Valorificarea eficientă a azotului în patru variante – “Reprezentaţia” lui DK EXCEPTION în Centrul de Testare DEKALB; Oferta ECOVOLT Romania & LP ELECTRIC Systems- Sistem de pompare apa alimentat cu energie solara sau eoliana’Tehnologia de cultură pe strat adânc de soluție nutritivă folosită în cultivarea legumelor; Cum cultivăm ceapă pe pervazul ferestrei; Cum se cultivă broccoli, conopida, pepenele galben în câmp; Cum combatem cele mai răspândite boli la plantele din grădină etc

 OFERTA GRATUITĂ a Revistei Informaţii Agrorurale (http://www.informatii-agrorurale.ro/)- pentru publicat texte şi anunţuri pe http://informatii-agrorurale.ro/anunturi-agricole/şi pe http://www.informatii-agrorurale.ro/agropedia/: VĂ INVITĂM să postaţi noi anunţuri, alături de mai vechii furnizori de INPUTURI din Tară şi din Străinătate…Valorificarea eficientă a azotului în patru variante –“Reprezentaţia” lui DK EXCEPTION în Centrul de Testare DEKALB
Pe o căldură apăsătoare de cu dimineaţă, în Centrul de Testare DEKALB amenajat la Călineşti (jud. Teleorman), în ferma Alvalex, au venit aproximativ 70 de fermieri din judeţ, dar şi din Argeş şi Giurgiu, interesaţi să vadă comportamentul hibridului DK EXCEPTIONîn patru scheme de fertilizare.
Reprezentanţii DEKALB au făcut, de asemenea o scurtă trecere în revistă şi a celorlalţi 10 hibrizi de rapiţă, noutatea sezonului fiind DK IMARET CL, singurul care are toleranţă la lupoaie (Orobanche), dar şi a celor mai noi şi moderne soluţii şi practici agricole.

Centrul de Testare DEKALB

 

Centrul de Testare DEKALB

 

Centrul de Testare DEKALB

 

 

DK EXCEPTION (https://www.dekalb.ro/rapita/samanta-rapita/dkexception), hibridul de rapiţă din actualul portofoliu DEKALB cu eficienţă sporită în valorificarea azotului, a fost vedeta evenimentului de azi, din ferma domnului Alexandru Haită, iar cea mai mare parte din ceea ce le-a fost prezentat invitaţilor s-a axat pe caracteristicile genetice ale acestuia.
Anterior, în parcela alocată lui DK EXCEPTION acum, a fost porumb, iar fermierul a semănat hibridul la o adâncime de 3 cm şi o densitate de 450.000 pl/ha, după ce, în prealabil, a scarificat (după recoltare) şi a nivelat (înainte de însămânţare) de două ori. Şi tot înainte de semănat a aplicat şi o fertilizare.

 

Centrul de Testare DEKALB

 

Trecut cu bine peste capriciile iernii şi chiar şi ale primăverii, lui DK EXCEPTION i-au mai fost aplicate două fertilizări (februarie şi martie), după care a urmat experimentul: trei doze variabile de azot (N):
•    Varianta fermierului (200 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv 66 kg N)
•    Varianta “-50 N” (50 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv 16 kg N)
•    Varianta “+50 N” (350 kg/ha azotat de amoniu 33%, respectiv 116 kg N)
•    Varianta DEKALB (rată variabilă de azot în baza hărţii NDVI)
Aproape că nu se vede nici o diferenţă în comportamentul lui DK EXCEPTION în cele 4 scheme, dar la o analiză mai atentă se poate, totuşi, observa talia uşor mai înaltă şi ramificarea un pic mai bogată, acolo unde doza de azot a fost mai mare.
Fermierii vor putea vedea însă adevărata demonstraţie de forţă î valorificarea eficientă a azotului, peste aproximativ o lună, în productiile pe care le va da DK EXCEPTION.

 

Centrul de Testare DEKALB

 

Echipa DEKALB

50 de saci DKC 4964 gratis pentru 50 de câștigători 

Ieri, s-a încheiat și etapa de validare a celor 50 de concurenţi extrași aleatoriu dintre toţi cei înscriși la concursul DEKALB «Câștigă un sac gratis», finalizat pe 3 aprilie.

Ajunși în această fază, fermierii care au fost trași la sorţi au trebuit să facă dovada că sunt cultivatori de porumb, punându-ne la dispoziţie copia documentelor APIA, condiţie obligatorie pentru a putea fi validaţi drept câștigători.

După verificările comisiilor interdepartamentale din cadrul Monsanto România, au fost stabiliţi câștigătorii care s-au calificat pentru a primi sacul gratuit.

 

Câștigătorii de la categoria 1-3 ha, care vor primi câte un sac de sămânţă de porumb din hibridul DKC 4964 (ambalaj de 25.000 boabe) sunt următorii:

 

Nr. crt

Judet

Prenume

Nume

1

Arad

Mang

Simion

2

Bihor

Toda

Anca

3

Bihor

Ardelean

Mihai

4

Bihor

Brege

Rodica Mariana

5

Bihor

Neamtu

Gabriel

6

Botosani

Ioana -Ramona

Tendrea

7

Botosani

Bejenariu

Dorin

8

Brasov

Pirau

Ioan

9

Calarasi

Pirvu

Gheorghe

10

Calarasi

Onuti

Andreea

11

Cluj

Tobias

Ioan

12

Dolj

Caragea

Stelian

13

Gorj

Branzan

Gheorghe Costinel

14

Hunedoara

David

Dan

15

Ialomita

Chirulescu

Stefan

16

Iasi

Chiriac

Betuel

17

Iasi

Daraban

Mihai

18

Ilfov

Varzaru

Cristinel

19

Sibiu

Solomon

Stelian

20

Teleorman

Manea

Ionut

21

Teleorman

Bajan

Florin

22

Timis

Jivulescu

Sorin

23

Timis

Sosdian

Andrea

24

Timis

Budur

Daniel

25

Vaslui

Gheorghiu

Dragos Nicusor

 

 

La categoria 4-30 ha, câștigătorii validaţi sunt:

 

Nr. crt

Judet

Prenume

Nume

1

Arad

Florian

Fischer

2

Arad

Savan

Flavius

3

Arges

Neagoe

Madalin

4

Arges

Cristea

Ion Laurentiu

5

Arges

Istratoiu

Dragos-Constantin

6

Bacau

Grigoras

Constantin

7

Bihor

Isoc

Liviu

8

Botosani

Rogojina

Alexandru

9

Braila

Macreanu

Ionut Valentin

10

Bucuresti

Bors

Ioan

11

Calarasi

Savu

Adrian

12

Caras-Severin

Albu

Ioan-Dionisie

13

Caras-Severin

Mutulescu

Alexandru

14

Cluj

Huza

Rares Ciprian

15

Constanta

Piciu

Marin

16

Dambovita

Cristea

Alex

17

Giurgiu

Enus

Marian

18

Hunedoara

Oprea

Margareta

19

Iasi

Acatincai

Alexandru Cristian

20

Mures

Covrig

Ioan

21

Neamt

Andrei

Mihai

22

Suceava

Gheorghita

Dumitrovici

23

Timis

Hotea

Ioan Florin

24

Timis

Soicu

Valentin

25

Tulcea

Nastea

Tudorel

 

Ei vor primi tot câte un sac de sămânţă de porumb din hibridul DKC 4964, dar în ambalaj de 80.000 boabe.

Prin intermediul reprezentanţilor zonali ai Monsanto România, în zilele următoare, sacii vor ajunge în posesia noilor proprietari.

 

Mulţumim tuturor fermierilor care s-au inscris în concursul DEKALB «Câștigă un sac gratis».

Vă așteptăm și pe viitor la evenimentele și concursurile DEKALB.

Să aveţi un sezon agricol de succes!

 

Echipa DEKALB

Cumpărând produse autohtone ajutați la creșterea profitabilității  românești în agricultură, nu  la îmbogățirea unui alt stat, care ne „ajuta „să nu mai producem nimic

 

Cumpărând produse autohtone ajutați la creșterea profitabilității  românești în agricultură, nu  la îmbogățirea unui alt stat, care ne „ajuta „să nu mai producem nimic

 

SUSȚINEM PRODUCĂTORUL ROMÂN! ”Cumpărați produse românești, NU ÎMBOGĂȚIȚI FERMIERII STRĂINI!”

Vă îndemnăm să cumpărați românește, să alegeți atent ce puneți în coș și să susțineți afacerile românești, cele care creează locuri de muncă și contribuie la bugetele locale din care, mai departe, se asigură bunul mers al comunităților nostre, fie că este vorba despre școli, despre pensii, despre infrastructură și multe altele.

Doctorul Mihai Petcu este fermierul care a construit ceea ce astăzi numim Agroindustriala Pantelimon, singura fermă de vaci de lapte rămasă din jurul Capitalei. Medic veterinar cu multă experiență, Mihai Petcu este cunoscut ca fiind un naționalist convins care în ciuda tuturor ofertelor pe care le-a primit în ultimii ani a ales să nu își vândă afacerea și să continue să producă lapte românesc.

Consumatorul trebuie să aibă acces la produse proaspete

Până la urmă acest lucru este cel care ar trebui să primeze și este motivul care a stat la baza modificărilor aduse la Legea 321/2009. În opinia crescătorului de bovine de lapte, produsele românești sunt foarte calitative și au o trasabilitatea clară, lucruri care ar trebui să primeze atunci când consumatorul alege un produs.

Până la urmă această legiferare a produsului românesc în supermarket (referitor la modificările aduse Legii 321/2009 orivind comercializarea produselor alimentare – n.r.) este dacă pot spune așa o pornire intrinsecă din sufletul meu de român. Este până la urmă o normalitate, mai ales în contextul în care consumatorul trebuie să aibă acces la produse proaspete. Am certitudinea că produsele autohtone din punct de vedere gustativ, dar mai ales din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate sunt cele mai bune pentru că se cunoaște trasabilitatea lor. Ne-am născut și am evoluat odată cu calitatea acestor produse”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro doctorul Mihai Petcu, proprietarul Agroindustrialei Pantelimon, rămasă singura fermă de vaci din jurul Capitalei.

Este obligația noastră să consumăm produse românești

Calitatea extraordinară a produselor românești este cunoscută și atestată și de europeni. De fiecare date când ajung în România și mănâncă din produsele noastre, aceștia se conving că avem alimente care ar putea face concurență celor mai scumpe bunătăți din lume.

Calitățile gustative ale fructelor, legumelor, brânzeturilor noastre sunt unele greu de descris în cuvinte. În aceste produse sunt înmagazinate toată istoria noastră, toate tradițiile și obiceiurile noastre culinare. Un exemplu este și faptul că, un american, de profesie bucătar a venit în România, a gustat din produsele noastre și a luat decizia să se mute în țara noastră. Asta spune multe despre calitatea acestor produse. Faptul că sunt ale noastre și le știm trasabilitatea suntem cu atât mai mult obligați ca români, să consumăm cu precădere produsele noastre. Cred că până la urmă românii se vor sensibiliza și vor face acest lucru din dragoste de țară și din necesitatea de a avea la masă produse de o calitate excepțională”, susține crescătorul de animale din județul Ilfov.

Suntem sufocați de mizeriile Europei

Acest lucru este demonstrat în ultimul timp de tot felul de produse europene care sunt retrase de pe piața românească, din cauza neconformităților identificate.

Este păcat că am decăzut atât de mult și am ajuns să fim sufocați de mizeriile pe care Europa le aduc la noi în țară, produsele europene care ajung la noi nu sunt cele mai bune calitativ, lucru demonstrat și de faptul că recent s-au retras de pe piață cantități importante de ouă cu salmonela din Polonia. Ce să mai zicem de acele produse care sunt scoase din rezervele naționale și care apoi ajung la noi pe piață la un preț destul de mic. Poporul român a ajuns să mănânce carne produsă acum 25 de ani. Este păcat că, în condițiile excepționale pe care le are România, de a produce furaje, de a crește animale și de a aduce prin asta bani la bugetul național, agricultura a devenit o îndeletnicire pe cale de dispariție, la fel ca și produsul românesc”, și-a exprimat dezamăgirea fermierul român.

”Continuați să produceți” – mesaj pentru producătorul român

Doctorul Mihai Petcu își dorește că producătorul român să reziste în continuare pe piață și speră ca naționalismul să primeze atunci când consumatorul ajunge la raft.

Către producătorul român mesajul este cam eliptic cam șchiop, pentru că cei care produceau în România au dispărut într-un mare procent. Faptul că mai avem un milion, față de 7 milioane de vaci cât erau la Revoluție, faptul că am ajuns la lucruri de necrezut, o vacă se vinde cu 2 lei kilogramul în viu sau un porc cu 3 lei, acest lucru face ca mesajul meu pentru producător să se rezume la a rezista pe piață, chiar și în aceste condiții. Lucrurile se vor schimba radical în momentul în care consumatorul va conștientiza importanța pe care o are decizia lui de a cumpăra un produs autohton în detrimentul unui adus din UE”, le transmite doctorul Petcu, producătorilor români.

”Cumpărați produse românești, nu îmbogățiți fermierii europeni”- mesaj pentru consumator

Mesajul pentru consumatori este mai mult decât grăitor, este important să cumpărăm și să consumăm produse românești, pentru că numai așa fermierul român poate rezista pe piața europeană.

Pentru consumator am un singur mesaj: consumați produse românești a căror trasabilitate îl cunoașteți, pentru că așa aveți o garanție unui produs proaspăt. Cumpărând o roșie românească aveți certitudinea că mâncați o roșie crescută în pământ și nu una pe vată minerală. Cumpărând produse autohtone ajutați la creșterea profitabilității afacerilor românești în agricultură, aduceți bani la bugetul național. În schimb dacă cumpărați un produs adus din Europa contribuiți la îmbogățirea unui alt stat, în timp ce noi vom ajunge să nu mai producem nimic”, a declarat  doctorul Mihai Petcu, proprietarul Agroindustrialei Pantelimon, rămasă singura fermă de vaci din jurul Capitalei.rotatia culturilor

 Folosirea rațională a  asolamentului în legumicultura

Folosirea rațională a terenului în producerea de legume constituie o necesitate de cea mai mare importanță, impune practicarea asolamentelor și se realizează printr-o judicioasă alegere a speciilor ce trebuie să le alcătuiască și o corespunzătoare rotație a acestora.

Ce reprezintă practic asolamentul

Asolamentul constă în stabilirea structurii tipurilor de legume și modul în care aceasta sunt repartizate pe suprafața de teren disponibilă, iar rotația se referă la repartizarea speciilor din cadrul asolamentului, pe aceiași suprafață de teren timp de mai mulți ani.

rotatie culturi

De ce este necesar folosirea asolamentului

Folosirea asolamentului este absolut necesară întrucât:

 • Caracteristicile solului se degradează ușor datorită: irigației, mecanizării complexe a lucrărilor, cantitățile mari de îngrășăminte aplicate și pesticide folosite și lista poate continua
 • Cultivarea continuă, ani de-a rândul pe același teren a acelorași specii legumicole, contribuie la înmulțirea și răspândirea masivă a bolilor și dăunătorilor specifici culturii

Care sunt avantajele folosirii asolamentului

Prin folosirea asolamentului se poate contribui la:

 • Realizarea producțiilor scontate
 • Asigurarea creșterii fertilității solului
 • Utilizarea corespunzătoare a apei din sol
 • Crearea celor mai bune condiții de folosire a mijloacelor mecanice
 • Reducerea atacurilor de boli și dăunători

Cultivarea aceleași culturi pe aceiași solă timp de mai mulți ani (monocultura) este dăunătoare pentru cultura plantelor legumicole, ducând la diminuarea substanțială a producțiilor.

asolament

În general, la toate legumele le priește îngrășămintele organice bine descompuse, aplicate în anul de cultură, pe când cele proaspete nu sunt suportate de rădăcinoase (cu excepția țelinei), bulboase *cu excepția prazului),  sau pepeni verzi. Prin urmare este bine ca aceste plante să urmeze după cele ce folosesc bine astfel de îngrășăminte.

Trucuri în gospodărie – cum construim un sistem de protecție pentru răsaduri

protectie-rasad

Plantele proaspăt transplantate necesită întotdeauna, într-o mai mică sau mai mare măsură, protecție împotriva problemelor generate de prea mult soare sau vânt. Cea mai bună protecție se obține făcând un adăpost precum cel din desen. Doi stinghii de 3 metri și două bucăți de lemn de 90 cm, de grosime convenabilă, cu patru picioare de 35 cm din material rezistent la intemperii formează rama.

 protectie-rasad

În mijlocul ei trebuie introduse două cârlige pe fiecare parte, iar în acestea se va fixa învelitoarea, care în felul acesta poate fi pusă foarte repede. Învelitoarea poate fi din pânză groasă de sac sau orice fel de pânză mai dură.

Fiind atât de ușor de făcut și în același timp economic, este de preferat să aveți suficiente rame pentru a proteja numeroasele plante firave care sunt puse în grădină în același timp. Aceste rame mai prezintă și alte avantaje pe lângă protejarea plantelor tinere împotriva acțiunii directe a razelor soarelui.

Ele încetinesc evaporarea și în felul acesta păstrează pământul proaspăt udat umed pentru mai multe ore, care dacă ar fi expus soarelui și vântului ar deveni rapid uscat și crăpat. În zilele cu vânt nu trebuie decât să lăsați acoperitoarea în jos pe partea adăpostului din care bate vântul. În caz de îngheț, protecția pe care o oferă este de o valoare inestimabilă

Tehnologia de cultură pe strat adânc de soluție nutritivă folosită în cultivarea legumelor

Sub denumirea de hidrocultură sunt grup, sistemele care nu utilizează substraturi solide de înrădăcinare decât cel mult pentru producerea răsadurilor. Și tehnologia de cultură pe strat adânc de soluție nutritivă statică face parte din această categorie.

Unde a apărut acest sistem

Acest sistem a fost creat de cercetătorul american Gericke din SUA. Rezultatele obținute l-au impus atenției specialiștilor din domeniu ca primul sistem neconvențional de cultură destinat producției comerciale la unele specii de legume.

Din ce este format sistemul

Prima instalație pentru acest sistem de cultură are drept componentă principală un bazin de 0,60 m lățime, 0,15 m adâncime și 10 m lungime, căptușit cu carton asfaltat, folosit de obicei pentru construirea acoperișurilor caselor.

Bazinul de cultură este acoperit în partea superioară cu o plasă metalică pe care au fost așezate pânză de sac și un strat de nisip de 0,5 inchi ( cca 13 mm) grosime. Bazinele folosite ulterior au avut fundul și pereții laterali construiți din materiale rezistente, tratate cu soluții alcaline hidrofuge sau chiar din tablă galvanizată și acoperite în interior cu materiale inerte, netoxice pentru plante.

Suportul pentru cultură care acoperă bazinul a fost realizat și cu alte materiale, ca paie, rumeguș sau turbă, care au înlocuit nisipul. Acest acoperiș al instalației are rolul de a suporta greutatea părții aeriene a plantelor cultivate, de a umbri bazinul pentru prevenirea apariției algelor pentru reducerea fluctuațiilor de temperatură și de a evita pătrunderea prafului sau a altor impurități din atmosferă în soluția nutritivă.

Care sunt neajunsurile acestui sistem

Testat în mai multe țări, sistemul criticat datorită slabei aerări a soluției nutritive. Pentru eliminarea acestui neajuns, s-a realizat un dispozitiv simplu care permite mărirea progresivă a distanței dintre suportul plantelor și suprafața soluției nutritive pe măsură ce plantele cresc.

Care sunt pașii pentru a folosi această instalație

 • În momentul semănatului sau plantării, nivelul soluției nutritive este maxim, pentru ca litiera din suport să fie umectată prin capilaritate
 • Când rădăcinile au pătruns în soluție, nivelul acesteia trebuie scăzut lent astfel încât jumătatea din lungimea rădăcinilor să fie în imersie, iar cealaltă, în intervalul creat sub suportul de cultură. Soluția pentru completare se toarnă fie direct în bazin, fie prin substratul de pe suport.

Cum cultivăm ceapă pe pervazul ferestrei

ceapa pervaz

Plantele aromate, proaspete, îngrijite pe pervaz, se pot consuma pe tot parcursul anului.

Cumpărând arpagic în recipient, puteți obține cel mai simplu și mai rapid o grădină de condimente. Această plantă se poate înmulți ușor.

Cum se cultivă arpagicul

Împrăștiați semințe într-un vas acoperit cu o folie transparentă prevăzută cu orificii de aerisire. Umiditatea solului se va menține cu ajutorul unui pulverizator de sol. Când plantele ating înălțimea de două degete, folia se va îndepărta.

Ceapa trebuie îngrijită pe un pervaz cu multă lumină naturală. Dacă nu neglijați îngrijirea, planta se dezvoltă bine.

Nu uita de udatul plantelor

Nu uitați niciodată udatul plantelor. Dacă solul se usucă, planta începe să se ofilească. Se recomandă ca plantele cultivate în recipiente să se ude la 2-3 luni cu substanță nutritivă organică de concentrație redusă. De obicei este suficientă și jumătate din dona înscrisă pe ambalaj.

Recoltarea plantelor

Totdeauna tăiați numai jumătate din frunzele plantei și așteptați până când vor crește din nou.

Pentru consumul frecvent de arpagic se recomandă plantarea în paralel a mai multor rădăcini. Când frunzele încep să se subțieze, transplantați planta afară în grădină.

Rădăcinile mai puternice se pot înmulți și prin fragmentarea cu un cuțit ascuțit a bulbului.

Protecția plantelor cultivate în recipiente este mai dificilă. Este indicată îndepărtarea plantelor bolnave sau infectate.

Puteți cultiva arpagic și iarna

Toamna scoateți un fir de arpagic din grădină, scuturați pământul de pe rădăcină și țineți-l 4-5 săptămâni într-un loc uscat, aerisit, până frunzele se usucă. Plantați-l apoi în recipient, într-un loc luminos și cald.

După câteva săptămâni se pot deja recolta frunze noi. Primăvara plantați din nou planta afară în grădină.

Cum producem semințele de conopidă

conopida

Datorită temperaturilor mai ridicate la care se produce vernalizarea plantelor, producerea seminţelor de conopidă durează un singur an.

Fiind specie alogamă, culturilor semincere li se asigură distanţe de izolare de 2000 m.

Cum se face pregătirea terenului

Pregătirea terenului începe din toamnă, printr-o fertilizare cu 30-40 t/ha gunoi de grajd, 300-400 kg/ha superfosfat şi 180-200 kg/ha sulfat de potasiu care sc încorporează la 28-30 cm prin arătura adâncă. Primăvara, se fertilizează cu 150-200 kg/ha azotat de amoniu, se erbicidează cu Treflan sau Dual 3-4 1/ha, care se încorporează în sol cu grapa cu discuri sau combinatorul.

Răsadurile se produc în răsadniţe calde începând din ianuarie, fiind necesare 300-400 g sămânţă. Răsadurile se repică în cuburi de 7×7 sau 10×10 cm.

Cultura se înfiinţează în ultima decadă a lunii martie, până în 10-15 aprilie. Se plantează la distanţe de 75/35-40 cm.

rasad conopida

Care sunt lucrările de întreținere

Lucrările de întreţinere sunt asemănătoare cu cele aplicate la culturile pentru consum, nefiind necesară protejarea inflorescenţelor. Sunt necesare 2-3 lucrări de purificare biologică, îndepărtând din cultură plantele netipice soiului, cele bolnave sau slab dezvoltate precum şi plantele la care inflorescenţele nu se menţin o perioadă suficientă de timp în fază compactă. Pe suprafeţe mici cultura se arăceşte sau se palisează pe spalier.

Cum se face recoltarea semincerilor

Recoltarea semincerilor are loc în august-septembrie, manual, prin tăierea tulpinilor, apoi se leagă în snopi, se lasă să se usuce şi se batozează. Producţia de seminţe este de 200-250 kg/ha.

Cum se cultivă Conopida

conopida

Se cultivă pentru inflorescenţele hipertrofiate care se utilizează Ia prepararea diferitelor mâncăruri şi a murăturilor sau în industria conservelor. Are o digestibilitate ridicată ceea ce o recomandă a fi utilizată în dieta bolnavilor.

Conopida are o origine controversată. O lungă perioadă de timp s-a presupus că are originea din zona orientală a Mării Mediterane, provenind din specia de varză sălbatică. Se consideră ca zonă de origine şi Cipru, de unde grădinarii din secolele XVI-XVII îşi procurau seminţele care erau apreciate datorită calităţii.

La noi în ţară se cultivă în toate zonele, dar pe suprafeţe mult mai mici, comparativ cu cele de varză.

Condițiile de cultivare

Conopida este o plantă de climat umed şi răcoros. Perioadele călduroase şi secetoase nu dă rezultate bune de producţie atât sub aspectuI cantităţii cât şi al calităţii, de aceea, in condiţiile de la noi cultura se practică primăvara şi toamna.

Temperatura optimă de creştere este de 15-20 grade C. Temperatura optimă de germinare a seminţelor este de 18-20 grade C. Vernalizarea plantelor are loc la temperaturi cuprinse intre 12 şi 16 grade C, fapt ce permite producerea serninţelor intr-un singur an. In primele faze de vegetaţie (5-10 săptămâni), temperatura optimă de creştere este de 18-22 grade C. După formarea părţii cornestibile plantele sunt sensibile la ingheţ, astfel la -5 grade C, pe inflorescenţe apar pete translucide care, utterior, provoacă putrezirea acestora.

Faţă de umiditate, conopida are cerinţe ridicate. Nivelul optim al umiditățiii solului este de 80% din capacitatea de câmp. Umiditatea relativă a aerului ridicată favorizează obţinerea de producţii mari.

 

Cum se cultivă

Conopida se cultivă în câmp, pentru consum de primăvară sau toamnă şi în sere, solarii pentru obţinerea producţiilor extratimpurii.

Cultivarea conopidei în câmp

În asolament, conopida ocupă sola legumelor vărzoase. Pregătirea terenului se face ca pentru cultura de varză.

Pentru obţinerea unor producţii timpurii în câmp se folosesc numai soiuri cu perioadă de vegetaţie scurtă, iar pentru înfiinţarea culturii se produc răsaduri repicate în cuburi nutritive.

Producerea răsadurilor are Ioc în răsadniţe calde. Se seamănă în luna februarie, 400-500 g sămânţă. in faza de 1-2 frunze adevărate, răsadul se repică în cuburi nutritive de 5 x 5 cm.

Lucrările de întreținere

Lucrările de intreţinere constau în completarea golurilor după câteva zile de la plantare, combaterea buruienilor şi afânarea solului prin praşile mecanice şi manuale. In perioadele secetoase se aplică udări prin aspersiune cu norme de 300-400 m3 apă/ha. Sunt necesare 1-2 fertilizări faziale şi tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, folosind produsele menţionate la varză. În cazul în care inflorescenţele nu sunt protejate, faţă de razele solare, de către frunzele din rozetă este necesară protejarea acestora prin legarea câtorva frunze deasupra inflorescenţei, sau prin ruperea nervurii principale la 2-3 frunze pentru ca acestea să stea peste inflorescenţă, prevenind astfel îngălbenirea acestora şi pierderea aspectului comercial.

 

Recoltarea conopidei

Recoltarea inflorescenţelor se face manual, prin 2-3 treceri succesive, prin tăierea cu un cuţit sub inflorescenţă, lăsându-se şi câteva frunze protectoare al căror limb se scurtează, deasupra părţii superioare a inflorescenţei, în vederea protejării acestora în timpul manipulării. Perioada de recoltat este începând din luna mai până în iulie. Producţia este de 15-20 t/ha.

recoltare-conopida

Cultivarea conopidei în sere

Semănatul are loc în ultima decadă a lunii octombrie. Se produce răsad repicat în cuburi nutritive sau ghivece de 7 x 7 cm, folosindu-se 300-350 g/sămânţă. Răsadurile se plantează în decembrie-ianuarie la distanţe de 40/30 cm.

Lucrările de întreținere efectuate la conopida cultivată în seră

La câteva zile după plantare se realizează completarea golurilor. Solul se menţine afânat prin praşile manuale şi mecanice, cu motofreza. Se aplică udări în vederea asigurării unei umidităţi de 80-85% din capacitatea de câmp. Se fac 1-2 fertilizări faziale aplicându-se 150-200 kg/ha azotat de amoniu şi 200-250 kg/ha sulfat de potasiu.

sera-conopida

Pentru asigurarea luminii se menţine sticla curată iar temperatura, în timpul zilei, trebuie să fie de 15-18 grade C şi noaptea, cu 4-6 grade C mai scăzută. Prin tratamentele fitosanitare se urmăreşte prevenirea atacului de mană, a putregaiului cenuşiu, iar dintre dăunători păduchii verzi şi melcii fără cochilie.

Reguli privind mulcirea solurilor

mulcire

Terenul lăsat descoperit, în timp devine compact şi necesită lucrări frecvente de afânare. Acoperirea terenului dintre plante cu material organic supus descompunerii respectiv paie, pleavă, fân, coceni, frunze, rumeguş, coajă de copaci, turbă, litieră de pădure, compost sau gunoi semifermentat etc.

Care sunt regulile privind mulcirea

 • înainte de mulcire solul se prăşeşte şi dacă este cazul se udă
 • mulcirea se începe primăvara, după răsărirea culturii şi se continuă pe tot parcursul verii (pe măsură ce mulciul se descompune, stratul se reânprospătează)
 • stratul de mulci va avea grosimea de 2 -10 cm, pentru a permite schimbul de gaze dintre sol şi atmosferă (în caz că este prea gros, poate să degaje miros urât)
 • materialele vor fi mărunţite în prealabil şi ne vom asigura că nu conţin seminţe germinabile, ouă de melci sau că nu provin din plante infestate cu boli şi dăunători
 • pentru a asigura hrana bacteriilor nitrificatoare care le descompun, materialele organice uscate (paie, rumeguş, coceni, etc.) se stropesc de mai multe ori cu plămădeală de urzică, extract de humus sau plămădeli din dejecţii de animale
 • pentru a nu fi luate de vânt, materialele mai uşoare se acoperă cu materiale mai grele
 • materialul verde suculent, se aplică în strat subţire care se reânoieşte periodic
 • nu sunt recomandate a fi folosite ca mulci, resturile provenite din defrişarea unei culturi legumicole infestate
 • folosirea mulciului viu (din plante semănate), se pretează mai puţin în legumicultură, datorită capacităţii mai reduse a plantelor de a suporta concurenţa sau datorită distanţelor mici dintre rânduri

Cum cultivăm broccoli

broccoli-head-lo

Broccoli se utilizează in alimentaţie, inflorescenţele mai puţin compacte, comparativ cu cele de conopidă, la prepararea diferitelor mâncăruri. Valoarea alimentară este ridicată datorită conţinutului bogat in glucide, vitamine şi săruri minerale.

Broccoli are origine comună cu conopida şi este răspăndită in aceleaşi zone. Printre ţările mari producătoare de broccoli sunt: Italia, Spania, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda.

Care sunt cerințele față de temperatură

Ternperatura optimă de vegetaţie este de 20-24 grade C, inainte de apariţia infloreseenţei şi 15-18 grade C in perioada de formare a acestora. Temperaturile de peste 20 grade C in timpul formării inflorescenţelor grăbese procesul de formare al florilor şi astfel, partea comestibilă se depreciază.

Cerințe față de apă și sol

Faţă de apă, are cerinţe ridicate. Plantele reacţionează negativ atât la lipsa apei din sol cât şi la excesul de apă, prin deteriorarea calităţii părţii comestibile.

Preferă solurile fertile, bine dezvoltate dar cu capacitate bună de re¬ţinere a apei, cu pH-ul între 6,8 şi 7,5. Plantele de broccoli tolerează solurile uşor sărăturate.

Cultivarea în câmp

Cultura în câmp se poate realiza primăvara sau toamna. La cultura timpurie pentru a preveni efectul nefavorabil al temperaturilor mai reduse asupra plantelor, prin provocarea înfloririi anticipate, se recomandă protejarea culturii cu adăposturi joase, de tip tunel.

cultura de broccoli

Pentru cultura timpurie, răsadul se produce în răsadniţe calde, începând din luna martie. Se folosesc 300-350 g sămânţă pentru un hectar de cultură. Răsadul se plantează în prima decadă a lunii aprilie la distanţă de 70-75/25-30 cm.

Pentru cultura târzie, răsadul se produce pe strat, în câmp, semănându-se la începutul lunii mai, plantarea având loc în Iuna iunie, la distanţe de 70-75/30-35 cm.

Lucrările de întreținere

Lucrările de întreţinere sunt aceleaşi cu cele aplicate la conopidă, cu menţiunea că nu sunt necesare măsurile de protejare a inflorescenţelor faţă de lumină.

brocolii

Cum se face recoltarea

Recoltarea se face în momentul când inflorescenţele s-au dezvoltat suficient, sunt relativ compacte, înainte de deschiderea bobocilor florali. Se recoltează manual prin mai multe treceri, deoarece după recoltarea in-florescenţei principalc, apar noi lăstari care vor forma şi ei inflorescenţe dar mai mici. Inflorescenţele sc taie cu o porţiune din tulpină de 10-15 cm.

După recoltare trebuie să se acorde atenţie deosebită păstrării deoarece perisabilitatea este mult mai mare comparativ cu conopida. Astfel la temperaturi de 15-20 grade C se depreciază calitativ în timp de 1-2 zile. La o temperatură de 10 grade C se poate păstra câteva zile fără deprecieri semnificative. Păstrarea în stare proaspătă nu poate depăşi 2-3 săptămâni nici în depozite cu atmosferă controlată (temperatură scăzută, < 5°C, concentraţia sporită în CO2, 5-10%). Păstrarea mai îndelungată poate fi posibilă numai în stare congelată.

 Cum se cultivă pepenele galben în câmp

cultura de pepene galben

Majoritatea pepenilor își au originea în Orientul Mijlociu, de unde s-au răspândit, mai apoi, în întreaga Europa. Semințele de pepene au fost transportate de către Cristofor Columb în Statele Unite ale Americii, iar în California, pepenii au fost aduși și cultivați de către exploratori de origine spaniolă.

Ceea ce nu știe multă lume despre pepeni este ca ei fac parte din aceeași familie cu dovlecii și castraveții. Majoritatea pepenilor au aceeași structură ca dovlecii de iarna, având aceeași coaja subțire si miezul plin cu semințe. Diferența dintre dovleci si pepeni consta, însă, în faptul că primii sunt considerați a fi legume, pe când ceilalți sunt consumați pe post de fructe.

Substanțele conținute de pulpa pepenelui galben, în mod special, ajută la reglarea glandelor sexuale și a hipofizei, de aceea medicii ne recomandă să mâncăm câteva felii din acest fruct în fiecare zi. De asemenea, pepenele galben are o acțiune benefică asupra sistemul digestiv, datorită fibrelor pe care le conține.

Particularităţi biologice

Pepenele galben este o plantă anuală, cu o perioadă de vegetaţie de 80-110 zile. Are un sistem radicular puternic care pătrunde în sol până la 1m adâncime, cu marea masă a rădăcinilor situate la 30-40 cm, rezistând mai bine la secetă în comparaţie cu castraveţii. Pepenele galben este o plantă termofilă, cu pretenţii foarte mari faţă de căldură, necesitând un plus de 2-4 grade C faţă de castraveţi, pe faze de vegetaţie. Temperatura optimă de germinare a seminţelor este de 25-30 grade C. Pepenele galben este o plantă de zi scurtă.

Lipsa de lumină determină alungirea răsadurilor şi a plantelor în cultură. Lumina intensă influenţează favorabil acumularea de zahăr în fructe, iar lipsa ei, întârzie coacerea fructelor. Pretenţiile plantei faţă de apă sunt mai reduse datorită structurii sistemului radicular ce îi imprimă o rezistenţă mai mare la secetă. Elementele minerale trebuie să se găsească în cantităţi corespunzătoare în sol. O fertilizare în exces cu azot, pe fondul unei insuficienţe cu potasiu, duce la obţinerea unor fructe de slabă calitate.

melons

Tehnologia cultivării pepenelui galben în câmp

Pregătirea terenului şi solului începe toamna prin efectuarea următoarelor lucrări: nivelarea de întreţinere, discuirea, fertilizarea de bază cu îngrăşăminte organice, 60-80 t/ha gunoi de grajd, 50-70 kg/ha superfosfat, 70-90 kg/ha sare potasică, încorporânduse în sol odată cu arătura adâncă, la 25-28cm.

Primăvara se pregăteşte terenul cu grapa cu colţi reglabili şi cu, combinatorul. Înfiinţarea culturii prin semănat direct în câmp are loc între 25 aprilie şi 10 mai. În zonele cu precipitaţii în luna mai, pentru a realiza producţii mai timpurii, se practică semănatul în cuiburi pe muşuroaie amenajate peste un substrat de încălzire cu gunoi de grajd care a fost introdus în gropi la adâncimea de 30cm, distanţa între cuiburi fiind de 50cm.

Lucrări de întreţinere

 • Răritul la distanţele stabilite pe rând, lăsându-se 2 plante la cuib;
 • Praşile manuale şi mecanice numai până în momentul când vrejii acoperă suprafaţa de cultură, pentru a nu fi deranjaţi;
 • Aplicare a 3-4 udări, în special în perioada înfloririi şi creşterii fructelor. Nu se fac udări în perioada de coacere a fructelor pentru a preveni crăparea acestora;
 • Reducerea numărului de fructe pe plantă la 5-8 bucăţi, în special la soiurile timpurii;
 • 2-3 fertilizări suplimentare cu îngrăşăminte chimice (în doze de 80-100- 150 kg/ha NPK);
 • Ciupitul tulpinii după 3-4 frunze şi a lăstarilor după 5-8 frunze, influenţând o ramificare mai rapidă;

Combaterea chimică a bolilor şi dăunătorilor (mana – Bravo 500 SC (500 gr/l), căderea plantulelor – Previcur Energy (310 gr/l), alternarioza – Shavit F72WP (2kg/ha), fuzarioza – Topsin AL 70 PU (0,5 l soluţie/plantă), tripsul tutunului – Confidor Energy (0,6 l/ha)

Combaterea ecologică cuprinde o serie de măsuri cum ar fi:

 • revenirea culturii pe acelasi teren după o perioadă de 3-4 ani pentru evitarea apariţiei virozelor, bacteriozelor şi fusariozelor ce distrug violent plantele;
 • înfiinţarea culturilor pe terenuri ce nu reţin apa, în sole ce vor fi irigate prin brazde;
 • dezinfecţia seminţelor înainte de semănat cu soluţii de piatră vânătă (sulfat de cupru) în concentraţie de 0,5% timp de 15 minute, după tratare seminţele fiind zvântate fără a fi spălate;
 • pentru bolile ce apar în timpul perioadei de vegetaţie se vor face 1-2 tratamente preventive cu zeamă bordeleză 0,5- 0,7%, Funguran 0,3%. Făinarea este o boală ce apare frecvent la această specie producând pierderi mari, de aceea este important să se stropească plantele cu sulf muiabil 0,5%;
 • în cazul semnalării atacului de afide şi acarieni se fac stropiri cu produse specifice ca Rotenona sau Neem.

pepene galben

Recoltarea fructelor are loc la maturitatea fiziologică deplină, sau cu câteva zile mai devreme pentru cultivarele cu postmaturare. Momentul optim de recoltare este semnalat de intensificarea parfumului, schimbarea culorii, apariţia unor uşoare crăpături la nivelul pedunculului, fructele sunt grele, iar prin lovirea cu degetul nu trebuie să sune a gol. Se recoltează eşalonat, începând din mijlocul lunii iulie şi până la sfârşitul lunii august, iar la cultivarele mai târzii, recoltarea se prelungeşte până în septembrie, iar maturarea poate continua şi în depozit.

Cum combatem cele mai răspândite boli la plantele din grădină

putregaiul-cenusiu

Mult mai de temut decât atacul diverșilor dăunători, sunt diversele boli sau maladii ale plantelor transmise prin intermediul ciupercilor microscopice ( bolile criptogamice), bacteriilor (bacteriozele) sau virusilor (virozele).

Făinarea (mana)

Pe frunzele plantelor apare un praf alb fainos (din spori de Erysiphales), de obicei pe partea superioară. Bobocii atacaţi nu mai cresc, iar frunzele atacate se usucă. Infecţia repede se răspândeşte în habitatele cu temperatura şi umiditatea ridicată. Frecvent sunt atacate: Phlox, Roşa, Chrysanthemum, Calendula, Verbena, Antirrhinum, Dianthus, Cineraria.

Combatere: Serele se aerisesc frecvent şi se udă nu prea abundent. Toamna în câmp rămăşiţele de plante atacate sunt colectate şi arse. În timpul vegetaţiei plantele atacate, după fiecare 10-15 zile, se stropesc cu soluţie bordeleză (0.5- 1.0%), fundazol-0.2%, karatană şi topsin de 0.1 %.

fainarea

Rugina

Uredinalele sunt un grup de ciuperci care atacă organele verzi ale plantei. Primăvara pe plante apar pete galbene, pe care se dezvoltă pustule de culoare brun-portocalie. Pe frunzele infectate apar pete îngălbenite la început izolate, apoi unite, ce cauzează uscarea şi căderea timpurie a frunzelor, uscarea ramurilor şi mugurilor florali. Rugina este deosebit de primejdioasă în habitatele umede cu temperatura ridicată. Sunt atacate frecvent: Rasa, Dianthus, Iris, Hyacinthus, Salvia, Althaea, Viola etc.

Combatere: Colectarea şi arderea părţilor atacate ale plantelor, stropirea periodică după fiecare 10-15 zile cu zeamă bordeleză de 1% sau TMTD de 2%, zineb de 0.5%, captan de 0.2%.

Pătarea frunzelor

Pe frunze apar pete rotunde sau neregulate de culoare brună, roşictică sau galben-închisă. Frunzele atacate se necrozează şi cad. Boala apare în locurile cu umiditate sporită şi insuficient aerisite. Ca agenţi patogeni servesc diferite specii de ciuperci şi bacterii, care foarte repede se înmulţesc. Atacă plantele de Chrysanthemum, Antirrhinum, Begonia, Primula, Dianthus, Roşa, Phlox, Iris, Dahlia, Clivia, Ficus, Cineraria, Paeonia, Glacliolus etc.

Combatere: îndepărtarea şi nimicirea plantelor atacate. Periodic se stropesc cu zeamă bordeleză de 1%, zincb-0.5%, fundazol-0.2%, oxiclorură de cupru-0.5%.

Putregaiul cenușiu

Este o ciupercă saprotrofa şi facultativ parazită, care infectează toate organele plantei, îndeosebi bobocii şi florile. Pe frunze apar pete mici brune, iar pe bulbi şi tuberobulbi porţiuni brune putrezinde. Ţesuturile atacate se înmoaie. Se molipsesc plantele acolo, unde umiditatea este sporită în lipsa aerisirii şi temperaturii scăzute. Atacă speciile de plante bulbifere şi tuberculi – Dahlia, Cyclamen, Hippeastrum etc.

Combatere: Înlăturarea plantelor atacate, aerisirea şi reducerea umidităţii. Bulbii se dezinfectează cu germisan (0.25%) sau ferban (0.5%) timp de 1-2 ore. Plantele se stropesc cu zeamă bordoleză de 1%.

 

Fusarioză

Agentul este o ciupercă facultativ parazită care se întâlneşte în sol şi pătrunde în plante prin sistemul radicular. La plantele atacate putrezesc rădăcinile, frunzele se îngălbenesc şi se ofilesc. Plantele se molipsesc în habitatele cu temperatură şi umiditate înaltă. De fuzarioză se infectează: Callistephus chinensis, Lilium, Dianthus, Pelargonium etc.

Combatere: înlăturarea şi nimicirea plantelor infectate cu tot cu rădăcini, prelucrarea ghivecelor cu formalină, var şi soluţie de clorură (sau sulfură) de cupru (5%), germisan 0.1% şi sublimat coroziv de 1%.

fusarioza

Septorioza

Infectează frunzele la multe plante decorative (Dianthus, Digi- talis, Salvia etc.). La gladiole se infectează frunzele şi tuberobulbii, pe care apar pete mici circulare, care apoi se concresc. Culoarea petelor este brună, frunzele se usucă şi cad fiind perforate.

Combatere: constă în efectuarea a 2-3 stropiri cu zeamă bordoleză de 1% în decursul sezonului. Rămăşiţele plantelor sunt colectate şi arse. Frunzele se tratează cu merpan de 0.2%, benlate şi topsin-M de 0.1%.

septorioza

Oferta ECOVOLT Romania &  LP ELECTRIC Systems Sistem de pompare apa alimentat cu energie  solara sau eoliana

   

   V-ati intrebat daca puteti avea o gradina ecologica ? Si daca da, vom iriga folosind energie solara ?

Solutia este simpla si la indemana tuturor. Cu ajutorul unei pompe solare conectate direct la un panou solar fotovoltaic, ati obtinut un sistem de pompare ecologic. Rezultatul este incredibil  ! O pompa Lorentz cuplata la un panou solar fotovoltaic cu o putere de numai 150W se pot obtine aproximativ 13000 Litri de apa pe zi, de la o adancime de 10 m, in perioada de vara. De retinut ca acesta pompa functioneza zilnic, automat folosind doar energie solara.  O asemena pompa poate produce :

13000 litri/zi x 30 zile = 390.000 Litri /luna ( 390 m3 /luna )

Acum …incercati sa va imaginati o gradina irigata zilnic …cu 13000 litri de apa…. si folosind doar energie gratuita !

Pompe solare LORENTZ

Alimentarea cu apa a constituit intodeauna o problema mai ales atunci cand energia electrica nu este disponibila. Solutile de pompare a apei folosind panouri solare sau turbine eoliene au fost intodeauna o solutie foarte eficienta. Sistemele de irigatii individuale care folosesc aceasta tehnologie, s-au dovedit a fi solutia ideala si sunt din ce in ce mai intens folosite in agricultura. Aceste sisteme folosesc pompe submersibile sau de suprafata. Esential in aceste aplicatii sunt pompele de curent continu care au un randament foarte ridicat, folosind pentru pomparea apei o cantitate foarte mica de energie electrica. Schema bloc a unui sistem de acest tip este prezentata mai jos.

 

 Pompa de apa

sistem de irigatie solar

Fiecare sistem care foloseste energia alternativa trebuie proiectat intr-un mod foarte riguros. De aceasta proiectare si optimizare va depinde eficienta si pretul lui de cost. Pentru a determina pretul de cost al unui echipament este necesar sa determinam cativa parametrii esentiali.  LP ELECTRIC a pregatit o aplicatie pentru a determina aceste valori si poate fi folosita de toti clientii.

  

Aplicatia pentru determinarea parametrilor de pompare 

 

  

Pentru a face o analiza detaliata a unei asemenea aplicatii vom  lua in considerare pompa de apa Shurflo Model 8000-443-136.

pompa 

Aceasta pompa poate functiona direct pe acumulator la 12V cu o presiune maxima de 4 Bari  si  are capacitatea de a pompa cu un debit de maxim 6L/min utilizand pentru acest efort un curent maxim de 4,2A. Energia necesara poate fi produsa de panouri solare fotovoltaice avand o putereproportionala cu cantitatea de apa pompata. Caracteristicile tehnice permit urmatoarele performante, luand in considerare 5 ore de soare pe zi :

  

 

Adancime Debit–>  zile senine soare cu nor inourat
14m 1800 litri 1440 litri 1200 litri
21m 1680 litri 1344 litri 1044 litri
34m 1470 litri 1176 litri 900 litri
41m 1380 litri 1104 litri 820 liri

Aceste caracteristici o face foarte usor de utilizat in zone fara energie electrica pentru irigatii si apa curenta a unei locuinte. 

  

Pentru acesta aplicatie vom avea nevoie de urmatoarele componente principale: 

  

Preturile estimative ale echipamentelor folosite in cadrul acestui exemplu sunt : 

 • Panou fotovoltaic 50W         Cod:  LPS00317   – Model: ET-M53650-50            Pret:   125 Euro

 • Pompa solara                     Cod:  LPP00011   – Model: Shurflo                       Pret:   107 Euro

 • Regulatorul solar                 Cod:  LPC00103   – Model: Solsum 6.6F               Pret:    21 Euro 

 • Acumulatorul                      Cod:  LPB00163   – Model: BP12-50                     Pret:   111 Euro 

Pentru a face o alta analiza detaliata a unei asemenea aplicatii vom  lua in considerare pompa de apa electrica LJ20.

Aceasta pompa poate functiona cu panouri solare avand o putere intre 24W si maxim 35W. Caracteristicile tehnice permit urmatoarele performante, luand in considerare 6 ore de soare pe zi :

  

 

Adancime Debit–>  zile senine soare cu nor inourat
5m 636 litri 378 litri 168 litri
10m 462 litri 294 litri 138 litri
15m 372 litri 222 litri 108 litri
20m 264 litri 168 litri 72 liri

Aceste caracteristici o face foarte usor de utilizat in zone fara energie electrica pentru irigatii si apa curenta a unei locuinte. 

  

Pentru acesta aplicatie vom avea nevoie de urmatoarele componente principale:: 

 

 

Beneficile sistemului sunt exceptionale. Pe langa faptul ca aceste sisteme furnizeaza energie ecologica, aceste sisteme ofera independenta energetica totala si sunt foarte fiabile. 

Estimarea financiara a sistemului

Costurile aferente echipamentelor folosite in acest exemplu, publicate mai jos, sunt doar estimative, urmand ca la evaluarea finala a fiecarui proiect sa fie aplicate reduceri de preturi corespunzatoare topologiei si dimensiunii fiecarei aplicatii.  Datorita unicitatii fiecarui proiect costurile aferente fiecarei aplicatii pot sa difere semnificativ.

Preturile estimative ale echipamentelor folosite in cadrul acestui exemplu sunt : 

 • Panou fotovoltaic 15W         Cod:  LPS00331   – Model: ET-M53615-15            Pret:    37 Euro

 • Pompa solara LJ20              Cod:  LPP00011   – Model: LJ20                          Pret:   520 Euro

 sistem pompa de apa submersibila 

 repetor radio

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti (c) Copyright 2005-2012  ECOVOLT  SRL. all Rights Reserved

 ECOVOLT Romania    &    LP ELECTRIC Systems  

 

                                                    Email:   info@ecovolt.ro  & info@LPelectric.ro

   

PROGRAM: LUNI – VINERI ora 9:00 – 18:00

 

GSM : 0735 959 619  (vodafone)

GSM : 0748 210 688     (orange)

 

Tel : 0258 81 80 81 (romtelecom)

FAX : 0358 81 45 80

                           Sediul :

                         Str: Petresti Nr:17

510184 Alba Iulia

Romania

 

 

============================

LP ELECTRIC SYSTEMS SRL

Numar  TVA:      RO25816153

RC:            J01/524/2009

Banca BCR    – Alba Iulia

IBAN: RO09RNCB0003037783030001

============================

==========================

ECOVOLT SRL

Numar  TVA:    RO23309049

RC:          J01/217/2008

Banca BCR  – Alba Iulia

RO09RNCB0003107004170001

===========================

============================

LP ELECTRIC SRL  (vechea organizatie)

Numar  TVA:      RO16675977

RC:            J01/855/2004

Banca BCR    – Alba Iulia

IBAN: RO09RNCB0003037783030001

============================

 

O tehnologie ca la carte pentru  reusita unei  culturi de soia,recomandată de  specialiştii DuPont Pioneer!

Soia poate fi o cultură rentabilă în ferma ta. Este important, însă, să aplici tehnologia optimă de cultură pentru rezultate remarcabile. Iată recomandările specialiştilor DuPont Pioneer!

Plante premergătoare
Cereale păioase (recomandat), sfecla pentru zahăr, porumb. A nu se cultiva după: floarea-soarelui, alte leguminoase (inclusiv soia).

Lucrările solului
Arătura de toamnă este recomandată doar atunci când condiţiile pedoclimatice sunt foarte favorabile executării acestei lucrări (fără bolovani sau curele). Este recomandată lucrarea cu Tiger sau cu orice alt utilaj combinat care să afâneze solul pe adâncimea de minim 25 cm, dar care să lase solul suficient de tasat pentru refacerea capilarităţii.
Aceste lucrări trebuie făcute imediat după ce planta premergătoare eliberează terenul, pentru a beneficia de umiditatea din sol.

Pregătirea patului germinativ

Mobilizarea solului cu combinator prevăzut cu tăvălugi inelari şi nivelatoare. Se poate face imediat după lucrarea de bază dacă semănatul se va efectua cu o semănătoare de precizie cu discuri sau în preziua semănatului în celelalte cazuri.

Fertilizarea
Pentru producţii de peste 4,5 tone/ha, trebuie să se asigure 80-90 kg/ha s.a. N; 55-50kg/ha s.a. P; 35-45 kg/ha K; 55-60 kg/ha s.a. S. Fertilizarea de bază (după arătură şi înainte de discuit/combinator sau aplicat cu Tiger) trebuie să asigure 20% din cantitatea totală de N, 20% din cantitatea de S şi 100% din cantitatea de P şi K. Se pot folosi îngrăşăminte complexe ca 18:46:0, 20:20:20, etc. iar pentru sursa de sulf îngrăşăminte chimice ca Sulfatul de Amoniu. Primăvara la pregătirea patului germinativ: 60% din Azot (Azotat de amoniu/Uree/Sulfat de amoniu), restul de 20% N se va aplica odată cu semănatul. Dacă dispunem de irigaţie este de recomandat a se aplica prin fertigare 30% din cantitatea de N, care nu se va mai aplica la pregătirea patului germinativ.

Semănatul
Sămânţa trebuie să fie certificată (C1), de cea mai bună calitate, tratată cu Nitragin Bac Soia înainte de semănat şi ferită de razele solare.
Atenţie! Pentru pregătirea soluţiei de Nitragin Bac Soia se va folosi apă liberă de clor.
Perioada optimă de semănat este atunci când la adâncimea de semănat avem cel puţin 12 grade Celsius (după data de 15 aprilie).

Densitatea de semănat
55-65 boabe germinabile/m2, adâncimea de semănat 4-6 cm, norma de sămânţă 80-110 kg/hectar, distanţa între rânduri recomandată 40 cm, 55 cm sau 70 cm.

Soia_b 

Întreţinerea culturii
Dacă pregătirea patului germinativ a fost făcută din toamnă, primăvara înainte de semănat se poate face o erbicidare cu glyphosat 1 l/ha, + S Metolaclor 1.5 kg/ha + Metribuzin 0.24 Kg/ha. Ca şi erbicide preemergente se mai pot folosi produse pe bază de: Dimetenamid – P 0.8-1.2 l/ha, Flumioxazin 09 kg/ha. În postemergenţă, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, se recomandă: Tifensulfuron-metil 0.024 kg/ha, Imazamox 1 l/ha. Momentul aplicării este atunci când buruienile sunt în faza de rozetă.
Combaterea buruienilor monocotiledonate în vegetaţie se poate face cu: Quizalofop-P-Etil 0.75 l/ha, Cletodim 1-1.5 l/ha, Fluazifop- P-Butil 1-1.5 l/ha.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor
Pentru controlul agenţilor patogeni, echipa de specialişti DuPont Pioneer recomandă utilizarea tratamentelor cu Picoxistrobină + ciproconazol, Mancozeb + Mefenoxam
(Peronospora manshurica), Tiofanatmetil (arsura bacteriană), iar împotriva acarianului roşu, a moliei păstăilor de soia se vor folosi produse care conţin: Cipermetrin 0.025 kg/ha, Hexitiazox 0.04 kg/ha, Clorantraniliprol.

Recoltarea se va face ţinând cont de umiditatea STAS de 14%.

Sursa echipa tehnică a DuPont Pioneer.

RECOMANDĂRI privind aspecte TEHNOLOGICE esenţiale în cultura PORUMBULUI

Pe lângă alegerea hibridului adaptat fiecărei ferme trebuie avute în atenţie câteva aspecte tehnologice esenţiale pentru cultura porumbului, susţin specialiştii cunoscutei companii producătoare de seminţe, Saaten Union, în frunte cu dr. ing. Dinca Viorel, director Dezvoltare Floarea-soarelui şi Porumb.

Iată de ce trebuie să ţineţi cont!
Calitatea seminţelor ce depinde de valoarea culturală a seminţei şi anume energia germinativă, puritatea varietală care trebuie să aibă valori ridicate, corpurile străine, materiile inerte şi alte seminţe ce trebuie să lipsească din masa de boabe;
Evaluarea solului din fermă are un impact major în eficientizarea costurilor cu îngrăţămintele chimice, care în mod obişnuit reprezintă 70% din costurile totale ale tehologiei culturii de porumb;
Erbicidatul pre şi postemergent în funcţie de condiţiile climatice şi rezerva de buruieni din sol;
Fertilizare fazială echilibrată corelată cu rezultatul cartării agrochimice ;
Aplicarea de îngrăşăminte pe bază de microelemente în special pe bază de zinc;
Fertilizarea organică odată la cinci ani ;
Rotaţia culturii pentru evitarea bolilor şi dăunătorilor comuni;
Utilizarea hibrizilor din grupe FAO diferite pentru orice tip de fermă;
Semănatul la momentul optim pentru fiecare zonă a ţării în parte;
Combaterea bolilor şi dăunătorilor ca măsură preventivă dar şi curativă în cazul unei presiuni ridicate;
Recoltarea când umiditatea boabelor este cât mai apropiată de stas (14 %).

Câmp de porumb_b

SAATEN-UNION România a implementat cu succes un program pilot ce a acoperit toate zonele agricole din România, prin care a oferit cu titlu gratuit fermierilor câte un sac comercial din cei mai noi şi performanţi hibrizi în vederea găsirii materialului genetic pretabil pentru fiecare fermă în parte şi pentru a veni ulterior cu oferte personalizate.

 Iata cateva ponturi pentru REUŞITA unei culturi de PORUMB

 

DuPont Pioneer vine în întâmpinarea agricultorilor cu recomandări tehnologice pentru o cultură de porumb reuşită. Iată, pe scurt, cele mai importante ponturi!

1 Alegerea corectă a hibridului

În selecţia hibridului, cultivatorii trebuie să aibă în vedere o serie de factori ce ţin de: performanţa şi stabilitatea hibridului, disponibilitatea acestuia, destinaţia (morărit, furajare), comportarea la condiţii variabile de mediu şi tehnologie, grupa de maturitate şi pierderea apei la maturitate şi nu în ultimul rând de preţ.

Câmp de porumb_b

2 Pregătirea terenului

Efectuarea lucrărilor de înfiinţare a culturii (arat, discuit, pregătirea patului germinativ) pe solul încă umed poate crea mari probleme culturii viitoare prin gradul mare de compactare a solului. Un teren tasat, mai cu seamă pe solurile grele, acolo unde lucrările de scarificare nu au fost efectuate sau au fost executate superficial, poate conduce la:
¤ răsărire deficitară, rădăcinile plantei nu reuşesc
să exploreze solul pentru apă şi elemente nutritive (din acest motiv primele simptome de carenţă, în special azot, apar pe frunzele bazale, chiar din faze timpurii de creştere);
¤ băltiri ce determină levigarea unor elemente nutritive, procese degenerative ireversibile ale rădăcinilor la mai mult de 72 de ore de la instalare;
¤ polenizare/fecundare în etape cu maturarea eşalonată a plantelor şi pierderi importante de producţie.

La fertilizare, trebuie ţinut cont de cartarea agrochimică pentru a putea stabili cea mai bună reţetă de nutriţie. Potrivit dr. ing. Tomel Petrache, Field Sales Agronomist – DuPont Pioneer, un minim de 60 -70 kg s.a./ha azot trebuie asigurat, iar o cantitate de până 120-150 kg s.a./ha se poate regăsi în sporul de producţie adus într-un an în care nivelul precipitaţiilor şi repartiţia acestora se încadrează în normal. Aplicarea fracţionată a acestuia aduce cele mai bune rezultate.
Astfel, cca 1/3 din totalul aplicat să fie considerat starter (pe întreaga suprafaţă sau localizată) şi 2/3 cu aplicare în vegetaţie (70% după 6 frunze şi 30% înainte de înflorire). La administrarea îngrăşămintelor cu azot în vegetaţie trebuie amintit aspectul necesităţii încorporării atât a celor granulate, dar mai ales a celor lichide. E bine de ştiut că eficacitatea acestora e mai mare dacă aplicarea s-a făcut pe un teren uscat, iar ulterior a primit apa din ploi sau irigaţii. Pe terenurile deja umede, odată cu evaporarea apei se pierde şi mare parte din azotul aplicat.
De asemenea, trebuie asigurat fosforul cu rol determinant la pornirea în vegetaţie, creşterea şi dezvoltarea ulterioară a culturii.

3 Tratamentul seminţei

Companiile producătoare asigură tratamentul seminţei doar împotriva principalelor boli cu incidenţă în stadiile timpurii de vegetaţie. În ceea ce priveşte dăunătorii, aplicarea insecticidului la sămânţă a rămas la latitudinea cultivatorilor. 

Tratamentul seminţei se dovedeşte a fi mai mult decât o necesitate, iar lipsa acestuia nu oferă garanţia răsăririi culturii şi evoluţiei acesteia (sănătatea culturii, păstrarea indicelui foliar, păstrarea densităţii, scăderea populaţiei de patogeni şi dăunători).

4 Momentul semănatului

În ceea ce priveşte momentul semănatului, data calendaristică trebuie să fie una doar orientativă. Diferenţele dintre ani pot fi foarte mari. Din acest motiv, urmărirea atentă a informărilor meteo e foarte importantă. La momentul decis a se semăna timpuriu, (6 °C), trebuie ales corect hibridul care se pretează la o astfel de abordare.

5 Stabilirea normei de sămânţă la semănat

În stabilirea densităţii plantelor trebuie să ţinut cont, atât de specificul fermei (aşezare geografică, tehnologie aplicată, momentul semănatului), dar şi de parametrii de calitate ai seminţei. Pe această bază se poate calcula necesarul de sămânţă/hectar.

6 Stabilirea adâncimii de semănat

La stabilirea adâncimii de semănat trebuie să se ţină cont de: tipul solului, momentul semănatului, modul de pregătire a patului germinativ şi chiar de energia germinativă a seminţei. Tomel Petrache consideră că un minim de 5 cm ca fiind obligatoriu. La mai puţin de 5 cm, creşte riscul neuniformităţii culturii, datorat umidităţilor şi temperaturilor foarte fluctuante din prima perioadă de vegetaţie. În faze târzii de dezvoltare apare riscul căderii din rădăcină, mai ales pe terenuri compactate.
Adâncimea de semănat poate fi mărită în primăverile secetoase, astfel încât toată sămânţa să ajungă în stratul umed de sol şi primele viitoare 4-5 noduri, generatoare de rădăcini, să se afle sub nivelul solului. În cazul atacului de dăunători pe rădăcină (Diabrotica virgifera), o masă mare de rădăcini oferă o siguranţă mai mare culturii.

7 Cultivarea de hibrizi din grupe diferite de maturitate

Alegerea unor hibrizi din grupe diferite de maturitate aduce o serie de avantaje. Primul este cel al eşalonării semănatului. Trebuie făcută precizarea că pentru a diferenţia perioada de înflorire (critică pentru porumb) între hibrizii mai timpurii şi cei mai tardivi, trebuie să se înceapă semănatul cu hibrizii mai timpurii, continuându-se apoi pe măsura creşterii maturităţii.Înflorirea eşalonată a hibrizilor oferă o mai mare siguranţă în obţinerea unor producţii bune. Toamna-i un anotimp cu o multitudine de lucrări (semănături, recoltări, arături). Or, recoltarea eşalonată a porumbului este un mare avantaj în gestionarea lucrărilor din fermă.

FERTILIZAREA culturilor de CEREALE păioase. Iată RECOMANDĂRILE ALCEDO!

 În primul rând, fertilizarea culturilor trebuie să înceapă întotdeauna cu analiza solului, apoi cu fertilizarea de bază, la pregătirea patului germinativ.

De regulă, cerealele păioase valorifică bine solurile cu pH cuprins între 5,5 şi 6,5, iar orzul şi orzoaica până la 7,5.  La tratamentul seminţei se recomandă utilizarea MICROFERT U în doză de 2,5 l/tonă;
Utilizarea fertilizanţilor microgranulaţi concomitent cu semănatul aduce un plus de uniformitate, de nutriţie şi un start viguros al culturii pentru rezistenţa bună la iernat.

În tehnologia de fertilizare trebuie acordată o atenţie deosebită fenomenului de „foame a azotului”, dar şi la excesul de azot, care aduce iniţial o sensibilitate la frig a plantelor, apoi în urma precipitaţiilor din iarnă este complet levigat.
Pentru obţinerea unei recolte de bună calitate este bine să se administreze produse chimice pe bază de sulf şi magneziu, în special pe solurile cu conţinut mai mic de materie organică.

v-cremeneanu-alcedo-braila-_b

Cu ocazia oricărui tratament fitosanitar se recomandă şi aplicarea foliară cu MCROFERT U sau FOLIMAX CEREALSMIX, FOLIMAX FIRST N, FOLIMAX GOLD, FOLIMAX ACTIVE PK, produse care pun mai bine în valoare fertilizarea radiculară, susţin buna funcţionare a plantei şi previn dezechilibrele nutriţionale.
Pe solurile cu pH normal sau uşor acid, sursa preferată de azot este Nitrocalcarul, în timp ce pe solurile cu pH sub 6,5 se impune amendarea calcaroasă de urgenţă, preferabil cu amendamente cu conţinut mai ridicat de magneziu.
Necesarul de fertilizare pentru o recoltă de 7-8 tone/ha este de: 120-140 kg N/ha; 90-110 kg P2O5/ha, 120-140 kg K2O/ha, însă o bună parte din necesarul de potasiu poate fi obţinut gratuit prin reîncorporarea, an de an, în sol a resturilor vegetale.

O bună parte din aceste recomandări au fost expuse de echipa ALCEDO în frunte cu Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele Alcedo, la recentul simpozion desfăşurat la Brăila

De ce SE COLOREAZĂ PORUMBUL în ROŞU? Când şi cât AFECTEAZĂ PRODUCŢIA?

Ar trebui fermierii să se îngrijoreze de acest fenomen al colorării frunzelor de porumb în fazele de dezvoltare timpurii, cu pigmentul antocianic răspunzător de emiterea radiaţiei roşiatice, sau nu?

Depinde de cauzele care provoacă fenomenul. Nu este deloc neobişnuit ca imediat după răsărirea micilor plantule de porumb, sub influenţa diferitilor factori (meteorologici, antropici, chimici, etc), acestea să capete acea tentă roşiatică pe frunze, mai ales în faza de 2-4 frunze (faza de sevraj a porumbului). Şi, ca prin minune, în faza de 6 frunze, această coloratie să dispară exact că în reprezentaţiile lui David Coperfield.
“Cercetările efectuate de echipa Pioneer arată că nu există nici o infliuenţă asupra productivităţii hibridului, corelată cu înrosirea frunzelor. Hibrizii care genetic deţin acest fenomen, rămân la fel de productivi, fie că frunzele se colorează în roşu sau nu”, susţine Mihai Valentin, Product Manager Pioneer România.

Care sunt cauzele care pot provoca înroşirea frunzelor de porumb?
Porumbul violaceu nu este o “ invenţie“ modernă. Această coloratie roşiatică a frunzelor de porumb a fost observată din cele mai vechi timpuri şi se manifestă “cu succes” pe forme de porumb sălbatic ce cresc în zonele montane răcoroase din Peru şi Mexic.
Specialistul Pioneer admite că această coloraţie violacee este dată de o serie de gene, mai exact 8 la număr, răspunzătoare de exprimarea fenotipică a pigmentului antocianic. Există numeroase plante care deţin acelaşi număr de gene. De exemplu, arţarul roşu are frunze cu tentă roşiatică în primăvară, cum de altfel există arţari cu frunze total verzi. Să nu uităm de banală varză roşie, care culmea face fotosinteză şi da randamente foarte bune chiar dacă e “roşie”. (…)
Marea majoritate a hibrizilor de porumb deţin 5 din cele 8 gene responsabile pentru coloratia violet. Celelalte 3 gene se regăsesc doar la o parte din hibrizi, care sunt şi uşor mai sensibili la temperaturi scăzute. Atunci când aceşti hibrizi sunt expuşi la temperaturi scăzute., genele declanşează secretarea de pigment antocianic în micile plantule. Acelaşi fenomen se poate observa şi atunci când noaptea temperatura aerului coboară sub 10° C, iar ziua temperaturile depăşesc 15° C, atunci când avem amplitudini mari de temperatura între zi şi noapte.

porumb-risu_bClick pe poza pentru galerie!

“Această coloratie se manifestă doar în fenofaza de până în 6 frunze ale porumbului, când acesta trece prin acea “ perioada de sevraj”, când plantă se hrăneşte preponderant prin sistemul radicular embrionar şi investeşte masiv în dezvoltarea rădăcinilor coronare (principalul sistem radicular al plantei mature), în defavoarea dezvoltării aeriene. În primăverile cu temperaturi scăzute, cu umiditate în sol, acoperite de resturi vegetale, cu siguranţă hibrizii ce deţin toate cele 8 gene răspunzătoare de secretarea pigmentului antocianic, se vor manifestă fenotipic, prin apariţia coloratiei violacee pe frunze.
Pigmentatia violacee poate apărea şi la plantele mature (peste 6 frunze) dar în aceste cazuri, această este determinată de alţi factori (vătămări mecanice sau chimice, atac de insecte) şi alt soi de gene sunt răspunzătoare”, explică Mihai Valentin.

Cercetările Pioneer arată că, atât hibrizii ce dezvoltă coloraţia violacee, cât şi cei care rămân verzi, atunci când au fost expuşi la frig, au avut acelaşi conţinut în clorofilă, fără nici o diferenţa. În portofoliul Pioneer se găsesc o serie de hibrizi consacraţi, extrem de productivi şi care au caractere agronomice deosebite, dar care deţin cele 8 gene, manifestând în condiţii de stres termic coloratia violacee. Aduc aminte aici de P9241, poate cel mai stabil şi bine adaptat hibrid la condiţiile din România, care deţine caractere agronomice aproape de perfecţiune (tulpină puternică, înrădăcinare profundă, toleranţă excepţională la seceta şi arşiţa, toleranţă deosebită la Fuzarium şi Gibberela) şi P9911, etalon de randamente record în grupa FAO 400, care prezintă acest caracter de coloratie violacee.

Alte cauze ce pot provoca acest fenomen – Carenţă în fosfor (P)
După cum bine ştiţi, carenţă în P se poate manifestă prin această coloratie violacee a frunzelor. Bineînţeles, în aceste cazuri, o analiză agrochimică a solului va furniza informaţii asupra conţinutului de P disponibil, (din soluţia solului)- mare atenţie, cea mai mare parte a P din sol este sub formă “blocată”, inaccesibil plantelor) dacă analizele vor arăta că nivelul de aprovizionare este suficient, fertilizarea suplimentară cu fosfor nu va schimba culoarea violet a plantelor în verde.

Cum putem să ne dăm seama dacă este vorba de coloraţie determinată genetic sau este deficient de fosfor?
Dacă coloratia violacee este uniform răspândită pe întreaga solă, cauza este cel mai probabil determinată genetic.
Dacă coloratia apare în vetre, localizată pe zone, indică de obicei o carenţă în P
Carenţa în P este de asemenea cauza probabilă şi dacă această coloratie persistă peste stadiul de 6 frunze
Solurile reci, cu textura grea, se încălzesc mai greu, plantele suferă, metabolismul fiind încetinit- reprezintă o altă cauza a apariţiei coloratiei violacee.
Sistemul de lucrări- pe solurile lucrate în min. till, acoperite de resturi vegetale, zonele compactate pot provoca reacţia de coloraţie violacee.
Utilizarea necorespuzatoare a pesticidelor sau a fertilizanţilor (în special cei cu azot pot distruge mezocotilul plantulei) vor induce în anumite cazuri secretarea de pigment antocianic.
Apariţia coloratiei violacee nu va influenţa productivitatea hibridului, în schimb condiţiile de mediu, tehnologia aplicată, greşelile tehnologice o vor face.
În momentul de faţă, Pioneer are în România cea mai performanţă gama de hibrizi deosebit de bine adaptaţi condiţiilor climatice specifice teritoriului României, cu o plasticitate ecologică deosebită.
Garanţia succesului fermierului constă în productivitatea şi stabilitatea produselor Pioneer. Toate aceste caracteristci sunt înglobate sub o singură umbrela, un brand deja consacrat în România- Optimum® AQUAmax® .

Cum COMBATEM BOLILE FOLIARE la CEREALELE păioase? Recomandări tehnologice!

Odată cu primăvara, îşi fac apariţia şi primele boli foliare, septorioza, cunoscută şi sub numele de pătarea brună a grâului, şi făinarea, în principal, o boală cu transmitere prin sol.

Acestea sunt destul de agresive pentru culturile de cereale păioase, apar în aceeaşi perioadă şi sunt favorizate de condiţiile meteo (umiditate, temperatură, luminozitate), dar şi de nerespectarea tehnologiei, precum aplicarea în exces a îngrăşămintelor cu azot sau semănarea la o densitate prea mare.

Lan grâu_bClick pe poza pentru galerie!

„Pentru combatere se pot folosi Tratamentul I (T1), fungicide ca: Bumper 250 EC (propiconazol), în doză de 0,5 l/ha; Topsin 500 SC (tiofanat-metil), 1,25 l/ha; Salvator 25 EW (tebuconazol), 0,5 l/ha, Chefara (ciproconazol plus propiconazol), 0,4 l /ha sau Nativo 300 SC (200 g/l tebuconazol + 100 g/l trifloxistrobin), doza recomandată fiind de 0,8 l/ha pentru grâu şi orz”, ne-a declarat Vasile Barbu, un specialist care a lucrat o viaţă întreagă în protecţia plantelor, el însuşi un mic fermier.

vasile-barbu_bClick pe poza pentru galerie!

De asemenea, în ultimii ani s-a dovedit insuficient un singur tratament, aşa că sunt necesare două şi chiar trei intervenţii fitosanitare. „Astfel, pentru T2 pentru controlul complexului de boli foliare (septorioze, rugini chiar şi făinare) se recomandă fungicide precum: Priori Xtra (azoxistrobin plus ciproconazol), în doză de 0,5 lha, Reveller (ciproconazol plus picoxistrobin), în doză de 0,5l/ha sau Property 180 SC (piriofenonă) 0,5 l/ha plus Salvator 24 EW (tebuconazol) 0,5 l/ha.”, a susţinut Vasile Barbu.

Potrivit specialistului, în piaţă se pot utiliza cu maximă eficacitate Acanto Plus (ciproconazol 80 g/l + picoxistrobin 200 g/l), produs de Du Pont – 0,5 l/ha; Capalo (fenpropimorf 200 g/l + epoxiconazol 62,5 g/l + metrafenona 75 g/l ) al companiei BASF, 1,5 l/ha sau Falcon Pro triadimenol 53 g/l + tebuconazol 148 g/l + spiroxamina 224 g/l) produs de Bayer, în doza recomandată de 0,7 l/ha.

De asemenea, odată cu aplicarea fungicidelor se recomandă şi aplicarea unor fertilizanţi foliari, între care: Synergizer 8-32-4, Nutricomplex, Microfert U sau a celor din gama Folimax.

Cum să EVITĂM CĂDEREA plantelor la PĂIOASE? Recomandările ALCEDO!

CÂT DE NECESARI SUNT REGULATORII DE CREŞTERE? Un fenomen tot mai des întâlnit în culturile de cereale păioase, aşa cum s-a întâmplat şi în primăvara 2016 , în special, în vestul ţării, l-a făcut pe fermieri să se gândească dacă regulatorii de creştere sunt necesari sau nu. Evident, pierderile de producţie cauzate de acest fenomen pot ajunge până la 20 la sută sau chiar mai mult.

Fenomenul de cădere este influenţat de un complex de factori: sensibilitatea soiului, tipul de sol, dozarea necorespunzătoare a fertilizării cu azot, umiditatea ridicată, ploile puternice, greutatea recoltei, grosimea şi lungimea tulpinei, dezvoltarea rădăcinei, viteza vântului şi nu în ultimul rând densitatea.
Aceasta trebuie să fie bine aleasă, ţinând cont de capacitatea de înfrăţire a fiecărui soi. Firesc, ca la o densitate mare de plante/mp riscul căderii plantelor să fie şi mai mare.

Lan de grâu_b

Pentru a preveni acest fenomen, tratamentul trebuie aplicat mult mai devreme la sfârşitul înfrăţirii sau la începutul alungirii paiului, între primul şi al doilea internod (BBCH 29-32).

Regulatorii au rolul de a produce scurtarea şi îngroşarea paiului, dezvoltarea unui sistem radicular mai puternic şi mai bine ancorat în sol.
Dintre produsele existente pe piaţă, sunt recomandate produsele pe bază de clormequat clorură STABILAN; în doză de 1,8-2,0 l/ha, la grâu; trynexapac-etil MODDUS 250 EC, doză de 0,2-0,3 l/ha la grâu şi 0,35 l/ha la orz, OPTIMUS 175 EC (0,4l/ha la grâu şi 0,6 l/ha la secară şi triticale); mepiquat clorură + prohexadion de calciu MEDAX TOP, recomandat în doză de 0,6- 1,0 l/ha la grâul de toamnă, orz de toamnă şi primăvară, secară, triticale.

ATENŢIE sporită la BOLILE şi DĂUNĂTORII de primăvară! RECOMANDĂRI de specialitate!

EVALUAŢI STAREA FITOSANITARĂ A CULTURILOR! În combaterea agenţilor de dăunare din culturile agricole o importanţă deosebită o are în primul rând evaluarea stării fitosanitare a culturilor.

“În baza evaluării făcute, corelată cu condiţiile climatice existente, faza fenologică a plantelor şi biologia agenţilor de dăunare identificaţi, se stabileşte schema de tratament si momentul aplicării”, informează Autoritatea Naţională Fitosanitară.

Iată recomandările specialiştilor Autorităţii!
În pomicultură la speciile seminţoase (măr, păr, etc.) la această dată se recomandă efectuarea tratamentelor pentru combaterea: foculului bacterian (Erwiniaamylovora), rapanului (Venturiainaequalis), fainarii (Podosphaeraleucotricha), moniliozei (Moniliniafructigena), gargaritei florilor de măr (Anthonomuspomorum) , iar pentru speciile samburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, etc.) se recomanda tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilinia laxa), deformarii frunzelor (Taphrinadeformans), etc.

Fluctuaţiile de temperatură, umiditatea relativă a aerului, roua, densitatea mărită a plantelor/metru pătrat,fertilizarea excesivă cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizează apariţia bolilor foliare în culturile de cereale păioase.

Stropire grau_b 

Astfel, la cerealele păioase (grâu, orz, etc.) recomandăm tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si dăunătorilor (afide, ploşniţa cerealelor-adulţi hibernanţi).
La rapiţă se vor efectua tratamente pentru combaterea următorilor dăunători: gândacul lucios (Meligethesaeneus), gărgăriţa tulpinilor (Ceuthorhynchus napi), etc.

IMPORTANT. Protejaţi albinele!
Culturile înfiinţate cu seminţe tratate cu neonicotinoide sunt intens monitorizate, luându-se toate măsurile pentru eliminarea oricăror riscuri care să afecteze familiile de albine şi mediul înconjurător.
Sămânţa tratată se va utiliza numai în zonele şi pe suprafeţele cu infestare foarte puternică a dăunătorilor de sol Tanymecusdilaticollis, Agriotesspp.Phyllotretaspp. şiPhylloidesspp;

Parcelele însămânţate cu sămânţă tratată vor fi marcate cu plăcuţe de avertizare.
Însămânţarea se va efectua cu semănători dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului (deflectoare), respectând buna practică agricolă.
După însămânţare, în momentul controlului, nu trebuie să se depisteze sămânţă tratată neincorporată în sol.
Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protecţie a plantelor omologate în România, pentru cultura, agentul de dăunare si doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se găsesc în baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesata pe link-ul: www.madr.ro, Secţiunea Fitosanitar.

sursa: comunicat Autoritatea Naţională Fitosanitară

 

 

Adauga un comentariu

You must be logged in to post a comment.