008), in aria delimitata se afla peste 92 % dintre bivolitele de rasa Mediteraneeana crescute in Italia.

Decizia de a utiliza doar zer dulce, nefermentat, obtinut in momentul ruperii coagulului de lapte proaspat de bivolita, este conditia esentiala pentru a putea transmite urdei caracteristicile laptelui, legate, inevitabil, la randul lor, de teritoriul de origine.

Practicile stravechi de producere a urdei de bivolita pe teritoriul vechiului Regat al Neapolului tineau seama deja de faptul ca trebuie utilizat doar lapte proaspat si zer cu adevarat proaspat, si deci separat imediat dupa ruperea coagulului. In 1859, In monografia sa, Del latte e dei suoi derivati (Despre lapte si derivatii sai), publicata in Nuova Enciclopedia Agraria (Noua enciclopedie agrara), Achille Bruni, profesor la Regia Universita di Napoli, descria modul in care se producea atunci urda de bivolita: „Dupa mulgerea laptelui, care este varsat in hardau, se adauga cheag de ied, iar dupa inchegare se taie in bucati mari cu spatula de lemn. Apoi, cu un polonic de lemn se scoate zerul care se fierbe pentru a obtine urda.”

Despre avantajele cresterii bivolilor

Avantajele cresterii bivolilorBovinele fac parte din clasa Mammalia, subfamilia Bovinae. In subfamilia Bovinae sunt doua genuri: Bos si Bubalus. Genul Bos cuprinde subgenul Bos taurus, subgenul Bibos, subgenul Bison ,subgenul Poephagus. Din genul Bubalus fac parte bivolii, specie cu importanta economica mai mica decat speciile din subgenul Bos taurus.

 

 

 

Bivolii se intalnesc atat in forma salbatica cat si domestica. Bivolii, cunoscuti in terminologia de specialitate bubaline, isi gasesc stramosi comuni cu celelalte forme de bovine. Importanta bubalinelor, trebuie interpretata prin valoarea economica a acestora, raportata la zona de formare si de raspandire, la posibilitatile de extindere si de valorificare a unor teritorii in care taurinele nu se pot adapta si nu asigura productii corespunzatoare.

Bubalinele reprezinta circa 10%, din efectivul mondial de bovine. In tarile mari crescatoare, bubalinele aduc un important aport economic, in conditii in care alte specii de bovine sunt neadaptabile sau realizeaza niveluri de productie mult inferioare. Printre tarile mari crescatoare de bubaline se inscriu: India, Pakistan, Vietnam, Egipt, Nepal.

Bubalinele sunt animale cu o viata productiva mai lunga decat taurinele, traind in jur de 30 de ani. Au carnea foarte gustoasa. Pe de alta parte, nu sunt pretentioase la hrana si sunt foarte rezistente la boli. Calitatea laptelui este deosebita si, in plus, fara colesterol. Acizii grasi saturati ramificati din lapte nu se depun sub forma de colesterol in procesul de asimilare in organismul uman. Laptele de bivolita este folosit, cu succes, in hrana copiilor cu probleme de sanatate, datorita excelentelor sale calitati.

Domesticite cu peste 5.000 de ani in urma, bubalinele s-au impus prin forta de tractiune, dar si prin productia de lapte si carne. Privitor la localizarea in timp a patrunderii bivolului in Europa exista numeroase studii si teorii, care insa in unanimitate atesta provenienta asiatica a acestuia si stabilesc ca moment de raspandire secolul al IV-lea i.e.n. In tara noastra a patruns in secolul al V-lea e.n., odata cu migratia hunilor sau avarilor, prin sud, din Bulgaria.

In timp, aria de raspandire si efectivul de bubaline a suferit numeroase modificari, in prezent peste 90% din acesta gasindu-se in Transilvania. Bubalinele reprezinta aproximativ 11% din numarul total de bovine, iar 97% din efective se cresc pe continentul asiatic. Folosite si pentru muncile gospodaresti, directia prioritara de exploatare pentru principalele productii cu caracter alimentar difera de la o zona la alta. In judetul Sibiu, Brasov, Cluj s.a. directia principala de exploatare este pentru lapte, iar in judetele Salaj si Bihor pentru carne si lapte. De fapt, se releva per total in tara o tendinta de crestere mai mult pentru productia de lapte, tineretul fiind in general sacrificat la varste timpurii si la mase corporale scazute.

Efectivul de bubaline pe teritoriul tarii noastre a variat apreciabil de-a lungul timpului. De la patrunderea bivolului in tara si pana la mijlocul deceniului trecut, populatiile de bubaline au crescut intr-o totala izolare reproductiva, ceea ce a determinat o pronuntata consolidare genetica si fixarea unor insusiri morfoproductive proprii, diferite de ale altor populatii din tarile invecinate sau a celor de provenienta.

AVANTAJELE BUBALINELOR

Carnea de bivolita este foarte gustoasa, mai dulce decat cea de vaca si mai slaba. Laptele este dietetic si este indicat in tratamentul multor afectiuni, fiind mai sanatos decat cel de vaca. Principalul dezavantaj al industriei este numarul mic de procesatori de lapte de bivolita si reticenta a populatiei fata de consumul acestui produs.

O bivolita produce in medie 1.600 litri per lactatie cu un procent de grasime de 7%. Este un lapte cu un continut proteinic si vitaminic sporit dar din el nu se poate prepara unt foarte usor din cauza consistentei sale. In schimb se poate produce branza, iaurt sau chefir de bivolita, produse considerate drept delicatese peste hotare. De asemenea, o bivolita poate depasi 600 de kg.

Productia de lapte a bubalinelor este in jur de 1.700 litri pe lactatie, cu 132 kg grasime pura si un procent de grasime de 7,49%.

Laptele de bivolita are o compozitie complexa si se caracterizeaza printr-o pondere ridicata in substanta uscata si grasimi, superioara laptelui produs de catre toate celelalte specii de animale de ferma. De asemenea, are un continut ridicat in vitamine si compusi minerali.

Astfel, valorile reprezentative ale componentelor principale din laptele de bivolita sunt: (in g/100 g lapte)

    • substanta uscata total – 17,4;
    • grasimi – 7,4;
    • proteine – 4,1;
    • cazeina – 3,4;
    • albumine – 0,6;
    • lactoza – 4,8;
    • subst. minerale – 0,7;
    • calciu – 185 mg/100 g lapte;
    • fosfor – 137 mg/100 g lapte.

Aceasta compozitie confera calitati nutritive precum si calitati tehnologice deosebite laptelui de bivolita.

De la animalele sacrificate se obtin carcase cu o greutate medie de 200 kg. Cele mai importante criterii de apreciere a productiei de carne obtinuta sunt:

    • masa corporala la momentul valorificarii, care este de dorit sa fie cat mai mare si la varste cat mai timpurii;
    • conformatia corporala;
    • gradul de „‘imbracare in muschi”.

Aceste animale mai reprezinta surse de produse adiacente: coarnele – pentru industria decoratiunilor, parul – pentru fabricarea pensulelor si periilor, pielea – in industria vestimentara si de marochinarie, sangele, organele interne, grasimile si oasele in industria farmaceutica.

Hrana bivolitelor este asemanatoare cu cea a bovinelor. Pentru o productie de 6-8 litri de lapte zilnic este necesar sa ii asigurati o hrana echilibrata optim din punct de vedere proteinic si vitaminic si sa ii puneti la dispozitie o cantitate mare de apa proaspata.

Tineti cont de faptul ca sunt animale semisalbatice si manevrati-le cu atentie. Cu toate acestea, multi crescatori afirma ca devin foarte docile in momentul in care s-au obisnuit cu stapanii lor.

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.